Varda Köprüsü diye biliyoruz da, bir sürü ismi var aslında bu köprünün. Kocaköprü, Alman Köprüsü vs gibi. Ama neredeyse hepimiz onu Varda Köprüsü olarak tanıyoruz. Türkiye’nin bana sorarsanız en güzel köprülerinden biri. Hadi gelin size bu emektar köprünün hikayesini anlatayım.

Varda Köprüsü

Adana’nın Karaisalı ilçesindeki bu emektar yapıyı da yine Kapıkaya Kanyonu gibi Instagram’da boş beleş takılırken görmüştüm. İlk görüşte aşk derler ya aynen öyle bir şeydi. Yine Kapıkaya Kanyonunu gördüğüm zamanki gibi bir tepki vermiştim. Nasıl olur da bunca yıllık Adanalı bu köprünün adını duymazdı? Meğer ben mevzuya erken uyananlardanmışım. Hala Varda Köprüsünü bilmeyen Adanalıları esefle kınamayacağım. Ama bu yazıyı okuyup hala gitmeyenleri, yaş odunla Varda Köprüsüne kadar kovalarım.

Başlamadan önce aşağıdaki videoyu mutlaka izlemenizi öneririm. Ayrıca Belemedik Kamp ve Gezi Rehberi ve Kapıkaya Kanyonu yazılarımıza da mutlaka göz atmalısınız.

https://www.youtube.com/watch?v=fajbG6kTwzU&lc=UgxoHRs1MOzVxUt8MvZ4AaABAg

Bağdat-Hicaz Demiryolunun tamamlanabilmesi için Varda Köprüsü çok büyük önem arz ediyordu. Çünkü demiryolunun tamamlanabilmesi için Hacıkırı Viyadüğünün tamamlanması gerekliydi. Yapım sürecinde 450 kişilik bir Alman mühendis ve işçi ekibinin çalıştığı efsane güzellikteki Varda Köprüsü, Adana’nın mutlaka görülmesi gereken tarihi yerlerinden biri.

Varda Köprüsü Hakkında

Varda Köprüsü, Adana’nın Karaisalı ilçesinde, Hacıkırı Viyadüğünün üzerinde yer alıyor. Heybetli görüntüsüyle Kocaköprü ismini, Almanların emekleri sebebiyle Alman Köprüsü ismini çok güzel yansıtıyor. Peki ama Varda ismi nereden geliyor? Onu da az sonra anlatacağım.

Köprü 1912 yılında hizmete açılmış. Yapımı ise 5 sene sürmüş. Ne yazık ki köprü yapılırken, 1 Alman mühendis ve 21 işçi hayatını kaybetmiş.

Avrupa ülkelerinde rastladığımız klasik Avrupa mimarisini, bu köprüde görmemizin sebebi, tasarım ve mühendislik çözümlerinin Almanlar tarafından yapılmış olması. Bahsettiğim gibi diğer isminin Alman Köprüsü olmasının nedeni bu. Adana gibi bir yerde, klasik Avrupa stili mimariyi yansıtan bir köprü görmek insanı gerçekten çok şaşırtıyor. Köprü 3 büyük açıklık ve 4 adet ayak üzerine kurulu. Ayrıca tamamen taş işçiliği ile yapılmış.

Yüksekliği ve manzarası sebebiyle inanılmaz heybetli bir görüntüye sahip. Hacıkırı Viyadüğü ile öyle güzel bir bütünlük oluşturuyor ki, bakmaya doyamıyor insan.

Köprü üzerindeki demiryolu, hala aktif olarak kullanılıyor. Demiryolu üzerinden, Adana-Konya arası hizmet veren Toros Ekspresi geçiyor. Yakınlarındaki Hacıkırı tren istasyonunda yolcu indirip bindiriyor ekspres. Pandeminin bitişiyle birlikte ilk işim, Toros Ekspresini de deneyimleyerek, sizinle paylaşmak olacak.

Varda İsmi Nereden Geliyor?

Köprünün yapım sürecine, Alman işçi ve mühendisler ile birlikte yöre halkı da eşlik ediyordu. İnşaat esnasında, malzemelerin viyadükten taşınabilmesi için, basit makine sistemleri kullanılıyordu. Dolayısıyla aşağıda, malzemeleri karşılayacak bir işçiye ihtiyaç vardı.

Malzemeler aşağı ulaştığında karşılayan işçi, yukarıdaki arkadaşına haber vermek için, “Vardı haaa” diye sesleniyordu. İşte Varda kelimesi, bu “Vardı haaaa” ünleminin, zaman içinde dilden dile geçmesiyle şekil değiştirmiş. Ve ortaya Varda ismi çıkmış. Çok sevdiğim bu hikaye, her yerde defalarca anlatsam da doyamadığım harika bir kırsal hikayesidir.

Varda Köprüsüne Ulaşım

En kolay ulaşım kendi aracınızla gitmek. Ama ben size daha güzel bir alternatif de söyleyeceğim.

Aslında Adana merkeze oldukça yakın. Adana merkezden araç ile yaklaşık 60 km, 1 saat 10 dakikalık bir mesafede. Yollar bol virajlı ve dar. Ama bu yolda ilerlerken, aracınızın camlarının açık olduğundan emin olun. İnanılmaz temiz bir hava var bu yollarda. Yol tarifi için bu linke tıklayabilirsiniz. İpucu: Buraya kadar gelmişken yaklaşık 8 km mesafedeki Yerköprü mesire yerine de uğrayın.

Fakat ben buraya bir sonraki gelişimde kesinlikle Toros Ekspresini kullanmayı düşünüyorum. Köprünün kendisini tam 3 kez gördüm. Bu yüzden artık üzerinden trenle geçme deneyimini yaşama zamanım geldi. Dolayısıyla pandeminin bitmesini sabırsızlıkla beklemek için bir nedenim daha var.

Eğer Varda köprüsü ile ilgili aklınıza takılan başka sorular olursa bu yazıya yorum olarak bırakabilir, aşağıdaki butondan mail atabilir, ya da sosyal medya hesaplarımızdan DM atabilirsiniz.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *