Nepal deyince pek çok kişinin gözü korkuyor. Çoğu insan tek başına gitmekten çekiniyor, turla gitmek istiyorlar. Ama gidip döndükten sonra fark ettim ki Nepal’de bir şeyleri organize etmek, çoğu Avrupa ülkesinde planlama yapmaktan daha kolaymış. Gezinizi daha keyifli hale getirecek tüm ipuçları benden. Planlaması ve keyfini çıkarması da sizden 🙂

Nepal’e gitmeden önce planlama ile ilgili konularda çok gergindim. Ya süre yetmezse, ya planlarımız aksarsa vb bir çok soru işaretleri ile doluydum. Fakat uçaktan indikten sonra, herşey bir anda çorap söküğü gibi geldi. Demem o ki çok rahat olun. Yola çıkmadan önce gerilmek yerine heyecanınızı yaşayın. Başlamadan önce de aşağıdaki bağlantıdan Youtube videomu izlemeyi unutmayın. Ayrıca diğer Nepal Gezi Rehberlerimi linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Turla Mı Gidelim, Kendimiz Mi Planlayalım?

Bu sorunun cevabı aslında çok kişisel. Her iki türlü de olur. Nepal tur ile gitmeye oldukça müsait bir ülke. Kaosu, tozu, pisliği ile muhatap olmak istemiyorum, sadece güzel, otantik, spiritüel yönleri ile haşır neşir olmak istiyorum diyorsanız, kesinlikle turu tercih edin. Macera seviyorum, risk almaktan hoşlanıyorum, süprizlere açığım, gittiğim ülkenin iyi/kötü her şeyiyle temas kurmak istiyorum diyorsanız da kendini planlayın.

Hangi Tur İle Gidelim?

Pek çok şirketin Nepal’e düzenlemiş olduğu turlar var. Fakat bu gibi destinasyonlarda herşey dahil konseptte turlar düzenleyen ve tur esnasında hiç bir ekstra tur satışı olmayan butik şirketlere yönelmenizi tavsiye ederim. Tek yapmanız gereken tura kayıt olmak ve valizinizi hazırlamak.

Denk gelirseniz Patika Travel’ın Nepal turlarına mutlaka katılın. Fiyat ilk bakışta pahalı gelebilir ama ekstra tur satışı olmaması ve tüm öğünlerin, hatta yurtdışı çıkış harcının bile fiyata dahil olması sebebiyle totale vurduğunuzda karlı bir alışveriş oluyor. Bu linke tıklayarak turları inceleyebilir ve Nepal turlarını takip edebilirsiniz.

Vize

Nepal vizeli bir ülke. Fakat iyi haber, kapı vizeli olması. Türk vatandaşları için kapıda vize kolayca alınabiliyor. Vize ile ilgili tüm detayları Nepal Vizesi Nasıl Alınır yazımda paylaştım. Linke tık tık.

Ulaşım

İstanbul’dan Katmandu’ya direk uçuş ile yaklaşık 6.5 saatte ulaşabilirsiniz. Biz Türk Hava Yolları’ndan mil bileti almıştık. Eğer Miles&Smiles üyesiyseniz ve mil biriktirme alışkanlığınız varsa, millerinizi kullanarak çok uyguna biletlerinizi alabilirsiniz. Ve direk uçuşla Katmandu’ya zahmetsizce ulaşabilirsiniz. Biz yolculuğumuzdan yaklaşık 6-7 ay önce mil bileti aldık. Dolayısıyla da düşük milden alma şansımız olmuştu. Siz de mil biletlerinizi seyahatinizi erken planlayarak çok uyguna alabilirsiniz.

Türk Hava Yolları’nda bilet fiyatları malum, aşırı pahalı. Bu yüzden bence Katmandu uçuşunuzu aktarmalı yapmak çok daha uygun fiyata gelecektir. Pek çok low cost havayolu Katmandu’ya aktarmalı uçuşlar gerçekleştiriyor. Örneğin Air Arabia ve Jazeera Airways gibi şirketlerden çok çok uygun fiyata bilet bulabilirsiniz. Özellikle Jazeera bu konuda çok başarılı ve kullananların memnun olduğu bir havayolu. Kuveyt aktarmalı olarak Katmandu’ya bu havayolu ile uçabilirsiniz.

Direk uçuş süresi gidiş 6, dönüş 7 saat. İstanbul’dan kalkış gece saatlerine denk geliyor. Uyuyarak gidip, öğlen saatlerinde Katmandu’ya dinç bir şekilde inmiş olursunuz.

Nepal İçi Yer Değiştirme

Bu kısma daha çok kafa yormak lazım çünkü Katmandu’ya İstanbul’dan ulaşmak oldukça kolay. Nepal’de yer değiştirmek de aslında fevkalade zor değil, ama bazı seçenekler pek konforlu değil.

Tur ile gitmediyseniz ve Katmandu dışında şehirlere de gitmek niyetindeyseniz, burada ya kesenin ağzını açacak ve zamandan tasarruf ederek konforu seçeceksiniz. Ya da düşük bütçeli ulaşım imkanlarını değerlendireceksiniz ki bunu sadece backpackerlar için öneriyorum.

Aslında gayrisiz herkese Nepal’de en az bir kere karayolu ulaşımı deneyimlemesini tavsiye ederim. Çünkü ülkeyi daha yakından tanıma fırsatı veren, şahane manzaralar sunan ve ekonomik bir seçenek. Eğer Nepal’de uzun süre kalacaksanız ve macerasever bir gezginseniz, kesinlikle birden fazla kere karayolu kullanmanızı tavsiye ederim. Ama vakit kısıtlılığınız varsa o zaman uçakla ulaşımı tercih etmeniz gerekecek, ki bu da bütçe arttırımı demek. Aşağıda her iki ulaşım yöntemi ile ilgili detayları veriyorum. Biz Katmandu-Chitwan ve Chitwan-Pokhara arasını otobüsle kat ettik. En son Pokhara-Katmandu arasını, 2 otobüs yolculuğundan sonra gözümüz kesmeyince uçakla yapmaya karar verdik. Her iki ulaşımı da denemiş bir olarak değerlendirmelerimi yapıyorum.

Karayolu Ulaşımı

Nepal’de karayolu ulaşımı 2 tip otobüs ile sağlanıyor. Birincisi yerel halkın kullandığı aşırı konforsuz ve hijyenden yoksun olan otobüsler. Belgesel ya da diğer görsel ögelerde karşınıza çıkan o klasik küçük, renkli otobüsler bunlar. Diğeri ise “luxury bus” adı verilen, pufidik koltuklu, klimalı, telefon şarj etme imkanı veren, ve mümkün mertebe olabilecek en temiz yerlerde mola veren otobüsler. Su ikramları da var. Bunlar daha ziyade “turistik otobüs” adı altında satılıyor ve gerçekten de ağırlıklı olarak turistler kullanıyor. Bütçe olarak da bunlar havayoluna göre çok daha avantajlı. Çünkü bu turistik otobüslerin tek yön fiyatları 15-22 USD arasında değişiyor. Uçuşlar ise destinasyona göre 80 USD’den başlıyor.

Olur da yerelliğin dibine vurmak isterseniz, luxury olmayan otobüsleri de kullanabilirsiniz. Onların fiyatları çok çok daha uygun.

Karayolu ulaşımı kullanacaksanız, Katmandu-Chitwan arası yollar diğerlerine göre daha iyi. Katmandu-Pokhara arası yol ise gerçekten en kötü yollardan biri. Bu da otobüs yolculuğu yapmak isteyenler için küçük bir tüyo olsun.

Otobüs Ulaşımının Avantajları

  • İlk ve en büyük avantajı bütçe. Otobüs ulaşımı en az 60-70 USD daha ucuz.
  • Özellikle Katmandu-Chitwan arasındaki yollarda çok güzel manzaralara tanıklık ediyorsunuz. Vadilerin arasından, nehirlerin yanından geçecek ve Nepal’in en güzel manzaralarını izleme şansı bulacaksınız.
  • Yol boyu içinden geçeceğiniz köylerde çok ilginç insan manzaraları göreceksiniz. “Nepal aslında böyle bir yermiş” diyeceğiniz hayatlara şahit olacaksınız.

Otobüs Ulaşımının Dezavantajları

  • Nepal’de yollar aşırı bozuk. Luxury bus bile olsa bel fıtığı garantili.
  • Yolların bozukluğu sebebiyle 100 kmlik yol 1.5 saat yerine en az 2 saat 40 dakika sürüyor. Mesafeler kısa olsa da yollar bozuk. Bu yüzden otobüs yolculukları gerçekten uzun.
  • Luxury bus koltukları yumuşak ve rahat ama koltuk aralıkları epey dar.
  • Otobüs yolculuklarında mola tesislerinde hijyen koşulları çok düşük. Tedbirli olun.

Havayolu Ulaşımı

Konforlu, hızlı ve çok daha emniyetli olan yöntem. Nepal gibi bir ülkede zaman gerçekten önemli. Eğer zamanınız az ise mutlaka bu yöntemi tercih etmenizi öneririm.

Nepal’de pek çok havayolu var. Ülke dağlarla çevrili olduğu için iç hat uçuşları jet motorlu büyük uçaklar ile değil, pervaneli küçük uçaklar ile yapılıyor. Bunların güvenli olmadıklarını düşünüyorsanız, o düşünceyi yavaşça yerine bırakın. Gayet güvenli.

Havayolu Ulaşımının Avantajları

  • Hız. İnanılmaz kısa sürelerde inanılmaz yollar katediyorsunuz. Pokhara-Katmandu arası yolculuk karayolu ile 10 saate kadar sürerken, uçakla bu süre sadece 20 dakika.
  • Rahatlık. Oldukça konforlu uçaklar ile uçuluyor. Yolların bozuk olması gibi bir durum söz konusu olmadığı için bel ağrısı diye bir şey yok.
  • Her ne kadar içinden geçerek manzaraları görmek daha keyifli olsa da, uçakların da size sunduğu manzara fevkalade.

Havayolu Ulaşımının Dezavantajları

  • Oldukça pahalı. Ama bu da normal. Çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi 10 saat kadar süren yolculuğu 20 dakikaya indiriyor.
  • Eğer uçak korkunuz varsa, pervaneli uçaklar sizi biraz daha fazla korkutabilir. Çünkü küçük uçaklar oldukları için türbülansa çok yakalanıyorlar. Ama hiç kaygılanmayın, bu uçuşlar da en az jet motorlu uçaklar kadar güvenli. Sadece biraz daha fazla sallanıyor.
  • Rötarlar. Havayolu ulaşımı çok sekteye uğruyor Nepal’de. Operasyonel değil, tamamen coğrafi koşullar sebebiyle yaşanıyor bu durum. Etrafı bu kadar dağlarla çevrili bir ülkede bu da çok normal. Nepal’de hava aniden değişebiliyor, görüş azalabiliyor vb durumlar yaşanabiliyor. Uçakların havalanıp havalanmayacağına anlık olarak karar veriliyor. Bu yüzden rötar çok alışılmış bir durum.

Tercih Edebileceğiniz Havayolu Şirketleri

Nepal’de çok sayıda yerel havayolu şirketi var. Ama bunlar içinde benim favorim Buddha Air’dı. Uzun zamandır takip ettiğim bir havayolu şirketi olması bir yana, tartışmasız şekilde Nepal’in en iyi havayolu şirketi. Bu havayolunu daha Nepal’e gitme planlarım bile ortada yokken keşfetmiştim, ve gittiğimde de bu havayolu ile deneyimlerim çok tatmin ediciydi. Hem Pokhara-Katmandu arasındaki uçuşumuzu, hem de Everest Experience uçuşumuzu bu havayolu ile yaptık. Bu şirket ile ilgili uçuş deneyimi yazılarımı linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Buddha Air dışında tercih edebileceğiniz diğer havayolu şirketleri de Yeti Airlines, Shree Airlines, Sita Airlines, Saurya Airlines, Tara Airlines ve daha fazlası. Benim iki favorim Buddha Air ve Yeti Airlines.

Rota-Seyahat Süresi

Everest Base Camp yapmayacaksanız eğer, size önereceğim rota kesinlikle Katmandu-Chitwan-Pokhara-Katmandu şeklinde olur. Ya da Chitwan ve Pokhara’yı yer değiştirebilirsiniz. Bizim 10 günlük seyahatimizde rotamız ve her bir şehre ayırdığımız gün sayısı şu şekilde….

  • Katmandu. Ulaştığımız gün Holi Festivali’ne katılmak için Katmandu’da kaldık.
  • Katmandu-Chitwan yolculuğu
  • Chitwan
  • Chitwan-Pokhara yolculuğu
  • 2 gün Pokhara
  • Pokhara-Katmandu uçuşu
  • 2 tam gün Katmandu
  • İstanbul’a dönüş

Toplamda 4 gün Katmandu’da, 2.5 gün Pokhara’da, ve 2.5 gün Chitwan’da geçirdik.

Bu en temel Nepal rotası. Farklı gün sayıları ile farklı rotalar şeklinde de planlayabilirsiniz.

Zamanlama

Nepal’e gitmek için en iyi dönem kesinlikle Mart ayı başı. Çünkü Holi zamanı :)) Eğer Nepal’e seyahat planlıyorsanız kesinlikle ama kesinlikle Holi festivalini kaçırmayın.

İşin iklimsel boyutuna bakacak olursak da en iyi dönem Ekim ortası-Nisan sonu arasındaki dönem. Yaz aylarının felaket sıcak olması sebebiyle kesinlikle yaz aylarını önermiyorum.

Ama yine de Nepal’in tropik bir iklimde yer aldığını unutmayın. Yani her an yağmur ihtimali olan bir destinasyon. Biz gittiğimizde Katmandu’da hava çok sıcak olduğu halde gezinin sonlarına doğru feci yağmura yakalandık. Bu ılık tropik yağmurlar bir anda çok kuvvetli şekilde bastırabiliyor. Hangi mevsimde olursa olsun.

Konaklama

Konaklama konusunda size şehir şehir, en sevdiğim otellerin linklerini vereceğim. Her bütçeye uygun konaklama seçenekleri var ama benim buradaki en büyük önceliğim hijyen. Bu yüzden en hijyenik konaklama tesislerini sizler için seçtim. Linklerden direk olarak rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Katmandu

Katmandu, Nepal’de en çok konaklama seçeneği sunan şehir.

Kumari Boutique Hotel (Orta Bütçe)

Bizim Katmandu’da kaldığımız ve en çok beğendiğimiz otel bu oldu. Kesinlikle çok temiz ve konforlu bir otel. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Everest Boutique Hotel (Orta Bütçe)

Bu da bizim listemizde olan ve Kumari ile arasında gidip geldiğimiz oteldi bu. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Kantipur Temple House (Yüksek Bütçe)

Katmandu’nun en iyi otellerinden bir tanesi. Bütçesi müsade eden herkese mutlaka tavsiye ediyorum. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Hotel Barahi (Yüksek Bütçe)

Burası da yüksek bütçeli ve çok şık bir otel. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Flock Hostel (Düşük Bütçe)

Mükemmel derecede temiz, eğlenceli ve gayet Avrupai bir tesis. Özel odalar, ortak banyolu özel odalar ve paylaşımlı odalar mevcut. Paylaşımlı oda seçerseniz ödeyeceğiniz meblağlar ise gerçekten çok komik rakamlar. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Shangri-La Boutique Hotel (Düşük Bütçe)

Paylaşımlı odalarda konaklamak ve bütçesini konaklama ile dengelemek isteyenler için Katmandu’daki en iyi seçeneklerden biri. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Rest-Up Hostel (Düşük Bütçe)

Hostel konaklaması için tercih edebileceğiniz en temiz yerlerden bir tanesi. Çok Avrupai bir şey beklemeyin, ama yine de güzel bir tesis. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Pokhara

Pokhara bence konaklama konusunda Katmandu kadar zengin değil. Ama hiç fena da sayılmaz. Gerçekten çok güzel oteller var ve seçmekte zorlandığımızı itiraf edelim. Phewa Gölüne yakın olan ve göl manzarası sunan otelleri tercih etmek en keyifli seçenek. Ben de bu tip tesisler seçtim sizin için.

Hotel Portland (Orta Bütçe)

Bizim Pokhara konaklamamız için tercihimiz bu otel oldu. Hem ortak alanları hem de odaları mükemmel derecede temiz. Üstelik balkonları ve en üst katındaki terasından çok güzel bir Phewa Gölü manzarası sergiliyor. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Dahlia Boutique Hotel (Orta Bütçe)

Pokhara’daki en güzel butik otellerden bir tanesi burası. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Pokhara Backpackers Hostel (Düşük Bütçe)

Pokhara için uygun denebilecek (genel olarak da öyle) hem özel, hem de paylaşımlı oda imkanı sunan bir tesis. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Peace Eye Guest House (Düşük Bütçe)

Hostel olmayan düşük bütçeli bir tesis. Çok marjinal ve temiz. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

The Pavilions Himalaya’s Lake View (Yüksek Bütçe)

Eğer Pokhara’da inziva yapmak niyetindeyseniz, buyrun size Phewa Gölü manzaralı, şehir merkezinden uzak ve çok kaliteli bir tesis. Odalarına ben bayıldım. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Chitwan

Chitwan Nepal’deki konaklama konusunda en kıt olan bölge. Ulusal park ve köy yerleşimi olması sebebiyle beklentilerinizi düşük tutmanızı öneririm.

Soaltee Westend Resort (Yüksek Bütçe)

Bölgedeki en iyi otellerden bir tanesi. Aynı zamanda da en lükslerden biri. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Parkland Hotel (Orta Bütçe)

Chitwan Ulusal Parkı’na yakınlığı sebebiyle kendinizi vahşi doğanın kalbinde hissedeceğiniz, tasarımsal olarak tatmin edici olmasa da konum ve imkan olarak oldukça tatmin edici tesis. Biz burada kaldık ve gerçekten burada geçirdiğimiz 2 geceyi hiç unutamıyoruz. Bahçesi gerçekten çok keyifli. Bununla birlikte Sauraha köyüne yakınlığı ile de çok avantajlı. Mayo ve havluları da unutmayın ki bu tesisin havuzundan faydalanın. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Rhino Land (Düşük Bütçe)

Sauraha’da kalabileceğiniz en iyi düşük bütçeli konaklama tesislerinden bir tanesi. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Yeme-İçme. Eğlence Hayatı. Mekan Önerileri

Nepal’deki eğlence mekanı ve restoran bolluğunu görünce laubali bir tabir olacak ama, hayretlerim şaştı. Çünkü açıkçası böyle bir ülkede, bu kadar çok Avrupai standartlarda mekan olacağını düşünmezdim. Özellikle Katmandu’da Thamel ve Pokhara’da Lakeside bölgeleri bu konuda aşırı iyiler.

Bu rehberi daha fazla uzatmamak ve sizi sıkmamak için bu konuda ayrı bir rehber hazırladım. Okumak için linke tık tık.

Alışveriş

Bu da normalde açmadığım bir başlık, fakat bu konuda eminim ki soruları olanlar vardır. Nepal’den ne alabiliriz? Ya da Nepal alışveriş için iyi bir yer mi gibi.

Evet, Nepal gerçek bir alışveriş cenneti. Ucuz iş gücü ve ham madde bolluğu sebebiyle çoğu ürün Türkiye’den misli misli ucuz. Nepal, Hindistan, Sri Lanka gibi ülkelerden alınan bu ürünler, Türkiye’ye getirildiği anda zaten fiyatı 4-5 katına çıkıyor. Çok otantik ve güzel ürünler bulabileceğiniz bir ülke Nepal. Bu yüzden alışveriş için özel bir bütçe ayırın.

Eğer outdoor ürünleri görünce heyecanlanacaksanız uyarayım, çoğu sahte. Markaların kendi mağazaları var ve dağcıların çok uğradığı bir ülke olması sebebiyle çok fazla ürün çeşidi var Nepal’deki mağazalarda. Ama fiyatları bizim ülkemizdeki gibi pahalı bunların. Sokaklar birebir taklit ve ayırt edilemeyecek kadar başarılı outdoor ürünler ile dolu. Bunların fiyatları uygun. Ama sokaktan aldığınız Columbia marka mont ile Base Camp tırmanışı yapmaya kalkarsanız 2700 metre irtifadan sonra ödediğiniz uygun fiyatın bedelini faiziyle ödersiniz. Bu yüzden sokaklardan outdoor ürün almayın.

Buradan alabileceğiniz ve buraya özgü çok spesifik ürünler var. Tek tek detaylarını veriyorum.

Yak Yünü Ürünler

Yak yünü Nepal’de çok popüler. Fakat yak yünü ürün alırken dikkat etmeniz gereken konu, yün hakiki yak yünü mü değil mi noktasında başlıyor.

Hakiki yak yünü, kolay kolay su emmiyor ve ıslanmıyor. Islandığı zaman da ağırlaşmıyor. Örneğin yak yünü bir bere ile yağmura yakalandığınızda o bere ıslanmıyor. Su damla damla üzerinde kalıyor. Ve yak yünü diğer yünlere göre epey sert. Farkı buradan anlayabilirsiniz.

Yak yününden yapılmış inanılmaz güzel ürünler var. Pashmina tarzı şallar, bereler, eldivenler ve daha niceleri. Şallar biraz pahalı da olsa, bere ve eldivenleri Katmandu’da inanılmaz uygun fiyatlara alabilirsiniz.

Thamel’deki Mandala Street- Sagarmatha Bazaar isimli küçük pasajımsı yer ve çevresindeki ara sokaklarda göreceğiniz, toptancı gibi herşeyin üst üste yığılı olduğu, poşetlerden ayıra ayıra seçim yapacağınız dükkanlardan yün alabilirsiniz. Ortalama olarak hepsinde fiyatlar aynı.

Bununla birlikte, kendisi örgü örmeyi sevenler için yak yününü işlenmemiş olarak da alma imkanı var. Paylaştığım konum yüncünün konumu. Biz poşet poşet alıp isteyen bir arkadaşımıza götürdük. Çok da ucuzlar.

Masala Çayı, Baharatlar ve Tütsüler

Masala, çeşitli baharatlar ve süt ile hazırlanan çok güzel bir çay. Ve Nepal bu çayı hem denemek hem de satın almak için şahane bir ülke. Bu yüzden herkese en azından mutlaka denemesini tavsiye ediyorum. Paket paket alabilirsiniz Nepal’den. Bazı yerler açıktan satıyor, bazı yerler ise hazır paketli.

Ayrıca Masala çayının içindeki baharatları ve Nepal’e özgü bazı hiç bilmediğiniz baharatları da alabilirsiniz buradan. “Alsam nasıl kullanacağım ki” diye düşünüp almaktan vazgeçtiğim o kadar çok baharat oldu ki tahmin edemezsiniz.

Son olarak Nepal tütsü almak için mükemmel bir ülke. Çok kaliteli tütsüler var. Ve çok değişik, mistik kokular. Sadece Nepal tütsüleri değil, Tibet tütsüleri de bulabilirsiniz. Ki bence Tibet tütsüleri daha iyi. Biz paket paket satın aldık ama kullanmaya kıyamıyoruz 🙂 Siz de alabildiğiniz kadar alın.

Bu konuda size nokta atışı bir dükkan önermek istiyorum. Katmandu’da toplam 5 metrekare falan bir dükkandan biz dünyaları aldık. Ve adam o kadar iyi niyetli, temiz bir esnaftı ki, iyi ki buradan almışız dedik. Yeri aşırı karışık ama bulmayı başarabilirsiniz aşağıya yol tarifinin görselini bırakıyorum 🙂

Sesli Çanaklar (Singing Bowl)

Aslında Tibet kökenli olan bu gelenek, binlerce yıldır hem şifa niyetine hem de spiritüel inançlar sebebiyle kullanılıyor. Tibet Budizmi ve Hinduizm inançlarında evren sürekli bir devinim içindedir. Durağanlık kabul edilebilir bir şey değildir. Özellikle sesler, bu devinimin en büyük bileşenidir.

İçlerinde mantralar ve dualar yazılı bu metalden yapılan çanaklar, küçük bir tokmakla kenarlarına vurup sonra da tokmağı çanağındaki kenarlarında sürekli döndürdüğünüz zaman gittikçe yükselen ve döndürmeye devam ettiğiniz sürece susmayan titreşimler üretiyor. Ve bu titreşimler sayesinde, çanağındaki üzerindeki iyi dileklerin, mantra ve duaların enerjisi de evrene yükseliyor. Ayrıca bu çanakların yaydığı frekanslar meditatif olarak da zihinde çok olumlu etkiler yaratıyor. Bu yüzden Hindistan, Nepal ve özellikle Tibet gibi ülkelerden alınabilecek en güzel şey bu çanaklar.

Fiyatları 4000 Rupi’ye kadar çıkabiliyor. Ama tabi ki çok daha uygun fiyatlı olanları da var. Biz sokak bir sokak satıcısından çok komik bir rakama aldık. Muhtemelen bizim aldığımız mükemmel derecede dandikti ama çıkardığı ses ve titreşimlerin, pahalı dükkanlarda satılanlardan hiç bir farkı yok. Ama üzerinde yazılanlar kötü şeylerse onu bilemiyorum tabi :))

Her Çeşit Takı

Asya ülkelerinde takı, toka, boncuk inanılmaz güzel ve uygun fiyatlı :)Takı dükkanlarında özellikle göreceğiniz şey Rudraksha adı verilen bir tespih. Aşırı iri boncuklu ya da aşırı küçük boncuklu versiyonlarını göreceğiniz bu tespih, Hinduizm inancında adı en çok zikredilen tanrılardan Shiva’nın gözyaşları. Boncuklar Elaeocarpus angustifolius isimli bir bitkinin tohumları. Yani bu tohumların Shiva’nın gözyaşları olduğu inancı çok yaygın.

Shiva’nın 1000 yıllık meditasyonunun sonunda gözlerinden akan yaşlar toprağa düşer. Ve düştüğü yerde Elaeocarpus angustifolius filizlenir. Bu ağacın tohumlarını üzerinizde taşımanın enerjisel olarak çok büyük faydası olduğuna inanılıyor. Shiva’nın göz yaşlarından geldiği inancı sebebiyle spiritüel olarak da çok büyük bir enerjisi ve şifası var.

El Yapımı Mandalalar

Popüler kültürde son dönemde çok revaçta olan “mandala” kültürü aslında Hinduizm ve Budizm inançlarında çok büyük yeri olan bir kavram. Mandalalar bu inançlarda evrenin merkezini ve bu merkezin etrafındaki mükemmel düzeni, aynı zamanda da devinimin temsil eden, genelde geometrik şekillerden oluşan semboller.

Nepal’de çok başarılı Mandala sanatçıları var. Fiyatları epeyce yüksek olanlar var. El yapımı ve kök boyalar ile hazırlanan bu mandalalardan mutlaka almanızı tavsiye ederim.

Pamuklu Tekstil Ürünleri

Burada üretilen %100 pamuklu ve keten ürünler var. Tişörtleri elinize aldığınız zaman yumuşaklığından zaten anlıyorsunuz gerçekten pamuk olduğunu.

Bu yumuşacık ürünler kök boyalar ile renklendiriliyor. Anlayacağınız her şey doğal. Bazı tişörtlerin üzerinde baskı ile değil, tamamen doğal iplikler ile işlenmiş desenler var. Mandala desenliler, yaklar, komik yazılar vb çeşit çeşit şeyi Nepalliler kendi elleri ile tişörtlere işliyor. Bu yüzden fiyatları biraz yüksek ama sıkı pazarlıkla daha uygun fiyata alabilirsiniz.

Kenevir Kumaştan Ürünler

Kenevirden üretilen kumaşlar, Nepal’de çok popüler. Genellikle çantalar ve bluzlar üretiliyor bu kumaştan. Bunların da fiyatları yüksek ama çok kullanışlı ve şıklar. Mutlaka bunları da değerlendirin.

Bütçe

Nepal gezisi için en çok sorulan sorulardan birine geldi sıra. Bütçe konusu. Nepal, ulaşım maliyetlerini düşecek olursanız, aslında uygun fiyatlı bir ülke. Biz iki kişi 10 günlük seyahatimizi İstanbul-Katmandu-İstanbul uçuşları hariç 20 bin TL’ye (Mart 2023) tamamladık. Bu meblağın içinde iç hat uçuşlarımız, satın almış olduğumuz Chitwan safari turu (Katmandu-Chitwan otobüs bileti, Chitwan’da 2 gece oda-kahvaltı konaklama, Chitwan’daki tüm safari aktiviteleri, Chitwan-Pokhara otobüs bileti), Everest Experience uçuşu ve yaptığımız gerekli-gereksiz tüm alışverişler dahil.

Kendi kişisel bütçenizi oluşturmanız için bazı şeylerin fiyatlarını USD cinsinden aşağıda listeliyorum.

  • Su 0.50 Cent.
  • Tapınak ve müze girişleri 5-20 Usd arası değişiyor.
  • İç hat uçuşları 90-120 Usd
  • Kaliteli bir yer tekstil ürünü 10-15 Usd
  • Bira 2.5 Usd
  • Kaliteli bir restoranda akşam yemeği 15-30 Usd arası değişir. Nerede yediğinize bağlı.

Nakit olarak yanınıza tedbir amaçlı yüksek meblağ alın. Fakat kredi kartlarınız da müsait durumda olsun. Çünkü tahmin ettiğimden daha fazla yerde kredi kartı kullandım. Küçük dükkanlarda alışveriş için nakite ihtiyacınız olacak. Onun dışında tüm otellerde ve restaurantlarda kredi kartı kullanımı yaygın.

Hijyen

Nepal bizim hijyen standartlarımıza pek uygun bir ülke değil. Pis değil dersem inanmayın, ama temiz dersem de inanmayın. Biraz sizin beklentilerinizle alakalı.

Katmandu çok tozlu bir şehir. Öncelikle bunu bilmeniz çok önemli. Astımınız veya solunum yolları hastalıklarınız varsa doktorunuz ile görüşün bu konuda. Çünkü hava kalitesi Katmandu’da çok düşük. Aynı şeyi Chitwan ve Pokhara için asla söylemem. Ama Katmandu’da durum bu.

Oteller, eğer vıttırıvızık yerlerde kalmazsanız görünümde temiz. Yataklar, tuvaletler ve herşey gayet hijyenik. Ama ben bir otelde oda temizliği esnasında odadaki bardağın değiştirilmeden sadece suyla çalkalanıp ne idüğü belirsiz bir bezle kurulanarak yerine konduğunu bizzat gördüm 🙂 Dolayısıyla çok da şeyapmayın. Sadece salın gitsin :))

Şehirler arası yolculuklarda otobüs kullanacaksanız yanınızda peçete ve kağıt sabun mutlaka olsun. Ya da sıvı sabun.

Onun dışında “Duşa girerken bile ağzınızı açmayın, dişlerinizi bile şişe su ile fırçalayın” modlarına girmeye gerek yok. Ben girmedim şahsen.

Uyarılar

Seyahat deneyiminizi kolaylaştıracak bazı küçük önerileri de buraya bırakıyorum.

  • Katmandu’da inanılmaz bir trafik var. Yolda yürümek çok zor. Sokaklar altyapı yetersizliği sebebiyle kevgir gibi. Hele bir de yağmur yağarsa daha da feci. Bu yüzden yanınızda yürüyüşe uygun ama kıymetli olmayan ayakkabılar götürün. Nepal’e götürdüğüm hiç bir ayakkabı bir daha eskisi gibi temiz olamadı 🙂
  • Her hava koşuluna hazırlıklı gidin. Aniden bastıran yağmurlara karşı yağmurluksuz gezmeyin.
  • Çakma outdoor ürünlere karşı dikkatli olun. Base Camp tırmanıcıları buna çok dikkat etsin.
  • Döviz bozdurmak bu ülkede sıkıntılı olabiliyor. Tek seferde mümkün olduğunca yüksek meblağ bozdurun.
  • Chitwan’da şapkasız gezmeyin. Eşimin kafasına böcek yapıştı. Günlerde onunla uğraştık 🙂
  • Ülkede şebeke suyuna güvenmeyin. Her zaman kapalı su tüketin ve buzlu ürünlerden uzak durun.
  • Elektrikler çok sık kesiliyor. Powerbank bulundurmanızı tavsiye ederim.

Nepal ile ilgili tüm sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz. Ayrıca sosyal medya hesaplarım üzerinden de bana ulaşabilirsiniz.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *