Evet, başlık bizce her şeyi yeterince anlattı. Konumuz Türkiye’nin en popüler kamp alanı Yedigöller. Hem sonbahar sevicilerin hem kampçıların göz bebeği. Genç, yaşlı, çocuk, büyük herkesin mutlaka görmesi gereken bir doğal zenginlik.

Sonbahar ve kamp deyince aklımıza ilk gelen yerlerden bir tanesi Yedigöller. Hatta sokaktan geçen rastgele 100 kişiye bu kelimeleri duyunca aklınıza ilk gelen yer neresi desek alacağımız belki de en popüler cevap. Bu yüzden sonbahar severler ve kampçılar için çok kapsamlı bir Yedigöller rehberi hazırladık. Başlamadan önce aşağıdaki bağlantıdan Youtube videomuzu izlemeyi unutmayın. Ayrıca Sonbaharda Bolu Rotaları, Göynük Gezi Rehberi ve Çubuk Gölü Kamp Rehberi yazılarımıza da göz atmayı da unutmayın.

https://youtu.be/Q5NC2_JaHHA

Yedigöller Hakkında

Yedigöller, kelimenin tam anlamıyla Batı Karadeniz’in incisi. Hatta sadece Batı Karadeniz değil, tüm Türkiye’nin incisi. Hem ciddi bir vahşi yaşam popülasyonu, hem zengin bir gen havuzu hem de tüm canlılar için nefes kaynağı. Aynı zamanda şehir yaşamından bir nebze olsun uzaklaşmak isteyen zavallı beyaz yakalılar için can simidi. Hala adını sanını duymamış olan yoktur diye düşünüyoruz. Ama varsa da şuan bu doğru yerde.

Şuan burası milli park statüsünde. Milli park içerisindeki bazı kalıntılardan buranın bir zamanlar yerleşim yeri olduğu anlaşılabiliyor.

Adı üzerinde, 7 adet göl var milli park içerisinde. Ve bu 7 adet göl birbirlerine bağlı vaziyette. Yani birbirlerinden besleniyorlar aynı zamanda. Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Sazlıgöl, İncegöl ve Küçükgöl isimli bu 7 adet göle ek olarak bir de Kurugöl isimli 8nci bir göl daha mevcut. Ama onun da azı üzerinde, Kurugöl. Şuan sadece gölün yatağını görebilirsiniz.

Bu saydığımız göller içerisinde en büyüğü Büyükgöl, en derini ise Deringöl. Bu göller birbirlerine bağlılar, fakat Deringöl ile Büyükgöl birbirinden yaklaşık 100 metre yükseklik farkı olan 2 farklı platoda bulunuyorlar. Deringöl’ün bulunduğu platoda Sazlıgöl, İncegöl ve Küçükgöl de yer alıyor. Geri kalanları ise Büyükgöl’ün bulunduğu platoda.

Bu iki farklı platoyu birbirine bir şelale bağlıyor. Milli park içinde yürüyüşe çıktığınız zaman bu şelaleye de mutlaka rastlayacaksınız.

Türkiye’nin en çok tür çeşitliliğine sahip olan karışık ormanlarından biri de burası. Özellikle sonbahar aylarında geldiğinizde gözlere bayram ettiriyor. Sarılar, turuncular, kahverengiler ve yeşiller öyle bir harmoni oluşturuyor ki bakmalara doyamazsınız. Bu yüzden buraya özellikle sonbahar aylarından gelmenizi tavsiye ediyoruz.

Sonbahar ile birlikte kış aylarının da çok güzel resimler verdiğini söylemeden geçemeyiz. Kış aylarında ağaçlarda biriken kar ve donan göller enfes manzaralar yaratıyor. Ulaşım sıkıntısına rağmen gerçekten kış aylarında da görülmeye değer.

Ulaşım

Yedigöller’e toplu ulaşım ile gitmek maalesef mümkün değil. Bu yüzden ya araç ile gitmeniz, ya da otobüsler ile sizi alana ulaştıracak turlara katılmanız gerekiyor.

Eğer tur ile gidecekseniz, pek de dikkat etmenizi tavsiye edeceğimiz şey yok. Ama eğer araçla gitmek isterseniz o zaman bazı konularda sizleri uyarmak isteriz.

Öncelikle milli park yüksek sayılabilecek bir rakımda. Yani gidiş yolunuzun tırmanışlı olmasına kendinizi hazırlayın. Mili park’a ulaşan 2 farklı yol var. Her ikisi de oldukça virajlı ve dar. Bu yüzden sürüş bir hayli zor. Hele ki önünüzde kamyon ya da o tarz bir ağır vasıtaya denk gelirseniz. Lütfen aceleye getirip sollama falan yapmaya kalkmayın. Çünkü yol buna hiç elverişli değil.

İkinci konu ise kış ayları ile ilgili. Kış aylarında maalesef sadece Mengen yolu ulaşıma açık. Hatta kar durumuna göre o bile kapanmış olabilir. Kış aylarında yola çıkmadan önce yol durumunu kontrol etmeyi sakın unutmayın.

Ayrıca kar lastiğinizin de olması elzem ötesi. Eğer karlı zamanda Yedigöller’e gitmek isterseniz aracınızda kar lastiği olduğundan emin olun.

Konaklama

Konaklama için seçeceğinizin bol olduğu bir yer Yedigöller. İster kamp ister bungalov konaklaması yapabilirsiniz. Ama eğer Bolu’nun diğer doğal güzelliklerini de listenize alacak ve tek seferde birden fazla yer gezmek gibi akıllıca bir hamle yapacaksanız, Yedigöllerde konaklamanızı önermiyoruz.

Bungalov Seçeneği

Yedigöller’e yakın çok sayıda bungalov var. Eğer otel değil de bu tarz bir konaklama düşünüyorsanız seçeceğiniz bol. Yalnız fiyatlar ciddi şekilde cep yakıyor. Bize inanılmaz derecede ve gereksiz şekilde pahalı geldi bu konaklama çeşidi. Ayrıca hiç de denemediğimiz ve tecrübe etmediğimiz bir konuda sizlere de bilgi vermek istemediğimiz için konaklama önerisi paylaşmayacağız.

Ama eğer milli park içerisinde ve bungalovda konaklamak niyetiniz varsa, Habitat Mesire Yerlerine ait bungalov evleri düşünebilirsiniz. Zaten milli park içerisinde başka konaklama tesisi de yok. Fiyatları yine yüksek, ama diğerlerine göre biraz daha hesaplı bulduk. Serin Evler, Nazlı Evler ve Pisagor Evler olmak üzere 3 tip konaklama imkanı sunuyor. Her birinin konumu birbirinden ayrı göllere yakın. İçlerinde şömine de mevcut. Kalabalık gruplar için kesinlikle mükemmel bir seçenek.

Evleri incelemek ve rezervasyon yaptırmak isterseniz bu linke tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Kamp Seçeneği

Gelelim uygun fiyatlı seçeneğe. Çadır seçeneği, Yedigöller için olmazsa olmaz. Hayatınızda en az 1 kez kamp yapmanızı ve mümkünse bunu Yedigöllerde yapmanızı ısrarla tavsiye ediyoruz. İlerleyen kısımlarda kamp ile ilgili çok daha detaylı bilgiler aktardık.

Yeme-İçme

Yedigöller, aç kalma ihtimalinizin olduğu bir destinasyon kesinlikle değil. Yukarıda konaklamadan bahsederken isminden söz ettiğimiz Habitat Mesirenin bir restoranı mevcut burada. Bununla birlikte başka seçenekler de var ama Yedigöller gibi bir yerde de restoranda yemek yemezsiniz ya 😄

Buna alternatif, kendi piknik sepetiniz ve yiyecekleriniz ile gelerek, doğada yemeğin keyfini çıkarmak. Biz yanımızda getirdiğimiz sucuk, ekmek, hellim peyniri ve çayı kamp tüpünde pişirerek kendimize ziyafet çektik. Sizler de hazırlıklı gelip yeme-içme konusunu bu şekilde çözebilirsiniz. Hem daha lezzetli hem de daha ekonomik.

Eğer bu şekilde hazırlığınız yok ama yine de restoran tercih etmiyorsanız, kampçıların alışveriş yapması için kurulmuş olan büfeden alışveriş yapabilirsiniz. Ama çeşidin pek de bol olmadığını söyleyelim. Ayrıca büfe tipi pratik tost gibi şeyler ve içecek de temin edebilirsiniz bu büfeden. Hatta mangal, kömür gibi şeyler bile bulabilirsiniz.

Ama en güzel seçeceğin kamp tüpü veya mini mangal tarzı bir şeyler ile kendiniz pişirip kendiniz yemek olduğu konusundan ısrarcıyız 😁.

Yedigöller Gezi Rotası

En sevdiğimiz kısma geldik. Tabanlarınız patlayana kadar yürümek ve tertemiz, mis gibi havayı solumak için Yedigöller’e gelenler için bazı küçük detaylar paylaşıyoruz aşağıda.

Milli park oldukça geniş bir alanı kaplıyor. Bu yüzden zamanınızı verimli kullanmanız çok önemli. Uzun uzun yürüyüşler yapabileceğiniz gibi milli park içerisinde belli bir rotada araçla da gidebiliyorsunuz. Yokuş yukarı yürüyecek ya da merdiven çıkabilecek durumda değilseniz üzülmenize hiç gerek yok yani.

Zamanınızı verimli bir şekilde değerlendirerek tek gün içerisinde tüm alanı rahatlıkla gezebilir ve doya doya fotoğraf çekebilirsiniz.

Bizim tavsiyemiz, en aşağıdan yani Büyük Göl ve civarındaki kamp alanından yürüyüşe başlayın. Aracınızı buraya park ederek, Seringöl, Deringöl ve Büyükgöl etrafını bir güzel tavaf edin.

Deringöl etrafındaki tabelaları takip ederseniz, sizi ormanın içlerine doğru nefes kesici bir yolculuğa çıkaracaklar. Orman içerisindeki patika yollardan, akan derelerin üzerine köprü niyetine kurulmuş ağaç kütüklerinden geçerek Yedigöllerin derinliklerini keşfe çıkabilirsiniz. Bu yolculuk sizi Gülen Kayalar, şelale, dilek çeşmesi ve Pisagor ağacına ulaştıracak.

Yolun bu kısmı yokuş yukarı. Eğer yürümeye devem etmek ve tüm gölleri yürüyerek gezmek isterseniz, dilek ağacından sonra yine yokuş yukarı yürümeye devam ederek Nazlıgöl, Sazlıgöl ve İncegöl’e de ulaşabilirsiniz.

Buna alternatif, aşağıdan yukarı değil, yukarıdan aşağı olacak şekilde alanı turlamanız. İster aşağıdan ister yukarıdan başlayın, ama mutlaka alanı yürüyerek gezin.

Yedigöller’e Ne Zaman Gidilir?

Yedigöller çok zamansız bir yer. Kışın da, baharda da çok güzel. Ama bize göre mutlaka ama mutlaka SONBAHAR zamanı görülmeli. Yaprakların renklerinin güzelliğini size anlatmamız mümkün değil. Ülkemizde sonbahar zamanı mutlaka görülmesi gereken bir yer. Kış aylarında da beyazlar içinde bir gelin karşılayacak sizi. Ama önce sonbaharını görmenizi ısrarla tavsiye ediyoruz.

