Hem Karadeniz’in hem de ülkemizin en güzel şehirlerinden biri Sinop. Yeşiliyle, doğasıyla, tarihi ile inanılmaz bir cevher. Pandemi döneminde yurtiçi gezisi yapmak isteyenler için harika bir rota.
Bizans’tan Osmanlı’ya kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent Sinop. Kaleleri ve tersaneleri sebebiyle bir zamanların önemli ticaret merkezlerinden biriymiş. Anadolu’nun en kuzey noktasında yer alan İnceburun ile insana kendini İzlanda kıyılarındaymış gibi hissettiriyor.
Sinop, coğrafi olarak oldukça büyük bir öneme sahip. Ülkemizin en kuzey noktasında yer alması sebebiyle tarih boyunca bir liman kenti olarak gelişmiş. Ticari faaliyetler zamanla burada azalmış olsa da, hala aktif bir liman kenti olmaya da devam ediyor.
İstatistiklere göre ülkemizin en mutlu insanlarına sahip şehri. Bunun tesadüf eseri olduğunu söylemek bence yanlış. Çünkü doğası ve yeşili ile insanı mutlu etmek için gereken her şeye sahip bir şehir.
Turistik olarak her beklentiyi de karşılayabilecek potansiyele sahip. Çünkü doğa isteyene doğa, tarih isteyene tarih sunabiliyor. Ayrıca kamp ve doğa sporları için de oldukça elverişli. Üstelik sadece 1 hafta sonunu ayırmanız bile bu şehri hakkını vererek gezmeniz için yeterli. Hele üstüne bir de gastronomi eklerseniz sizden keyiflisi yok. Çünkü bu şehir, gastronomi sevenler için de harika seçenekler sunuyor. Demek ki sadece kendi halkını değil, diğer insanları da mutlu edebiliyor.
Sinop’ta eğer vaktinizi verimli bir şekilde kullanırsanız, 1 gün içerisinde aşağıda listelediğim yerleri bitirmeniz kesinlikle mümkün. Üzerine bir de mantınızı yiyip, çayınızı bile içersiniz.
Biz rotamıza Akliman ile başladık. Çünkü Sinop’a akşam saatlerinde ulaştık ve konaklama için kamp yapmayı tercih ettik. Varış saatimiz geç de olsa kampımızı kurup geceyi Akliman’da geçirdik ve sabah erkenden Sinop şehir merkezinde ya da merkeze yakın yerlerdeki turumuza başladık. Dolayısıyla gezilecek yerler ile ilgili bilgileri vermeye Akliman ile başlıyorum.
Doğal bir liman oluşumu olan bu koy, şehir merkezinin üzerine kurulu olduğu yarım ada ile, İnceburun feneri arasında kalan enfes bir koy.
Sinop’un en popüler sahil şeridi. Bir balıkçı barınağı, ücretli, ücretsiz plajları ve kamping alanları, piknik ve rekreasyon alanları ile şehrin en canlı yerlerinden biri. Eğer Sinop’ta kamp yapmak istiyorsanız, gelmeniz gereken yer de burası. Kamp ile ilgili konulara ise ilerleyen paragraflarda değineceğim.
Akliman, ayrıca havalimanına yakınlığı ile de turistik olarak popüler bir yer. Uçaktan indiğiniz anda kendiniz Akliman’da buluyorsunuz neredeyse.
Pek çok apart oteller, salaş lokantalar ve ücretli kamp alanları bulabileceğiniz Akliman, şehrin hem balıkçılık faaliyetleri açısından hem de yaz turizmi açısından en önemli bölgesi. Sinop’ta denize girmek isterseniz gelmeniz gereken yer kesinlikle Akliman.
Ayrıca konumu sebebiyle şehrin hem içinde hem dışında bir bölge. Çadırınızı Akliman’a bırakıp, toplamadan şehrin merkezine gidip gezebilir ve akşam geri dönebilirsiniz.
Şehir merkezinde, sahil şeridinde sizi karşılayacak olan kale. Tam olarak yapım tarihi bilinmiyor. Zaten günümüzdeki durumu da pek iç açıcı değil. Fakat şehir merkezinde sahil şeridi boyunca yürüdüğünüz zaman karşınıza mutlaka çıkacak yapılardan bir tanesi.
Ülkemizin “fiyort” özelliği taşıyan tek koyu. Daha doğrusu, fiyort olmaya en çok yaklaşan koyu. Aslında fiyort tipi kıyılara sadece görünüş olarak benziyor. Coğrafi açıdan tam olarak bir fiyort niteliği taşıdığını söyleyemeyiz.
Daha ziyade Karadeniz bölgesinde yaygın bir kıyı tipi olan Ria oluşumlarına bir örnek. Koyu da içerisine alan tabiat parkı, kumul ve bataklık alanlar ile ormanlık alanların, deniz ile birleşimi dolayısıyla, biyoçeşitlilik açısından inanılmaz bir kaynak.
Tıpkı Akliman koyu gibi burası da doğal liman oluşumlarına sahip.
Koyun fiyort gibi iç kısımlara doğru uzadığı kesimlere tekne ile gitmek mümkün. 30 dakikalık tekne kirasının 2020 yılı fiyatı 100 TL. Dileyenler koy içerisinde yüzme molası da verebiliyor.
Tek başına burası bile Sinop’a gelmek için bir neden. Bir zamanlar Anadolu’nun Alkatraz’ı ünvanına sahip olan eski bir cezaevi.
“Başın öne eğilmesin, aldırma gönül aldırma” sözlerinin bu duvarlar arasında yazıldığını düşündükçe tüylerim diken diken oldu. Sabahattin Ali, uzun yıllar bu korkunç yerde mahkum tutulmuş. Ve esaretini bu dizeler ile anlatmış. “Dışarıda deli dalgalar, gelip duvarları yalar” sözleri ile devam eden dizeler, yüksek surlar ile çevrili ceza evinin denize bakan duvarlarına gerçekten dalgaların vurmasının sonucunda doğmuş. İçeride gezerken bu dizeler kulağınıza Edip Akbayram’ın sesinden çalınıyor. Etkilenmemek elde değil.
Ceza evine ev sahipliği yapan kale, 3 tarafı denizle çevrili ve Tarihi Sinop Kalesinin duvarları içinde kalıyor. Sinop’u tarih boyunca hükmü altında tutan her devlet, bu kalenin bakımını üstlenmiş. Kale bir çok restorasyon geçirmiş. Ceza evi olarak kullanımına ilişkin en eski kayıt ise 1500’lü yıllara dayanıyor. Ayrıca Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde bu ceza evine yer veriyor.
“Büyük ve korkunç bir kaledir. 300 demir kapısı, dev gibi gardiyanları, kolları demir parmaklıklara bağlı ve her birinin bıyığından 10 adam asılır nice azılı mahkûmları vardır. Burçlarında gardiyanlar ejderha gibi dolaşır. Tanrı korusun, oradan mahkûm kaçırtmak değil, kuş bile uçurtmazlar.”
Evliya Çelebi-Seyahatname
Ayrıca bu ceza evini hepimiz ekranlardan da tanıyoruz. Çünkü burası pek çok film ve dizi setine ev sahipliği yaptı. Bunlardan en popüler olanları Parmaklıklar Ardında isimli dizi ve Ferhan Şensoy’un Rasim Öztekin ile başrolü paylaştığı Pardon isimli film.
Ceza evi, şuanda bir müze olarak kullanılıyor. Bazı koğuşlarda mahkumlara ait eşyalar, posterler, duvarlardaki resimler ve daha pek çok şeye hiç dokunmamışlar. Sanki hala içeride birileri yaşıyormuşçasına duruyor o koğuşlar olduğu gibi. Sabahattin Ali’nin yattığı koğuşa da hiç dokunulmamış. Tecrit hücreleri, yemekhaneler, hamam ve koca ceza evinde mahkumların bir zamanlar hayatlarını sürdürdüğü tüm sosyal alanlar olduğu gibi duruyor.
Müzeye giriş, Müze Kart varsa ücretsiz. Müze Kart yok ise 2021 yılı giriş ücreti 18 TL.
Ülkemizin gerçek anlamda en kuzey noktası olan İnceburun, size kendinizi İzlanda’daymış gibi hissettiriyor. Volkanik yapısından dolayı, sütun biçiminde lavlar ve bazaltlardan oluşan İnceburun sahili, Sinop’ta mutlaka yolunuzun düşmesi gereken duraklardan bir tanesi.
Herhangi bir “en”de bulunma duygusunun verdiği hazzı yaşamayı seviyorsanız, İnceburun size kendinizi mutlu hissettirecek.
Merkeze çok uzak olmayan Erfelek ilçesinde yer alan şelaleler. Tabiat parkı statüsündeki alan, Türkiye’de görebileceğiniz en keyifli şelalelerden biri.
Aslında takım şelale olarak geçiyor. Çünkü irili ufaklı tam 28 kat şelaleden oluşuyor. 2 km uzunluğundaki dar ve sık ormanlı bir vadinin içinden şelalelerin sesi eşliğinde kat kat tırmanarak en üst noktaya kadar çıkılıyor. Biz 11 katı, ahşap yürüme yolu ve basamaklar ile çıktık. Ama gördüklerim içinde ben, en çok zahmetsiz bir şekilde görülebilen ilk katı beğendim. Orada biriken suyun berraklığı ve rengi beni üst katlardan daha çok cezbetti.
Şelalelerin çok yüksek olmayan katlarından sarkıtılan ipler göreceksiniz. Ve bu iplere tırmanarak şelalenin içinden üst katlara ulaşmaya çalışan insanlar da göreceksiniz. Ben bunu pek güvenli bulmasam da, daha doğa ile iç içe bir yöntem olduğu kesin. Şelalelerin üst katlarında yüzülebiliyor. Ama ilk katta yüzmek yasaktır uyarısı ile karşılaşacaksınız.
Şelalenin en üst katında, ve yürüme yolu boyunca ara ara çay bahçeleri göreceksiniz. Bu küçük tesislerde dinlenebilir ve yolunuza devam edebilirsiniz.
Bizim gitme fırsatı bulamadığımız ama sizlere mutlaka önerebileceğim bir yer. Ayancık ilçesine 40 km uzaklıkta bulunan mağaranın, deniz seviyesinden yüksekliği ise 1070 metre. Mağaranın iç uzunluğu ise yaklaşık 700 metre.
Aracınızı park ettikten sonra oldukça uzun bir merdiven tırmanışı sizi bekliyor. Bu tırmanışın ardından ise sizi mağara ağzı karşılıyor. İçerideki güzellik ise bütün bu yorgunluğa değer. Sadece fotoğraflarından görmüş olsam da oldukça etkilendiğimi söylemeliyim.
Sinop, Türkiye’de kamp yaptığım en güzel yerlerden biri desem abartmış olmam. Akliman koyunda kaldığımız 1 gece, bayram zamanı ve kalabalık olmasına rağmen gerçekten oldukça keyifliydi.
Sinop’ta sadece Akliman’da değil, Akgöl, Erfelek Şelaleleri ve daha pek çok yerde kamp yapabilirsiniz. Orman isteyene orman, deniz isteyene deniz kampı seçenekleri var. Bununla birlikte ücretli, ücretsiz kamp alanı imkanlarına da rahatlıkla erişebilirsiniz.
Akliman plajı ve sahil şeridi boyunca pek çok deniz kenarı, ücretli tesis göreceksiniz. Bu tesislerde her türlü imkan bulunuyor. Duş, WC ya da büfe gibi konularda sıkıntı yaşamayacağınız tesisler. Ama bizim gibi ücretsiz alanları tercih ederseniz WC problemi yaşamaya da hazır olmalısınız.
Aşağıdaki görselde kamp yaptığımız alanı daire içerisinde işaretliyorum. Tam olarak nokta atışı konum veremiyorum çünkü aslında Akliman, Hamsilos Tabiat Parkı sınırları içerisinde yer alıyor.
Bahsettiğim gibi nokta atışı konum veremiyorum. Fakat Hamsilos Tabiat Parkı içerisine girişinizden sonra, Hamsilos Koyuna doğru yol alırken, Abalı 7 Sokak üzerinde Akliman Fenerini karşıdan görebilen şu küçük koy benzeri yerde, ağaçların arasında bir alana kampımızı kurduk. Bulunduğumuz alan yol kenarı ve ücretsiz bir kamp yeri idi. Otopark, duş WC maalesef yoktu. Fakat yiyecek içecek ihtiyacınız için yakın mesafede rahatlıkla büfeler ve küçük marketler bulabilirsiniz.
Bunun dışında eğer Akliman’da ya da diğer sahil kesimlerinde kamp yapmak isterseniz seçeneğiniz bol. Ücretli pek çok kamp alanı sadece Akliman’da değil, şehrin geri kalan kısımlarında da mevcut.
Tatlıca Şelaleleri, günübirlik ve piknik için giden ziyaretçilere olduğu gibi, kampçılara da açık bir tesis. İçerisinde WC ve otopark bulunuyor. Ayrıca tedariksiz giden kampçılar için birkaç farklı büfe ve yiyecek, içecek seçenekleri de mevcut. Bununla birlikte, şelalelere yakın bir mesafede alabalık satın alabileceğiniz bir üretim tesisi de var. Biz ikinci akşam Kastamonu Çatalzeytin’de kamp kurmak için yola çıkmadan önce, bu tesisten alabalık satın aldık. Normalde besi balığından hoşlanmadığım halde, bu balığın tadı damağımda kaldı.
İnanılmaz bir gastronomi cenneti diyemesem de, Sinop’ta mutlaka denenmesi gereken bazı özel lezzetler tabi ki var. Bunlardan birinin ne olduğunu da hepimiz biliyoruz bence.
Sinop deyince neredeyse hepimizin aklına ilk gelen şey “mantı” oluyor. Ve Sinop bunu hak ediyor. Kayserili kardeşlerim lütfen kızmayın bana. Sizin yeriniz ayrı Sinopluların yeri ayrı 🙂
Sinop mantısı nerede yenir sorusunun cevabı ise kesinlikle Teyzenin Yeri. Gerçekten sağlığımı etkilemeyecek olsaydı utanmaz ve bir koca tabak daha mantı siparişi verirdim. Böyle bir lezzet olamaz.
Yoğurtlu, cevizli, karışık veya sade mantı seçeneklerinden her birimiz farklı farklı siparişler verdik. Ve birbirimizin tabaklarından kendi tabaklarımıza transfer yaparak her birini denedik. Hepsi birbirinden lezzetliydi ama ortak kararımız kesinlikle cevizli mantıdan yana.
Teyzenin Yeri oldukça popüler bir mekan ve çoğunlukla burada yemek yiyebilmek için sıra beklenmesi bile gerekebiliyor. Mekan ile ilgili detaylı bilgi için bu linke tıklayabilirsiniz.
Türkiye’nin farklı yörelerinde yapılan farklı çeşitlerde nokullar olsa da, Sinop yöresindeki nokul özeldir. Çünkü bu nokul, tescilli ve coğrafi işaret olarak kabul ediliyor.
Nokul, mayalı hamur ile yapılan bir çeşit poğaça. Haşhaşlı, kıymalı, cevizli ve peynirli seçenekleri türleri mevcut.
Sinop’a Türk Hava Yolları ve Pegasus’un karşılıklı seferleri bulunuyor. Karayolu ile ulaşmak isterseniz, İstanbul’dan mesafe yaklaşık 610 km ve 7 saatlik bir mesafe. Ankara’dan ise yaklaşık mesafe 350 km ve süre 4 saat 15 dakika.
Diğer tüm gezi rehberlerim için bu linke tıklayabilirsiniz.