KUZEY IŞIKLARI TURU NASIL PLANLANIR? – İSVEÇ KUZEY IŞIKLARI REHBERİ

Kuzey ışıkları turu için tercihini İsveç'ten yana kullanacak olanlar için Google tarihinin en detaylı yazısını yazdım. İsveç dünyanın bence en güzel ülkelerinden biri. Ve eğer kuzey ışıkları için burayı seçtiyseniz kesinlikle hayatınızın en iyi kararlarından birini vermiş bulunuyorsunuz. O halde notlarınızı iyi alın.

Adım Adım Kuzey Işıkları Turu Planlaması

Damdan düşer gibi konuya gireceğim. Süreci iyi anlamanız ve en az maliyetle kuzey ışıkları turunuzu kolayca planlayabilmeniz için sadece adımları takip etmeniz yeterli. İlk ve en önemli konumuz yer seçimi.

Ben yer seçiminizin İsveç olduğunu varsayarak yazının devamında İsveç üzerinden ilerleyeceğim. Ama farklı yerler seçenler için de elbette güzelliklerim var.

1- Yer Seçimi

Daha önce de bahsettiğim gibi kuzey ışıkları için çok sayıda seçeneğiniz var. Ben her ne kadar Avrupa’ya odaklansam da, kuzey ışıkları turu için Kanada ve ABD de çok iyi seçenekler. Ulaşım ve konaklamalarının maliyeti, konum olarak uzaklığı vb sebeplerden dolayı bu bölgelerden şimdilik uzak duruyorum. Ama böyle seçeneklerinizin olduğunu da unutmayın. Ya da bu ülkelerde yaşıyorsanız, kuzey ışıkları turu için Avrupa’ya gelmeye kalkmayın.

Kuzey Işıkları Turu İçin Gidebileceğiniz En İyi 5 Yer yazımda Avrupa’daki en gözde seçenekleri avantaj ve dezavantajları ile özetledim. Seçiminizi sadece kuzey ışıkları odaklı değil, maliyet ve gündüz aktivitelerini de baz alarak yapmanızı öneririm.

İsveç’i bu konuda özellikle tavsiye etmemin sebebi hem gündüz aktiviteleri hem de maliyeti. Ucuz kesinlikle diyemem. Ama fiyat-performans olarak tatmin edici olduğunu söyleyebilirim. Kuzey ışıklarını görme ihtimalinin yüksekliği de bu fiyat performans grafiğine çok etki ediyor.

Yeterince ikna olduysanız, İsveç Laplandı’nı daha iyi tanımak için bu yazıdan sonra okumak üzere İsveç Laplandı Hakkında Herşey yazımı yeni sekmede hazır bulundurun.

2-Vize

Yer seçimizi yaptıktan sonra sıra geldi vizeye. Çünkü kuzey ışıklarını izleyebileceğiniz yerlerin TAMAMI vizeli. Sadece Rusya’nın e-vize gibi şahane bir kolaylığı var. ABD ve Kanada yeşil pasaport dahil vizeli. Yeşil pasaporta vizesiz. Finlandiya, İsveç, Norveç ve İzlanda’nın tamamı için Schengen vizesi almalısınız. Bu 4 ülke yeşil pasaporta vizesiz. Schengen vizesi ile ilgili tüm detayları bu linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Kuzey Işıkları Seyahati İçin Schengen Alacaklara Uyarı

Eğer İzlanda’ya gitmeye karar verirseniz, vize işlemlerini Danimarka üzerinden yürütmeniz gerekiyor. Çünkü İzlanda’nın ülkemizde konsolosluğu yok. İzlanda’nın tüm konsolosluk işlerine Danimarka konsolosluğu bakıyor. Yukarıdaki linkte vize ile ilgili paylaştığım herseye Danimarka üzerinden ilerleteceksiniz.

3-Ulaşım

Roveniemi haricinde İstanbul’dan direk ulaşabileceğiniz bir Lapland şehri maalesef yok. İzlanda dahil, kuzey ışıklarının görünebildiği her yere aktarmalı uçmanız lazım.

Rovaniemi’ye de direkt dediysek, o kadar da direkt değil. Yılın sadece belli dönemlerinde Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan direkt uçuşu var. O da her gün yok. Yılbaşı dönemlerinde charter uçuşlar da düzenleniyor.

Reykjavik, Tromso ve Kiruna ve Murmansk seçenekleri için de farklı alternatifler var. Aşağıya hepsinin ulaşım seçeneklerini listeliyorum. İskandinav bölgesindeki uçuşlarınız için tercih edebileceğiniz havayolları

  • Finnair
  • SAS (Scandinavian Airlines)
  • Norwegian Air Shuttle
  • Air Iceland
  • FlyPlay
  • Air Baltic
  • Wideroe
  • Pobeda
  • Aeroflot
  • S7

şeklinde. Bunlardan Norwegian Air Shuttle ve Play Airlines low cost havayolları. Bize göre low değiller ama.

Aşağıya önce Kiruna ile başlayarak ulaşım için ne gibi seçenekleriniz olduğu konusunda ufak bilgiler veriyorum. Bütün bu uçuş seçenekleri haricinde İsveç, Norveç ve Finlandiya’da Lapland bölgesine Stockholm, Oslo ve Helsinki’den karayolu veya tren ile de ulaşabilirsiniz.

Kiruna

Stockholm’den SAS ve Norwegian Air Shuttle ile yaklaşık 1.5 saatlik bir uçuşla kolayca ulaşabilirsiniz. Burada zorluk çekeceğiniz tek konu, Kiruna’ya uçuş sıklığı. Bazı günler hiç uçuş olmuyor. Olan da günde 1 tane karşılıklı sefer oluyor. Dolayısıyla fiyatlar da pek uygun değil.

Buna alternatif olarak, Lulea’ya uçabilirsiniz. Eğer ki aşağıda bahsedeceğimiz buzkıran gemisi gibi aktiviteler de yapacaksanız, kesinlikle uçuşu buraya yapın. Çünkü buzkıran gemisi Lulea’ya yakın. Buradan araç kiralayarak, ya da tren yoluyla Kiruna’ya ulaşabilirsiniz.

Tromso

Oslo’dan Norwegian Air Shuttle, SAS ve Wideroe ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Wideroe’nin direk uçuşu yok ama aktarmalı olarak daha ucuza getirebilirsiniz.

Reykjavik

Reykjavik için WizzAir gibi daha uygun fiyatlı seçeneklerin olması çok sevindirici. Polonya’nın Katowice ve İtalya’nın Milano kentinden aktarma yaparak WizzAir ile daha ucuza getirebilirsiniz. Onun dışında Finnair ile Helsinki’den, Norwegian Air Shuttle ile Oslo’dan, SAS ile Stockholm ve Kopenhag’dan uçabilirsiniz. FlyPly ve Air Iceland da tüm bunlardan ulaşım için kullanabileceğiniz seçenekler.

Rovaniemi

Kasım-Mart arası İstanbul’dan THY ile karşılıklı direk uçuşlar ile ulaşabilirsiniz. Bunun dışında Helsinki’den Finnair ile aktarmalı olarak da rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Murmansk

Uçuş konusunda en çok seçenek sahibi olduğunu destinasyon burası. S7’den Aeroflot’a kadar pek çok seçeneğiniz var. Moskova’dan ve St Petersburg’dan direk uçuş imkanınız da bol. İstanbul’dan bu şehirlere rahatlıkla zaten rahatlıkla ulaşım sağlayabiliyoruz. Bu yüzden maliyet olarak da, zaman olarak da insanı en esnek seçenek Murmansk.

4-Konaklama

Lapland bölgesinde genel olarak en çok konaklama seçeneği Rovaniemi’de. Ama bu sizin Kiruna’da sokakta kalacağınız anlamına gelmiyor. İsveç Laplandı’nda da elbette çok güzel otel seçenekleri var. Sadece biraz sayısı az.

Önemli bir uyarı…Kiruna’daki otellerin hepsinin toplam yatak kapasitesi Antalya’daki bir tatil köyünün yatak kapasitesinden daha az. O yüzden İsveç Laplandı için rezervasyonlarınızı aylar öncesinden yaptırmanız gerekebilir.

Diğer Lapland bölgeleri için de öneri vermeye kalkarsam bu yazı Orhun Abidelerine döner. Zaten de deneyimlemediğim bir yer için otel önermem doğru da değil. Bu yüzden konaklama için sadece İsveç Laplandı önerilerimi paylaşacağım.

Camp Ripan (Orta Bütçe)

Bizim tercih ettiğimiz yer burasıydı. Kendine ait bir spa merkezi, kuzey ışıkları izlemek için özel terası gibi güzel imkanları var. Ayrıca kulübeler şeklindeki tatlı odaları çok donanımlı. Tam anlamıyla Nordik bir ev deneyimi. Kulübelerin mutfaklarında her türlü imkan mevut. Ayrıca kendi açık büfe yeme-içme olanakları da çok başarılı. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Scandic Hotel (Yüksek Bütçe)

Scandic Hotel, neredeyse tüm Nordik ülkelerde şubesi olan bir zincir otel. Kesenin ağzını açabiliyorsanız eğer kesinlikle tavsiye ettiğim bir otel. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Icehotel (Yüksek Bütçe)

Dünyada bu otel zincirinden sayılı yerlerde var. Bazı odalarının ve barının tamamının buzdan yapılması bu oteli çok büyük bir turistik aktivite haline getiriyor.

Normal odalarının yanı sıra eğer kesenin ağzını açarsanız, buzdan yapılmış odalarda da kalabilirsiniz. Bu odaların tüm mobilyaları buzdan. Hatta bardaki bardaklar bile buzdan. Odaların içinde buzdan heykeller ve sanat eserleri var. Bu odalarda kalmak isterseniz, özel uyku tulumlarının içinde uyumanız gerekiyor.

Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Camp Caroli (Orta Bütçe)

Bu kampın en güzel özelliği konumu. Çünkü kamp göl kıyısında ve oldukça karanlık bir yerde. Kuzey ışıklarını görmek için şahane bir ortam. Aynı zamanda bir aktivite kampı. Yani gündüzleri yapacak şeyiniz bol. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Camp Alta (Orta Bütçe)

Camp Caroli gibi burası da göl kıyısında. Bu yüzden bu oteller tam anlamıyla bir İskandinav deneyimi. Saunasının da olması bu otele daha çok ısınmama sebep olmuştu. Grubumuz kalabalıksa, çok daha uygun fiyata gelebilir. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Aurora River Camp Glass Igloos (Orta Bütçe)

İsveç Laplandı’nda cam iglo seçeneği pek yok. Bu yüzden yer bulabiliyorsanız bu kampı kaçırmayın. Ya da ısrarlı cam iglo deneyimi yaşamak istiyorsanız mutlaka buraya aylar önceden rezervasyon yaptırın. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Abisko Guesthouse (Düşük-Orta Bütçe)

Bölgedeki en düşük fiyatlı tesis. Kiruna’dan yaklaşık 1 saat uzaklıktaki Abisko’daki güzel ve temiz bir konuk evi burası. Tuvalet ve WC leri gerçekten çok temiz. Ayrıca kuzey ışıkları için de konum olarak şahane bir yer. Aktiviteler konusunda da oldukça zengin. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

5-Doğru Zaman

Kuzey ışıkları yaz-kış, gündüz-gece demeden olan bir olay. Ama görünür hale gelmesi için karanlık şart. Ne kadar uzun süre karanlık, o kadar çok şans demek. Aynı zamanda hava koşullarının da elverişli olması lazım.

Normalde Eylül-Nisan arasındaki dönem kuzey ışıkları sezonu. Eylül ayının 2.haftasından başlayarak Nisan ayının ortasına kadar kuzey ışıklarını görebilirsiniz.

Fotoğraf: Lights of Vikings

Bu zaman aralığında seçebileceğiniz en iyi dönem ise Ekim ve Mart ayları. Ekinoks zamanları kuzey ışıklarını görme şansının çok daha fazla olduğu söyleniyor.

Biz Kasım ayını tercih ettik. Hava soğuk olmasına rağmen genel olarak açıktı. Günde sadece 5 saat genel gördüğümüzü düşünecek olursak, karanlık faktörü de yeterliydi.

6- Yeme-İçme

İsveç’te yeme içme hayli pahalı. Lapland bölgesinde ise restoran-kafe imkanları, büyük şehirlerdeki gibi değil. Dolayısıyla diğer yazılardaki gibi içki içmek için şu mekan tatlı yemek için bu mekan gibi önerilerde bulunmak bir hayli zor. Genel olarak yemekleri konakladığınız yerlerde çözmeniz gerekebilir. Biz Camp Ripan’ın kendi restoranında yemeyi ya da marketten aldığımız ürünler ile kulübemizde yemek hazırlamayı tercih ettik.

Bunun dışında İcehotel’in restoranında öğlenleri uygun fiyatlı ve tatlılı kahveli menüler sunuluyor. Yemekleri gerçekten çok lezzetli. Açık büfe menüden çorba, seçeceğiniz 2 çeşit yemek, salata, tatlı ve kahveden oluşan menüler 30 Euro civarında.

Bir diğer önerim de sokak lezzetleri olacak. Kiruna’da Stejk Street Food geyik etiyle yapılan harika sandviçler hazırlıyor. Konumu için bu linke tıklayabilirsiniz.

7-Bütçe

En sevmediğim kısmına geldik ????. Bütçe konusu. Her zaman söylediğim gibi, bütçe çok kişisel bir konu. Bu yüzden size net şekilde “şu kadar para” götürün demem. Ama bazı şeylerin Kiruna’daki ortalama fiyatlarını listeliyorum.

  • Su 2.5 Euro
  • Şehir içi tek yön otobüs ücreti 2.5 Euro
  • Magnet 5 Euro
  • Sandviç 15 Euro
  • Şehir merkezinden havalimanına taksi 30 Euro civarı
  • Marketten satın alıp mikrodalgada ısıtarak yiyebileceğiniz hazır yemekler 3.5 Euro
  • Marketten alacağınız 1 kilo meyve 3.5-5 Euro arası.

8-Kuzey Işıkları Turu

Kuzey ışıkları için size önerim mutlaka ama mutlaka işi bilen birilerinin rehberliğinde yola çıkmanız. Otelde oturduğunuz yerden ışıkları görmeyi beklemek bir seçenek, ama şansınız ne kadar yaver gider onu bilemem.

Biz Lights of Vikings’in 3 gecelik Aurora Pass paketini satın aldık. Böyle bir seçim yapmamızdaki en büyük neden, Lights of Vikings’in National Geographic’ten tescilli fotoğrafçıları ve tur paketlerinin kapsamı.

Nasılsa kuzey ışıkları oturduğumuz yerden de çıkacak. Neden tura para verelim derseniz, sebepleri aşağıda sayıyorum.

  • Bazı turlarda fiyata akşam yemekleri de dahil. Bu da öğün masrafını hafifletmek demek.
  • Bir yerde sabit kalmak demek, havanın kapalı olması durumunda ışıkları o gece görememek demek. Tura katıldığınızda sadece tek bir yere çakılıp kalmıyorsunuz. Bulunduğunuz yerde hava kapalıysa sizi alıp havanın açık olduğu yerlere götürüyorlar. Böylece şansınız artıyor.
  • Kuzey ışıklarını fotoğraflamak zor bir zanaat. Profesyonel olarak bu işi yapan birilerinin yardımı, kuzey ışıkları fotoğraflarınızın eşsiz birer sanat eseri olması demek.
  • Pek çok turda düşük hava sıcaklıklarında daha uzun süre dayanabilmeniz için ekstra koruyucu kıyafetler temin ediliyor. Böylece ışıkların keyfini daha uzun süre üşümeden geçirebilirsiniz.

Bizim satın aldığımız turun kapsamı fiyatına kıyasla baya baya iyiydi. Bu yüzden ısrarla tavsiye ediyorum. Lights of Vikings’in sahibi de Türk üstelik .

Bu linke tıklayarak turların kapsamlarını ve fiyatlarını inceleyebilirsiniz. Rezervasyonlarınızı aylar öncesinden yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Hızla tükeniyor. Ve yerler kısıtlı.

9-Aktiviteler

Gündüzleri Lapland bölgesinde yapabileceğiniz çok sayıda eğlenceli aktivite var. Eğer Roveniemi’deyseniz, bunların sayısı bir hayli fazla.

İsveç Lapland’ı bölgenin en iyi kayak merkezlerinden de biri. Gündüzleri kayak bu yüzden iyi bir fikir. İce Hotel’i ve Netti Sami Siida’yı ziyaret etmenizi de ısrarla tavsiye ediyorum. Ice Hotel inanılmaz keyifli bir deneyim. Nutti Sami Siida ise ren geyikleri ile haşır neşir olmak için harika bir yer.

Kar kalınlığı belli bir seviyeye ulaştıysa, ve göller tamamen donduysa yapabileceğiniz en eğlenceli şeyler Snowmobile ve Ice Fishing aktiviteleri. Ayrıca Avrupa’nın en değmemiş son yaban bölgesine gelmişken, bu buz çölündeki vahşi yaşamı gözlemleyebileceğiniz safari turları var.

Tur satın alabileceğiniz en iyi yer Camp Caroli. Bu linke tıklayarak aktiviteleri ve fiyatlarını görebilirsiniz.