ÜSKÜP GEZİ REHBERİ – ÜSKÜP’TE HAFTASONU GEZİ ROTASI

Üsküp mükemmel bir hafta sonu şehri. Bir Cumartesi-Pazar gezisi için hem yakın hem de uygun fiyatlı bir seçenek.

“Ne var ki orada?” diye en çok soru alan yerlerden biri maalesef Üsküp. Balkanların en güzel şehirlerinden bir tanesi olduğu halde bu soruya maruz kalması bizi üzüyor. Kültür-sanat, doğa, tarih, gece hayatı, gurme…Her tarz gezgin için birşeyler barındıran bu tatlı şehire yolculuğa çıkmak isteyenler bu yazım ile birlikte mutlaka Üsküp Turu Püf Noktaları yazımı da kontrol etsin. 

Vardar Nehri üzerine kurulu şahane bir şehir Üsküp. 5 asır boyunca Osmanlı devletinin himayesi altında kalmış. Ayrıca dünyanın en güçlü imparatorlarından Büyük İskender’in toprakları. Bu yüzden listeye öncelikle Makedonya Meydanı ile tam merkezden giriş yapmak istiyorum.

Makedonya Meydanı ve Büyük İskender Heykeli

Şehrin ana meydanı ve merkezi. Aynı zamanda da en hareketli yeri. En güzel mekanların ve çeşit çeşit dükkanların olduğu, geniş ve ferah bir meydan burası. Ayrıca meydanın orta yerindeki dev İskender Heykeli ile de Üsküp’ün en popüler yerlerinden bir tanesi.

Büyük İskender bu meydanda at sırtında şaha kalkmış bir şekilde tasvir edilmiş. Heykel, Makedonya’nın bağımsızlığının 20. yılında yapılmış. Tam karşısında, Vardar Nehrinin diğer yakasında ise Büyük İskenderin babası Philip’in oldukça görkemli bir heykeli var. İkisi bu şekilde konumlandırılarak Büyük İskender, karşı kıyıdaki babasını selamlıyor şekilde tasvir edilmiş.

Eye Bridge, Art Bridge ve Taşköprü

Nehrin iki yakasını bağlayan birbirinden güzel köprüler. Taşköprü, en eski ve tarihi olanı. Eye Bridge ve Art Bridge ise daha yakın tarihlerde yapılmış. Üzerlerinde bulunan heykeller aydınlatmalar ile özellikle akşam saatlerinde görsel şölen yaşatıyor.

Nehrin bir tarafında, kültür sanat merkezleri ve müzeler olduğu için, bu köprüler şehrin ana meydanını sanata bağlıyormuşçasına, sanatla iç içe tasarlanmış. Aynı zamanda Üsküp’ün en fotojenik yerleri bu köprüler.

Üsküp Türk Çarşısı

Adı üstünde, Türk Çarşısı. Taş sokakları, hanları ve hamamları ile bizden bir parça. Osmanlı’nın bir zamanlar burada olduğunu iliklerinize kadar hissedeceksiniz.

Bir dönem filmi platosundan fırlamış gibi sanki. Aynı zamanda ülkemizdeki tarihi çarşılardan birinde geziyormuş gibi. Dükkanların çoğu kuyumcu, gelinlikçi, abiyeci, çeyizci, bakırcı vb şeyler satan dükkanlar. Esnafın çoğunluğu Türkçe de konuşabiliyor. Bu yüzden kendinizi asla yabancı bir ülkede gibi hissetmiyorsunuz.

Her ne kadar burada uzun uzun yazmasak da, Üsküp’te keşfedilmesi gereken çok sayıda han, hamam ve cami var. Bunların hemen hemen hepsi bu çarşının içinde. Bu yüzden Türk Çarşısını yavaş yavaş ve sindirerek gezmenizi öneririz.

Bu bölge aynı zamanda yeme-içmenin de daha uygun fiyatlı olduğu yer. Mutlaka gitmenizi önerdiğimiz bazı mekanlar burada. Daha yerel tatlar denemek, kumda kahve içmek ve en lezzetli Trileçeleri yemek istiyorsanız adres burası. Üsküp Rehberi yazımıza göz atmayı unutmayın.

Üsküp Kalesi

Kaynaklarda kalenin tarihinin, Roma dönemine dayandığı yazıyor. Çok büyük bir depremde zarar görmüş. Ve bu zarar maalesef hala tam olarak onarılamamış.

Bu kale ile ilgili en ilgi çekici detay ise Evliya Çelebi. Çünkü kendisi bu kaleye Seyahatname’sinde yer vermiş. Ve bu durum, Osmanlı Devletinin Balkan topraklarına yolculuğunun başlamasına vesile olmuş.

Milenyum Haçı

Bu haçı görmek için özel bir çaba harcamanıza hiç gerek yok. Çünkü kendisi Üsküp’ün her yerinden rahatlıkla görebileceğiniz bir konumda. Ama eğer yakınına gitmek isterseniz, teleferik ile çıkabilirsiniz.

Haç, Makedonya bölgesinde Hrıstiyanlığın 2000.yılına ithafen yapılmış. Fakat bazı kesimler bunun bölgedeki Müslümanlara karşı bir kışkırtma hareketi olduğunu düşünüyor. Gerekli mi gereksiz mi, güzel görünüyor mu yoksa şehrin siluetini bozuyor mu yorumu sizlere bırakıyoruz.

Matka Kanyonu

Üsküp’e araçla sadece 30 dakika mesafedeki doğa harikası kanyon. Oldukça da derin bir kanyon. O kadar bakir ve huzurlu ki, bir tam günü buraya ayırmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Eğer şahsi araç varsa, ulaşım fevkalade kolay. Ama araç yok diye de üzülmeyin. Çünkü toplu taşıma ile ulaşım da oldukça kolay. Yol tarifi için bu linke tıklayabilirsiniz.

Merkezden otobüsler kalkıyor. Üsküp Kalesinin önündeki otobüs durağından veya otogarlardan 60 nolu otobüsler geçiyor. Bu otobüsler ile yaklaşık 45 dakika içerisinde kanyona ulaşabilirsiniz.

Fakat dikkat etmeniz gereken husus, bu otobüsün sefer saatleri. Çünkü biraz kafasına göre hareket ediyor. Özellikle haftasonları dönüşlerde, problem yaşayabilirsiniz, çünkü merkezden gelen otobüsler bazen kanyondan önceki son köyden sonra geri dönüyormuş. Gitmeden önce sefer saatlerini mutlaka kontrol edin.

Otobüs biletlerini direk olarak şoförden alabilirsiniz. 2022 yılı için fiyat kişi başı 30 Dinar.

Eğer araç yoksa bir diğer seçenek de taksiler ile anlaşmak. Tek yön yaklaşık 700 Dinar gibi fiyatlara taksi ile gidebilirsiniz. Eğer haftasonları otobüs seçeceği ile dönüş imkanı bulamazsanız, taksiler ile pazarlık yapın ve taksi ile dönün.

Kanyon içinde yeme-içme için pek seçenek yok, ama hiç seçenek yok anlamına da gelmiyor. Kanyon içindeki otelin restoran ve bar kısmı dışarıdan gelenlere de açık. Yani enfes kanyon manzarasına karşı şarabınızı yudumlayarak yemek yiyebilirsiniz. Otel dediğimize göre, konaklama seçeceğiniz olduğunu da fark etmişsinizdir ?.

Matka Kanyonu, trekking, bisiklet, kano vb doğa sporları meraklıları için gözde bir yer. Gelmişken muhakkak bir tekne turu yapmanızı tavsiye ederiz. Kanyonun derinliklerindeki Vrelo Mağarasına giden turlar ile uzun ve keyifli bir yolculuk yapmak, gelmişken mağarayı da görmek isterseniz yolculuk 1.5 saat sürüyor. 2022 yılı fiyatı kişi başı 8 Euro. Bu tur için, tekneden en az 10 kişi olması gerekli. Yok ben kısa tur alayım derseniz toplam süre 30 dakika ve 2022 yılı için kişi başı fiyat 4 Euro.