Kamp sezonu açıldı. Çadırlar hazır, uyku tulumları hazır, kampçılar yeni kamp alanları peşindeler. O halde biz de bu yazın ilk kampından izlenimlerimizi size aktaralım ki, herkes faydalansın. Sülüklü Göl Tabiat Parkı, hem eşsiz doğasıyla hem de temizliğiyle kalbimizi çaldı.

sülüklü Göl
sülüklü Göl

Bolu, ülkemizin kampçılar tarafından en çok sevilen destinasyonlarından bir tanesi. Ve bunun böyle olması tesadüf değil. Çünkü Bolu’nun her yerinden inanılmaz doğal güzellikler fışkırıyor. Sülüklü Göl de onlardan sadece bir tanesi. Böylesi el değmemiş bir güzellik, kampçıların odak noktasında olmasın da ne olsun. Uzun süredir bizim de radarımızdaydı. Sonunda Sülüklü Göl’de bir kamp bize de nasip oldu. Tüm deneyimlerimizi sizler için hem bu yazıda hem de aşağıdaki Youtube videomuzda paylaştık. Yazı ile birlikte videomuzu da izlemeyi ihmal etmeyin sakın.

https://www.youtube.com/watch?v=9W52s6lvc8c

Şuana kadar gördüğümüz en temiz tabiat parkı Sülüklü Göl. Neredeyse el değmemiş bir inci. Yolu biraz meşakkatli de olsa, bu değerli inciyi korumak için başka şans yok sanırım. Ne kadar az kişi giderse o kadar temiz kalacak ne yazık ki. Ama İstikamet Dünya takipçilerinin bu değerli inciye gözü gibi bakacaklarını biliyorum. Bu yüzden içim çok rahat.

Tabiat parkında hava o kadar temiz ki, arabadan ilk indiğimizde baş dönmesi yaşadık. Sabah uyandığımızda 2-3 saatlik uykuya rağmen uykusuz hissetmedik. Binlerce adım yürüdüğümüz halde bir kez bile “ooof soluğum kesildi” “amaaan çok yoruldum” ya da “aaaay kalbim ağzımda çarpıyor” demedik. Ayrıca elimizde çöp poşeti ile sağda solda çöp avına çıkmamıza gerek kalmadı. Çünkü bu tabiat parkına gerçekten çok özen gösteriyorlar. Yerde çöp görmek bir yana dursun, sigara izmariti bile yok. Ülkemizin en temiz tabiat parkı desem abartmış olmam.

Sülüklü Göl Hakkında

Sülüklü Göl, Bolu’nun Mudurnu ilçesinde yer alıyor. Konum olarak Sakarya il sınırına oldukça yakın bir yerde. Hatta Sakarya’da bulunan Davlumbaz yaylasından baktığınızda Sülüklü Gölü yukarıdan görüyorsunuz. Sülüklü Göl, tektonik hareketlerin doğal yollarla oluşturduğu bir heyelan set gölü. Yaklaşık rakımı 1200 metre civarında.

Göl içerisine balık atılmadan önce burada çok sayıda sülük varmış. Sülüklü Göl ismi buradan geliyor. Fakat göle atılan balıklar sebebiyle sülük sayısı epey azalmış. Ama biz bu gölü sülüklerden ziyade, sosyal medya fotoğraflarında gördüğümüz, su içerisindeki ağaç gövdeleri ile tanıyoruz. Bu ağaçlar, gölün dibine kök salmış ve hala sağlam şekilde ayakta duruyorlar. Fotografik olarak her yerde denk gelme ihtimalinizin bulunmadığı bir sahne olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Ulaşımının da hiç kolay olmadığını belirtelim. Ulaşım ile ilgili detaylara ilerleyen paragraflarda değineceğim.

2011 yılında tabiat parkı ilan edilmiş. Şu anda Tavşansuyu Köyü muhtarlığı tarafından işletiliyor. Tabiat parkını temiz tutmaya inanılmaz özen gösteriyorlar. Kamp yapmak isterseniz öyle her canınızın istediği yere çadır kurmanıza izin vermiyorlar. Örneğin su içerisindeki çam gövdelerinin tam karşısına çadır kurmanız şuan yasak. Çünkü tabiat parkının o bölgesinde belli bir bitki türünün kampçılar yüzünden sayısının azaldığını fark etmişler. Ve bunu tespit eder etmez o bölgeye çadır kurmayı yasaklamışlar. Bu kadar özenli bir davranışı başka hiç bir tabiat parkında göremedik şimdiye kadar.

Tabiat parkında Sülüklü Göl dışında 2 adet küçük göl ve bir şelale var. Diğer iki göle oldukça basit bir yürüyüş parkurunu takip ederek kısa sürede ulaşabilirsiniz. Şelale için ise biraz daha sınırlarınızı zorlamanız gerekiyor çünkü şelaleye direk giden bir yol yok. Detayları ilerleyen paragraflarda göreceksiniz.

Sülüklü Göl Kamp Rehberi

Her kampçının hayatında en az 1 kez çadırını buraya kurması gerekiyor. Çünkü gerçekten muazzam bir doğa harikası. Fakat burada kamp yapmanın bir takım incelikleri de var.

Genel hatları ile konuşmak gerekirse Sülüklü Göl hem doğallığından bir şey kaybetmemiş hem de hizmet sunabilen bir tabiat parkı. Örneğin WC ya da market seçenekleri. Yani hem doğanın içinde ve medeniyetten uzaktasınız hem de ihtiyaç halinde temel şeyler elinizin altında.

Alanda çok sayıda endemik bitki türü var. Bu yüzden sadece size izin verilen yerlerde kamp kurmaya özen gösterin. Ayrıca burada inanılmaz bir kurbağa bolluğu var. Gece kurbağa vraklamalarını dinleyerek uykuya dalmak gibisi yok. Ancak siz yürürken dikkatli olun. Kurbağaları incitmeyin.

Ulaşım

Dikkat edilmesi gereken en önemli konu ve en çok sorulan sor. Buraya ulaşmak için tek şansınız kendi aracınız. Toplu taşıma ile ulaşabileceğiniz bir yer değil maalesef.

İstanbul’dan araçla ulaşım yaklaşık 215 km ve 3 saat sürüyor. Ama trafik vs gibi değişkenleri de hesaba katarsak siz süreyi 4 saate çıkarıp ona göre plan yapın. O da en az 4 saat. Çünkü Tavşansuyu köyü yolundan Sülüklü Göl yoluna ayrılan dönüşten sonra yol bozuluyor. Daha doğrusu yol diye bir şey kalmıyor. Ormanın içinden oldukça bozuk bir patikadan yukarı doğru dar ve keskin virajlar ile tırmanıyorsunuz. Pokut yaylasına çıkmış olanlar ne demek istediğimi anladılar.

Yolun bu kısmı yaklaşık 40 dakika kadar sürüyor. Fakat çok dikkatli olmalısınız. Yolun bu kısmını kesinlikle gündüz güneş batmadan kat etmenizi tavsiye ederim. Gece burada araç kullanmak tehlikeli olabilir. Yol tarifi için bu linke tıklayabilirsiniz.

Tabiat Parkına Giriş Ücreti ve Saati

Bu konu gerçekten dikkat edilmesi gereken bir konu. Çünkü tabiat parkı saat 19.00’dan sonra kamp/günübirlik fark etmeksizin ziyarete kapanıyor. Eğer geç saatte giderseniz kalıverirsiniz kapıda. Biz yalvar yakar kendimizi içeri aldırdık çünkü zaten içeride bizi bekleyen arkadaşımız, girişteki görevliyi bizim yolda olduğumuz ve geleceğimiz konusunda uyarmıştı.

Fakat rica ediyoruz sizler buna güvenerek, nasılsa yalvarırsak bizi içeri alırlar diyerek gitmeyin. Tamamen görevlinin inisiyatifinde sizi saat 19.00 sonrası içeri alıp almamak. Almaz almaz. Kalıverirsiniz kapının girişinde. Bütün geceyi arabada park girişinin açılmasını beklemek zorunda kalmamak için giriş saati kuralına dikkat edin.

Girişe izin verilen saatler sabah 09.00 ile akşam 19.00 arası. Günübirlik de kamp da yapacaksanız bu saatlere uymanız gerekiyor.

Fiyatlara gelince…Kamp yapacaklar ve günübirlik giriş yapacaklar için farklı fiyatlar var. 2021 yılı için biz 2 kişi 2 gece çadır kampına 35 TL ödedik. Araçla giriş için ise 5 TL ödemeniz gerekiyor.

Konaklama Seçenekleri

Bu başlığı açmamın sebebi burada 2 çeşit konaklama imkanınızın olması. İlki anam babam usulü, çadırınızı kurarak yapabileceğiniz fakir ama gururlu kampı. İkincisi ise hayatımıza pandemi ile bodoslama giriş yapan “Glamorous Camping” yani Glamping konaklama seçeneği.

Glamping konaklamaları sizin kendi çadırınızı götürmediğiniz gibi, kaldığınız çadırın otel odası konforunda ve donanımında olduğu kamp türleri. Yani teknik olarak kampa dair pek bir şey yapmadan “dinlenerek” ve “sakince” kamp yapmış oluyorsunuz. Buna benzer bir konaklamayı Sülüklü Göl’de değil ama İğneada’da deneyimleme imkanımız oldu. Glamping deneyimi ile ilgili yazımız için bu linke tıklayabilirsiniz.

sülüklü Göl
sülüklü Göl

Özetle Sülüklü Göl’de böyle bir imkan var. Dilerseniz kendi çadırınızı, masa, sandalyenizi getirip, ateşte yemek pişirip gerçek bir kamp deneyimi yaşarsınız, dilerseniz tabiat parkında yer alan Glamping tesisinde keyif yaparsınız. Tamamen bütçenize ve beklentinize bağlı.

Sülüklü Göl’de yer alan Glamping tesisine gelecek olursak…Bu tesis balon şeklinde ve önü şeffaf çadırlardan oluşuyor. Odaların içlerinde soba, WC/duş, yatak ve Wi-Fi mevcut. Fakat konumları gereği, bu tesisteki hiç bir odadan normal çadırdan gördüğünüz Sülüklü Göl manzarasını göremezsiniz. (yaşasın gariban camping). Tesisin gecelik fiyatı haftaiçi 800 TL, haftasonu 900 TL. Fiyata kahvaltı, akşam yemeği ve öğün aralarında çay/kahve ikramı dahil. Tesis ile iletişime geçmek ve rezervasyon yapmak için bu linke tıklayabilirsiniz.

Duş/WC

Glamping değil normal kamp yapacağınızı düşünerek bu başlığı açıyorum. Alanda WC mevcut. Ama duş maalesef bulunmuyor.

Fakat ben WC’leri yeterli bulmadım. Hem kabin sayısı az hem de madem girişe para ödüyoruz, doğru düzgün, temiz tuvaletler olsun değil mi? WClerde tuvalet kağıdı ve kağıt havlu falan hak getire. Onu geçtim akşamları kabin içlerindeki ışıklar dahi yanmıyordu. Kafa feneriyle gittik işemeye :/ Bu kadar da atıl olmamalıydı.

Otopark

Aracınız ile geleceğiniz için büyük ihtimalle park sorunu olacağını düşünebilirsiniz. Evet haftasonları Sülüklü Göl kalabalık oluyor ve park sıkıntısı yaşama ihtimaliniz var. Ama tabiat parkı içinde otopark mevcut. Ya da tabiat parkı içindeki yol kenarına park edebilirsiniz.

Market/Büfe

Biz alana gelirken tam teçhizatlı gittik. Ama yine de bu kadar çok şey yanınızda taşımanıza gerek yok. Çünkü alanda market var. Çok çeşit olmasa da en azından temel gıda, atıştırmalık, su, sabun, kadınlar için hijyenik ped, sinek ilacı, patates-soğan, yağ ve sebze gibi şeyleri bu marketten temin edebilirsiniz. Ha derseniz ki ben Küşleme yapıcam, o zaman yanınıza malzeme alıp gelin. O kadar detaylı ürün yelpazesi yok bu markette. Yakın bir yerde böyle alengirli şeyler için malzeme alabileceğiniz bir yer de yok. O yüzden bizim gibi kampta esktrem yemek yapacakların malzemelerini önceden temin ederek gelmesi lazım.

Ateş Yakma

Alanda belirli yerlerde ateş yakma izni var. Ateşi kafanıza göre yakamıyorsunuz. Ayrıca ateşi direk yerde de yakamıyorsunuz. Tabiat parkı içinde yer yer ayaklı ateş tenekeleri göreceksiniz. Bunlardan birini sahiplenin ve çadırınızın yakınına götürün. Ateşinizi bunun içinde yakacaksınız. Yerde yakmak yasak.

Odun, kömür gibi şeyleri tabiat parkından temin edebilirsiniz. Odunun çuvalı sanırım 50 TL falan. Ama siz kendi odununuzu da getirebilirsiniz. Alan içinde ormandan keserek odun temin etmek yasak.

Telefon-İnternet

Alanda telefon ve internet çekmiyor. Daha doğrusu canı isterse çekiyor. Bir an çekmeye başlıyor, telefonunuza bildirim yağıyor, ama hiç bir bildirimi açamıyorsunuz falan. Çektiği zaman böyle çekiyor. Onun dışında 3310 bile değil. Hatta ankesörlü telefon bile değil.

Su

Alanda çeşme var. Hem içme hem kullanma suyu olarak iş görüyor. İçme suyu olarak tadı pek iyi değil ama ihtiyaç halinde çölde bir vaha tadında olduğundan eminim.

Yanınızda Olması Gerekenler

Tam teşekküllü bir liste veremem. Ama Sülüklü Göl ters bir yer ve her ihtiyacı ihtiyaç anında temin etme şansınız yok. Bu yüzden temel kamp malzemelerinizin yanında benim tavsiyem, yürüyüşe uygun outdoor ayakkabılar, güneş gözlüğü, güneş kremi, kahve için french press ya da mocha pot, yürüyüşte yanınıza su almak için termos bulundurmanız. Bununla birlikte bir ilk yardım çantası oluşturmanız, gazlı bez, flaster, yanık kremi, baticon, yara bandı, ağrı kesici, ateş düşürücü vb her ihtimale karşı yanınızda bulunması gereken tıbbi malzemeler almanız. Eğer kullanıyorsanız, düzenli ilaçlarınızın da mutlaka yanınızda olması şart. Çünkü dediğim gibi burası medeniyetten oldukça uzak ve her ihtiyaca ihtiyaç anında ulaşamazsınız burada.

Alanda kurbağa popülasyonunun bolluğu, sivrisinek ve benzeri haşaratın da bol olduğunun bir göstergesi. Bu yüzden ya yanınıza sinek ilacı solüsyonları alın, ya da lavanta yağı, vanilya yağı ve sudan oluşan bir karışımı kendiniz hazırlayıp götürün.

Sülüklü Göl Aktiviteleri

Sülüklü Göl’de yapabileceğiniz en iyi alternatif kamp. Sağlam güzel bir kamp, kamp mutfağı aktiviteleri ve doğa yürüyüşleri buranın olmazsa olmazı.

Doğa yürüyüşü için tuvaletlerin sol tarafında başlayan patika yolu takip etmeniz gerekiyor. Rota buradan başlıyor. Tabiat parkı içinde Sülüklü Göl ile birlikte Kavaklı Göl ve Pis Göl adında iki göl daha var. Orta tempolu bir yürüyüş ile yaklaşık 1.5 saatte göllere gidip ardından çadırınıza geri dönersiniz.

Bunun yanında Sülüklü Göl Tabiat Parkının su içindeki çam ağaçlarının bulunduğu kıyısından yürüyerek ve küçük bir vadinin içinden geçerek ulaştığınız bir şelalesi de var. Bu şelale büyük Sülüklü Göl’ü de besleyen şelale. Bu şelalaye de ulaşmak çok vakit almıyor. Ama yolu olmadığı için suya dayanıklı ayakkabınızın olması lazım yanınızda. Çünkü vadi içinde dere yatağının tersi istikamette yürüyerek şelaleye ulaşacaksınız. Ama kesinlikle değecek.

Eğer vaktiniz varsa, Davlumbaz Yaylasına da çıkın. Fakat bunun için bir miktar kondisyon gerekebilir. Çünkü yaklaşık 45 dakikalık ve tamamen yokuş yukarı bir yoldan ulaşıyorsunuz yaylaya. eğer araçla gitmek isterseniz, Sülüklü Göl’e giderken çıktığınız yolu geri inip, yayla yoluna çıkıp yine kötü ve virajlı yollardan geçmeniz gerekiyor. Yani daha uzun ve gereksiz bir yol tepmiş oluyorsunuz. Halbuki Davlumbaz Yaylası, Sülüklü Göl’den görünebiliyor. O kadar yakın yani. Sadece dik bir yokuş çıkmanız gerekiyor yaylaya ulaşmak için.

Sülüklü Göl ile ilgili tüm sorularınızı bize yorum olarak iletebilir, aşağıdaki butondan bize mail atabilir, ya da sosyal medya hesaplarımızdan bize DM atabilirsiniz.

Diğer kamp alanı incelemelerimiz için bu linke tıklayabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *