Hadi gelin birlikte Lviv turu planlayalım. Türk gezginler Lviv’i boşuna sevmiyor. Hem vizesiz, hem ucuz hem de çok güzel. Peki bu gezgin dostu şehir için en iyi planlamayı nasıl yapmalısınız? Aklınıza takılabilecek tüm soruları bu yazıda cevapladım.

Lviv turu için püf noktalar
Lviv turu için püf noktalar

Ukrayna’yı henüz görmeyenler için ilk seçenek hangi şehir olmalı derseniz bence kesinlikle Lviv olmalı. Tarih, Kültür, sanat, gastronomi, eğlence, ne arasanız var. Lviv’de mutlaka görmeniz gerekenler yerleri sizin için bu yazıda bir araya getirdim. Ama ondan önce mutlaka bu yazıyı okuyarak Lviv turunuz için küçük ipuçları edinin. Ayrıca Lviv yeme içme rehberi yazımıza da mutlaka göz atın.

Şunu da belirteyim ki, pek bütçe dostu bir yazı olmasına dikkat etmedim. Çünkü Lviv her keseye uygun bir destinasyon. Yani ucuza getirmek için tren garında uyumanıza ya da yanınızda konserve taşımanıza asla gerek yok. Küçük bütçeler ile büyük şeyler yapabilirsiniz Lviv’de.

Başlamadan önce Lviv gezi rehberi videomuzu da mutlaka izleyin.

https://youtu.be/u7RLwtGJ6So

Lviv’e Ulaşım

Gezebilmemiz için önce gitmemiz gerekiyor değil mi 🙂 O yüzden ilk başlığım Lviv’e ulaşım konusu olmalıydı.

Lviv’e İstanbuldan direk uçuşlar ile ulaşabilirsiniz. Pegasus, Türk Hava Yolları, Ukraine International ve SkyUp Airlines olmak üzere 4 farklı şirket, her gün karşılıklı seferler düzenliyor. Yani seçenek bol.

Bunlardan en ucuz olanlar SkyUp Airlines ve Pegasus. Biz gidiş dönüş biletlerimizi 400 TL’ye, SkyUp Airlines’dan almıştık. Bu havayolu şirketi ile ilgili uçuş deneyimlerimizi okumak için bu linke tıklayabilirsiniz.

Pegasus’un 1 Euro+vergiler kampanyasını sıkı sıkı takip etmenizi şiddetle öneririm. Çünkü bu kampanyada, Lviv turu için çok uyguna bilet bulma imkanınız var. Ayrıca Opodo ve Edreams arama motorlarının, zaman zaman kendi içinde yaptığı kampanyalarda da çok uygun fiyatlı biletler alınabiliyor. Bu arama motorlarının farklı ülke uzantılarından zaman zaman bilet aratmayı deneyin. Biz de kendi biletlerimizi, Opodo indiriminden aldık.

Pasaport? Vize?

İyi haber, Ukrayna bizden vize istemiyor. Hatta pasaport bile istemiyor. Yeni tip çipli kimlikler ile Ukrayna’ya pasaportsuz giriş yapabiliyoruz. Ama bu güle oynaya ülkeye gireceğiniz anlamına da gelmiyor.

Özellikle erkek Türk vatandaşlarının, Ukrayna’ya bazı uygunsuz gidiş amaçları can sıktığı için, Türklere pasaportsuz giriş hakkı tanınmış olmasına rağmen, girişte sıkı denetimler var. Eğer Ukrayna’ya ilk gidişinizse, kimlik yerine pasaport ile giriş yapmanızı öneririm.

İkinci konu, para mevzusu. Yanınızda çok para olması asla ülkeye girişinizin garantisi değil. Bu, çok dikkat çektiği için, bazı kişiler üzerinde çok para olduğu için ülkeye alınmayıp geri gönderiliyor. Aynı şekilde üzerinizdeki para yetersiz görülürse yine geri gönderiliyorsunuz. Ülkeye giriş için ideal bütçeyi, ilerleyen paragraflarda, bütçe kısmında anlattım.

Kadınların ve çiftlerin ülkeye girişi, erkeklere göre daha kolay. Grup halinde ya da tek başına giden erkek Türk vatandaşları ne yazık ki saatler süren sorgulamalara maruz kalabiliyor. Eğer sorgu odasına gönderildiyseniz vay halinize. Ülkeye girişiniz en iyi ihtimalle 1.5 saat sürecek.

Lviv’de Konaklama

Lviv turu planlarken vereceğiniz en önemli karar, konaklayacağınız yer olacak. Lviv oldukça küçük bir şehir ve kolaylıkla her yere yürüyerek ulaşabiliyorsunuz. Birkaç küçük yer dışında, neredeyse her yeri yürüyerek gezmek size hem daha fazla yer görme imkanı sağlayacak hem de şehir içi ulaşım masrafından kurtaracak.

Benim önerim kesinlikle Rynok Meydanında konaklamanız. Bu kadar büyük bir rahatlık olamaz. Her yere yakın olmasını geçtim, şehrin en canlı ve hareketli yerindesiniz. Ayrıca otel odanızın penceresinden Rynok Meydanı manzarasına karşı kahve içmek inanılmaz keyifli.

On The Square Guesthouse
On The Square Guesthouse

Bununla birlikte, yorulduğunuz anda kısa bir mola vermek için odanıza 2 adımda ulaşabiliyorsunuz. Akşam canınız sıkıldığında pencerenizden dışarı bakarak bile otel odanızdan eğlenceye katılabiliyorsunuz. Odanızın camından sokak sanatçılarını dinleyerek eğlenebiliyor ya da iki adımda meydanın akışına kendinizi bırakabiliyorsunuz. Hatta tuvalet ihtiyacınız için bile dışarıya bağımlı olmuyorsunuz. Odanıza çıkıp ihtiyacınızı görmeniz sadece 2 dakika. Hele ki pandemi döneminde teması azaltmak için harika bir yöntem.

Lviv turu düşünenler için, bazı otel ve Airbnb evlerini aşağıda listeliyorum. Bununla birlikte (her ne kadar pandemi döneminde olsak da) Couchsurfing’in zaten dar olan bütçeleri hepten rahatlatacağını unutmayın. Yani kesinlikle ucuz bir yer diye Couchsurfing’i kenara atmayın. Neden ucuz da olsa konaklamaya vereceğiniz parayı, Beer Theather’da bira içmek için harcamayasınız ki?

Aşağıya 3 farklı bütçe için 3 ayrı otel/hostel önerisi bırakıyorum. Bunların hepsi bizim ya deneyimlediğimiz, ya da Lviv turu planlama sürecinde değerlendirmeye aldığımız tesisler. Değerlendirmede en dikkat ettiğimiz kriterler ise temizlik ve konum.

Düşük ya da Orta Bütçe İçin

Dream Hostel: Hostel olarak geçtiğine bakmayın. Her keseye ve talebe uygun oda seçenekleri var. Kendi özel banyosu olan çift kişilik odalar veya ortak banyolu çift kişilik odalar mevcut. 4+2 kişiye kadar grupların kalabileceği özel odalar ve aile odaları da bulunuyor. Hostel olarak değerlendirmek ve daha az ücret ödemek isteyenler için ise, yatakhaneler mevcut. Merkeze yakın ve iç tasarımı temiz, güzel bir hostel seçeneği. Fiyat bilgisi ve rezervasyon için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

Dream Hostel

Orta Bütçe İçin

On The Square Guesthouse: Bu önerim, bizim seçimimiz olan On The Square Guesthouse. Belediye binası manzaralı, yüksek tavanlı, sıcacık odaları olan bu konuk evi, Lviv’de kalınabilecek bence en güzel yer. Biz 4 gece için 800 TL ödedik. Airbnb ve Booking’deki fiyatları birbirinden farklı olabilir. Hem makul fiyatlı hem de iyi bir seçenek olduğu için biz bunu seçtik. Fiyat performans açısından verdiğim 3 önerideki en iyi seçeneğin bu olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Aşağıdaki linkten fiyatları görebilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz.

On The Square Guesthouse

Yüksek Bütçe İçin

Panorama Hotel: Rynok Meydanında olmasa da, Rynok Meydanına birkaç dakikalık yürüme mesafesinde ve Opera Binası manzaralı bu oteli görünce, bir sonrakine burada mı kalsak diye düşünmeden edemedik. Diğer seçeneklere göre bir tık daha pahalı ama değerlendirilmeye uygun bir seçenek. Fiyatları aşağıdaki linkten kontrol edebilir ve açılan sayfadan direk rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Panorama Hotel

Lviv Turu İçin Bütçe

Lviv için önerilen bütçe, her gün için 50 $ + 250 $ şeklinde. Bu, ülkeye giriş için size yöneltilme ihtimali olan, yanınızda ne kadar nakit var sorusunun cevabı olması gereken bütçe planlaması. Ama pratikte bence bu yüksek bir bütçe.

Ülkeye girişte beyan etmeniz gereken şey kesinlikle nakit para. Kredi kartı asla kabul edilmiyor. Ülkeye giriş için yanınızda olması beklenen para dediğim gibi her gün için 50 $ + acil durumlarda kullanım için 250 $ şeklinde. Yani 4 günlük bir Lviv turu için yanınızda 200+250 $ bulunması gerekiyor.

Bana göre bu kadarına gerçekten gerek yok. Ama ülkeye girişte sorma ihtimallerine karşılık, bu meblağın yanınızda bulunmasını öneririm.

Lviv turu bütçe
Lviv turu bütçe

Fikir oluşturması için aşağıya bazı ürün ve hizmetlerin ortalama fiyatlarını yazıyorum…

Küçük shot vişne likörü: 35 grivna

Uber: Saatine göre değişmekle birlikte Rynok Meydanı-Havalimanı arası ortalama 75-85 grivna arası

Tramvay bileti: 7 grivna

İyi bir mekanda hamburger: 100-250 grivna arası değişiyor.

Küçük boy kahve: 20-35 grivna arası

Müze girişi: 50 grivna

Çikolata: 35 grivna

Kruvasan: 45-60 grivna arası

Lviv müze giriş bileti
Lviv müze giriş bileti

1 $ şuanda 27 grivnaya karşılık geliyor. Yani para bozdurduğunuzda size banka kasası veriyorlar. Bu durum biraz kafa karıştırıcı olsa da zamanla alışıyorsunuz.

Gelelim benim bütçeme. Ben ülkeye girişte sıkıntı yaşamamak adına tam 500 $ lık bir bütçe ile gittim. Yani 4 gün için istenenden birazcık fazlası ile gittim. Ama harcama için ayırdığım bütçe 200 $ idi. Ve 4 günde toplam harcadığım bütçe uçak bileti ve otel hariç 150 $ oldu. Midemi ve gözlerimi kontrol altına alsaydım çok daha azını harcar ve daha fazla para arttırıp dönebilirdim. Ama ne restoranlara ne de hediyelik eşya dükkanlarına karşı koyamadım.

Lvivde Alışveriş

Lviv, hediyelik eşya cenneti gibi. Seçenek o kadar fazla ki nereye saldıracağınızı şaşırıyorsunuz. Hiçbir şehirden bu kadar fazla alışveriş yaparak dönmemiştim.

Önerebileceğim hediyelikler ise kesinlikle magnet, anahtarlık vb şeyler değil. Lviv çikolataları, kahveleri, vişne likörleri ve rengarenk kurabiyeleri ile ünlü. Bu alışverişler için size birkaç dükkan önerisi de bırakıyorum aşağıya…

Rynok Meydanı 18 numaradaki hediyelik eşya dükkanı: Dükkanın adını tam olarak bilmediğim için maalesef bu şekilde tarifle yazıyorum 🙂 Bu dükkanda tam 1 saat harcadık. Dükkan içinde döviz de bozdurabiliyorsunuz. İçeride hem Lviv temalı zibilyon tane hediyelik eşya, hem de +18 ürünler satan eğlenceli bir kısım var. Bu dükkanda çikolata ve kahve de bulabilirsiniz ama bunlar için başka yerleri tavsiye edeceğim. Bu dükkanla aynı hizadaki diğer hediyelik eşya dükkanları da en az burası kadar güzeldi. O yüzden hepsini tavsiye edebilirim Lviv temalı hediyelikler için. Konuma bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Rynok No 18
Rynok No 18

Ginger bread/Yurashky: Rengarenk zencefilli kurabiyeler için tavsiye edeceğim dükkan+kafe. Değişik boy ve şekillerde, birbirinden güzel kurabiyelerden ben de hediyelik olarak aldım. Kahveleri de oldukça lezzetli. Konuma bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Drunken Cherry/Piana Vyshina: Vişne likörü almak isteyenler için nokta atışı mekan. Kendi üretimleri olan likörleri shot olarak içebiliyor ya da şişeyle alabiliyorsunuz. Kabin bagajına uygun ebat ve hacimlerde birkaç şişe alıp getirmeden dönmeyin. Birden fazla konumda olsa da merkezdekinin konumunu bu linkte paylaşıyorum.

Drunken Cherry Lviv
Drunken Cherry Lviv

Lviv Handmade Chocolate: Lvivin en güzel çikolatalarını burada bulduk. Farklı tipteki kakao çekirdeklerinden yaptıkları çikolata çeşitleri, hem lezzetleri hem de ambalajları ile insanı kendine hayran bırakıyor. Şeker ilavesiz olanlar benim favorilerim. Daha İstanbula gelir gelmez hepsini tükettim.

Bu mekan da yine birden fazla yerde var. Merkezdekinin konumunu bu linkte paylaşıyorum.

Lviv Handmade Chocolate
Lviv Handmade Chocolate

Lviv Turu Ne Zaman Yapılmalı?

Bu tamamen sizin soğuk hava ile aranızdaki ilişkiye bağlı. Çünkü Lviv kışın çok soğuk. Biz Mart ayı sonunda gittik ve gece -8 derece gördük. Gündüz güneş çıktığında hava ısınsa da, yine de oldukça soğuktu ve ilk gün kar yağdı.

En iyi zamanlama Mayıs-Haziran ayları olsa da, havalar soğumadan Eylül-Ekim aylarında da oldukça keyifli sonbahar manzaraları verebilecek bir şehir Lviv.

Lviv Turu İçin İdeal Süre

Biz Lviv’de 3 tam gün ve 4 gece geçirdik. Kafe, restoran ve müzeler kapalı olduğu için bu süre yeterli oldu. Ancak müze gezileri de yapmak isterseniz süreyi 5 güne çıkarmanızı öneririm. Buna bir de konsept kafeler eklenecekse bence 6 gün bile az gelebilir. Çünkü Lviv’de inanılmaz bir gastronomik zenginlik var. Sadece konsept kafeleri gezmek için giden insanlar bile var Lviv’e

Lviv’de Şehir İçi Ulaşım

Lviv, her yere yürüme mesafesinde ulaşabileceğiniz bir şehir. Bu yüzden ulaşım masrafınızın oldukça düşük olacağını söyleyebilirim. Eğer şehir merkezine birkaç km uzakta olan bazı müzeleri gezmek isterseniz, merkezden tramvayları kullanabilirsiniz.

Havalimanı içinse kesinlikle Uber kullanın. Havalimanından merkeze de, merkezden havalimanına da kesinlikle Uber en iyi seçenek. Mesafe kısa olduğu halde toplu taşıma uzun sürüyor. Taksi ise ucuz ama bazen kazıklanma ihtimaliniz var. Şehirden havalimanına toplu taşıma ile gitmek isterseniz, Rynok meydanından önce 2 nolu tramvaya binmeniz gerek. Sonra, Üniversite Binası durağından 29 nolu otobüse binmek için aktarma yapmanız gerekiyor. Yani toplu taşıma için 2 vasıta değiştirmeniz gerekli. Uber ise sadece 75-80 grivna arası ve 15 dakikada sizi havalimanına ulaştırıyor.

Lviv tramvay bileti
Lviv tramvay bileti

Havalimanından şehir merkezine gitmek için sakın taksiye binmeyin. İnanılmaz kazıklıyorlar. Biz akşam saati olduğu ve çok üşüdüğümüz için fazla pazarlığa tutuşmadan 450 grivnadan 300 grivnaya düşen taksiciye balıklama atladık. Meğerse havalimanı-merkez arası taksi sadece 80 grivna tutuyormuş. Bu tuzağa sakın düşmeyin. Sıkı pazarlık yapın. Yapamıyorsanız direk Uber ya da toplu taşıma kullanın.

Toplu taşıma bileti 7 grivna. Tramvay veya otobüse bindiğiniz zaman şoför kabinini kapısında içeri-dışarı hareket eden küçük tepsiler var. O tepsilere siz parayı bırakıyorsunuz, şoförde biletinizi bırakıyor. Araç içinde kırmızı delgeç benzeri manuel aletler var. Bileti bu aletin içine sokup delmeniz gerekiyor. Bu, biletin onaylandığı anlamına geliyor. Bu konuya dikkat edin. Denetimler yapılıyor. Ceza yemek istemiyorsanız, biletinizi mutlaka onaylatın.

Biletinizi bu aletlerde onaylatmayı unutmayın
Biletinizi bu aletlerde onaylatmayı unutmayın

İnternet, Sim Kart

Havalimanından ya da şehir merkezinden temin edebileceğiniz uygun fiyatlı sim kartlar var. Vodafone’un içerisinde 12 gb internet yüklü, turistlere özel sim kartları sadece 2 $. Üstelik üzerinize kayıt da gerekmiyor. Kartı telefona taktıktan sonra 111’i arayıp hattı açtırmanız yeterli. Arama yaparken de herhangi başka bir tuşlama yapmanıza gerek yok. Sadece arıyorsunuz o kadar. 1 aylık kullanım süresi sonunda kart kullanıma kapanıyor.

Lviv turu planlaması ile ilgili tüm sorularınızı yorum olarak yazabilir, bize aşağıdaki butona tıklayarak mail atabilir, ya da sosyal medya hesaplarımızdan DM yoluyla ulaşabilirsiniz.

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *