Sahra Çölü pek çok gezginin hayali. Fas zaten gezginler için önemli hac noktalarından bir tanesi. Ve bana sorarsanız Fas gezisi, Sahra Çölü olmadan eksik kalır.
Bu rehberde sizinle çöl gezisi için ile ilgili hem kendi deneyimlerimizi paylaşacağım, hem de diğer arkadaşlarımdan aldığım tavsiyeleri. Bütün bunlar doğrultusunda çöle giderken konfor ile yerel deneyimler arasından hangisini seçeceğiniz size kalmış.
34556851. kez söylediğimiz gibi Sahra Çölü dünyanın en büyük sıcak çölü. Dolayısıyla azımsanamayacak kadar geniş bir coğrafyaya yayılıyor. Moritanya, Batı Sahra, Cezayir, Libya, Tunus’a kadar inanılmaz büyüklükte bir coğrafya.
Dünya üzerindeki en zor ekosistemlerden de bir tanesi. Fevkalade sıcaklıklara ulaşıyor özellikle yaz aylarında. 50 derecenin üzerine çıkan bu sıcaklıklar sebebiyle, hayatları çölde geçen bedeviler bile gündüzleri çölden uzaklaşıyorlar. En azından yaz aylarında.
Merzouga, Sahra Çölüne açılan kapınız olacak. Cezayir sınırına yakın olan bu küçük kasaba, kum tepelerinin size yüzünü göstereceği yer. Merzouga’ya yaklaştıkça kum tepelerinin yükselmeye başladığını görüyor ve heyecanımızı kontrol etmekte zorlanmaya başlıyoruz.
Çöl yolculuğunuz için başlangıç noktası olarak seçebileceğiniz en iyi yerler Marakeş veya Fes. Merzouga, Marakeş’ten yaklaşık 10-11 saat mesafede. Fes’den ise 8 saat. Dilerseniz Fes’den de başlayabilirsiniz yolculuğunuza fakat çöle turist götüren yerel tur şirketlerinin çoğu Marakeş’te. Dolayısıyla fiyatlar Marakeş’te daha uygun.
Turların çoğu Marakeş başlangıç ve bitişli oluyor. Dilerseniz, turunuzu Marakeş başlangıç Fes bitiş olacak şekilde de düzenleyebilirsiniz. Fakat bu durumda ekstra ücret ödemeniz gerekiyor. Ayrıca yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğimiz bir takım hususlara da dikkat etmeniz, konforlu ve keyifli bir tur için çok önemli. Aynı şekilde Fes başlangıçlı, Marakeş bitişli turlar da satın alabilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz gereken hususlar, rota başlangıç- bitiş noktaları değişse dahi değişmiyor.
Çöl turları sadece sizi bulunduğunuz yerden çöle götürüp, olduğu gibi geri getirmiyor. Fas’ta mesafeler oldukça uzun olduğu için turlar genelde yol ikiye bölünecek ve yol üzerinde görülmesi gereken önemli yerler gezilecek şekilde düzenleniyor. En azından gidiş yolculuğu. Dönüşler genelde sabah erkenden Merzouga’dan yola çıkıp, akşam Marakeş ya da Fes’e varılacak şekilde planlanıyor.
Biz Marakeş başlangıçlı, Fes bitişli olacak şekilde tur satın aldık. Sabah erken saatlerde Marakeş’ten yola çıktık. Sahra Çölüne gidebilmek için öncelikle Atlas dağlarını geçmeniz gerekiyor. İşin en meşakkatli kısmı da Atlas Dağlarını geçebilmek. Ondan sonraki kısımda geceyi geçirmek için Dades Vadisine doğru geze geze yol alıyorsunuz. Tur programları ile ilgili detayları ise ilerleyen kısımlarda paylaşıyor olacağız.
Bizim turumuzun başlangıç noktası Marakeş olduğu için, Marakeş başlangıçlı turlara ağırlık vererek bu kısmı anlatacağız. Fes başlangıçlı olursa iş biraz değişiyor.
Sabah erken saatlerde Atlas Dağlarını geçmek üzere tur aracımız bizi Marakeş Medina bölgesinden alıyor. Ardından öncelikle Atlas Dağlarını geçiyoruz. Atlas Dağlarında çıkacağınız en yüksek rakım 2200 metreyi buluyor.
Atlas Dağlarının ardından gün gün program aşağıdaki gibi olacak. Turların neredeyse tamamı aynı rotayı izliyor. Bu yüzden fiyatlar da hemen hemen aynı olacak. Yol üzerinde yemek yenilen restoranlar ve kalınacak oteller fiyatları etkileyecek. Bu konular ile ilgili detaylar, gezilecek yerler ve kalınacak oteller gibi daha pek çok konu için Fas Gezilecek Yerler ve Kendi Kendine Fas Turu rehberlerimizi okumayı unutmayın.
İlk gün Atlas Dağlarını aştıktan sonra ilk durak Ait Benhaddou. Burada epeyce uzun vakit geçireceksiniz. Ardından öğle yemeğini yemek üzere köydeki bir restorana uğrayacaksınız.
Yemek sonrası bazı turlar Ourzazate’de bulunan Atlas Film Stüdyolarına uğruyor. Ya da Ourzazate’de kısa bir mola veriyor. Yolunuz buradan sonra Dades Vadisine doğru olacak.
Dades Vadisinden önceki bir diğer durak ise Valley of Roses oluyor. Ama burada genelde vadiye indirmiyor turlar. Burada sadece kısa bir ihtiyaç molası veriliyor.
Buradan sonra pek de uzun yolunuz yok. İlginç kaya oluşumları ile Monkey Finger Mountains’da ufak bir fotoğraf molası verdikten sonra Dades Vadisine ulaşıyorsunuz. Geceleme Dades Vadisindeki otelinizde. Akşam yemeğinizi de yine burada alacaksınız.
Dades Vadisinde güzel bir uyku çektikten sonra sabah erken saatlerde kahvaltınızı yapıp yeniden yola çıkacaksınız. İlk durağınız Tinhgir’de bulunan oldukça eski bir köy. Bu köy, yarı göçebe Berberi bir topluluğun yaşadığı bir yer. Bu köye varmak için çölün ortasında bir vahayı andıran inanılmaz vadi manzaralı yollardan geçeceksiniz. Mümkünse şoförünüzden aracı kenara çekmesini ve fotoğraf molası vermesini isteyin. Çünkü manzaralar inanılmaz.
Bu yarı göçebe hayat süren Berberi topluluk, yaşadıkları köyde canlı hayvanlardan elde edilen yünlerden yaptıkları halılar dokuyarak geçiniyorlar. Yerel bir rehber sizi tur aracından alıp, bir halı atölyesine götürecek. Burada geleneksel Berberi halılarının nasıl dokunduğunu görebilecek ve dilerseniz satın alabileceksiniz. Hatta deneyimlemek isteyenler Berberi teyzeler ile birlikte yün temizleyebilir ya da dokuma tezgahının başına geçebilirler.
Buradan sonra Tinghir’de bir restoranda öğle yemeği yiyeceksiniz. Yemekten sonraki noktanız Toudra Vadisi olacak. Burada yüzebileceğinizi söyleseler de biz yüzmeye uygun bir yer bulamadık. Hatta mayomuzu giyecek yer bile bulamadık. Fakat 38 derece sıcaklıkta o buz gibi suyun içinde sadece yürümek bile insanı feci rahatlatıyor.
Buradan sonra artık Merzouga’ya doğru uzunca bir yolunuz var. Öğleden sonra sadece ihtiyaç molaları için duracaksınız. Merzouga’ya varana kadar yaklaşık 4 saatlik yolunuz olacak. İstikamet Sahra Çölü.
Merzouga’ya 30-40 dakikalık mesafede Sahra Çölü yüzünü göstermeye başlıyor. Sarı sıcak kum tepeleri uzaktan sizlere merhaba diyor. İşte onları görmeye başladığınız an duyacağınız heyecanın tarifi yok.
Merzouga’da çok sayıda otel var kum tepeleri manzaralı. Fakat siz geceyi Merzouga’da değil, Sahra’nın derin ve büyülü kum tepelerinin arasındaki bir kampta geçireceksiniz. Merzouga, çöl kamplarının başladığı yer. Burada klimalı aracınızdan ayrılıp Sahra’nın acımasız yüzü ile karşılaşacaksınız. Buradan sonra deve sırtında ya da jipler ile çöl kampınıza doğru yola çıkacaksınız. Jipler klimalı olduğu için, Sahranın şerrinden size birkaç saat daha uzun süre koruma sağlayacak. Geceleme ve akşam yemeği, Sahranın derinliklerinde.
Son gününüzde çöl hayatına yakışır şekilde güne erkenden başlayacaksınız. Hele ki yaz aylarında gittiyseniz gün doğumundan önce uyanmanız gerekecek. Deve sırtında ya da jipler ile Merzouga’ya geri dönüş yolculuğunuz başlayacak. Sahra Çölünde gün doğumunu izleyecek ve dünyanın en güzel uykusuzluğunun keyfini çıkaracaksınız.
Merzouga’daki ana kampa döndükten sonra kahvaltınızı edeceksiniz. Ardından satın aldığınız tur programına göre Fes ya da Marakeş’e doğru yola çıkacaksınız. Bu sefer yolculuk ikiye bölünmeyecek ve ihtiyaç molaları dışında durmayacaksınız. Çöl maceranız bu şekilde noktalanmış olacak ve geriye tadına doyamadığınız bir deneyim kalacak.
Şimdi geldik işin duygusal kısmına. Duygusal kısmı diyoruz çünkü çöl turuna ödeyeceğiniz meblağı etkileyen birden fazla faktör var. Bunlardan en önemlisi turun paylaşımlı mı özel tur mu olacağı konusu. İkincisi konaklayacağınız otel ve çöl kampı. Üçüncüsü de yol üzerinde yemek molası vereceğiniz restaurantlar.
Medeniyetten fersah fersah uzak olmanız, lüks ve konforlu bir tur yapamayacağınız anlamına gelmiyor. Çölün ortasına havuz koymuş kamplar da var. Yani çöl kampı deyince illa aklınıza bezden yapılmış iptidai odaları olan tesisler gelmesin. Kendine ait duşu, tuvaleti olan odalara sahip kamplar var. Buna karşılık düşük bütçeli, 1 çadırda 8 kişi 5 akrep, 3 yılan (yılan ve akrep kısmı tamamen mübalağadır ciddiye almayın) ile konaklayacağınız ve kedi gibi kumda hacet gidereceğiniz kamplar da var.
Genel olarak fiyat skalasından da bahsetmek istiyoruz ki ne ile karşılaşacağınızı bilin. Paylaşımlı turlar Marakeş başlangıçlı ve Marakeş bitişli olacak şekilde kişi başı 90-100 Euro aralığında değişiyor. Bahsettiğim fiyatlar 2021 yılı Temmuz ayına ait. Eğer turu Marakeş başlangıç, Fes bitiş şeklinde çevirmek isterseniz sizden kişibaşı 20-25 Euro bandında ekstra ücret talep ediyorlar. Turu bu şekilde ve paylaşımlı yapacaksanız dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var ki bunları az sonra sizinle detaylıca paylaşacağız.
Özel turlarda ise sabit bir fiyat skalası vermek çok zor. Kişi başı 250 Euro’dan başlayan fiyatlar, turun hangi araçla yapılacağına, çölde deneyimlemek istediğiniz aktiviteye, seçeceğiniz lüks kamplara ve bunun gibi pek çok etkene göre değişiyor. 1000 Euro’ya da özel çöl turu var, 250 Euro’ya da. Fakat bizimle aynı uçakta Marakeş’e uçan ve bizimle aynı gün aynı rotada çöl turu yapan arkadaşlar bu özel tur için kişi başı 300 Euro ödediler. Bu fiyatlar da yine 2021 yılı Temmuz ayına ait fiyatlar. Kaldıkları otel ve kamp çok lüks olmasa da bizimkinden çok daha konforlu bir tur yaptılar.
Her iki turun içerikleri, artıları ve eksileri ile ilgili bir karşılaştırmayı aşağıya sizler için bırakıyoruz. Buradan sonrası tamamen sizin beklentinize ve bütçenize bağlı.
Dikkat etmeniz gereken en önemli husus otel kamp ve restaurantlar. Eğer turu Fas’a ulaşmadan önce satın alacaksanız irtibata geçtiğiniz operatörden ısrarla size bunların bilgilerini hatta linklerini göndermelerini isteyin. Bunları iyice inceledikten ve tur operatörünün sizi kesinlikle bu tesislerde konaklatıp, yemek yedireceğinden emin olun. Çünkü bazen size gösterdikleri mekanlar ile götürdükleri mekanlar farklı olabiliyor ki bizim de başımıza maalesef gelen şey bu oldu.
Turu satın almadan önce kesinlikle size gönderilen mekanlara gidileceğinin teyidini/garantisini isteyin. Eğer farklı bir yere götürülürseniz sesinizi yükseltmekten de çekinmeyin. Çünkü o ücra yollarda ve çölün ortasında tamamen operatörlerin insafına tabisiniz ve bu çaresizliğinizi çok güzel istismar ediyorlar. O yüzden tüm bilgileri gitmeden önce kaydedin ve farklı bir yere götürülürseniz ısrarla oraya değil size gösterilen yere gitmek istediğinizi, bu şekilde anlaştığınızı söyleyin.
Bu turlarda genellikle kapasite 6-8 kişi arası değişiyor. Araçlar buna göre seçiliyor. Tüm araçlarda klima mevcut. Eğer kalabalık bir ekiple gidiyorsanız, bu şekilde tur satın alarak tüm aracı kapatabilirsiniz ve paylaşımlı tur fiyatına özel tur satın almış olursunuz. Ama bizim gibi 2 kişiden fazlası değilseniz, aracı ve turun tamamını tanımadığınız başka kişiler ile paylaşmak durumunda kalırsınız. Şanslıyız ki turdaki diğer 5 kişi inanılmaz kafa dengi ve saygılı insanlardı. Üstelik bizden başka 2 Türk genç daha vardı. Allahtan daha ne isteyebilirdik bilmiyorum.
Rota olarak yukarıda bahsettiğimden farklı belki 1 ya da 2 nokta vardır. Zaten turlar özel de olsa paylaşımlı da olsa tek tezgahtan çıkmış standart turlar. O yüzden hangisini seçersek daha fazla şey görürüz acaba gibi ikilemlere düşmenize hiç gerek yok. Hangi tur şeklini ya da hangi şirketi seçerseniz seçin, göreceğiniz yerler aynı. Bütün olay daha önce de bahsettiğimiz gibi otellerde bitiyor.
Öncelikle eğer aracı paylaştığınız grup ile frekansınız tutarsa çok keyifli bir tur yapacağınızın garantisini veriyoruz. Bizim grubumuzda bizden başka 2 Türk, 1 Faslı, 1 Romanyalı ve 1 Amerikalı vardı. Gruptaki herkes ile gerçekten çok iyi anlaştık. Akşam yemeklerinde, kahvaltılarda hiç farklı masalarda oturmayı düşünmeden birlikte yemek yedik. Çölde hep beraber gece yürüyüşüne çıkıp, şarkılar söyledik. Hatta sonrasında Amerikalı arkadaşımız ile Fes ve Şafşavan’da da birlikteydik. Yani kafa dengi bir gruba denk gelirseniz bunun tadını çıkarın.
İkinci artısı ise paylaşımlı turların fiyat olarak daha uygun olması. Yukarıda değindiğimiz gibi özel turlar kişi sayısı daha az olduğu için çok daha pahalı. Bizim iki kişi için ödediğimiz tur fiyatını özel turlarda 1 kişi için ödemeniz gerekiyor.
Fiyatın düşüklüğü ile orantılı olarak paylaşımlı turlarda yaşayacağınız deneyimler çok daha lokal deneyimler oluyor. Faslılar ile çok daha fazla temas halinde oluyorsunuz. Özellikle Berberiler ile. Merzouga’dan kampınıza gitmek için deve sırtında yolculuk yapacaksınız. Bu da kampın yerine göre 2 saati bile bulabiliyor. Yani tamamen bir bedevi gibi çöllerde seyahat edecek, yemek yiyecek ve uyuyacaksınız. Turist değil gezgin olma mantığı ile seyahat etmeyi sevenler için olması gereken yerel deneyimleri size sunacaklar. Kaldığınız kamplar da çok lüks olmayacağı için bu deneyiminizi pekiştirmeye daha fazla olanak bulacaksınız.
Tur boyunca çok fazla kişisel alana sahip olamayacaksınız. Eğer gruptan bağımsız takılmak isterseniz belki biraz alanınız olabilir fakat araç içerisinde böyle bir şeyi unutmanızı tavsiye ederim. Size ait yer oturduğunuz koltuk kadar oluyor.
Daha düşük bütçeli bir tur yaptığınız için haliyle yukarıda belirttiğimiz gibi otel, kamp ve restaurant seçimleri çok lüks ve konforlu olmayacak. Konfor alanının dışında olmaktan çekinmeyenler için problem yok ama konforuna önem verenler için bu durum rahatsız edici. Çöl kamplarınız paylaşımlı çadırlar şeklinde olabileceği gibi, duş/wc sorunu da yaşayacağınız yerler olabilir. Bunlara hazırlıklı olmalısınız.
Paylaşımlı turlarda deve ile çöl kampına transfer deneyim olsun diye değil, fiyat uygun olsun diye sunuluyor. Tabi ki kampa vardığınızda bedeviler size Merzouga’ya geri dönüşte jipe binmek isteyip istemediğinizi soruyorlar. Ama bu size kişi başı 100 dirheme patlıyor. Çünkü turunuza dahil olan seçenek deve ile gidiş dönüş şeklinde. Deve ile seyahat eğlenceli, yerel ve otantik bir deneyim olsa da hiç de konforlu değil. Özellikle uzun saatler boyu deve sırtında olmak 2 gün kalça ağrısı garanti demek. Bu yüzden ya bu duruma hazırlıklı gidin ya da kişi başı en az 100 dirhem fazladan alın yanınıza.
Ayrıca paylaşımlı turlar için seçilen araçlar Fas’ta özel bir araç sınıfına giriyor. Dolayısıyla bu araçların hız kısıtlamaları feci derecede katı kurallar ile belirlenmiş. Saatte 70 km den daha fazla hız yapamıyorlar. Zaten uzun ve zor olan yollar bu kısıtlama ile daha da uzun hale geldiği için saatler süren karayolu yolculuğuna hazır olun.
(Herkesin başına gelmemekle birlikte) bizim tur satın aldığımız operatörün gösterdiği otel ve kamplar ile bizi götürdükleri otel ve kamplar kesinlikle birbirinin aynısı değildi. Bu konu çok önemli çünkü sizi “diğerinde yer yoktu o yüzden muadili bir yere getirdik” diyerek kandırmaya çalışabiliyorlar. Böyle durumlarda sesinizi yükseltmekten asla çekinmeyin. Tur operatörüyle ya da şoförle derhal iletişime geçin. Size gösterilen otel dışında bir yerde kalmak istemediğinizi belirtin.
Son konu ise paylaşımlı turların bitiminden sonra başlangıç noktasından farklı noktaya devem edecekleri ilgilendiriyor.Yani bizim gibi Marakeş başlangıç Fes bitiş ya da tam tersi şeklinde tur satın alanları. Tur Marakeş’te başladığı için haliyle Marakeş’e geri dönecek yolcuların ve şoförün Marakeş’e gitmesi lazım. E bu durumda siz Fes’e nasıl ulaşacaksınız? İşte kıyamet burada kopuyor.
Sizi “grand taxi” dedikleri leş araçlara bindiriyorlar. Bu taksilere siz ekstradan hiç bir ücret ödemiyorsunuz. Ama gerçekten Fas’ta asla kullanmamanız gereken ulaşım çeşidi bu taksiler. Bu ulaşım ile ilgili tüm detayları Kendi Kendine Fas Turu yazısında aktardık. Fas turunuza başlamadan önce o yazıyı da mutlaka okuyun.
Parayı veren düdüğü çalar cümlesinin kanıtı olan bu çöl turları diğerinden çok daha pahalı bir seçenek. Ama aynı oranda da rahat ve konforlu bir yolculuk sizi bekliyor olacak.
Genellikle 3-4 kişi kapasiteli bu turlar için çok daha küçük ama konforlu araçlar tercih ediliyor. Elinizin altında sürekli soğuk su, daha fazla kişisel ortam ve bunun gibi pek çok artısı mevcut. Kesenin ağzını açabilenler için önerimiz macera aramamaları ve özel tur seçmeleri yönünde. Kesinlikle değdiğini göreceksiniz.
Öncelikle aracın tamamen size ait olması. En en en büyük artı bu. Sadece siz ve yanınızdaki eş, dost, arkadaş.
İkinci artısı ise araçların paylaşımlı turlara göre üst düzey konfor seviyesinde oluşu. Ciddi anlamda fark ettiğini göreceksiniz. Çünkü özel turlarda sizi Marakeş’ten çöle taşıyan araç jip tarzında araçlar oluyor.
Kalacağınız otel ve kampların ise üst düzey olmasa da paylaşımlı turlara göre çok daha konforlu olduğunu net söyleyebilirim. Bizim kampımızda tuvalet bile yokken, özel tura giden arkadaşların kaldıkları kampta çadırların içinde duş vardı. Hatta araçlarının gelmelerini beklerken Merzouga’daki ana kampta çöl manzaralı havuza bile girdiler. Bizim ana kampımızda da havuz vardı ama girmek isteseydik para ödememiz gerekiyordu. Bu ve bunun gibi konfor sorunları ile karşı karşıya kalmadan, tadını çıkara çıkara gezmek isteyenler için ikinci bir alternatif düşünemiyorum bile. Hatta özel turlarda sizi götürecekleri kamp yerine, fiyat farkı ödeyerek kendinizi lüks kamplara upgrade ettirerek keyfin dibine bile vurabilirsiniz. Paylaşımlı kamplarda bu mümkün olamıyor.
Çöl içinde kampa ulaşımınız için de klimalı araçlar kullanılacağı ve bu yüzden sizden ekstra bir ücret talep edilmeyeceği konusu da başka bir tercih sebebi. Bu turlarda deve bir ARAÇ değil AMAÇ. Yani sadece mecburiyetten değil, “binmedik demeyelim” diye deveye biniyorsunuz. Bizim paylaşımlı turumuzda dönüş için sabah bize jip teklif ettiler fakat fiyat kişi başı 100 Dirhemdi. Mecburen 2 saat yine deve sırtında Merzouga’ya geri döndük.
Rehberlerin de çok daha ilgili ve cana yakın olduğunu söyleyelim. Özel turlarda her türlü nazınızı çekiyorlar. Çok daha güzel gezdiriyorlar ve daha fazla bilgi veriyorlar. Ayrıca restaurantlar da daha iyi seçiliyor.
Son olarak size bu turda çölün tadını çıkarmak için daha fazla vakit veriyorlar. Yani özellikle sıcak aylarda deve sırtına çıkmak için havanın insaflı sıcaklıklara inmesini beklemek zorunda değilsiniz. Dolayısıyla size sandboard gibi bazı başka aktiviteler için zaman da tanınıyor.
Euro’nun bu kadar pahalı olduğu bir zamanda maalesef bu turların tek eksisi fiyatları. Eksi konusunda bundan gayrı yazabileceğimiz başka madde yok. Kaldı ki bu yazdığımız da turların değil ekonominin suçu. Maalesef TC pasaportlu gezginler için bu turlar fazla pahalı.
Turunuzu eğer yerel şirketlerden alacaksanız, paranın tamamını sakın ola peşin ödemeyin. Aslında bu madde diğeri için de geçerli olsa da diğerinde kaybınız daha az. Fakat bu kadar yüksek meblağları tek seferde ödemenizi tavsiye etmiyoruz. Tur başlangıcında yarısını, bitiminde kalan yarısını ödeyecek şekilde anlaşın. Memnun kalmadığınız şeylerden kesinti yapma imkanınız ve kozunuz olsun böylelikle elinizde.
Size şimdi 1 adet paylaşımlı ve 1 adet özel tur seçeneği sunacağız. Zaten turu kimden aldığınızın pek bir önemi kalmıyor, çünkü zaten hepsi birbirine bağlı. Onlar kendi kafalarına göre turları birbirlerine paslıyor, yolcusu eksik olana yolcu gönderiyor vb gibi değişimler yapıyorlar. Tek fark sizin muhatap olduğunuz kişi sabit kalıyor. Turunuzu gidip Marakeş Medina bölgesinde gezerken herhangi bir yerden de satın alabilirsiniz. Ama vaktiniz dar ve önceden plan yapmanız gerekiyorsa direk aşağıdaki kişiler ile irtibata geçebilir ve tarihlerinizi vererek rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Özel tur için +212 672-356304 numaralı telefon ile iletişime geçebilirsiniz.
Paylaşımlı tur için +212 691-461897 numaral telefondan bizim operatörümüz İdris ile iletişime geçebilirsiniz. Anında cevap veriyor tüm mesajlara.
Biz yazın gittik 🙂 Yani demem o ki aslında her mevsim gidebilirsiniz. Sizi tutan olmadığı gibi, turlar da devam ediyor yaz aylarında. Hatta yazın sağlık turizmi için romatizma hastaları bu çöle gelip kendilerini kuma bile gömüyormuş. Yani böyle bir sezonu da var. Ama çöle gelişinizin güzelliği yanında Çin işkencesi yanını da görmek istemiyorsanız yazın gelmeyin. Çünkü yazın çöl size sadece güzel yüzünü göstermeyecek. Sıcaklık 50 dereceyi buluyor bazen. Biz hava 41 dereceye düştüğünde “biraz serinledi ya sanki” falan dedik. Böyle bir sıcaklıktan bahsediyoruz.
Fakat bu sıcak hava bile çöl gezisine engel değil. Yazın da pekala Sahra Çölüne gidersiniz.
Kış aylarında ise burada kum fırtınaları olduğunu öğrendik. Dolayısıyla bu durum da en az kavurucu sıcaklar kadar tehlikeli ve can sıkıcı. Çölde macera yaşamak isteyenler tabi ki yine gidebilir.
En iyi mevsimler ise ilkbahar ve sonbahar ayları. Nisan-Mayıs ya da Ekim-Kasım ayları Sahra Çölü için en iyi sezonlar. Bu dönemlerde de turizm sezonu olduğu için fiyatların biraz daha yükselmesi söz konusu olabilir.
Tur almadan yek başınıza çölün derinliklerine dalamazsınız. Maalesef böyle bir olay yok. Ama Merzouga’ya tursuz ulaşmanın bir kaç yolu mevcut.
Fas’ı otostop ile gezen insanlar var. Merzouga’ya kadar otostopla gidecek babayiğitler bu maceraya atılabilir ve çok da eğlenirler. Fakat bunu yazın yapmamaları ısrarla tavsiye edilir.
İkinci seçenek araç kiralayarak Merzouga’ya gitmek. Fakat bu noktada Fas’ta araç kiralamaktansa çölde susuz kalmayı seçecek kadar insanı bıktıran olaylar yaşandığını öğrendik. Bu yüzden biz bu seçeneği direk elemiştik.
Üçüncü ve bana göre en kötü seçenek otobüs. Marakeş’ten Merzouga’ya Supratours denen otobüsler ile ulaşım var. Fakat uzun ve konforsuz bir yolculuk olma ihtimalini göz önünde bulundurun. Fiyatı da gereksiz pahalı geldi bize. 240 dirhem 2021 yılı fiyatı. Bilet almak ve otobüs saatlerini görmek için bu linke tıklayabilirsiniz.
Son olarak Blablacar gibi Fas’ın da kendine ait bir araç paylaşım platformu var. Pip Pip Yalah isimli bu uygulama ile, bulunduğunuz yerden Merzouga’ya gidecek diğer insanların araçlarına konuk olabilirsiniz. Hatta şanslıysanız para bile ödemezsiniz. Fakat uygulama Fransızca ve kullanabilmeniz için Fas’tan alınmış bir telefon hattına ihtiyacınız var. Bu uygulama ile ilgili detayları Fas’ta Ulaşım yazımızda görebilirsiniz.
Merzouga’ya ulaştıktan sonra, kasaba içinde sizi Sahra Çölüne götürecek bir rehberli tur satın almanız gerekiyor. Zaten kasabaya ulaştığınızda görüyorsunuz, kasabanın tamamı otel ve yerel tur firmaları. Bunlardan biriyle anlaşıp çöle doğru yola çıkarsınız. Ama maalesef yazın neredeyse her yer kapalı. Kasaba resmen hayalet kasaba gibi. Sokakta bir Allahın kulu yok. Bu yüzden çöle bu şekilde gidecekseniz uygun mevsimde bunu yapın.
Aşağıda Sahra Çölü turu yaparken hayat kurtaracak bazı şeyleri sizinle paylaşıyoruz. Bunlar mutlaka yanınızda olsun.
En önemli konunun kıyafet seçimi olduğunu belirtelim. Çünkü çok açık giysiler sizi daha fazla güneş ışığına maruz bırakacağı için, ciddi yanıklara sebep olabilir. Bedeviler yüzleri dahil her yerlerini kapatan ince kumaştan giysiler giyiyorlar. Böylece güneş ışığının zararlı etkilerinden ve sıcaktan kendilerini koruyorlar. Evet, açık kıyafetler sizi ferahlatmayacak, aksine daha da sıcaklayıp bunalacaksınız. Bu yüzden ince kumaştan ve mümkün olduğunca kapalı kıyafetler özellikle yazın gidiyorsanız candır.
İkinci konu su. Çölde içme suyu bulmanız tabi ki mümkün olmayacak. Merzouga’da eğer tur ile gidiyorsanız, ana kamplarda size su verecekler. Hem de donmuş su. Fakat Merzouga çölün kıyısında ve ücra bir yer olduğu için şehir içinde bile içme suyu problemi var. Ayrıca şişe suların Merzougadan ana kampa taşınması da kolay olmuyor. Bu yüzden size ana kamplarda kişi başı en fazla 3 litre su satılıyor. Sadece 1 gece kalacaksanız bu miktar yeterli. Daha fazla kalacaksanız büyük ihtimalle bedeviler gidip size ana kamptan su getiriyordur. O kısmını biz de bilmiyoruz.
Ama tursuz geldiyseniz bile Merzouga’da illa ki tur satın alacağınız için su problemini de tur satın aldığınız yerden çözebilirsiniz.
Düzenli kullandığınız ilaçları üzerine basa basa söylemekle birlikte, medeniyetin pek uğramadığı yerlere gideceğinizi de hesaba katarak yanınıza mutlaka ilk yardım kiti alın. Bu kitin içinde yara bandı, gazlı bez, tentürdiyot, yara kremi, yanık kremi, soğutucu jel, alerji ilacı, ağrı kesici, bağırsak düzenleyici, bulantı ilacı vb. tüm acil durumlara karşı ilaç ve merhemler bulunmalı. Özellikle sindirim ve boşaltım sisteminde ortaya çıkacak olası bir problem zaten sıcaktan dolayı su kaybettiğiniz bir yerde sizi daha da zora sokacağından ishal ve bulantı önleyici ilaçlar yanınızda mutlaka olsun. Unutmayın ki bulunduğunuz yer ilk müdahale için ambulansın bile gelebileceği bir yer değil. Ayrıca Merzouga’da pek medeniyete yakın bir yer değil. En yakın hastane için birkaç saat yol gitmeniz bile gerekebilir.
Sahra Çölü gibi bir yere gelmişken hiç değilse yanınızda fotoğraf çeken bir telefon olsun. Telefon kameranız iyiyse ne ala. Fakat eğer profesyonel bir kameranız varsa onu muhakkak yanınıza alın. Hele hele drone varsa başınızın üstünde taşıyın. Drone uçurma konusundan herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız. Aksiyon kamerası vb küçük kameralar da güzel görüntüler elde etmeniz için çok iş görecektir.
Bunların dışında tamamen size bağlı olarak yanınızda güneş kremi, gözlük, şapka gibi şeyler de olabilir. Fakat eğer deve sırtında gidecekseniz, yanınıza kısıtlı eşya alabileceğinizi unutmayın. Bu yüzden yanınızda sadece kullanışlı ürünler olduğundan emin olun.
Benim ekstra tavsiyem, yanınızda nemlendirici bir krem ve bir adet dudak kremi bulundurmanız. Sahra Çölünün havası oldukça kuru. Bu yüzden cilt kuruluğu da ortaya çıkması muhtemel. Bunu engellemek için yanınıza birkaç küçük krem alın.
Merhaba,
Merzouga Çöl turu ile ilgili en açıklayıcı ve detaylı yazı sizinkiydi. Nerdeyse kafamdaki tüm soruların cevaplarını yazınızda buldum. Bunun için ayrıca çok teşekkür ederim.
Biz de sizinle aynı yolu paylaşmak istiyoruz.
Yalnız sorum şu olacak. Marekeşten Fes geçeceğiz. Çölde konaklamya giderken eşyalarımız nasıl muhafaza edilyor? Birde dönüş için farklı marakeş yerine Fes tercih edeceğiz. Bu sorun olurmu?