Var mı aranızda kuzey ışıkları benim hayalim değil diyen? Öyleyse burada olmazdınız zaten. Bu konuda acemi olan ve bu hayali gerçekleştirmeye nereden başlaması gerektiğini bilemeyenler için overlok makinesini ayağınıza getirdim. Ve sizin için kuzey ışıklarını görebileceğiniz en iyi yerleri, sebepleri ile birlikte listeledim. Bundan sonrası sizde.

Bir hayali gerçekleştirmenin ilk adımı olan konu yer seçimi. Özellikle bu hayal, birden fazla yerde gerçekleşme potansiyeline sahipse bu konu daha da önemli. Kuzey ışıkları için de aynı şey geçerli.

Birden fazla ülkeden görme imkanınız var bu fenomeni. Peki hangi ülkeye neden gitmelisiniz? Hangisine gitmek sizin için daha kolay, daha ucuz ya da daha eğlenceli. Kararınızı bunlara göre vermek sadece kuzey ışıkları hayalinizi gerçekleştirmenize yardımcı olmakla kalmaz, gezinizi size en uygun hale getirmenize de yardımcı olur. Bu yüzden aşağıda sizin için en güzel kuzey ışıkları destinasyonlarını listeledim.

Ben bu listede bize yakınlığı ve ulaşımının nispeten kolay olması sebebiyle sadece Avrupa ve Asya kıtasını baz alarak seçimler yaptım. Fakat Amerika’da Alaska eyaletinde, Kanada’da ise Alberta, Yukon ve Kuzey Batı Toprakları eyaletlerindeki şehirlerde de kuzey ışıklarını görebilirsiniz.

Bu listeyi, bizim kendi programımızı yaparken bu yerleri neden listeye aldığımıza göre sıralayarak hazırladım. Tabi ki artısı ve eksisi ile her detayı ele aldım. İlk konu tabi ki neredeyse her TC vatandaşının kaderi olan maliyet başlığı. Bu yüzden en hesaplı olan ile başlıyorum. Aşağıdaki bağlantıdan bizim kuzey ışıkları maceramızın Youtube videosunu da izleyebilirsiniz. Ayrıca İsveç Laplandı Hakkında Herşey, Kuzey Işıkları İle İlgili Herşey , Kuzey Işıklarını Görme Şansınız Nasıl Artar? ve Kuzey Işıkları Turu Nasıl Planlanır? yazılarımı da mutlaka okumanızın tavsiye ederim.

En Uygun Fiyatlı ve Vizesiz : Murmansk – Rusya

Bu seyahat için tercih edebileceğiniz en ucuz yer Rusya. Genel maliyetlere baktığınız zaman, ulaşım dahil bize en uygun gelen seçenek burası oldu.

Kaynak: Russia Beyond

Murmansk’a gitmek isterseniz, ve kalabalık bir grup olursanız, konaklama maliyetinizin ciddi şekilde azalacağını belirteyim. 10-12 kişilik gruplar halinde kulübe kiralayarak Murmansk’a kuzey ışıkları izlemeye giden insanlar var. Kişi başı ortalama 1000-1200 USD gibi bir maliyetle Rusya’da kuzey ışığı görebilirsiniz. Kişisel harcamalar ve kış aktiviteleri hariç bir fiyat olsa da, 3 gecelik bir kuzey ışıkları turu için fena fiyat değil.

Murmansk, Schengen, Kanada ya da ABD vizesi almak zorunda olmadan kuzey ışıklarını görebileceğiniz TEK yer. Rusya’ya yeni başlayan e-vize uygulaması ile seyahat etmek artık çok kolaylaştı. Dolayısıyla bu seçenek, vize ile uğraşmak istemeyenler için en nokta atışı olan.

Dezavantajları

Rusya, Lapland coğrafyasının pek de güzel bir bölgesi değil. Evet, kuzey ışıkları için en ucuz ve vizesiz destinasyon. Ama aynı zamanda da en ruhsuz destinasyon. Eğer Moskova, St Petersburg gibi şehirleri ziyaret etmeyecek ve kuzey ışıkları odaklı bir program yapacaksanız, kuzey ışıklarını görememe durumunda Rusya’dan eli boş dönersiniz. Çünkü Murmansk’ta gündüzleri yapabileceğiniz çok fazla şey yok.

En Eğlenceli : Rovaniemi – Finlandiya

Bu destinasyon, Rusya ile sınır komşusu olan, Lapland bölgesinin başkenti olarak bildiğimiz ve kuzey ışıkları denince akla gelen ilk yer. Ayrıca sosyal medyada Lapland bölgesi ve Sami kültürünü de en iyi pazarlayan yer.

Santa Claus köyü, husky çiftlikleri, ren geyikleri, cam iglolar, saunalar, kış aktiviteleri ve daha neler neler. Finlandiya, sadece kuzey ışıkları için değil, daha pek çok güzel deneyim için de seçebileceğiniz bir destinasyon.

Kaynak: Turkish Airlines Blog

Burayla ilgili bizim en çok sevdiğimiz konu, konaklama seçeneklerinin ve kış aktivitelerinin bolluğu oldu. Finlandiya pahalı bir ülke. Özellikle kuzey bölgeleri daha da pahalı. Ama Rovaniemi’de bu pahalılığa rağmen her keseye uygun bir konaklama seçeceği var. Uygun fiyatlı cam iglolar bile var. Uygun derken, bize göre değil, Finlandiya standartlarında uygun. Ama olsun, var :))

Ayrıca kuzey ışığı göremeseniz bile, burada yapabileceğiniz o kadar çok spesifik aktivite var ki, çok güzel zaman geçirerek ve anı biriktirerek evinize dönebilirsiniz. Örneğin buzkıran gemisi. Ya da sıcacık saunadan çıkıp buzlu göle atlamak, buzlu pistte karting yapmak gibi.

Dezavantajları

Roveniemi, sosyal medyanın da etkisiyle çok pohpohlanan bir destinasyon. Bu yüzden akın akın insan gidiyor. Yani çoooooook kalabalık. Kuzey kutup dairesinin diğer tarafında bu kadar çok insan görmek bizce çok da güzel bir deneyim değil. “Wilderness” dedikleri kelimenin hakkını verebilen bir yer değil Rovaniemi. Fazla turistik. Eğer daha kuzeye, Inari gibi yerlere çıkmaya cesaretiniz varsa kendinizi gerçekten “wilderness” içinde bulabilirsiniz. Ama Rovaniemi’den bunu beklemeyin.

En Sakin ve Kuzey Işıkları İçin En Elverişli : Abisko – İsveç

Abisko, Avrupa’nın son el değmemiş yeri. Zaten İsveç Lapland’ı “last wilderness of Europe” olarak çok tanıtılıyor. Uçağınız İsveç Laplandı’na inerken göreceğiniz manzaralar da bunun ciddi kanıtı. İrili ufaklı göller, alabildiğine ormanlar, karla kaplı ağaçlar. Abisko ciddi manada size tahmin ettiğinizden daha fazla “el değmemişlik” sunan bir seçenek.

Kaynak: Lights Over Lapland

Bunun yanında yapılaşmanın az olması sebebiyle de kuzey ışıkları için ihtiyacınız olan “karanlık” faktörünü çok güzel sağlıyor. Şehir ışıkları az olduğu için, kuzey ışıklarını çok daha rahat izleme imkanı sunuyor.

Dezavantajları

Abisko konaklama seçeneklerinin çok az olduğu bir seçenek. Bölgenin yerlisi Sami halkı, turistlerden pek haz etmediği için turizm yatırımlarını baltalamak gibi bir misyon edinmişler. Dolayısıyla seçenekleriniz çok az ve pahalı. Aylar öncesinden rezervasyonunuzu yaptırmazsanız ya çadırda kalırsınız ya arabada. Planlamanızı çok sağlam yapmanız gereken bir destinasyon.

En Nordik : Tromso – Norveç

Norveç’e kuzey ışıkları için gitmenin yanısıra bölgede kış aylarında yapabileceğiniz harika Nordik aktiviteler var. Balina gözlemi bunların en güzeli.

Kaynak: Visit Tromso

Ayrıca Norveç, neredeyse yarısı fiyortlardan oluşan harika bir coğrafya. Tromso da bu fiyortların arasında kalan bir şehir. Bu yüzden kuzey ışıklarını fiyortların içinden izleme imkanı sunan Cruise turları var. Aslında yaz aylarında daha görülesi bir ülke olduğunu düşünsem de, balina gözlemi ve fiyortların içinde kuzey ışığı izleme fikri bu destinasyonu kış için de çok gidilesi bir yer haline getiriyor. Aktivitenin detaylarını bu linkten görebilirsiniz.

Dezavantajları

Tromso, Norveç Denizi’ne kıyısı olan bir şehir. Bu durum sebebiyle Tromso, bulutsuz gece sayısının nispeten daha az olduğu bir bölge. Kuzey ışıkları için ihtiyacınız olan “açık hava” faktörünü engelleyen bu durum, bana kalırsa Tromso’nun tek dezavantajı.

En Doğaüstü : Reykjavik – İzlanda

Aslında Reykjavik ile kısıtlamak istemediğim bir başlık olsa da sembolik olarak vermiş olayım. Çünkü İzlanda’nın tamamı kuzey kutup dairesinin kilometrelerce ötesinde olduğu için, kuzey ışıklarının İzlanda’nın her yerinden görebilirsiniz. Ama bunun yanı sıra İzlanda, yeşilliğinin rengi ile bile bu dünyadan olamayacak kadar güzel bir ülke. Dünyanın en genç toprak parçası olan bu volkanik ülke, hayal edemeyeceğiniz doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla yaz-kış-bahar dinlemeksizin her mevsim ziyaret edilebilecek harika bir seçenek.

Kaynak: Forbes

Dezavantajları

İzlanda aklınızın alamayacağı kadar soğuk ve rüzgarlı bir ülke. Yaz aylarında bile ince bir kıyafetle dolaşma şansınız yok. Kış aylarında daha da beter. Coğrafi zorluklarının dışında pahalılığının da bir dezavantaj olduğunu söyleyebilirim. Ama İzlanda tüm bunlara fazlasıyla değecek bir ülke.

Kuzey ışıkları ile ilgili tüm sorularınızı bana Instagram üzerinden DM yoluyla ya da bu yazının altına yorum olarak iletebilirsiniz.

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *