Döviz kurları malum. Uçak biletleri de öyle. Her yurtdışı yazısına bu satırlar ile başlamaktan nefret ediyoruz ama elimizden gelen birşey yok. Litrelik ayçiçek yağı ile tek yön uçak bileti arasında kaldığımız şu günlerde dişten tırnaktan fedakarlık etmek zorunda kalsa da gezmekten vazgeçmeyenler için güzel bir rota Üsküp.

Evet, maalesef artık gezilecek yerlerden önce konuşulan en temel konu pahalılık oranı. Ne kadar pahalı? Euro mu kullanıyorlar başka bir para mı? Maliyetler hayallerin önüne geçtiği için maalesef hepimiz yüreğimizin değil bütçemizin götürdüğü yerlere gidiyoruz artık. Üsküp bu konuda bizi mutlu etti. Bu yüzden de ikinci kez gittik. Gitmişken de orta direk gezginler için bu rehberi hazırladık. Aşağıya da minik bir Youtube videosu bıraktık. Bu yazıyı okumakla birlikte aşağıdaki bağlantıdan videoyu da izlemeyi unutmayın. Ayrıca Üsküp Gezi Rehberi yazımızı okumayı da ihmal etmeyin.

Üsküp Hakkında

Baştan anlaşalım…Üsküp konusunda objektif olamıyoruz. Çünkü Üsküp’ü çok seviyoruz. Bu yüzden bu kısımda size bol bol Üsküp övdük. Peki neden bu kadar çok seviyoruz bu şehri?

Balkanları tamamen gezmiş, ikinci tura başlamış insanlar olarak çok net söylüyoruz ki, Üsküp harika bir Balkan şehri. Balkan coğrafyasındaki en gelişmiş ve en sistemli şehirlerden bir tanesi. İnsanı diğer Balkan şehirleri gibi yormuyor. Bu yüzden ilk yurtdışı seyahati olanlar için harika bir alternatif.

Bize çok da romantik geliyor bu şehir. Bir Paris, ne bileyim bir Roma havası da yok değil. Avrupai mimariye sahip binalar ve sokakların, Osmanlıdan kalan izler ile oluşturduğu tezatlığa da bayılıyoruz. Hem bizden biri, hem bize yabancı. Aynı anda hem yurtdışındasınız, hem de Türkiye’de gibi. Çünkü şehrin bazı yerleri bildiğiniz Yozgat gibi. Ayrıca çoğu kişi Türkçe biliyor. İngilizce konuşma ihtiyacı asla hissetmeyeceksiniz. dil problemi olanlar yaşadı.

Hem tarih sevenleri tatmin edecek, hem de doğa severleri sevindirecek alternatifleri mevcut. Bu yüzden her telden gezgine hitap edebiliyor. Osmanlı’nın asırlarca hakimiyeti altında kalmış olduğu şehrin her köşesinde hissediliyor.

Özetle herkesin gezmesini tavsiye ettiğimiz bir şehir.

Bütçe

Prensip olarak bütçe sorularına asla net cevap vermiyoruz. Çünkü bizim bütçemiz size az ya da fazla gelebilir. Bu çok kişisel soruya net rakamlı bir cevap vermeyi reddetsek de, fikir oluşturması açısından ülkenin para birimini aşağıda sizin için Euro ve TL ile kıyaslıyoruz. Ayrıca ilerleyen kısımlarda yiyecek-içecek fiyatlarının 2022 yılındaki durumunu da belirttik. Bunlara göre kendi bütçenizi oluşturabilirsiniz.

1 Makedon Dinarı 0,016 Euro ve 0,26 Türk Lirası ediyor. Çay içmek isterseniz ortalama 30 Dinar, Türk kahvesi 50 Dinar, litrelik su 30 Dinar civarlarında. Yani kendi para birimlerinde alım güçleri fena sayılmaz. Fiyatlar genel olarak çok fahiş değil.

Ülkede genel olarak kredi kartı kullanımı mevcut. Nakit para ödeyecekseniz Makedon Dinarı geçerli. Sadece bazı turistik yerlerde Euro kabul ediyorlar. Döviz bürolarında Türk Lirası ile Dinar alabilirsiniz. Ayrıca Halkbank gibi bazı Türk bankalarının atm ve şubeleri de var. Nakit ihtiyaçlarınız için bunları kullanabilirsiniz.

Ulaşım

Üsküp’e hem Türk Hava Yollarının hem de Pegasus’un karşılıklı direk seferleri var. Uygun fiyatlı bilet bulursanız kesinlikle satın alın. Ama eğer Üsküp’e direk uçuşlar için uygun bilet bulamazsanız, Tiran ya da Priştine gibi komşu şehirleri deneyebilirsiniz. Çünkü bu iki şehire biraz daha uygun fiyatlı bilet alternatifleri olabiliyor.

Tiran ya da Priştine’ye uçtuktan sonra araç kiralayarak ya da otobüs-tren ile Üsküp’e ulaşabilirsiniz. Özellikle Priştine araç kirası konusunda uygun fiyatlı bir seçenek.

Eğer bu şehirlerden araç kiralayarak Üsküp’e ulaşacaksanız, mutlaka full sigorta yaptırarak araç kiralayın. Çünkü Balkan coğrafyasında trafik kazasız gün geçmez. Kaza da geliyorum demez. Daha fazla para ödeyin, ama her duruma hazırlıklı olun. Ayrıca bu iki şehirden kiralayacağınız araçlar ile Üsküp’e gelecekseniz, kiraladığınız şirketlere mutlaka aracı yurtdışına çıkaracağınızı bildirin. Çünkü bazı ülkelerden kiraladığınız aracı ülke dışına çıkardığınız durumda ücret ödeyip belge düzenletmeniz gerekiyor. Bu belge olmazsa sınır kapısından geri dönebilirsiniz ve programınız alt üs olabilir. Bu duruma mahal vermemek için mutlaka kiralama yaptığınız şirketi bilgilendirin.

Şehir İçi Ulaşım

Neredeyse her yere yürüyeceksiniz. Tabana kuvvet. Dolayısıyla havalimanından merkeze gidiş hariç ulaşım bedava.

Havalimanı-şehir merkezi arası 3 alternatif var. Zaman-para oranına göre fiyatları değişiyor.

  1. Taksi. Havalimanı taksileri 25 Euro (2022 fiyatı) ?. Sizi kazıklayıp 50 Euro falan isteyebilirler. Pazarlık yapmadan sakın binmeyin. Ayrıca sakın havalimanından şehre gitmek için havalimanı taksisi dışında bir taksi çevirmeyin. Çünkü resmen çete gibiler. Hem çevirdiğiniz taksiciye hem size saldırıyorlar. Bizzat yaşadık ve korkudan aklımızı yitirdik. Bize sorarsanız, vaktiniz varsa bu şehir eşkiyalarına para kazandırmayın. 15 dakikalık yolculuk için bu kadar para ödemenin anlamı yok.
  2. Havalimanı shuttleları. Bunlar 7 kişilik minibüsler şeklinde. Saat başı hareket ediyorlar. Fiyat 3 Euro (2022 fiyatı). Fiyat fayda dengesi olarak en uygun seçenek bu. Hem zamandan tasarruf hem de ucuz. Sadece nakit çalışıyorlar. Para bozdurmanızda fayda var.
  3. Otobüs. Ne zaman kalkacağı, ne zaman varacağı belirsiz, ama en ucuz seçenek. Haftasonları tarifeye uymadıkları aşikar, çünkü her zaman durakta olduğu söylenen otobüs, biz dakikalarca beklediğimiz halde gelmedi. Fiyatı 1 Euro (2022 fiyatı). Bu seçenek için bileti şoförden alabilirsiniz, ama Dinar bozdurmuş olmanız gerekiyor.

Konaklama

Konaklama konusunda sizi asla üzmeyecek bir şehir Üsküp. Her bütçeye uygun seçenek var. Gittiğimiz her iki seferde de kaldığımız oteller hem bütçe dostu, hem merkezi hem de çok temizlerdi.

Aşağıya sizler ile hem bizim konakladığımız, hem de kendi planımızı yaparken göz attığımız bazı otelleri paylaşıyoruz.

Aen Hotel (Orta Bütçe)

Şuanki koşullarda “orta” kelimesinin pek orta noktası olmasa da, merkezde konaklayabileceğiniz en iyi otellerden biri burası. Türk çarşısının çatında, her yere yürüme mesafesinde, hem canlı hem sakin bir konumda. Odaları çok temiz, ferah ve çalışanları çok iyi. Üsküp’e ilk ziyaretimizde bu oteli tercih etmiştik ve ısrarla öneriyoruz dediğimiz ilk otel burası. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Hotel Premium (Orta Bütçe)

Bu otel ikinci seyahatimizde tercih ettiğimiz oteldi. Neden Aen Otelde yeniden kalmadınız derseniz, hem sizlere önerebileceğimiz bir seçenek daha olsun istedik, hem de Aen Otelde beraber gittiğimiz geniş grup için müsait oda yoktu.

Bu otel biraz tasarımsal olarak biraz daha yeni. Temizlik, personel ve rahatlık konusunda da Aen hotel kadar iyi. Konumu da Aen Hotel’in biraz ilerisi ?. Bu yüzden konum konusunda da bizden tam not aldı. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Downtown Bedrooms (Orta Bütçe)

Ev kiralamak isteyenler için güzel bir seçenek. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Miskitos Hostel&Apartments (Orta-Düşük Bütçe)

Hostelden vazgeçmeyenler için merkezde, temiz ve güzel bir seçenek. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Hostel 42 (Düşük Bütçe)

Yine hostelde konaklamayı tercih edenler için merkezde ve temiz bir seçenek. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Hotel Senigallia (Yüksek Bütçe)

Fiyatı diğer seçeneklere göre yüksek olsa da, aynı oranda keyifli olan bir seçenek. Vardar Nehri içindeki bir ahşap gemiden otel ve restorana çevrilmiş. Sıradışı konaklama deneyimleri arayanlar için harika bir seçenek. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Vize

Üsküp’ü bu kadar sevmemizin en güzel sebeplerinden bir tanesi vize konusu ☺️. Çünkü Makedonya VİZESİZ ?. Türk vatandaşlarının turistik amaçlı ve 90 günü geçmeyen seyahatleri için vize almaları gerekmiyor.

PCR Testi-Aşı Kartı

Pandemi döneminde eğer en az 2 doz aşınız veya bağışıklık sertifikanız varsa, PCR testi ve karantinaya gerek yok. Ama bunların hiç biri yoksa, uçuştan 72 saat öncesinde PCR testi vermeniz gerekiyor.

Yeme-İçme

Balkan mutfağı bizim en sevdiklerimizden biri. Mutlaka denemeniz gereken lezzetlere gelince…

  1. Köfte. Balkanlarda etin tadı bir başka güzel. Bu etten yaptıkları köfteler de şahane ötesi.
  1. Börek. En güzel böreği Saraybosna’da yemiş olsak da, Makedonya ve diğer Balkan ülkelerinde yediğimiz börekler de hiç fena değil. Hamur işi konusunda baya başarılılar.
  1. Tirileçe. Türkiyede yediğimiz Tirileçeler ile kıyaslanamayacak kadar lezzetli. Sütün neredeyse kokusunu bile alabiliyorsunuz ve tatlı olmasına rağmen neredeyse sıfır şeker.

Aşağıda bazı mekan önerilerimizi sizlerle paylaşıyoruz.

Trff Bakery

Börek için gidebileceğiniz küçük sevimli bir pastane. Kıymalı, tavuklu, peynirli ve ıspanaklı seçenekleri var. Porsiyonları da küçük değil. Bu yüzden mideniz küçükse 1 tabakla iki kişi doyabilir. Böreğin porsiyonu 60-70 Dinar arasında değişiyor.

Tako Mako

Çay kahve molası için şahane tatlı bir mekan. Türk çarşısı içerisindeki en hareketli sokaklardan birinin içinde. Dışarıda Türk usulü masa ve taburelerde oturarak. bakır cezvelerde Türk kahvesi içebilirsiniz. Ayrıca Tirileçe yemek için de tavsiye ettiğimiz bir mekan. Tirileçenin porsiyonu 60 Dinar civarı, Türk kahvesi ise 50 Dinar. Konumu için bu linke tıklayabilirsiniz.

Senigallia

Vardar Nehri üzerinde, ahşap bir gemiden restorana çevrilmiş, feci keyifli bir mekan. Özellikle teras kısmından içkinizi yudumlayarak Vardar Nehrini ve Üsküp’ün silüetini izlemek çok zevkli. Aynı zamanda otel olan bu mekan, tavsiye ettiğimiz diğer mekanlara göre oldukça pahalı. Konumu için bu linke tıklayabilirsiniz.

Merkez Lokantası

Türk Çarşısında köfte yiyebileceğiniz güzel mekanlardan bir tanesi. Gündüz vakti gidilmesi tavsiye olunur. Köftenin porsiyonu 180, salata ise 200 Dinar. Konumu için bu linke tıklayabilirsiniz.

Destan

Yine Türk Çarşısı içinde, köfte ve güveçte kuru fasülye yiyebileceğiniz en iyi alternatiflerden bir tanesi. Hatta sokaktan herhangi birini çevirip “nerede köfte yiyebilirim?” diye sorarsanız size burayı söyleyecektir. Üsküp’ün en popüler restoranı. Konumu için bu linke tıklayabilirsiniz.

Pçela

Köfte için bir diğer alternatif. En iyi mekanlardan da bir tanesi. Menüleri diğerlerine göre daha çeşitli olduğu için burayı da çok beğendik. Türk Çarşısında, Merkez Lokantasının hemen ara sokağında yer alıyor. Konumu için bu linke tıklayabilirsiniz.

Ottoman Kafe

Türk Çarşısındaki şık ve otantik mekanlardan bir tanesi. Kumda kahvesi tavsiye olunur. Konumu için bu linke tıklayabilirsiniz.

Sigara

Tatlı almak içi en en en iyi yer. Tirileçesi Üsküp’ün en iyisi. Ayrıca farklı alternatifler arayanlara cevizli, bademli ve fındıklı lokumlarını da öneririz. Alıp paket yaptırarak evinize bile götürebilirsiniz. Konumu için bu linke tıklayabilirsiniz.

Kldrma Wine Bar

Wine bar, aynı zamanda da karaoke mekanı. Akşam eğlencesi ve bir kadeh içki içmek için harika bir mekan. Kredi kartı kabul etmemeleri haricinde herşey müthiş.

Üsküp ile ilgili tüm sorularınızı bu yazıya yorum olarak yazabilirsiniz. Ayrıca bize sosyal medya hesaplarımız üzerinden DM yoluyla da ulaşabilirsiniz.

3 Responses

  1. merhabalar. bilgi edinmek istiyorum. tecrübenize dayanarak . uskup airport da seyahat sıgortası ıstıyorlar mı? sağlık sıgortası gibi? yoksa gürcıstan gibi direkt ucak bileti al pasaport ile girersin mi oluyor? 1 ay sonra gıtmeyi düşünüyorum oraya gıdınce mal gibi ortada kalmak istemem

    1. Merhaba. Biz her zaman yaptırılması taraftarıyız. Çünkü ne olacağı belli olmaz. Ama zorunlu mu sorusuna cevabımız, hayır zorunlu değil. İsteğe bağlı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *