Annapurna Zirvelerinin çevrelediği, devasa bir şehir düşünün. Devasa bir gölün kıyısında, yemyeşil dağ etekleri ve heybetli dağ manzaraları. Bu kadar huzura biraz da eğlence hayatı ve dünya mutfağı ekleyin. Son olarak da renk versin diye bir tutam adrenalin dozu yüksek aktivite koyun. Şimdi bunları bir güzel karıştırın. Ortaya çıkan şeyin adı Pokhara. Afiyet olsun.
Bir ara içimden “buraya gitmesek mi acaba yaa” diye geçirmiştim. Ne büyük bir hata olurmuş. Katmandu mu yoksa Pokhara mı daha unutulmazdı derseniz, net şekilde Pokhara. Acilen direk uçuşlar başlamalı. Pokhara’nın sonsuz huzuruna erişim için Katmandu kaosuna uğramak zorunda olunmamalı.
Pokhara’dan görüntüler görmek isteyenler için aşağıya şahane bir Youtube videosu bıraktım. Ayrıca kendi kendine Nepal turu yapmak isteyenler için de internet aleminin en detaylı blog yazılarımın linklerini buraya bıraktım.
Nepal’in Katmandu’dan sonraki en büyük ikinci şehri Pokhara. Aynı zamanda da ikinci en popüler şehri. Ve Nepal’in kesinlikle turistik olarak cazibe merkezi. Öyle ki, Nepalliler bile tatil için buraya geliyor. Türkiye için Bodrum, Çeşme, Alaçatı ne ifade ediyorsa, denize kıyısı olmayan Nepal için de bu şehir o anlama geliyor.
Şehir bir vadi üzerine kurulu. Pokhara Vadisi isimli bu vadi, şehre de adını veriyor. Şehrin ortasında ise dünyanın en huzurlu gölü, Phewa boylu boyunca uzanıyor. Vadinin ortasında yer alan bu devasa göl ve şehrin rakımı ortalama 750-900 metre arasında. 1000 metre bile rakımı olmayan bu şehrin etrafında öyle zirveler var ki, şehrin herhangi bir yerinden dağlara göz attığınızda kendinizi ufacık hissediyorsunuz. 900 metre rakımda karşınızda bir anda 7000 metreyi aşan Himalaya zirveleri görmek bence çok rafine bir zevk. Anlayacağınız, yükseklik geçişleri bu bölgede çok sert.
Bu sert yükseklik farklılıkları sebebiyle bu bölge Nepal’in en yağışlı bölgesi. Zaten böyle olduğu, bölgenin yeşillik yoğunlundan çok rahat şekilde anlaşılabiliyor.
Pokhara zamanında Hindistan ve Çin arasında önemli bir ticaret noktasıymış. Hindistan-Çin savaşı, bu ticaret yolununun fonksiyon kaybıyla sonuçlanmış. Üstüne bir de Tibet’ten gelen mülteciler eklenmiş.
Bugün ise ciddi manada ülkenin en çok turist çeken şehri. Annapurna zirvelerine tırmanmak isteyen dağcılardan, Phewa Gölü manzaralı yamaç paraşütü yapmak isteyen maceraperestlere kadar herkes akın akın buraya geliyor. Ve kesinlikle buraya gelmekte çok haklılar.
Bana sorarsanız bu şehir kesinlikle gezi değil, dinlenme ve eğlenme şehri. Ama derseniz ki gelmişken bir iki yer görmeden edemem, o zaman onun için de sizi tatmin edecek çok şey var burada.
Şehrin ortasında lök gibi uzanan göl ile mi başlıyorsun diyecekseniz bir daha düşünün. Görüp görebileceğiniz en huzurlu göl kıyısı bu. Kalacağınız otel mutlaka buraya yakın olsun. Manzarasından faydalanmak isteyeceksiniz çünkü 🙂
Nepal’in en büyük ikinci gölü Phewa. Kendisi bir tatlı su gölü. Cazibe merkezi olmasının yanı sıra, Nepalliler için de bir geçim kaynağı.
Yağlı boya tablo güzelliğinde bir kompozisyona sahip. Etrafındaki zirvelerin suya yansımaları ve yemyeşil ekosistemi ile insanın içini huzurla dolduruyor. Burada yapabileceğiniz en keyifli şey kesinlikle bir tekne turu. 1500-2000 Nepal Rupisi yani yaklaşık 10-15 Usd civarı fiyatlara tekne turu alabilirsiniz.
Kano ya da tekne kiralayıp kendiniz de gölde güzel bir gezintiye çıkabilirsiniz. Hatta gölün sakin ve sessiz koyları var. Buralara kendi kiraladığınız kanolar ile rahatça ulaşabilirsiniz. Bu gölde kimsesiz bir koyda böyle bir keyif bence çok rafine bir zevk.
Akşamları kıyısında Aarti törenleri yapılıyor. Nepal gibi bir ülkeye gelip Aarti izlemediyseniz büyük hata etmiş olursunuz. Her akşam saat 17.00 gibi (saatler yaz-kış dönemlerinde farklılık gösterebilir çünkü tam günbatımında yapılıyor bu tören) başılıyor. Ve ortalama 2 saate yakın sürüyor.
Gölün kıyısına gittiğinizde, ortasında bir ada ve adanın üzerinde şirin bir tapınak göreceksiniz. İşte o tapınak Tal Barahi Tapınağı.
Gölün ortasındaki bu tapınak, Pokhara’daki en önemli dini yapı. Bu tapınak Ajima isimli bir grup tanrıçanın dünyadaki tezahürü kabul ediliyor. Ajima, dişil enerjiyi temsil eden bir grup tanrıçaya verilen isim.
Mimari olarak oldukça güzel olmasının yanında, gölün ortasında olması şehre çok güzel bir hava katıyor. Tapınağa ulaşmak için kıyıdan tekne tutabilirsiniz. Zaten başka türlü de ulaşılamıyor.
Gün batımı saatlerinde bu tapınağa doğru Aarti törenleri düzenleniyor. Tapınak o saatlerde fevkalade kalabalık. Ayrıca sabah saatlerinde de çok kalabalık oluyor. Mümkünse öğleden sonra saat 3 gibi ziyaret edin.
Nepal’in en güzel manzaralarından bir tanesine tanıklık edebileceğiniz şahane bir tepe. Pokhara’nın en yüksek yerlerinden bir tanesi olan bu tepeye, gün doğumundan önce çıkanlar dünyanın en güzel gün doğumunu izleme şerefine nail oluyor. Hatta hava açıksa gündoğumunda Annapurna zirvelerini de görebilirsiniz.
Gün batımı zamanı da inanılmaz güzel. Sabah erken kalkamam diyenler onu da değerlendirebilir.
Tepeye çıkmak için teleferik kullanabilirsiniz. Sadece 10 dakika içerisinde tepeye keyifli bir şekilde ulaşım imkanı sağlıyor teleferik. Bilet fiyatları Nepal vatadaşı değilseniz tek yön 5, gidiş dönüş 9 USD (2023 fiyatı). Sabah 5’ten akşam 6’ye kadar teleferik çalışıyor. Detaylar için bu linke tıklayabilirsiniz.
Teleferik ile gitmeniz durumunda ve özellikle gün batımı zamanını yakalamak isterseniz pek mantıklı olmuyor. Çünkü son teleferik seferine yetişmek için gün batımınından feragat etmek zorunda kalıyorsunuz. Bu yüzden benim tavsiyem, kaldığınız otelin yönlendireceği bir taksi ile anlaşmanız. Gidiş-dönüş için sıkı bir pazarlık yapıp, uygun fiyata anlaşabilirsiniz.
Şehrin turistik olmayan çarşısının içinde feci şekilde turistik 2 nokta var. Bunlardan biri Dewi’s Şelalesi diğeri de bir sonraki maddede bahsedeceğimiz Mahadev Mağarası. Zaten bu ikisi, birbiri ile de bağlantılı.
Gürül gürül akan şahane bir şelale. Ülkemizde Uşak’ta bulunan Taşyaran Vadisi’ni görenlere şekil olarak tanıdık gelecek bir coğrafik oluşum.
1961 yılında İsviçreli bir çift buraya yüzmeye gelmiş. Fakat kadın bu şelalede boğularak hayatını kaybetmiş. Ölen kadının babası, kızının anısına şelalenin ismini “David’s Fall” olarak değiştirilmesini talep etmiş. Ancak yazım yanlışları sebebiyle David’s ismi Dewi’s haline gelmiş.
Girişinde çok cüzi bir miktar ücret alınıyor. Giriş kapısı da bildiğiniz çarşının ortasında. Görünce “biz yanlış mı geldik” acaba diye şaşırmayın.
Aslında ismi Gupteshwor Mahadev Mağarası olarak biliniyor. Yukarıda bahsettiğim Dewi’s şelalesinden gelen su, bu mağaradan geçiyor. Mağaranın etrafı ise çok gösterişli ve güzel bir tapınak ile çevrili.
Mağaranın nemine dayanabilirseniz eğer, iç kısmı oldukça güzel. Bir yeraltı şelalesinin aktığı sürpriz sonlu çok güzel bir doğal oluşum.
Phewa Gölü manzaralı şahane bir tapınak. Aslında tam olarak tapınak da denemez. Hiroşima ve Nagazaki kentlerine atılan atom bombaları sonrasında Nichidastsu Fujii isimli bir kişi, kendini dünya barışını yaymak ve şiddetin karşısında durmaya adamış. Bu amaçla kurduğu vakıf, sayesinde, dünyada barışın simgesi olması amacıyla 100 adet barış pagodası yapmak üzere çalışmalara başlamış. Bu da o pagodalardan bir tanesi.
Pokhara’da bana sorarsanız “görmeseniz de olur” bir nokta ama yine de gitmek isteyenler olabileceğini düşünüyorum. Çin’in Tibet’i işgal ettiği yıllarda, binlerce Tibetli mülteci Nepal ve Hindistan’a göç etmek zorunda kalmış. Geldikleri bu yabancı topraklarda yaşamlarını sürdürmeleri için kurulmuş bu kamplarda, hala binlerce Tibetli mülteci yaşamını sürdürüyor. İçerisinde bir okul, manastır ve mültecilerin yaşadığı evler var. Bana sorarsanız pek iç açıcı bir yer değil. Ve giden bazı kişilerden öğrendiğime göre burada satılan Tibet ürünleri de dışarıya göre çok daha pahalıymış.