SCHENGEN VİZESİ BELGELERİ-ÖĞRENCİ, ÇALIŞAN, EV HANIMI, ŞİRKET SAHİBİ VE EMEKLİLER İÇİN GEREKLİ TÜM BELGELER LİSTESİ

in
Avrupa,Dünya,Gezi Tüyoları,Schengen Vizesi,Vize

Schengen vizesi belgeleri bu işin en can sıkıcı ve uğraştırıcı kısmı gibi görünüyor. Ama aslında iyi bir planlama ile o kadar da karışık olmadığını göreceksiniz. Peki hazırlamanız gereken belgeler hangileri? Herkesin aklına takılan o soruya bu yazıda detaylıca cevap verdim.

Oldukça karışık, ben de farkındayım. Zaten benim de her seferinde elim ayağım birbirine dolaşıyor. Ama tek yapmanız gereken sakin kalmak. Ve doğru doğru şekilde hazırlamak için planlı olmak. Başlamadan önce Schengen Vizesi Nedir? Schengen Vizesi İle Hangi Ülkelere Gidilir? ve Uzun Süreli Schengen Vizesi Nasıl Alınır? rehberlerimi de okumayı unutmayın. Ayrıca aşağıdaki bağlantıdan Youtube videomu da mutlaka izleyin.

Schengen Vizesi Belgeleri Listesi

Aşağıda sizin için bazı başlıklar altında Schengen vizesi belgeleri listesi paylaşıyorum. Bunları aynı zamanda detaylıca da anlatacağım ki hangi belgeyi ne şekilde vermeniz gerektiği konusunda aklınıza bir şey takılmasın.

Tüm Çalışma ve Gelir Grupları İçin Zorunlu Olan Belgeler

Başlıktan da anlayacağınız üzere bu listede yer alan belgeler herkes için verilmesi zorunlu belgeler. Yani çalışan da olsanız öğrenci de, bunların muhakkak dosyanızda olması gerekiyor.

Olmazsa Olmaz-Pasaport

Pasaport hususunu numaralandırmaya gerek bile duymadım ama yine de bazı detaylara girmek gerekli. Pasaportunuzun planlanan seyahat tarihinizin bitiminden itibaren en az 6 ay daha geçerlilik süresi olması şart. Aksi takdirde pasaportunuz inceleme için konsolosluğa dahi gitmez.

İkinci husus ise pasaportunuzda vizenin basımı ve giriş çıkış esnasında damgalanabilmesi için en az 2 boş sayfası olmalı. Eğer pasaportunuz “noolur beni kullanma” diye ağlıyorsa ve sayfaları lebaleb kongre gibi doluysa, yeni vize için yer yoksa, bu şekilde vize alamazsınız.

Yukarıdaki iki hususa dikkat edin. Pasaportunuz bu kriterleri karşılamıyorsa, önce gidip pasaportunuzu yenileyin. Pasaport çıkarma ve yenileme ile ilgili tüm detayları bu linke tıklayarak, Pasaport Nasıl Çıkarılır? yazımdan okuyabilirsiniz. Aynı zamanda yazı içerisindeki bağlantıdan Youtube videomu da izleyebilirsiniz.

1-Vize Başvuru Formu

Schengen vizesi başvuru formu, en önemli belgemiz. Çünkü bu formda beyan ettiğiniz her şey, bu listenin kalan kısmında göreceğiniz diğer belgeler tarafından doğrulanacak. Yani bu demek oluyor ki, bu formun doğru şekilde doldurulması çok büyük önem taşıyor.

Bu formda pasaport bilgileriniz, seyahatinize ilişkin detaylar, uçuş tarihleriniz, konaklayacağınız yer ve masraflarınızı ne şekilde karşılayacağınıza ilişkin sorular yer alacak. Aynı zamanda çalışma şekliniz, nerede çalıştığınız, davetiyenizin olup olmadığı, vizenizin tek mi, çift mi yoksa çok girişli mi talep ettiğiniz ile ilgili de sorular göreceksiniz. Bu formu doğru şekilde doldurmanız ve ıslak imzalı olarak götürmeniz gerekiyor.

Eğer varsa, gideceğiniz ülkeden size davetiye gönderen aile üyesi veya arkadaş ile ilgili bilgileri de bu formda ibraz etmeniz gerekiyor.

Bu form bir nevi Schengen ülkeleri için bir dürüstlük testi. Dolayısıyla bu formdaki yanlış, eksik veya yalan beyan sizin için vize reddi ile sonuçlanacaktır yüksek ihtimalle.

Formu şahsen ıslak imzalamış olmanız gerekiyor. Bu formu online olarak doldurmanız gerekiyor. Her ülkenin formu birbirinin aynısı olsa da üst kısmında ülke isimleri değişiyor. Bu yüzden hangi ülkeye başvuru yapacaksanız o ülkenin formunu doldurmaya dikkat edin. Online form doldurmak için başvuru yapacağınız ülkenin vize işlemlerini yürüten aracı kurumun web sitelerini ziyaret etmeniz yeterli. Zaten bir çoğu başvuru formu doldurulmadan randevu vermiyor.

2-Uçak Bileti

Yukarıdaki formda belirttiğiniz seyahat tarihlerinin doğruluğunun beyanı için böyle bir belge vermeniz gerekiyor. Schengen bölgesi hükümetleri, vizeniz elinize geçmeden uçak bileti veya otel bedellerini ödemenizi tavsiye etmiyor olsalar da, bazen sizden bunların ödenmiş olduğuna dair makbuz ya da fatura isteyebiliyor.

Fakat son zamanlarda Türk Hava Yolları dahil pek çok şirket bilet rezervasyon olayını kaldırdı. Online olarak bilet rezervasyonu için para ödemeniz gerekiyor. Onun yerine bilet rezervasyonu için Türk Hava Yollarının 444 0 THY numaralı hattını arayarak ücretsiz şekilde rezervasyon yaptırabilirsiniz.

3-Otel Rezervasyonu veya Konaklamaya İlişkin Diğer Belgeler

Schengen vizesi almaya niyet etmiş herkesin göstermesi gereken bir diğer belge bu. Konaklayacağınız yer ile ilgili belgeler. Eğer otelde kalacaksanız, internet üzerinden yaptığınız otel rezervasyonunun çıktısı yeterli olacaktır.

Eğer arkadaş ya da aile ziyareti yapacaksanız, kendilerinin size bir davetiye göndermesi gerekiyor. Bu davetiye sayesinde hem daha kolay vize alabilirsiniz, hem de otel rezervasyonu göstermek durumunda kalmazsınız. Çünkü davetiyeniz varsa, başvuru formunda kalınacak adres kısmında size davetiye gönderen kişinin adresini yazabilirsiniz.

Eğer yurtdışında kamp yapma ya da buna benzer başka bir durum varsa, konaklama biçiminizin bu şekilde olacağını bir dilekçe ile beyan edebilirsiniz. Biz daha önce Almanya’ya Wacken Open Air festivali için giderken bu şekilde konaklama gösterdik. Vize başvuru formunda adres bölümüne festival alanının adresini yazdık. Ayrıca ek olarak festival biletlerimizin fotokopisini ve ödeme makbuzunu ekledik. Herhangi bir sorun çıkmadan vizemizi de aldık.

4-Biyometrik Fotoğraf

Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğrafa ihtiyacınız var. Fotoğrafçıya Schengen vizesi için çektirdiğinizi özellikle söyleyin. Fotoğrafı çektirmeye giderken mümkünse makyaj yapmayın. Ayrıca yüz ve kulak bölgenizde piercing varsa ve çıkartabiliyorsanız mutlaka çıkarın. Çıkmıyorsa rötuş ile yok ettirin. Yine boyun ve yüz bölgesinde başka herhangi bir takı olmaması gerekiyor. Tüm takılarınızı fotoğraf çekilmeden önce çıkartın.

Elinizde mevcut olan 3-4 sene önceki fotoğrafı itelemeye çalışmayın. Çünkü biz denedik ve başaramadık. Belgelerimizi kontrol eden görevli eşimin verdiği fotoğrafın 2017 yılından olduğunu direk söyledi ve şoka girdik. Nerden bildiklerini sorduğumuzda ise daha önceki vizelerimizin fotokopileri arasından eşimin 2017 yılında aldığı bir vizeyi bize gösterip “aynı fotoğraf” dedi. Yani verdiğiniz fotoğrafın daha önceki bir vizede kullanılıp kullanılmadığına bile bakıyorlar.

5-Seyahat Sağlık Sigortası

Schengen vize belgeleri arasında en olmazsa olmaz belgelerden bir tanesi bu. Yurtdışı seyahat sağlık sigortası. Bu sigorta, yurtdışı seyahatleriniz esnasında başınıza gelebilecek her türlü istenmeyen sağlık sorunu ve kaza durumunda sizi maddi olarak koruyan bir sigorta. Ayrıca ölüm durumunda cenazenin ülkeye geri gönderilmesi gibi daha pek çok istenmeyen durumu da kapsıyor.

Son yıllarda pandemi sebebiyle bu sigortalar bulaşıcı hastalık durumlarını da kapsayacak şekilde düzenleniyor. Yani artık Schengen alırken Covid-19 kapsamlı sigortalar almaya özen göstermeniz gerekiyor.

Seyahat sağlık sigortanızın en az 30.000 Euro teminatlı olması lazım. Aksi takdirde kabul etmiyorlar. Ayrıca mümkünse poliçenizi ıslak imzalı olarak götürün. Eğer bu mümkün değilse, o zaman ödemesinin yapıldığına dair bir makbuzu da sigorta poliçenizin yanına iliştirmeniz gerekiyor.

Sigortanız planlanan gidiş tarihinizden 1 gün önce başlamalı ve planlanan dönüş tarihinizden 1 gün sonra bitmeli. Ya da varsa direk senelik sigortanızı da gösterebilirsiniz. Aksi takdirde sigortanızın seyahat tarihlerinizi kapsamadığı gerekçesiyle red yer ya da eksik belge durumuna düşer, bir kez daha uğraşırsınız.

Seyahat sağlık sigortanızı internet üzerinden kolaylıkla alabilirsiniz. Hatta çalıştığınız bankanın mobil uygulaması üzerinden bile kolayca yaptırabilirsiniz.

6-Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

E-devlet üzerinden kolayca alabileceğiniz bir belge. Vukuatlı olmasının yanı sıra barkodlu olması çok önemli. Aşağıdaki adımları izleyerek alabilirsiniz.

  • Yukarıdaki linkten e-devlete giriş yapın.
  • Bilgilendirme formunu onaylayın.
  • Sorgulamaya esas kişiyi seçin (Evli kadınlar için hem evlilik öncesi hem evlilik sonrası soy isim ile çıkıyor. Seçmeniz gereken evlilik sonrası soy isim ile olanı.)
  • Aşağıda nüfus kayıt örneği tipi seçeneği göreceksiniz. Burada “nüfus aile”yi seçin.
  • Bir altta eski eş listeleme seçeneği var. Evlenip boşandıysanız, ya da eşiniz vefat ettiyse bu seçeneği evet olarak işaretleyin. Bunun görünmesi gerekiyor.
  • Bir altta vukuatlı belge seçeneğini de evet olarak işaretleyin.
  • Son olarak belgenin neden verileceği seçeneğinde kuruma ibraz olarak seçim yapın. Alt kısımda açılan kutucuğa …….(vize başvurusu yapacağınız ülke adı) Başkonsolosluğu Ankara/İstanbul(başvurunuz hangi şehirden olacaksa o şehrin adı) yazın.
  • Sorgula seçeneğine tıklayın. Açılan sayfanın sağ üst köşesinde “dosyayı indir” butonundan bilgisayarınıza indirin. Veya “e-posta gönder” butonundan kendi adresinize mail atın.

Bu belgede evliyseniz sadece sizin değil, eşinizin de nüfus kaydında yer alan vukuatlar görünecek. Yanlış bir şey yaptığınızı düşünüp yeniden işlem yapmayın. Zaten olması gereken şeyi yaptınız 🙂

7-Banka Hesap Dökümü veya Mal Varlığı Gösterir Belgeler

Geldik en önemli Schengen vizesi belgelerinden birine. Gelir gösterir belgeler sizin vize alım süreniz ya da vize reddiniz ile ilgili kritik kararın verilmesi için bakılacak olan belgeniz.

Eğer maaşlı çalışıyorsanız, maaş hesabınızı mümkünse son 6 aylık olacak şekilde ibraz etmeniz gerekiyor. Eğer maaş hesabınız dışında para girdi-çıktısı olan başka hesaplarınız da varsa onları da beyaz etmeniz sizin yararınıza olacaktır.

Şayet maaşlı bir çalışan değilseniz, maaşlı çalışan veya şirket sahibi bir sponsorunuz olması gerekiyor. Yani vermeniz gereken banka detayları bu durumda sponsorunuza ait olacak. Bu konu ile ilgili detayları ev hanımları ve çalışmayanlar ile ilgili belgelerin anlattığımız kısımda vereceğiz.

Fakat maaşlı çalışan değilseniz ve yine de girdi-çıktısı olan bir banka hesabınız varsa mutlaka ibraz edin. Bu sizin lehinize olacaktır. Ev hanımısınız ama örneğin kira geliriniz varsa, sponsorunuzun yanı sıra bu kira gelirinizi de mutlaka banka hesap dökümü ile belgeleyin.

Aynı şekilde varsa birikim yaptığınız banka hesapları veya döviz hesaplarını da ibraz edin. Bu, özellikle maaşı olmayanlar için bir artı puan. Ama bunun düzenli ve kanıtlanabilir geliriniz yoksa tek başına işe yaramayacağını unutmayın.

Bunların yanı sıra varsa eğer üzerinize araç ruhsatı ve taşınmaz mülk tapularının da ibraz edilmesi çok önemli. Bunların hepsi sizin gittiğiniz ülkede çalışma amaçlı faaliyet göstermeyeceğinize ve masraflarınızı karşılayacak durumda olduğunuza işaret eden belgeler. Yani Schengen ülkelerinin sevdiği şeyler.

Şayet maaşlı çalışıyor, ama geliriniz düşükse dert etmeyin. Hesabınıza ne idüğü belirsiz yerlerden para girdisi yapmaya çalışmayın. Bu durum şüphe çekecektir. Maaşınızın ya da düzenli para girdinizin olması yeterli. Asgari ücretli çalışırken bile Schengen almışlığım var. Evet iyi bir gelir önemli, ama gelirin düşük olması kesinlikle vize reddi alacağınız anlamına gelmez.

Alacağınız tüm banka hesap dökümleri kaşeli, ıslak imzalı olmalı. Aynı zamanda bankanın imza sirküleri de eklenmiş olmalı.

Önemli Not

Uyarmak istediğim bir diğer husus, hesabınızdaki yüksek meblağdaki paralar ile ilgili. Eğer kaynağını ıspatlayamıyorsanız, “parası olan kesin vize alır” gibi yanlış düşüncelere kapılmayın. Aksine hesapta kaynağı belli olmayan yüksek meblağlar, sizin iltica edeceğiniz ya da gittiğiniz ülkede iş kurabileceğiniz düşüncesini uyandıracağı için direk red sebebidir. Gerçekten kazancınız yüksek değilse, nerden geldiği belirsiz paralar bulup hesabınıza koymaya çalışmakla hiç zaman kaybetmeyin.

Bonus: Niyet Mektubu/Vize Talep Dilekçesi

Açık konuşalım…Ben böyle bir belge hiç vermedim. Vermeyi de düşünmüyorum. Nedeni ise, zaten yeterince belge veriyorum ve bu belgelerde seyahat amacımın ne olduğu çok net şekilde anlaşılıyor. Neden bir kere daha izah edeyim ki neden vize istediğimi 🙂 Bu yüzden ben bu belgeye harp ilan etmiş vaziyetteyim.

Ama sizlerden bununla ilgili o kadar çok soru geldi ki, boş geçmek istemedim. Ayrıca aranızdan bazı arkadaşlar, bu belgenin kendilerinden konsolosluk tarafından istendiğini de söyleyince bu başlığı da yazıya ekledim.

Tekrar söylüyorum, ben böyle bir belge vermiyorum. Ama vermek isteyenler için bir taslağını bırakıyorum. Bu linke tıklayarak dilekçe taslağını satın alabilirsiniz.

NOT: Dilekçenin boş halini, yeni seyahatlerimize ve blog sayfamın gelişimine maddi kaynak oluşturabilmek için ücretli olarak paylaşıyorum. Açılan sayfa üzerinden kredi kartı veya banka kartı ile güvenli ödeme yapabilirsiniz.

Çalışma Ve Gelir Gruplarına Göre Alınması Gereken Belgeler

Yukarıda bahsi geçen tüm belgeleri her birimiz götürmek zorundayız. SGK’lı çalışan da olsanız, iş sahibi de, öğrenci de fark etmiyor. Yukarıda bahsettiğimiz turistik Schengen vizesi belgeleri herkes için geçerli. Fakat az sonra gruplara ayıracağım kısımdaki belgeler sadece ilgili kısımlardaki kişilerin götürmesi gereken belgeler.

1-SGK’lı Çalışanlar İçin Gerekli Belgeler

Eğer SGK’lı çalışansanız, çalıştığınız şirket ile ilgili bazı belgeleri dosyanıza eklemeniz gerekiyor. Bunları gerekli açıklamaları ile birlikte aşağıda listeliyorum.

Çalıştığınız şirkete ait evrakları nasıl elde edeceğinizi kara kara düşünüyor olabilirsiniz ama merak etmeyin. Bu işi halletmenin bazı kolay yolları var.

Öncelikle eğer kurumsal bir şirkette çalışıyorsanız, bunları düşünmeye hiç ihtiyacınız yok. Çünkü kurumsal firmalarda ilgili departmana ya da direk şefinize, vize başvurusu yapacağınızı söylemeniz kafi. Örneğin banka çalışanları ya da Türk Hava Yolları gibi kurumsal şirket çalışanları bu belgeler için hiç çaba sarf etmek zorunda değil. Gerekli olan tüm belgeleri ilgili departmanlar biliyor zaten ve sizin için hazırlayıp teslim ediyor.

Fakat eğer kurumsal olmayan şirketlerde çalışıyorsanız biraz daha uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Çünkü bu işlere bakan bir departman yoksa bunları sizin kendiniz toplamanız gerekiyor. Yine de bazı şirketler bu işleri sizin için kolaylaştırıyor. Bazı şirketlerde herkesin kolayca ulaşabilmesi için şirkete ait belgeler ofis serverlarında, herkesin kolayca ulaşabileceği bir klasörde dijital olarak duruyor. Vize almak isteyenler kolaylıkla buradan şirketin vize için vermesi gereken belgeleri alabiliyorlar. Geriye sadece muhasebeden veya Ticaret Odasından alınması gereken belgeler kalıyor. Muhasebeden gelecek belgeyi ise direk ofis sekreterinden ya da direk muhasebeden isteyebilirsiniz. Sizin de ofisinizde herkesin erişebildiği ortak bir server varsa, gerekli belgeler bu serverda olabilir. Mutlaka kontrol edin.

Eğer bunların hiç birinin olmadığı küçük çaplı bir işyerinde çalışıyorsanız, direk patronunuzdan ya da ofis sekreterinden bu belgeleri isteyebilirsiniz.

İşyeri İzin Belgesi

İşyerinizden alacağınız, kimlik bilgilerinizi, kaç yıldır şirkette çalıştığınızı, hangi pozisyon veya görevde olduğunuzu, hangi tarihlerde seyahat edeceğinizi ve bu tarih aralığında izinli olduğunuzu beyan eden belge. Bazıları bu belgede maaş bilgisi de olması gerektiğini söylüyor ama ben bu zamana kadar hiç bir başvuruda bu belgeye maaş bilgisi yazmadım. Bu belgeyi eğer özel sektörde çalışıyorsanız, şirketin imza sirkülerinde imzası olan bir şirket ortağı ıslak olarak imzalamalı. Aynı zamanda şirket kaşesi de basılmalı. Bu izin belgesi, kesinlikle ama kesinlikle şirketin antetli kağıdına basılmış olmalı. Bu kurallara uymayan izin belgesini konsolosluk kabul etmeyecektir.

Devlet memuru iseniz, bu belgeyi bağlı bulunduğunuz makamdan almanız gerekiyor. Ayrıca kurumunuzun size verdiği görevli kimlik kartının fotokopisini de eklemelisiniz. Sizin belgelerinizi de mutlaka ıslak imzalı ve kaşeli olmalı.

Banka veya diğer kurumsal şirketlerde yine bağlı bulunduğunuz bölümden kaşeli imzalı belge almanız gerekiyor. İlgili departmanlar zaten size gerekli şekilde bu belgeyi hazırlayacaktır.

Özel sektör çalışanları için aşağıya boş bir dilekçe örneği ekledim. Bu dilekçede boş bıraktığımız yerlere parantez içinde yazan bilgileri ekleyin. Bu işlemi dijital ortamda yapın ve şirketinizin antetli kağıdına çıktı alıp, imza yetkisi olan kişiye imzalatın.

Bu linke tıklayarak açılan sayfadan güvenli ödeme yaparak belgenin boş haline ulaşabilirsiniz.

NOT: Dilekçenin boş halini, yeni seyahatlerime ve blog sayfama gelişimine maddi kaynak oluşturabilmek için ücretli olarak paylaşıyorum.Açılan sayfa üzerinden kredi kartı veya banka kartı ile güvenli ödeme yapabilirsiniz.

6 Aylık Maaş Bordroları

Bu belge size şirketinizin ye kendi içindeki muhasebe departmanından ya da şirketinizin anlaşmalı olduğu muhasebe şirketinden gelecek. 6 aylık bordronuz yoksa bile, hiç değilse 3-4 aylık bordronuzun olması gerekiyor. Yani işe yeni girdiyseniz, Schengen vizesi almanız biraz zor.

Bu belge de yine muhasebe tarafından kaşelenmiş ve ıslak olarak imzalanmış olmalı.

Şirket İmza Sirküleri

Şirketin imza yetkisi olan kişileri ve bu kişilerin imzalarını gösteren belge. İzin kağıdı ve diğer belgelerinizi imzalayan kişinin gerçekten şirket yetkilisi olduğunu görebilmek için istiyor konsolosluklar bunları.

Şirket Vergi Levhası

Çalıştığınız şirketin vergi levhasının bir nüshası.

Faaliyet Belgesi

Şirketinizin faaliyet gösterdiği şehirdeki Ticaret Odasından alınmış olan bir faaliyet belgesine ihtiyacınız var. Eğer çalışmaya başladıktan sonra ilk vizenizi alıyorsanız bu belgenin ticaret odasından orijinalini almanız gerekiyor. Sonraki vizelerde bu belgenin nüshasını kendi ofisinizden temin edebilirsiniz. Şirketinizin kaç yıldır ve hangi alanlarda faaliyet gösterdiğini gösteren bir belge. Ticaret odasına gittiğinizde ilgili şirketin çalışanı olduğunuzu ve vize için ihtiyaç duyduğunuzu söyleyip cüzi bir miktar para ödemeniz yeterli.

Ticaret Sicil Gazetesi

Çalıştığınız şirketin ticaret sicil gazetesini de belgeleriniz arasına eklemeniz gerekiyor.

SGK İşe Giriş Bildirgesi

Bu belge de muhasebeden almanız gereken bir diğer belge. Sgk girişinizin yapıldığını ve sigortalı olarak çalıştığınızı göstermek için gerekiyor bu belge.

4A Hizmet Dökümü (SGK Hizmet Dökümü)

SGK geçmişinizi gösteren bir belge. Bunu E-devlet üzerinden barkodlu olarak almanız gerekiyor. Sırasıyla şu adımları takip edin.

  • Yukarıdaki linkten e-devlet şifreniz ile giriş yapın.
  • Açılan sayfada aşağıdaki pencerede göreceğiniz “SGK tescil ve hizmet dökümü” yazısına tıklayın.
  • Sayfanın sol üst kısmında yer alan “barkodlu belge oluştur” butonuna tıklayın.
  • Çıkan pencereden “dosyayı indir” butonuna tıklayarak veya “e-posta gönder” seçenekleri ile belgeyi ya bilgisayarınıza indirin ya da kendinize mail atın. Daha sonra belgenin çıktısını alarak dosyanıza ekleyin.

2-Ev Hanımı, Çalışmayanlar ve Öğrenciler İçin Gerekli Belgeler

Ev hanımları ve öğrencilerin belirli bir gelir grubuna dahil olmadıklarını varsayarsak, ihtiyaçları olan en önemli belge sponsorluk dilekçesi. Öğrencilerin ayrıca öğrenci olduklarını gösterir bir belgeye daha ihtiyaçları var.

Sponsorluk Dilekçesi ve Sponsorun Gelir Durumunu Gösterir Hesap Dökümü

Malumunuz ev hanımı, çalışmayan ve öğrenci kısmının sabit bir maaşı yok. Bu durumda Schengen vizesi alabilmeleri için birinin onlara sponsor olması gerekiyor. Bu sponsorun 1.derece yakın olması ve gelirini beyan etmesi gerekiyor. Evli kadınlar ve erkekler eğer çalışmıyorlarsa, öncelikli sponsorlarının eşleri olması gerekiyor. Bekar kişilerin sponsorları ise çalışan anne veya baba olabiliyor. Aynı şekilde öğrencilerin de.

Size sponsor olacak kişinin bu dilekçeyi ıslak olarak imzalaması gerekli. Dilekçeye ek olarak, banka hesap dökümleri ve sigortalı çalışan ise maaş bordrolarını da vermeniz gerekiyor. Sponsor olacak kişi şirket sahibi ise, şirket hesap dökümleri ve şirketi ile ilgili belgelerini vermesi gerekli.

Burada önemli bir nokta var. Ailecek seyahat ediyorsanız, ve sponsoru olacağınız kişi de sizinle seyahat edecekse bile, her iki başvuru dosyasında da sponsor olacak kişinin gelir gösterir belgeleri olmalı. Yani nasılsa ailecek başvuru yapıyoruz diye tek bir hesap dökümü almayın bankadan. Hesap dökümü hem sizin için hem de sponsoru olduğunuz kişi için ayrı ayrı gerekli.

Sponsorluk dilekçesinin boş halini bu linke tıklayarak satın alabilirsiniz. Parantez içinde hangi boşluğa hangi bilgiyi yazmanız gerektiği yazılı. Sponsorunuz olacak kişi bu bilgileri doldurup belgeyi ıslak olarak imzalamalı ve daha sonra banka hesap dökümlerini, maaş bordrolarını eklemeli.

NOT: Dilekçenin boş halini, yeni seyahatlerime ve blog sayfamın gelişimine maddi kaynak oluşturabilmek için ücretli olarak paylaşıyorum. Açılan sayfa üzerinden kredi kartı veya banka kartı ile güvenli ödeme yapabilirsiniz.

Öğrenci Belgesi

Öğrencilerin, öğrenci olduklarını okudukları kurumdan aldıkları öğrenci belgesi ile belgelemeleri gerekiyor. Aynı zamanda başvuru formunun ilgili kısmında da öğrenci olduklarını beyan etmeleri gerekiyor.

3-Emekliler İçin Gerekli Belgeler

Emekli iseniz, emekliliğinizi gösteren bir belge haricinde çok da fazla değişik belgeye ihtiyacınız yok. Emekliliğinizi gösteren belgeyi E-devlet üzerinden barkodlu olarak çıkarabilirsiniz. Veya bu belgeyi direk SGK’dan kaşeli ve ıslak imzalı olarak da alabilirsiniz.

Emeklilik belgenize ek olarak, emeklilik maaşınızın yattığı banka hesabının dökümünü de kaşeli ve ıslak imzalı olarak dosyanıza eklemeniz gerekiyor.

4-Şirket Sahipleri veya Şirket Ortakları İçin Gerekli Belgeler

Eğer kendinize ait bir işiniz varsa veya şirket ortağı iseniz, kendi şirketinize ait vermeniz gereken belgeler, çalışanların kendi şirketleri için verdikleri belgelerin birebir aynısı. Bu yüzden detaya girmeden kısaca bir hatırlatma amacıyla yeniden aşağıda listeliyoruz.

  • Vergi Levhası
  • Ticaret Sicil Gazetesi
  • İmza Sirküleri
  • Faaliyet Belgesi

Bunların haricinde eğer kendi şirketinizde SGK’lı çalışan olarak görünüyorsanız, SGK’lı çalışanların vermesi gereken tüm evrakları aynen vermeniz gerekiyor. Fakat eğer Bağ-Kur’lu iseniz o zaman yukarıda bahsettiğimiz şirket belgelerine ek olarak, E-devlet üzerinden 4B Hizmet Dökümü almanız gerekiyor. Bu belgenin de e-devletten alınan tüm diğer belgeler gibi barkodlu olması çok önemli.

Schengen vize belgeleri ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları bu yazının altına yorum olarak yazabilirsiniz. Ayrıca bana sosyal medya hesaplarım üzerinden DM yoluyla ulaşabilirsiniz.