Yedigöller Giriş Ücreti

Giriş ücreti değişken. Hem seneden seneye zamlanıyor hem de günübirlik giriş, çadır kampı ve karavan kampı gibi fiyatlar birbirinden farklı. Bu yüzden buraya direkt fiyat yazmak yerine, fiyatları takip edebilmeniz için size resmi internet sitesinin linkini bırakıyoruz. Buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yedigöller Kamp Rehberi

Kamp yapacak olanların mutlaka dikkat etmesi gereken bazı şeyler var. Genel olarak kamp yaptığımız hem en rahat, hem en ulaşılabilir, hem de en temiz kamp alanlarından bir tanesi. Fakat genel olarak rahatlığı “çadırını kap gel” seviyesinde.

İster Çadır İster Karavan

Karavan kampı için de çadır kampı için de elverişli bir alan. Fakat genelde çadır kampçılarının tercih ettiğini gözlemledik.

Kamp yapmak serbest olsa da, bu alanın her yerinde istediğiniz gibi kamp yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. Her gün kıyısı ya da ormanın iç kesimleri kamp için uygun değil maalesef. Bu yüzden kampınızı kurduğunuz alanlara dikkat edin.

Nazlıgöl Kıyısında Kamp

Nazlıgöl kıyısı kamp için ideal bir konumda. Çok kalabalık olmuyor. Ama yine de sabah çadırınızı açtığınızda gölü hemen karşınızda görmek istiyorsanız, yer kapmanız gerekiyor. Bu açıdan oldukça avantajlı.

Dezavantajı ise, restoran, büfe gibi yerlere biraz uzak kalıyor olması. Bunun dışında inanılmaz derecede huzurlu bir alan.

Deringöl Kıyısında Kamp

Burası da en az Nazlıgöl kadar güzel bir kamp deneyimi yaşatacaktır. Ayrıca büfeye yakınlığı sebebiyle çok daha pratik olacağını bile söyleyebiliriz.

Fakat bu gölün kıyısı, diğerine göre çok çok daha kalabalık olacaktır. Özellikle sessizlik ve sakinlik arayanlar için uygunsuz bir bölge.

Ateş/Mangal

Yerde ateş yakmak yasak. Ayrıca ateşi gün boyu istediğiniz zaman değil, sadece akşam 20.00 ve sabah 08.00 arasında yakabiliyorsunuz. Mangal için ise tek kullanımlık pratik mangalları tercih edebilirsiniz. Kartuşlu kamp tüpü ve ocaklar ile yemek de pişirebilirsiniz.

WC/Duş

Alanda duş yok. Fakat wc konusundan sıkıntı yaşamazsınız. Sadece yanınızda sabun ve tuvalet kağıdı bulundurun.

Maalesef türkiyedeki kamp alanlarında tuvaletlerin hizmet sorunu var. Ortalığa atıldığı ve amacı dışında kullanıldığı için çoğunlukla tuvalet kağıdı ve sabun koymuyorlar. Maalesef insanımız tuvalet eğitimi konusunda bile yeterli değil. Ama bu, gerçekten tuvaletleri olması gerektiği gibi kullanan insanlar için de bir işkenceye dönüşüyor. Yani bilgisiz ve sorumsuz insanların vebalini hep beraber ödüyoruz. Bu yüzden lütfen bu tarz yerlerde tuvalet kullanımında genel geçer kurallara uyalım.

Telefon/İnternet

Telefon kafasına göre çekiyor. İnternet ise çekiyormuş gibi yapıyor. Kamp yaptığımız gece Nazlıgöl kıyısında telefon, en azından derdinizi anlatmanıza yetecek kadar konuşmanıza izin verecek düzeyde çekiyordu. Fakat internet için aynı şeyi söyleyemeyiz. Alanın genelinde internet epey sıkıntılı. Telefon için yanlış bilmiyorsak mobil baz istasyonu getiriyorlar.

Market/Büfe

Çok amaçlı kullanabileceğiniz ve ihtiyaçlarınızı satın alabileceğiniz bir büfe mevcut. Eski blogları okursanız hepsi market yok, tedarikli gidin diyecektir. Biz de diyeceğiz 😁. Ama olur da eksiğiniz gediğiniz ya da acil bir ihtiyacınız olursa, Büyükgöl kıyısındaki büfe/market karışımı yerden ihtiyaçlarınızı tedarik edebilirsiniz. Sinek ilacı, mangal, kömür, içecek, su, abur cubur, kadınlar için ped vb kişisel bakım malzemeleri bulabilirsiniz. Ayrıca simit, tost gibi pratik yiyecekler de mevcut.

Market var diye güvenip sakın tedariksiz gitmeyin. Market var dediysek o kadar da yok 😁. Etinizi, meyvenizi, sebzenizi getirin yani.

Odun

Ateş yakmak istiyorsanız, odun temin etmeniz gerekiyor. Aslında alanda odun temin edebileceğiniz seyyar satıcılar oluyor, ama olmaması ihtimaline karşılık siz yine de yanınızda odun getirin.

Yanınızda nacak, balta gibi şeyler varsa, baltalar elimizde uzun ip belimizde deyip odun toplamak için ormana da dalabilirsiniz.

Ekipman Seçimi/Ne Giymeli?

Yedigöllerin oldukça sert bir iklimi olduğunu bilmeniz gerekiyor. Gerçekten inanılmaz soğuk. Kasım ayı başında yaptığımız sonbahar kampında gece -3 derece gördük.

Ayrıca gün içerisinde de havanın pek ılıman olduğunu söyleyemeyiz. Oldukça sık bir ormanlık alan olduğu için güneş ışınları zemine direk olarak pek ulaşmıyor. Bu da alanın gün boyu serin olmasına sebep oluyor. Yani sonbahar günlerinde yanınızda termal ürünler, polar üstler, yün çoraplar ve su geçirmeyen botlar olsun.

Kamp ekipmanlarınızın ise su geçirmez olması sizin daha konforlu bir kamp yapmanızı sağlayacaktır. Çadır içine girmeden önce vücudunuzu ateşte ısıtmak ve uyku tulumunuzun içine sıcak su torbası koymak harika bir çözüm olabilir. Ki biz gece -3 derecede hayatta kalmamızı çadırın içindeki sıcak su torbalarına borçluyuz.

Kompleks ekipmanlarınız yoksa bile, yanınıza alacağınız mümkünse yün ve kalın battaniyeler de sizi gece soğuktan koruyacaktır.

Bonus

Sonbahar aylarında fotoğrafçıların akınına uğrayan Yedigöller sadece içerik üreticileri tarafından ziyaret edilmiyor. Instagramını şenlendirmek isteyen herkes burada olduğu için özellikle hafta sonları çok kalabalık oluyor. Sonbahar aylarında mümkünse hafta içi gitmekte fayda var. Hatta öyle ki hafta içleri bile bazen çok kalabalık oluyor. En güzel fotoğraf noktaları zaptedilmiş vaziyette olduğu için kriz geçirmeniz işten değil. Bu yüzden de sabah erken saatleri tercih etmek bir çözüm olabilir.

İkinci uyarı ise drone sahiplerine…İlterler bu bölgede fink atıyor. Dronunuzun bağımsızlığını ilan edip bulamayacağınız bir yere düşmek suretiyle hayatını kaybetmesini istemiyorsanız, gerekli izinleri almadan drone uçurmayın burada. Bizim minicik dronumuz suya düşmekten son anda kurtuldu. En nihayetinde de kuru sonbahar yapraklarının arasına orta sertlikte bir düşüş yaptı. Burnu bile kanamadı ama bizim ömrümüzden ömür gitti. Bu gerilimi yaşamak istemiyorsanız, gerekli merciilerden izin almadan drone uçurmayın.

Yedigöller ile ilgili tüm sorularınızı yorum olarak bu yazının altına yazabilirsiniz. Ayrıca sosyal medya hesaplarımız üzerinden DM yoluyla da ulaşabilirsiniz.

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *