Ben bu dünyada sadece popüler ve turistik destinasyonlar ile yetinenlerden değilim. Olmaya da niyetim yok. Benim gibi bir avuç da olsa insanın internet aleminde dolaşırken “abi bir Allah’ın kulu Pakistan’a gitmemiş mi ya” dediğinden de eminim. Gel arkadaşım, seni anca ben anlarım.
Ayrıca seni Pakistan gibi bir ülkeye gitme cesareti gösterdiğin için de ayrıca tebrik ederim. “Ne işin var orada yaa”cılara aldırmadan, beni ellerler mi korkularına yenik düşmeden, dünya üzerindeki bu kadar leş ama bir o kadar da ilgi çekici olan bir ülkeyi ziyaret etmeye kalkışmak nereden baksan ancak bir yaşampereste özgü bir davranış olabilir.
Fakat maalesef Pakistanlı’ların bizim ülkemize girdiği gibi biz onların ülkesine giremiyoruz. Bizim onlardan vize almamız lazım. Hamama giren terler dedik ve Pakistan vizesi için biz de başvuru yaptık. Her detayını da sizinle ayrıntılı şekilde paylaştım.
Bu ülkenin bizden vize istemesini garipsemeniz çok normal. Çünkü onlar bizim ülkemize girerken değil vize, pasaport bile göstermiyor. Kimin ne olduğu belirsiz. Ama bu Pakistan’ın suçu değil, o yüzden bu noktada tepkisel davranamayacağım. Adamlar sınır güvenliklerini koruyor. Olması gerektiği gibi.
Aslına bakarsanız vizesi de at deve bir iş değil. Çok zor alındığını ya da red verdiğini falan duydum ama biz aşırı kolay aldık. Eğer doğru kişiler ile bağlantı kurmayı başarabilirseniz vizenizi bir kaç gün içinde alabilirsiniz. Süreci davet mektubu bulma sorunsalı hariç oldukça kolay. Aşağıda adım adım anlatıyorum.
Pakistan İç İşleri bakanlığında yer alan listeye göre Türk vatandaşları kapıda vize alabiliyor. Ama Pakistan gibi bir ülkeye ne derece güvenilir bu konudan emin olamadığımız için biz online vize aldık.
Online vize için bile ülkeden gelen bir davetiye mektubuna ihtiyacınız var. Kapıda ne gibi antika şeyler talep edebilecekleri ile ilgili çeşitli senaryolar yazabilirim. O yüzden bence bu ülkeye vize almadan gitmeye kalkışmayın.
Online vize aşırı derecede kolay bir işlem. Önceden ayarlamanız gereken tek şey davetiye denen belge. Ayrıca dijital ortamda pasaport ön sayfanız ve biyometrik fotoğrafınız da mutlaka hazırda bulunsun.
Yapmanız gereken ilk şey bu linke tıklayarak açılan sayfada “New Account” seçeceğine tıklayıp hesap açmak.
Hesap açmak için geçerli bir e-mail adresiniz olmalı. Vize süreciniz ile ilgili bilgi ve onaylanan vizeniz de bu adrese gelecek zaten.
Yukarıdaki linkte açılan sayfada istenen bilgileri doldurduktan sonra ikinci aşamada size gov.pk uzantılı bir sayfadan “verification” linki gelecek. Bu link üzerinden hesabınızı aktive etmeniz gerekiyor. Bu link ile birlikte bir de pin kodu gelecek. Hesabınızı aktive etmek için bu kodu kullanacaksınız.
Hesap açtıktan sonra yine bu linke tıklayarak aktive ettiğiniz hesapta oturum açmanız gerekli. Açılan sayfada dev bir koşullar listesi çıkacak karşınızda. Sayfanın en altına kaydırıp “accept and continue” demeniz yeterli.
Ardından aşağıda göreceğiniz sayfanın en üstünde sol tarafta “new application” seçeceğine tıklamanız gerekli. Bu açılan sayfa, aynı zamanda sizin mevcuttaki başvurularınızı da takip edebileceğiniz yer.
New Application dedikten sonra karşınıza aşağıda gördüğünüz ekran gelecek. Buna da “Pak Visa” diye cevap vereceksiniz. Bunu seçtikten sonra da karşınıza Nationality seçeneği çıkacak. Uyruğunuzun o listedeki bir ülkede olması gerekiyor. Yoksa zaten online başvuru yapamıyorusunuz. Konsolosluğa gitmeniz gerek demektir. Bunu da seçtikten sonra “Start Application” demeniz gerekiyor.
Açılan sayfada 9 aşamalı bir form göreceksiniz. Burada sadece bunların önemli olan kısımlarından bahsedeceğim. Mesela alttaki görselde gördüğünüz vize kategorisine “Tourism” seçerek başlacağız. Ardından “sub-category” de ne kadar sürelik ve kaç girişli vize istediğimizi seçeceğiz. Individual vize kategorisinde 3 aydan az, 6 aya kadar ve 6 aydan uzun seçenekleri mevcut. Biz 3 aydan az olanı seçtik.
Application typeda ise “entry” ve “extension” seçenekleri var. İlk defa vize alacaksınız “entry”, mevcut vizenizi uzatacaksanız “extension” seçeceksiniz. Visa type seçeneğindeise tek girişli mi çok girişli mi, çok girişli ise 1 yıla kadar mı yoksa 1 yıldan uzun mu bunu seçeceksiniz.
Visit purpose kısmına “Tourism” yazıyoruz. Çünkü biz turistik vize başvurusu yapıyoruz 🙂 Visa duration kısmına ise kalacağınız süreye göre ay ya da yıl girmeniz lazım. Örneğin bütün Pakistan’ı baştan başa gezecekseniz ve 120 güne yakın kalacaksanız rakam kısmını 4 yapmalı ve diğer tarafı “ay” olarak bırakmalısınız.
Bu bölümün son aşamasında yaşadığınız ülkeyi “Country” adımından seçeceksiniz. Onun sağ tarafında yer alan “mission” kısmında ise yaşadığınız ülkede hangi konsolosluğa gidebileceğinizin bilgisini girmelisiniz. İstanbul ve yakın çevresindeki iller “İstanbul” diğerleri ise “Ankara” seçmeliler.
“Entry port” seçeneğinde Pakistan topraklarına hangi sınır kapısından gireceğinizi seçmelisiniz. Görselden de anlaşıldığı üzere biz Wagah sınır kapısından karayolu ile giriş yapacağız. Zaten Pakistan’a gidişimizin asıl amacı da bu. Ülke topraklarından çıkışınız ise “departure port” kısmından seçilecek. “Arrival dati” ve “departure date” sorularına ise ülkeye tahmini giriş ve çıkış tarihlerinizi gireceksiniz.
Hemen aşağıda sırasıyla üst ekranda gördüğünüz pasaport bilgilerini teker teker doldurmanız gerekli. En alttaki soruya eğer aynı anda geçerli birden fazla pasaportunuz varsa “yes” diyeceksiniz. Onun da bilgilerini isteyecek. İkinci pasaportunuzun da bilgilerini girdikten sonra “and pasaport” a tıklayacaksınız. Ve ikinci pasaport bilgilerinizi de ekranda gördükten sonra “save” butonuna tıklayacaksınız. İkinci pasaport sahibi olmayanlar soruya direk “no” deyip “save” butonuna tıklayabilir.
Bu adımda sizden kişisel bilgilerinizi isteyecek. İsim-soyisim, doğum tarihi, doğum yeri, medeni hal, cinsiyet, e-mail adresi, telefon numarası, ve mevcut uyruk, cevaplanması mecbur olan sorular. Bu soruları da gereken şekilde cevaplamanız icap edecek 🙂
Tüm sorulara eksiksiz ve doğru cevapları verdikten sonra sağ alt köşedeki “save” butonuna tıklayıp ilerleyeceksiniz.
Bu aşamada sizden zorunlu olarak istediği bilgiler anne-baba isimleri ve uyrukları. Bunların altında “Spouse” kısmındaki “do you have a spouse” sorusuna evliyseniz “yes” diyeceksiniz. Eşinizin de bilgilerini isteyecek ve eşinizin de sizinle birlikte seyahat edip etmediğini soracak.
Onun da altında çocukları olanlar veya seyahat sırasında size eşlik eden aile üyelerini olup olmadığına dair bir soru göreceksiniz. Eğer yanınızda eşiniz dışında size eşlik eden yoksa bunu boş bırakacaksınız. “Yes” dediğinizde ise her birinin tek tek bilgilerini girmenizi isteyecek. Birinin bilgilerini doldurduktan sonra “add” butonuna tıklayıp, onu ekleyip, diğerinin bilgilerini girdikten sonra aynı işlemi yaparak yeniden ekleyeceksiniz. Sizinle seyahat edecek herkesin bilgisini teker teker girdikten sonra, sağ alt köşedeki “save” butonu ile bu adımı da bitireceksiniz.
Bu kısımda, çalışan mı, emekli mi, iş sahibi mi, öğrenci mi olduğunuzu seçeceksiniz. Bu seçimden sonra sizden bununla ilgili detayları isteyecek.
Hemen altında Pakistan’da bir banka hesabınız olup olmadığına dair bir soru göreceksiniz. Bu soruyu da cevapladıktan sonra “save” botununa basıp ilerleyeceksiniz.
Bu aşamada sizden seyahat geçmişinizi özetlemeniz isteniyor. Eğer Pakistan vizesini başvurmadan önceki son 3 yılda herhangi bir yabancı ülkeye ziyaretiniz olduysa, “yes” butonuna tıklamalısınız. Burdan sonra sizden tüm bu ziyaretlerin tek tek hangi ülkeye olduğunu, hangi tarihte gittiğinizi ve hangi tarihte döndüğünüzü girmenizi istiyor sistem. Girdiğiniz her ülkeden sonra “add” butonuna tıklayarak eklemeniz ve yeni ülkenin bilgilerini girmemiş gerekli.
Bunu tamamladıktan sonra aşağıda “visa refusal history” sorusu göreceksiniz. Geçmişte herhangi bir ülkeden red aldıysanız, bu soruyu uygun şekilde cevaplamanız ve sizden istediği detayları tek tek girmeniz gerekecek.
Onun altında Pakistan’a daha önce gidip girmediğinize dair bir soru göreceksiniz. Eğer daha önce gittiyseniz, “yes” denemiz ve daha önceki seyahatiniz ile ilgili sizden istenen bilgileri girmeniz gerekiyor.
Onun da altında Pakistan dahil herhangi bir ülkede, trafik cezası dahil herhangi bir ceza alıp almadığınızı ve suç işleyip işlemediğinizi soran bir soru var. Bizim böyle şeylerimiz yok bin şükür, o yüzden “no” deyip ardından da “save” butonuna tıklayarak devem ettik.
Bu aşamada sizden öğrenmek istedikleri ilk şey, Azad Cemmu-Keşmir bölgesine ziyaret düzenlemeyi düşünüp düşünmediğiniz. Bu bölge Pakistan ve Hindistan arasında, yetmezmiş gibi bir de zaten ortalık karışıkken dahil olan Çin arasında 80 yıla yakındır çözülemeyen bir sorun halinde. Bu yüzden bu bölgeye seyahat düşünen gezginlerin güvenlik tedbirlerini arttırmalarını ve bu seyahatlerini çok iyi planlamalarını tavsiye ederim.
Konunun genel kültür kısmını kenara bırakıp vize kısmına geri dönelim. Bu soruya evet dediğiniz takdirde büyük ihtimalle sizden yepyeni başka bilgiler isteyecek. Bizim bu bölgeye gidecek vaktimiz bile olmadığından biz “no” dedik.
“Type of stay” sorusunda aile yanı, otel, Hostel, ev kiralama vb konaklama seçeneklerinden hangisinde konaklayacağınız bilgisini gireceksiniz. Sonrasında konaklama yerine giriş ve çıkış tarihleriniz, konaklama yeri adresi ve şehir bilgileri, telefon numarası bilgisi gibi detayları vereceksiniz.
Bu kısımdaki zorunlu sorular bunlar olduğu için bu kadarını vermeniz yeterli. Bilgileri doldurduktan sonra “save” butonuna tıklayıp devam ediyoruz.
Bu adımda sisteme pasaport ön sayfanızın, ve dijital ortamda biyometrik fotoğraflarınızı yüklemeniz gerekli. Bununla birlikte ihtiyacınız olan bir diğer unsur da davet mektubu olayı.
Davet mektubunu Pakistan’da yer alan yetkili bir turizm acentesinden almış olmanız gerekiyor. Turizm sektöründe çalışmanın verdiği yetkiye dayanarak ben bu davet mektubu olayını kolaylıkla hallettim. Pasaport bilgilerimiz ve günlük planımızı karşı taraftaki acenteye gönderdik ve bir kaç gün içinde davet mektuplarımız geldi. Fakat eğer böyle bir imkanımız olmasaydı, bu belgeyi temin etmek gerçekten hiç kolay olmayacaktı.
Belge yükleme adımlarını aşağıdaki görsel yardımıyla anlatıyorum, bu kısım baya önemli. O yüzden dikkatli olun.
Öncelikle hangi belgeyi yüklemek istiyorsanız “supporting document tepe” seçeceğinden onu seçerek başlayın. Sonra alt kısımdaki “choose” seçeceğine tıklayıp, bilgisayarınızdan ilgili dokümanı seçin. Ardından “upload” butonuna basın. Dokümanınızın sorunsuzca yüklendiğini sol altta yer alan pencereye eklenmiş olarak gördüğünüzde anlayabilirsiniz.
Davet mektubunuzun yanında, karşıdaki acentenin yetkinliğine dair bir belge (TÜRSAB belgesinin Pakistan versiyonu gibi bir şey) bir de şirket yetkilisinin kimlik kopyası gerekiyor. Yani davet mektubu dediğimiz belgede en az 3 sayfa olacak. Bunlar ayrı ayrı geldiyse bir Pdf belgesinde toplayabilirsiniz. Ya da sisteme üçünü ayrı ayrı yükleyebilirsiniz. İki türlü de olur.
Tek tek fotoğraf, pasaport görseli ve davet mektubu adımlarının her birini yükledikten ve doğru şekilde yüklendiklerinden emin olduktan sonra “save” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
Doldurduğunuz tüm bu bilgilerin son halini bu kısımdan kontrol etmeniz gerekiyor. Yanlış bilgi her ülkenin vizesini almanızın önünde engel teşkil ettiği gibi Pakistan vizesinde de ediyor. Bu yüzden bu kontrolü iyi yapın. Değiştirmek ya da düzeltmek istediğiniz bir şey olursa, ekranı yukarı kaydırarak ilgili kısma gidip verdiğiniz bilgiyi kolayca değiştirebilirsiniz.
Her şeyin doğru olduğuna eminsek, sol alt kısımda gördüğünüz kutucuğa tıklayabilirsiniz. Bu, verdiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olduğunuzu kabul ettiğiniz bir aşama çünkü. Ardından önce “save” butonuna sonra da “proceed to payment” a tıklayarak son kısma geçebilirsiniz.
Tek girişli turistik Pakistan vizesi ücreti 25 USD. Ödemenizi kredi kartıyla kolayca yapabiliyorsunuz. Ödeme tamamlandıktan sonra mail adresinize başvuru sürecinizin başladığına dair bir mail gelecek.
Ödemeden ve mail adresinize gelen süreciniz başlamıştır mailinden sonra bu linke tıklayarak ve başvuruyu yapmak için açmış olduğunuz hesapta oturum açarak vizenizin ne aşamada olduğunu kontrol edebilirsiniz.
Sürecinizin başladığına dair gelen mailin ardından 3-4 iş günü içerisinde mail adresinize vizeleriniz gönderiliyor. Başvuru tamamlandıktan sonra hesaba girip kontrol ettiğinizden In-Proces kısmında, vizeniz onaylandığında ise Granted kısmında parantez içinde artı bir göreceksiniz. Aynı gün arka arkaya vize başvurusu yaptığımız halde eşimin vizesi benimkinden 1 gün sonra geldi. Ama biz zaten vize durumunu buradan bakarak çoktan öğrenmiştik.
Gelen mailde sizi bu sayfaya yönlendiren bir link göreceksiniz. Buradan açtığınız oturum ile Granted kısmına tıklayıp “download” butonuna tıklayarak vizenizi indirebilirsiniz.
Gelen vizenizin kullanım süresine ve hangi tarih aralığında geçerli olduğuna mutlaka bakmanız gerekli. Bunu kontrol etmeden yola kesinlikle çıkmayın.
Bilgisayara indirdiğiniz Pakistan vizenizin çıktısını, seyahatten önce almayı sakın unutmayın.