SCHENGEN VİZESİ HAKKINDA HERŞEY-SCHENGEN VİZESİ NEDİR? NASIL ALINIR? NASIL KULLANILIR?

Vizesiz ülkeleri tükettiniz mi? Balkanları ve Ortadoğu’yu gezip bitirdiniz ve 9-10 saatlik uçuş yapmadan vizesiz gezebileceğiniz yer kalmadı mı? Her boyayı boyadınız bir fıstık yeşili mi kaldı? Ya da sadece gezmeye Avrupa kıtasından mı başlamak istediniz? O zaman Schengen vizesi almanızın vakti geldi demektir.

Özellikle ilk Schengen vizesini almak isteyenlere yönelik bir rehber hazırlamak istedim ki bu insanı sıkıntıya sokan süreci bir nebze olsun rahatlatayım. Çünkü Schengen vize başvurusu süreci maalesef insanı biraz sıkıntıya sokan ve sabrını zorlayan bir süreç olabiliyor. Başlamadan önce aşağıdaki bağlantıdan mutlaka Youtube videomu da izlemenizi tavsiye ediyorum. Ayrıca Schengen Vizesi İle Hangi Ülkelere Gidilir? Schengen Vizesi Belgeleri ve Uzun Süreli Schengen Vizesi Nasıl Alınır? rehberlerimi de okumayı unutmayın.

Ücretli vize danışmanlığı için Instagram ve Youtube hesaplarımdan benimle direk iletişime geçebilirsiniz.

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen vizesi, Schengen anlaşmasını imzalamış devletlerin vatandaşlarına ve Schengen vizesi sahibi tüm dünya ülkeleri vatandaşlarına, ilgili alanda serbest dolaşım hakkı veren bir vize türü. Yani bu anlaşmayı imzalamış olan devletlerin vatandaşları birbirleri arasında yurtiçinde şehir değiştirir gibi yer değiştirebiliyor. Aynı şekilde Schengen vizesi sahibi diğer ülke vatandaşları da Schengen bölgesinde serbestçe dolaşabiliyor. Çünkü bu ülkelerin sınırları tek bir sınır olarak kabul ediliyor ve “Schengen Bölgesi” olarak anılıyor.

Yani tek bir vize ile 30’a yakın ülkeye giriş yapabiliyorsunuz. Bu bölge dahilinde kara sınırlarında herhangi bir kontrol (istisnai durumlar haricinde) bulunmadığı gibi sınır kapısı da neredeyse yok. Bu ülkeler arasında sınır değiştirdiğinizde sadece geçtiğiniz yerde tabelalar değişiyor. Bu her ne kadar büyük rahatlık olsa da, bu rahatlığı hak etmek kolay olmayabiliyor. Bazı ülkeler bu vizeyi daha kolay verirken, bazıları zorlayabiliyor. Bu yüzden bu yazıda ve yukarıdaki videoda bahsettiğimiz hususlar gerçekten önemli.

Hangi Ülkelere Schengen İle Giriş Yapabilirsiniz?

Bazıları Schengen vizesi verme yetkisine sahip olmamakla birlikte, Schengen vizesine sahip olduğunuzda başka vizeye ihtiyaç duymadan girebileceğiniz pek çok ülke var. Bu vize türü ile 30’a yakın ülkeye giriş yapabilirsiniz. Detaylı listeyi Schengen Vizesi İle Hangi Ülkelere Gidilir? yazımdan görebilirsiniz.

Schengen Vizesi Türleri

Vize türleri aslında tamamen sizin seyahat amacınız ile bağlantılı. Seyahat amacına göre turistik, transit veya oturum vizesi alabilme şansınız var. Transit vize Schengen bölgesi üzerinden aktarmalı uçuş yapacağınız durumlar için ihtiyacınız ola bir vize türü. Oturum vizesi ise Schengen bölgesinde 90 gün üzeri kalmanızı gerektiren durumlarda almanız gereken vize. Turistik vize 90 gün altı ve seyahat amacı turistik faaliyetler olan tek, çift ya da çok girişli vizeleri kapsıyor.

Görüldüğü üzere birden fazla Schengen vizesi türü var. Ama ben bu yazıda sizinle turistik vize konusunda konuşacağım.

Turistik Vize Türleri

Turistik amaçlı alacağınız vizeler tek giriş, çift giriş ve çok giriş olmak üzere 3 alt başlığa ayrılıyor.

Tek Girişli Vize

Size verilen vize süresi dahilinde Schengen bölgesine sadece tek bir giriş için izin veren ve çıkışınızdan sonra vizenin süresi devem etse de bir daha kullanamayacağınız vize türü. Adı üstünde tek giriş. Yani bu vizeyle Schengen bölgesine girip çıktıktan sonra bir daha bu vizeyi kullanamazsınız.

Çift Girişli Vize

Bu vize de size verilen süre aralığında size giriş sağlar. Diğerinden tek farkı Bu vizede ikinci bir giriş hakkınızın daha olması. İkinci giriş-çıkış sonrası vizenizin geçerliliği kalmaz. Vizenizin süresi devam etse de ikinci giriş-çıkıştan sonra bu vizeyi yeniden kullanamazsınız.

Çok Girişli Vize

Bu vize fiyat performans olarak en tatmin edici vize türü. Eğer tatmin edici uzunlukta vize almayı başarabilirseniz (örneğin 2 yıl) verdiğiniz paranın karşılığını almış oluyorsunuz. Çünkü size verilen vize süresi boyunca istediğiniz kadar giriş çıkış yapabilirsiniz.

Fakat bu demek değil ki size verilen vize fizana kadarsa Schengen bölgesinde fizana kadar kalabilirsiniz. Maalesef uzun süreli vize de alsanız bunu kullanım ile ilgili bazı kısıtlamalar var. Vizeniz kaç yıllık olursa olsun, Schengen bölgesinde bu vize ile bulunduğunuz süre maksimum 90 gün olabilir. 91.gün hala Schengen bölgesinde olmanız vize ihlali anlamına geliyor. Bu yüzden olur da 5 yıl vize alırsanız Schengen bölgesinde 5 yıl kalabileceğinizi falan düşünmeyin.

Schengen Vizesi Süreleri

Aslında bu konu ile ilgili net bir şey söyleyemem. Alacağınız vizenin süresi tamamen size ve başvuru yaptığınız ülkenin keyfine bağlı bir durum. Fakat bazı ülkelerin vize süresi konusunda feci kıt olduğunu belirteyim.

Schengen vizesi, sadece ülkede kalacağınız süre dahilinde geçerli olacak şekilde verilebileceği gibi, aylık ya da yıllık olarak da verilebilir. Eğer ilk Schengen vizenizi alacaksanız ve Schengen bölgesinde geçireceğiniz süre 10 gün ise, ilk seferde sadece 10 gün ya da iyi ihtimalle 2 ay gibi kısa sürelerde ve tek girişli vize almaya hazırlıklı olun.

İlk vizeden sonra vizenizi doğru kullanır, bir sonraki başvuruda eksiksiz belge götürür ve destekleyici belgeler ile turistik olarak gideceğinizi kanıtlarsanız alacağınız vize süreleri uzayacaktır.

Vize 1, 2, 3, 6 ay gibi sürelerde verilebilir. Fakat eğer gideceğiniz ülkeye iyi bir başvuru dosyası götürürseniz bu süre 1 yıl, 2 yıl ve maksimum süre olan 5 yıla kadar çıkabilir.

Alacağınız vizenin süresi yukarıda bahsettiğim gibi sizin teslim edeceğiniz başvuru dosyası ile doğrudan ilintili. Eğer maddi durumunuz yeterli görülürse, önceden alınmış başka Schengen vizeleriniz ya da başka ülke vizeleriniz varsa, vizesiz de olsa turistik olarak pasaportunuzda giriş çıkış varsa, uzun süreli vize alma ihtimaliniz daha yüksek. Bununla birlikte bir takım destekleyici belgeler eklemeniz de ciddi fark yaratacaktır. Bu destekleyici belgeler ile alakalı detaylı bilgi ve dilekçe örneklerini Uzun Süreli Schengen Vizesi Nasıl Alınır? yazımda görebilirsiniz.

Sizinle ilgili kısımdan tamamen emin olsanız bile son karar tamamen dosyanızı inceleyen konsolosluk çalışanına ait. Bu yüzden dosyanız çok sağlam olsa da uzun vize alacağınızın garantisi yok. Umuyorum ki şans sizden yanadır 🙂 Kıl bir konsolosluk çalışanına denk getirmesin Allah sizi 🙂

Schengen Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öncelikle gideceğiniz ülkeye göre vize başvurunuz için randevu almanız gerekiyor. Az sonra adımlarını teker teker sıralayacağım vize sürecinizin ilk adımı bu olacak. Ardından sırasıyla gerekli belgeleri toplamanız gerekecek. Randevu gününüze hazırlık için kendinize bir kontrol listesi hazırlayın. Bu listelerden başvuru belgeleriniz ile ilgili adımları teker teker kontrol edin.

Vize Randevusu

Schengen bölgesi seyahatiniz için acente ya da şahsi olarak hazırlıklarınızı yaptığınızı varsayalım. Uçak bileti ya da paket tur hazır. Sıra geldi vizeye.

Schengen vizesinin ilk adımı olan randevu işlemi için öncelikle pasaportunuza ve kesinleşmese de seyahat tarihinize ihtiyaç olacak.

Randevu sürecinde bazı dikkat etmeniz gereken kurallar var. Bunların en önemlisi vize başvurusu için belirlenmiş tarih aralığında vize başvurusu yapmış olmak. Schengen vizesi için en erken başvuru tarihi seyahatinizden 6 AY ÖNCESİ ve en geç başvuru tarihi 15 GÜN ÖNCESİ olacak şekilde randevu alabilirsiniz. 6 aydan erken ve 15 günden geç başvurular kabul edilmiyor.

İkinci önemli kuralımız ise geçerli bir pasaport numarasına sahip olmanız. Çünkü randevu alımı esnasında sizden pasaport numarası ve geçerlilik süresi gibi bazı pasaport bilgilerini girmeniz istenecek. Bu yüzden pasaportunuzun elinizde olması gerekiyor. “Pasaport başvurusu yaptım ama henüz pasaport elime ulaşmadan ben randevumu alayım” diyemiyorsunuz ne yazık ki. Pasaport alım ve yenileme süreci ile ilgili tüm bilgileri Pasaport Nasıl Alınır? yazımı okuyabilirsiniz.

Üçüncü kuralımız ise aracı kurum seçimi. Maalesef Schengen için konsolosluklara direk başvuru yapamıyoruz. Gideceğiniz ülkenin vizesinden sorumlu olan aracı kurum üzerinden randevunuzu almanız gerekiyor. Belgelerinizi bu aracı kurumlar sizden teslim alıp, konsolosluğa iletmek ile görevliler. Hükümetler ile birebir olarak çalışan bu kuruluşlar, randevu gününde teslim ettiğiniz tüm dosyaları kontrol ediyor, eksiğiniz varsa sizden tamamlamanızı istiyor ya da yanlış hazırlanmış bir belgeniz varsa düzeltmenizi istiyor. Kendileri belgelerinizin tamam olduğundan emin olduğunda, dosyanızı konsolosluğa iletiyorlar.

Schengen Vizesi İçin Nereye Başvuru Yapabilirim?

Yukarıda da bahsettiğim gibi hükümetlerin anlaşmalı oldukları kuruluşlar var. Bunların dışında bir aracı kuruma gittiğiniz takdirde iki kere hizmet bedeli ödersiniz. Çünkü aşağıda sıraladığım aracı kurumlar dışındaki vize danışmanlık merkezleri de aşağıdaki listede yazan aracı kurumlar ile çalışıyor.

İki kere hizmet bedeli ödeme konusuna açıklık getirelim. Örneğin Almanya’dan vize almak istediniz. Gitmeniz gereken kurum İdata olacak. Fakat siz direk oradan değil, başka bir şirketten randevu aldınız. Bu şirket size danışmanlık etmek için sizden belli bir meblağ ücret talep edecek. Ve bu ücretin dışında siz bir de “vize bedeli” adı altında hem İdata hizmet bedeli hem de Schengen vizesi için para ödeyeceksiniz. Çünkü İdata ve diğer yetkili kuruluşlar da sizden hizmet bedeli alıyor. Araya başka kurum koyduğunuzda bu bedeli siz direk ödemiyorsunuz. Onun yerine anlaştığınız diğer aracı kuruma ödüyorsunuz. Onlar da sizin adınızda İdata’ya ödüyor.

Daha açık olması için rakamlar ile anlatayım. Schengen vize bedeli her kuruluşta aynı ve sabittir. 2023 yılı için bu bedel 80 Euro. Bunu her türlü ödeyeceksiniz. Üzerine bir de İdata ya da diğer aracı kurumun kendine göre belirlediği hizmet bedelini ödeyeceksiniz. Ve bundan da kaçarınız yok. Bu bedel de 20-30 Euro arasında değişiyor. Yani direk yetkilendirilmiş aracı kuruma gittiğiniz takdirde ödeyeceğiniz rakam 100-110 Euro arasında.

Şimdi işin içine başka bir acente ya da vize danışmanlık merkezi soktuğunuz takdirde bu 100-110 Euro’nun üzerine bir 30-50 Euro arası bedel daha koyulacak. Bu bedel de vize danışmanlığı için anlaştığınız firmaya ödeyeceğiniz bedel.

Eğer ilk kez vize başvurusu yapacaksanız, sizi yönlendirecek ve doğru başvuru yapmanıza destek olacak bir danışmanla çalışmanızı tavsiye ederim. İşin mantığını öğrendikten sonra zaten desteğe ihtiyacınız olmayacak. Ama ilk vizenizde red almamak için serbest çalışan bir vize danışmanı ya da acente faydalı olabilir.

Vize danışmanlığı için benimle Instagram ya da Youtube üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Hangi Ülke İçin Hangi Aracı Kurum?

Ülkemizde konsolosluklar ile direk çalışan bazı kuruluşlar var. VFS Global, Kosmos ve İdata, BLS Internetional, TLS Contact bunlardan bazıları.

Yunanistan vize başvurusu için Kosmos ve VFS Global yetkili.

Almanya ve İtalya vize başvurusu için İdata yetkili. İtalya için VFS Global de yetkili fakat Almanya için şuan tek seçenek İdata.

İspanya için BLS International yetkili

İsviçre için TLS Contact ve VFS Global yetkili.

Geri kalan neredeyse tüm Schengen ülkelerinin vizeleri için VFS Global yetkili.

Randevu Alma İşlemi

Randevunuzu aşağıdaki bağlantılar üzerinden online olarak yapmanız gerekiyor. Neredeyse hiç bir aracı kuruluş telefon ile randevu vermiyor.

Kosmos’dan randevu almak için bu linke tıklayabilirsiniz.

İdata’dan randevu almak için bu linke tıklayabilirsiniz.

VFS Global’den randevu almak için bu linke tıklayabilirsiniz.

BLS International’dan randevu almak için bu linke tıklayabilirsiniz.

TLS Contact’dan randevu almak için bu linke tıklayabilirsiniz.

Randevu sayfalarına geldiğiniz zaman açılan ekrandan pasaport ve kimlik bilgilerinizi, başvuru yapmak istediğiniz vize türünü, tarih ve saatinizi seçmeniz gerekiyor. Bu aşamadan sonra size bir başvuru numarası veriliyor ve bundan sonraki işlemlerinizde bu başvuru numarası çok işinize yarayacağı için bu numarayı not edin. Zaten size mail olarak da iletiliyor ama siz yine de ekran görüntüsü ya da ona benzer başka bir şey alın.

Dosyaların Teslimi İşlemi

Randevu günü ve saatinde ilgili vize merkezinde bulunmanız ve sıra numarası almanız işin ilk adımı olacak. Sıra numaranız geldiğinde dosyanızı görevlilere teslim edeceksiniz. Bu aşamada dosyanızdaki her bir belge teker teker ve büyük bir incelik ile görevliler tarafından incelenecek. Eğer eksik ya da yanlış belgeniz varsa sizden bunları tamamlamanızı veya düzeltmenizi isteyecekler.

Eğer eksik ve yanlış belgelerinizi tamamlayacak durumda değilseniz veya vaktiniz yeterli değilse, eksik belgeleriniz olduğunu kabul ettiğinize dair bir dilekçe imzalamanız gerekiyor.

Fakat şu konuda sizi uyarmak isterim…Lütfen belgelerinizi dikkatlice hazırlayın. Çünkü vize başvuru merkezine gittiğinizde eksik ya da hatalı belgeler sizi çileden çıkaracak bir duruma dönüşebiliyor. Başvuru formunuzdan nüfus kayıt örneğinize kadar tüm belgeleriniz önce aracı kurum çalışanları tarafından inceleniyor. Ve başvuruya gitmeye hazır olmayan hiç bir dosya konsolosluğa gönderilmiyor.

Vize Ücreti ve Servis Bedelinin Ödenmesi

Bu aşama aracı kurumdan kuruma değişiyor. Kimisi ödemeyi peşin alıyor kimisi ise dosyalarınız teslim edildikten sonra. Bazısı hizmet bedelinin bir bölümünü randevu esnasında kredi kartından tahsil edip kalan kısmını randevu günü kendi ofisinde alıyor. Bazı kurumlarda önce ödeme yapıp, belgeleri inceleyecek memura dekont götürmeniz gerekiyor.

Vize ücreti 2023 yılı için 80 Euro. Aracı kurum hizmet bedelleri ise 20-50 Euro arasında değişiyor. Tamamen başvuru yaptığınız kurumun fiyat politikası ile alakalı.

Bazı kurumlar bu hizmet bedelini Euro olarak bazıları TL olarak alıyor. Genelde hepsi nakit çalışıyor ama bizim son başvurumuzda İdata hizmet bedelinin kalan kısmını kendi ofisinde kredi kartı ile aldı. Randevu alırken hizmet bedelinin bir kısmını ise kredi kartı veya banka kartından online ödeme ile aldılar. Bu hususta genel geçer bir şey söylemek yanlış olur. Çünkü tüm kurumların kendilerine ait fiyat ve ödeme politikaları var.

Bununla birlikte vize ücreti TAMAMEN nakit ve Euro cinsinden ödenmeli. TL olarak vize ücreti hiç bir kurum kabul etmiyor. Ayrıca hiç biri bu bedeli kredi kartından da çekmiyor.

Parmak İzi Verme İşlemi

Schengen vizesi için bazı biyometrik verilerinizin alınması gerekiyor. Bunlardan biri parmak izi. İlk Schengen vizenizde tüm el parmaklarınızın izi alınıyor. Sonraki takip eden 5 yıl içinde tekrar vize başvurusu yapmanız halinde parmak izi yeniden alınmıyor. Fakat her 5 yılda bir her yapılan vize başvurusunda yeniden parmak izi vermeniz gerekiyor.

Sürecin Değerlendirilmesi

Belgeleriniz ve biyometrik verileriniz alınıp, vize ücretiniz ödendikten sonra aracı kurumlardaki işlemleriniz bitmiş oluyor. Pasaportunuz ve ilgili belgeleriniz aracı kurum tarafından konsolosluğa teslim ediliyor. Burada başvuru süreci tamamlanmış, değerlendirme süreciniz başlamış oluyor. Ortalama olarak eğer eksik ya da hatalı belgeniz yoksa 3-5 gün içerisinde vize değerlendirme süreciniz tamamlanıyor. Aldığınız vize pasaportunuza basılıyor ve size ulaştırılıyor.

Eğer konsolosluk belgelerinizde eksik ya da hata olduğunu düşünürse sizinle iletişime geçiyor. Bazı durumlarda çalıştığınızı beyan ettiğiniz iş yerini arayıp teyit ediyorlar (Eşimin ilk vize başvurusunda Çekya konsolosluğu ofisimizi arayıp teyit istemişti). Ya da sizden başka ek belgeler istemek için de sizi arayabiliyorlar. Bu durumda belgelerinizi tamamlayıp kendilerine ulaştırmanız gerekiyor.

Sürecin olumlu sonuçlanması durumunda vizenizi pasaporta basıp size ulaştırıyorlar. Olumsuz olması durumunda ise neden vize reddi yediğiniz ile ilgili bir açıklama ile pasaportunuzu size geri gönderiyorlar.

Pasaport Teslimi

Süreciniz tamamlandıktan sonra pasaportunuz ilgili aracı kuruma geri gidiyor. Aracı kurum pasaportunuzu teslim aldığında size bir mesaj göndererek gelip pasaportunuzu almanızı söylüyor. Pasaportunuzu teslim ederken beyan ettiğiniz kişi veya kişilerin de gidip pasaportunuzu teslim alma yetkisi var.

Eğer kargo seçeneği seçtiyseniz pasaportunuz konsolosluktan çıkıp direk kargoya gidiyor. Fakat bu pahalı bir seçenek. Çünkü vize aracı kurumları kargo ücretlerini Euro cinsinden hesaplıyor.

Schengen Vizesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Konunun bu kısmı oldukça hassas ve uzun bir konu olduğu için bunu başka bir başlık altında inceledim. Bu konu ile ilgili detaylı bilgi için mutlaka Schengen Vizesi Belgeleri yazımı okuyun. Ayrıca uzun vize almak isteyenler mutlaka Uzun Süreli Schengen Vizesi Nasıl Alınır? yazımı da okumalılar.

Fakat kabataslak bir şekilde bahsetmemiz gerekirse, çalışan, emekli, iş sahibi, ev hanımı ve öğrenci olarak farklı kategorilerde çalışma ve gelir durumu olan kişilerin her birinin vermesi gereken farklı belgeler mevcut. Bu belgelerden bazıları ise hangi çalışma ya da gelir grubunda olursanız olun ortak belgeler. Örneğin uçak bileti ve otel rezervasyonu her grubun vermesi gereken belgelerden bir tanesi.

Genel olarak liste aşağıdaki gibi. Bu belgelerin nitelikleri ile ilgili detaylı bilgilerin hepsi Schengen Vizesi Belgeleri yazımda mevcut.

Her Grup İçin Ortak Belgeler

  • Vize Başvuru Formu
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (vize için çektirdiğinizi fotoğrafçıya özellikle söyleyin. Fotoğraf kesinlikle son 6 ay içinde çekilmiş olmalı)
  • Vukuatlı Nüfus Kaydı (E-devletten barkodlu olarak alınmalı)
  • Uçak bileti rezervasyonu
  • Otel rezervasyonu veya ilgili ülkede yaşayan kişilerden gelen davetiye
  • Seyahat Sağlık Sigortası (30.000 Euro teminatlı)
  • Gelir durumunu gösterir belgeler (banka hesap dökümleri, maaş bordroları, araç ruhsatları, taşınmaz mülk tapuları, maaşlı çalışan olmama durumunda sponsor olacak kişiye ait gelir gösterir belgeler ve sponsorun, sponsorluğu kabul ettiğine dair ıslak imzalı dilekçe)

Ayırıcı Belgeler

  • SGK Hizmet Dökümü (4A Hizmet Dökümü. E-devletten barkodlu olarak alınmalı.)
  • SGK işe giriş bildirgesi (muhasebeden ıslak imzalı olmalı)
  • 6 aylık maaş bordroları (muhasebeden ıslak imzalı olmalı)
  • Şirketin antetli kağıdına basılmış izin belgesi (Şirket yetkilisi tarafından ıslak imzalanmış ve kaşelenmiş olmalı)
  • Şirket sahipleri ve SGK’lı çalışanlar için şirket belgeleri (Faaliyet belgesi, vergi levhası, ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri)
  • Emeklilik durumunu gösterir belge (Emekli olma durumunda)
  • Öğrenci belgesi (Öğrenci olma durumunda)
  • Çiftçilik durumunu gösterir belge (Çiftçi olma durumunda)

Destekleyici Belgeler

  • Eski pasaportlarda yer alan tüm vizeler ve vizesiz ülke girişlerinin fotokopileri
  • Uzun vize talebiniz varsa bunu belirten bir dilekçe
  • Uzun vize talebinizi destekleyici uçak bileti ve otel rezervasyonları

Vize Ücretleri

Turistik Schengen vizesi için ücret 2023 yılı için 80 Euro. Vize reddi durumunda ise bu parayı teoride geri alamıyoruz. Ama pratikte iş değişiyor 😉

Vize ücretinin nasıl geri alınabileceği ve bunun gibi daha pek çok konuda bilgi birikimi ve deneyimlerimi sizler ile danışmanlık hizmetleri sayesinde paylaşıyorum. Danışmanlık hizmetleri için benimle Instagram hesabım üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Schengen Vizesini Alırken Ve Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Schengen deryasının derinlerine yaptığımız bu yolculukta dikkat etmemiz gereken bazı önemli konular var. Özellikle ilk kez vize alacak arkadaşlar için bu konulara da değinmek istedim.

Vize Başvurunuzu Her Zaman İlk Giriş Ülkenizden Yapın

Eğer çok girişli bir vize almak istiyorsanız ve bu vizeyle birden fazla ülkeye gitmek istiyorsanız, her zaman vize başvurunuzun ilk giriş ülkesinden yapılmasına dikkat edin. Örneğin bu ay Fransa, 3 ay sonra İtalya seyahatiniz varsa, kolay vize verir diye gidip İtalya’dan vize başvurusu yapmayın. Çünkü Schengen bölgesine ilk girişiniz Fransa’dan olacak. Ve bu durumda vizenizin Fransa’dan değil İtalya’dan alınmış olması, Fransa’ya girişte size sorun çıkarabilir.

Bu yüzden her zaman vize başvurunuzu ilk giriş yapacağınız ülkeden yapın.

Herhangi Bir Plana Bağlı Olmadan Vize Başvurusu Yapıyorsanız, İlk Seyahatinizi Vize Aldığınız Ülkeye Giriş Yapacak Şekilde Planlayın

Az evvel yukarıda bahsettiğimiz konunun tam tersi versiyonu. Vize aldığınız ülkeye giriş damgasının vizenizde görünmesi önem taşıyor. Bu yüzden mutlaka vize aldıktan sonraki ilk seyahatiniz, vizeyi aldığınız ülkeye olsun.

Schengen Bölgesinde Geçirebileceğiniz Süre Vize Ne Kadar Uzun Olursa Olsun Kısıtlı

Bu konu çok önemli. Çünkü vizenin doğru kullanımı esası, bir sonraki vize süreçlerinizi doğrudan etkiliyor. Eğer uzun süreli vize aldıysanız, bu vize ile Schengen bölgesinde geçireceğiniz toplam sürenin 90 gün ile sınırlı olduğunu unutmayın.

Vizeniz İle Tek Seferde Birden Fazla Ülkeye Giriş Yapma Durumunda En Uzun Süre Kalacağınız Ülkeden Vize Almanız Gerekiyor

Örneğin Benelux turuna çıkacağınızı ve bunun için vize başvurusu yapacağınızı düşünelim. Benelux turunda gezeceğiniz ülkeler Belçika, Lüksemburg ve Hollanda olacak. Tur programınızın da 10 günlük olduğunu ve Lüksemburg’da 2, Belçika’da 3, Hollanda’da 5 gün geçirecek olduğunuzu düşünelim. Schengen bölgesine de Belçika’dan giriş yapacak olalım.

Böyle bir durumda vize başvurunuzu ilk giriş ülkeniz olan Belçika’dan değil, en uzun kalacağınız ülke olan Hollanda’dan yapmanız gerekiyor. Yani en uzun kalış süresi olan ülkenizden. “Ben Belçika’dan yaptım problem olur mu?” derseniz, hayır olmaz. Ama aslında olması gereken benim dediğim şekli. Eğer tek seferde birden fazla ülkeye giriş durumu varsa vize bu şekilde alınmalı.

Her Ülkenin Vize Politikası Aynı Değil

Her Schengen ülkesi size tam ve destekleyici belgelere, güçlü bir dosyaya rağmen aynı sürede vizeyi vermez. Örneğin Yunanistan’dan 2 yıl vize aldığınız bir dosyaya Finlandiya sadece seyahat süreniz kadar vize verebilir. İyi ihtimalle 6 aylık falan verir belki.

Diyeceğim o ki her ülke aynı dosyaya aynı sürede vize vermeyebilir. Hatta birinin vize verdiği dosyayı bir diğeri reddedebilir. Özellikle İskandinav ülkeleri bu konuda çok kıt. İsviçre, İspanya ve Belçika da aynı şekilde. Bu ülkelerden vize almak isterseniz çok uzun süreli bir vize beklemeyin.

Vize konusunda bonkör ülkeler İtalya ve Yunanistan. Ben en kolay vizelerimi bunlardan aldım. Ama evlenmeden önce Fransa ve İspanya’dan da uzun vize almışlığım var.

Fransa, Hollanda, Polonya, Çekya, Macaristan gibi ülkeler çok kıt olmayan ama seçici davranan ülkeler. Vize reddi bu ülkelerden sadece Hollanda’da duydum. Eğer maddi durumunuzu yeterli görürlerse uzun vize mutlaka veriyorlar. Fakat bahsettiğim gibi seçici davranıyorlar yani herkes bu ülkelerden uzun süreli vize alamaz. Biraz ya hep ya hiç gibi bir politikaları var.

Bunların dışında Slovakya, Slovenya, Letonya, Litvanya, Estonya gibi vize başvurusu için pek tercih edilmeyen ülkeler hem randevu alma konusunda daha rahatlar, hem de vize politikaları diğerlerinden daha esnek. Daha az kişi bu ülkelerden başvuru yaptığı için randevu bulmanız bu ülkelerden daha kolay. Planlarınızı bu ülkelerden vize alacaksanız, ilk girişleri de bu ülkelerden yapacak şekilde ayarlayın.