Tags :

schengen, schengen vizesi, schengen vizesi nasıl alınır

Share This Post :

20 Responses

  1. Merhaba cok guzel muthis anlatmisiniz benim bir sorum olcakti
    Dedem babaannem Almanvatandasi bana davet yollayamiyorlar hamburgda yasiyorlar devletten sosyal yardim aldiklari icin davet yollayamiyorlar davetsiz nasil gidebilirim daha onceden yurtdisina hic cikmadim ben schengen vizesi almak Almanya turistik gitmek isityorum kurumsal firmada caliyordum isden cikali 4 gun oldu

    1. Hiç bir belgenin aksi istenmediği sürece Türkçe olmaması gerekiyor. Zaten yazıda örneği var, direk indirip parantez içindeki yerleri doldurarak çıktısını alıp kullanabilirsiniz. Yazıyı yeniden gözden geçirin, orada göreceksiniz.

  2. Merhaba schengen vizesi alacağım hesabımda para göstermem gerekiyor mu gerekiyorsa ne kadar gostermeliyim sponsor tarafından gidiyorum

    1. Sponsorunuzun banka hesap dökümü ve gelir gösterir tüm belgelerini zaten göstermeniz gerekiyor. Bunun dışında sizin şahsi banka hesaplarınızda da para varsa bunları da gösterin. Şu kadar görünmesi lazım gibi bir şey söylemem mümkün değil. Ne kadar varsa hesabınızda o kadarını gösterin.

  3. video çok güzel olmuş ellerinize sağlık fakat bir sorum olucak davetiye ile gidiyorsak tekrar bir sponsor göstermemiz gerekir mi yoksa başvuru formundaki davetiye kısmını doldursak sadece yeterli olur mu

      1. davetiye ile vizeye başvuracağım ekstra bir başkasını sponsor göstermeme gerek var mı? birde uçak rezervasyonunu nasıl belgelediniz, rezervasyonun süresi dolmuş olunca bir sorun olur mu ? yoksa ücret ödeyip 15. gün rezervasyon süreli mi yaptırmak daha iyi

  4. merhaba, öncelikle ilgi ve emeğiniz için teşekkür ederim. uzun süredir araştırıyorum bu kadar detaylı ve özenli bir çalışmaya rastlamamıştım. Benim sorum konsolosluk bize bir liste veriyor ve o listede ne yazıyor ise onu götürmeliyiz, ama araştırmalarım gereğince çoğu anlatımlarda onuda koyun, yok yok olsun istiyorlar bunuda koyun (liste dışı). örg eşimle gidiyorum evlilik cüzdanı veya aşı kartı sık denk geldiğim. Birde denk gelip kafamı karıştıran, iş veren yazı verecek ama diyorlarki onun dışında mutlaka sizde tatilinizi anlatan bir dilekçe yazın, sizce buna gerek varmı?

    1. Merhaba. Blog yazısındaki belgeler yeterli olacaktır. Bahsettiğiniz gibi tatilinizi anlatan niyet mektubu tarzı şeyler ben hiç bir başvurumda vermiyorum.Gerek görmüyorum. Ama siz eğer vermek isterseniz tercih sizin.

    1. Nasıl olması gerektiği ile ilgili detaylı bilgi hem blog yazısında hem de paylaştığım ikinci Youtube videosunda mevcut.

      1. Merhaba,
        Epey detaylı anlatmışsınız aklımızdaki bir çok soruya sayenizde cevap bulduk teşekkür ederiz. Benim sorum şu ki çek cumhuriyetine vize için başvuru yaptık fakat bir bebeğimiz var 15 aylık onun için pasaport sağlık sigortası biyometrik fotoğraf uçak biletleri ve otel rezervasyonu dışında herhangi bir belge götürmemiz gerekiyor mu acaba bebekler için bir belge listesine rastlamadık belli çevrenizde bebekle seyahat eden ve vizeye başvuran vardır bilgilendirirseniz sevinirim

        1. Merhaba. Bebekler için de vize başvurusu yapmak gerekiyor ama ben de detaylarını bilmiyorum. Fakat bu soru üzerine araştıracağım. Ben de detayları çok iyi bilmiyorum çünkü.

  5. Merhaba öncelikle bigiler icin teşekkürler,ancak sanatci ve muzisyenler icin ki çoğunun sosyal guvencesi yok bununle ilgili.bir bilgi varmi

    1. Merhaba. Eğer yurtdışına kültürel etkinlik amacıyla gitmiyorsanız (o durumda almanız gereken vize farklı çünkü) turist vizesi almanız gerekiyor. Bunun için de ya sizin sigortanız olması lazım ya da sigortası olan birinci derede akrabanın size sponsor olması lazım. Aksi takdirde maalesef vize almanız pek mümkün değil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *