KURTALAN EKSPRESİ REHBERİ – ROTA, KOMPARTMANLAR, BİLET BULMA, YEME-İÇME

Doğu Ekspresi'ni hem duymayan kalmadı, hem sosyal medya etkisiyle cılkı çıktı hem de turistik hale geldiği için pahalandı. Dolayısıyla artık sırt çantalı veya düşük bütçeli gezginler kendilerine yeni alternatifler aramaya başladılar. Peki Kurtalan Ekspresi, Doğu Ekspresi'ne iyi bir alternatif mi?

Doğu Ekspresi’ne ben ilk kez bineli 96748484 sene oldu. O zaman bu kadar patlamış halde değildi ve kolay bilet bulabiliyorduk. Bir kez Erzurum’a bir kez de Kars’a kadar gittik. Yani totalde iki kere bindim. Şimdi ise böyle bir şey pek de söz konusu değil.

Çünkü Doğu Ekspresi benim ikinci binişimden hemen sonra turistik versiyonu ile arz-ı endam etti. Fiyatları arttı, kompartmanlar değişti, süre uzadı vb pek çok değişiklik oldu. Dolayısıyla hala bilet bulup binmeyi başaramamış gezginler bu durumdan memnun olmadı. Çareyi ise yeni tren rotaları aramakta buldular. Bu alternatiflerden en popüler olanı da ilk sırada Van Gölü Ekspresi, ikinci sırada ise Kurtalan Ekspresi oldu.

Bu üç büyük anahat trenlerinin her birini en az birer kere denemiş bir insan olarak hem sizlere bir karşılaştırma yapmak, hem de Kurtalan Ekspresi ile ilgili bilmeniz gereken önemli konulara değinmek istedim. Böylece siz de tren rotası deneyiminiz için hangi anahat treninin daha uygun olduğunu görebilir ve planlarınızı buna göre yapabilirsiniz. 

Doğu Ekspresi mi? Kurtalan Ekspresi mi?

Öncelikle bu kıyaslamayı yaparak başlamak istedim. Çünkü bana göre bu kıyaslama çok önemli.

Bildiğiniz üzere Doğu Ekspresi turistik olarak çok sık kullanılan bir tren rotası. Zaten bu yüzden turistik ve normal diye ayırdılar. Sosyal medyada sıklıkla karşılaştığınız o süslü kompartman görselleri, renkli örtüler, yastıklar ve bunun gibi şeyler Doğu Ekspresi için artık çok olağan. Yani hayaliniz sadece bir yerden bir yere gitmek değil, keyif yapmaksa bu noktada durup düşünmeniz gereken bir konu var. Hangi tren hattını tercih edeceksiniz?

Bunu neden mi yazdım? Çünkü bizim gözlemlerime göre Kurtalan treni hala Doğu Ekspresi kafasına geçmiş değil. Kurtalan Ekspresi, keyif ve goygoydan ziyade insanların hala öncelikli olarak ulaşım için kullandığı bir hat. Yani öyle her kompartmanda rengarenk süsler, eğlenceli müzikler, lezzetli tabaklar falan görmeyeceksiniz. Onun yerine çuvalları ve valizleri ile çocuklarını yanına alıp memleketine ulaşmaya çalışan yurdum insanı göreceksiniz.

Bunları söylemekteki amacım kimseyi küçümsemek asla değil. Fakat bu yazıyı okuyorsanız, belli ki sizin seyahat amacınız farklı. Dolayısıyla görmek istedikleriniz de Doğu Ekspresi için bahsettiğimiz şeyler. Fakat bunları Kurtalan Ekspresi’nde görmeniz en azından şimdilik pek mümkün değil.

Bu yüzden benim tavsiyem, henüz Doğu Ekspresi’ne binmediyseniz, Kurtalan Ekspresi’ne binmeye çalışmayın. Çünkü gerçekten aradığınızı bu tren hattında bulmanız pek olası değil. Yani özetle bence Kurtalan Ekspresi, Doğu Ekspresi’ne kesinlikle alternatif değil. Van Gölü Ekspresi belki, ama Kurtalan’ın henüz bu konuma gelmesine vakit var.

Bizim bindiğimiz Kurtalan treninde bizim gibi turistik amaçlı seyahat eden sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. Dolayısıyla ambiyans bu trende Doğu Ekspresi’nden biraz daha farklı. Anlatmaya çalıştığım olay aslında tamamen bu.

Kurtalan Ekspresi’ni Kimlere Tavsiye Ediyorum?

Öncelikle bu tren hattını tavsiye ettiğim grup, en azından 1 kez bile olsa Doğu Ekspresini deneyimlemiş olanlar. Yani bu kadar popüler ve turistik bir hat dururken, tutup da ona bilet bulamıyoruz diye Kurtalan treni için bilet kasmanızın anlamı yok. Ki zaten Kurtalan’a da bilet bulmak çok zor. Bu yüzden ilk kez böyle bir tren yolculuğu yapacaksanız ve daha önce Doğu Ekspresine binmediyseniz yanlış yerdesiniz.

Eğer tren yolculuklarının size göre olup olmadığı hakkında fikriniz yok ama yine de denemek istiyorsanız, kesinlikle ilk tercihiniz Kurtalan olmasın. Özetle ponçik bir tren yolculuğu arayanlara bu treni tavsiye etmiyorum. Çünkü bu yolculuk biraz daha Survivor tadında.

İkinci olarak tavsiye ettiğim grup ise sırt çantalılar ve konfor arayışı olmayan gezginler. Bu kişiler zaten otostop yapıp, garda yatarak bile seyahat edebiliyorlar. Dolayısıyla bu trende az sonra bahsedeceğimiz durumlar, onlar için pek önemli değil.

Son olarak tren yolculuğunu seven ve herhangi bir şekilde ponçik yolculuk aramayan grup. Yani konfor alanını pek de önemsemeyen kişiler. Ne şekilde olursa olsun, tren yolculuğu seviyorum diyorsanız Kurtalan ile Doğu Ekspresi arasında sizin için bir fark olmayacaktır. Sizi bu trende de, diğerlerinde olduğu gibi Anadolu’nun benzersiz manzaraları bekliyor.

Vagon Tipleri-Kompartman Özellikleri

3 farklı vagon tipi + bir de yemekli vagon mevcut. Hangisinde seyahat etmek istediğinizi belirleyebilmeniz için hepsinin özeliklerini tek tek aşağıda detaylandıracağım. Ama unutmayın ki yolculuk tipini siz değil, sistemdeki boşluk durumu belirliyor. Yani seçim yapma şansınız biraz az. Ne çıkarsa bahtınıza 😄.

Pullman

Bu vagonda bildiğiniz koltuklar var. 2+1 şeklinde sıralı koltuklar. Bu kadar uzun bir tren yolculuğu için hiç de konforlu bir seçenek değil. Ama tren hattının tamamında seyahat etmeyecek ve ara duraklarda inecekseniz tercih edebilirsiniz. Biz bu yazıda tamamen turistik amaçlı seyahatleri baz aldığımız için bu kompartman tipini es geçiyoruz.

Örtülü Kuşetli

Bu vagon tipindeki her bir vagon içinde 4 adet koltuk mevcut. Koltukları yatırdığınız zaman yatak haline geliyor. Aynı zamanda koltukların üzerinde de 2 adet açılır kapanır yatak var. Yani ranza şeklinde 4 adet yataktan oluşuyor kompartman.

Koltukları indirdiğiniz zaman direkt yatak karşınıza çıkıyor. Tren hareket ettikten sonra size yatağınız için temiz bir paket içerisinde çarşaf, pike ve yastık veriyorlar. Bunları yatağınıza serip tatlı tatlı uyuyabilirsiniz. Üstteki ranzalar için bir adet gemici merdiveni de var.

Yataklı kompartman ile kuşetli kompartman arasındaki en büyük fark, kuşetlide yatağınızı kendiniz hazırlıyorsunuz. Yataklıda ise yataklar hazır oluyor. Yani koltuğu indirdiğiniz an yatıp uyuyabilirsiniz.

Koltuklar arasında küçük bir masa da var. Küçük olmasına rağmen çok iş görüyor.

Bagajlarınızı yerleştirmeniz için baş üstü raf mevcut. Oldukça fazla eşya alacak kapasitesi var. Yetmezse, koltukların altındaki boşlukları da kullanabilirsiniz.

Bu kompartmanda 4 kişi kalabiliyor. Eğer 4 kişilik arkadaş grubu olarak seyahat ediyorsanız, bu kompartmanı tercih edebilirsiniz. 2 kişi seyahat ediyorsanız eğer kompartmanda yanınızda başka kimsenin olmaması için kompartman içindeki 4 koltuğu da kendi adınıza satın alarak kompartmanı kapatabilirsiniz. Aksi takdirde tanımadığınız birileri kompartmanınızda boş kalan yerleri kapabilirse tanımadığınız biriyle kompartmanı paylaşmak zorunda kalabilirsiniz.

Yataklı Kompartman

En rahat ve konforlu seçenek bu. Ama aynı zamanda en çok rağbet gören ve bilet bulması en zor olan da bu.

Bu kompartmanlarda 2 kişi kalabiliyor. Ranza şeklinde 2 adet yatak koltukları indirdiğiniz anda uyumaya hazır şekilde teslim ediliyor. Örtülü kuşetli kompartmandan en büyük farkı, bu kompartmanın tamamen hazır şekilde olması. Yani yataklarınızı kendini hazırlamıyorsunuz.

Bir diğer artısı ise kompartman içerisindeki donanımlar. Bu kompartmanlarda sizin kullanımınıza özel küçük bir lavabo ve paketli şekilde sabun var. Ayrıca paketli şekilde terlik de kompartmanda sizi bekliyor.

Tabi ki bu kadarla kalmıyor. Bu kompartmanların oldukça geniş bir masası ve mini buzdolapları mevcut. Yani yiyecek içecekleriniz için harika bir saklama alanınız var.

Kurtalan Ekspresi Biletleri İle İlgili Önemli Bilgiler

Tren hatları patladığından beri en çok sorulan soru bu. Bir kez Doğu Ekspresi’nden fotoğraf paylaşmayagörün. Eş, dost herkes kapınızı aşındırıyor bize de bilet bulsana diye. Çünkü gerçekten mucize gibi bir şey.

Şu kadarını söyleyebilirim ki, artık Doğu Ekspresi hariç geri kalan hatlara eğer gerçekten şanslıysanız bilet var. Doğu Ekspresi ikiye bölündüğü için en azından kış dönemlerinde bilet bulmak artık daha kolay.

Fakat Kurtalan Ekspresi için bilet bulmak baya mesai istiyor. Çünkü TCDD sisteminde yer yok şeklinde çıkıyor satışa. Trene binmeyi başaranlar ya bizim gibi mesai harcayanlar ya da gidip direk gişeden bilet alanlar oluyor. Bunu biz de tam olarak çözemedik. Fakat bir takım yöntemler de paylaşacağız. Hangisi kolayınıza gelirse artık. Bilet almak için öncelikle bilet satışı ile ilgili mutlaka bilmeniz gereken konulara değinerek başlayalım.

Biletler Ne Zaman Satışa Çıkar?

Kurtalan treni için bilet satışları 28 ila 30 günlük periyotlarda satışa çıkar. Örneğin seyahat tarihiniz 10 Haziran ise, sizin bilet arayışına girmek için 10 Mayıs itibari ile mesaiye başlamanız lazım. En azından teoride bu böyle.

Fakat genelde sistem günü gününe açılmıyor. Bu yüzden sistemden bilet arattığınız zaman büyük ihtimalle “isteğinize uygun sefer bulunamadı” uyarısı alacaksınız. Bunu gördüğünüz zaman pes etmemeniz gerekiyor.

Hangi Kanallardan Bilet Alabiliriz?

Biletler TCDD mobil uygulaması, TCDD Web sitesi ve tüm gişelerden satılıyor. Bu linke tıklayarak bilet satış sayfasına ulaşabilirsiniz.

Bilet arayışı içerisine girecekseniz, mobil uygulamanın telefonlarınızda mutlaka olmasını tavsiye ederiz.

Nasıl Bilet Bulabiliriz?

Dua ederek 😆. Ama tabi ki tevekkülün yanında bir takım çabalar içine de girmek gerekli. Bunlardan bazılarını aşağıda sizler için listeliyoruz.

Saat Başı Kontrol Edin

Bahsettiğimiz gibi uygulama ve internet sitesi üzerinden sıklıkla seyahat planladığınız tarih için biletleri kontrol edin. Eğer belirli bir tarihiniz varsa, ve bunun dışına çıkamıyorsanız, bu taktiği yapmanız çok önemli. Aksi takdirde bilet bulmanız imkansız hale gelecek.

Ara sıra trene ek vagon koyuyorlar, ya da bir şekilde bilet almayı başarmış birileri bilet iptali yapıyor. Ya da sistemde kendi kendine yer açılıyor. Bu kısmı biz de tam çözemedik. Ama hiç beklemediğiniz bir anda kuşetli ya da yataklı kompartmanlarda boş koltuklar göreceksiniz. Bunu gördüğünüz an satın almanız lazım. Aksi takdirde uçup gidiyor.

Gerçekten sistemde yer açıldığında nasıl hızlı şekilde kapıldığına inanamazsınız. Bu yüzden çok sıklıkla kontrol etmeyi unutmayın. Ayrıca alacağınız sayıda bilet için yeterli miktarda bakiyesi olan kredi kartınız da her daim hazırda beklesin.

Seyahat Tarihinizi Esnek Tutun

Eğer böyle bir imkanınız varsa, zaten yukarıda bahsettiğim yöntemi kullanmanıza gerek yok. Çünkü boş bulduğunuz gün ve saati dilediğiniz gibi kapabilirsiniz. Ama eğer kısıtlı zaman varsa, tek yönü uçakla yapacaksanız ve planlanan sabit bir gün dışına çıkamıyorsanız bu seçenek size zaten uygun değil.

Gişeleri Deneyin

Biz online kanallardan bir türlü bilet bulamazken, diğer bilet bulanların nasıl bulduklarını bir türlü anlayamadık. Teorimiz gişeden bilet bulmanın daha kolay olabileceği yönünde ama tabi ki bu sadece bir teori.

Son Dakika Biletlerini Deneyin

Satılmayan biletler (tur şirketleri için tutulan ve online kanallarda kontrol ettiğinizde sürekli dolu görünen, büyük ihtimalle full erkek yolcu tarafından tutulmuş şekilde göreceğiniz yerler) tren kalkmadan kısa süre önce gişelerde satışa çıkıyor. Bu yöntemle bir çok anahat trenine binmeyi başaran bir sürü gezgin var. Ama tabi ki bu riskli bir yöntem. Yani vaktinizin bol olması gerekiyor.

Aynı yöntemi, kompartman upgradei için kullananlar da var. Örneğin pullman koltuklardan bilet alıp, tren kalkmadan önce gişedeki görevlilerden ya da kompartman görevlilerinden yer durumunu öğrenip buna göre yataklı ya da kuşetli kompartmana upgrade olabilirsiniz. Ama bu da riskli bir yöntem. Eğer programınız esnek değilse ve yine de bu yolculuğu pullmanda bile olsa yapmayı göze alıyorsanız bu yöntemi de deneyebilirsiniz.

Kurtalan Ekspresi Rotası ve Hareket Günleri

Kurtalan Ekspresi Ankara-Siirt Kurtalan ilçesi arasında sefer yapıyor. Ara duraklardan Malatya ve Diyarbakır turistik amaçlı treni kullanan gezginlerin en çok tercih ettikleri. Ankara’dan kalkan tren sırasıyla Kayseri, Sivas, Malatya, Diyarbakır ve son olarak Siirt Kurtalan duraklarından geçiyor. Kurtalan’dan kalkan tren de sırasıyla bunun tersi yönde seferini yapıyor.

Ankara-Kurtalan yönünde pazartesi, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri , Kurtalan-Ankara yönünde ise pazartesi, çarşamba, cuma, cumartesi ve pazar günleri sefer var.

Trende Hayat

Trene bindikten sonra en azından 22-23 saatliğine eviniz olacak Kurtalan Ekspresi ile ilgili bazı önemli konulara da değinmek istedik.

Yeme-İçme

Yemekli kompartman mevcut. Ama pek de iç açıcı olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü çeşit yok.

Yemekli vagon dediysek Maharaca Ekspresi, Rovos Rail tarzı şık restoran ve seçkin yemeklerden bahsetmiyoruz. Tost, soğuk sandviç ve atıştırmalık çeşitleri mevcut. Sıcak ve soğuk içecek çeşitleri de var. Fakat bu kadar kısıtlı bir menü sizi bu kadar uzun bir yolculukta doyurmayacaktır.

Bu yüzden tavsiyemiz, tedarikli binmeniz. Yani yanınıza dürüm mü yaptırırsınız, pratik hazır yemekler mi getirirsiniz, kısır börek gibi gün menüleri mi hazırlarsınız yoksa kamp tüpü ve kampta kullanmalık pişirme gereçleri ile kendiniz mi pişirirsiniz bilemem. Kendi zevkinize ve kolayınıza giden şekilde hazırlık yapın. Hele ki yataklı kompartmanda seyahat ediyorsanız, buzdolabınız da olacağı için çok rahat edersiniz.

Yemekli kompartmanda satışı olsa da, siz yine de yanınıza su da alın. Çünkü yemekli kompartman geceleri kapanıyor. Aç susuz kalmayın geceleri.

Trende alkol satışı yok. Alkollü içecek içmek isteyenlerin yanlarında getirmesi gerekiyor. Ve bu aslında yasak olan bir davranış. Maalesef ki gizli saklı trene sokmanız ve aynı gizlilikle tüketmeniz gerekiyor. 

Son olarak trende sadece nakit para geçerli. Tedarikli gelin. Fiyatlar çok yüksek değil ama en az 100 TL nakit yanınızda her ihtimale karşı dursun.

WC/Duş

Wc elbette her vagonda var. Ama duş imkanı yok. Tuvaletleri de maalesef yurdum insanı pek temiz kullanmıyor. Yol boyu belli aralıklarla tuvaletler temizlense de, asla temiz kalamıyor.

Ponçik tren yolculuğu isteyenlere bu hattı tavsiye etmeyişimizin bir sebebi de bu maalesef. Doğu Ekspresine rağbet gösteren kitlenin (kimse kusura bakmasın ama) tuvalet eğitimleri olduğu için, hijyen konusunda hassas kişiler için çok problem olmuyor. Ama bu trende böyle bir şey yok maalesef.

Tuvaletlerde karşılaştığımız manzaraları kelimeler ile anlatmam imkansız. Yerlere sürünecek uzunlukta eşofmanlarınız falan varsa üstünüzde, belinize kadar çekmeden tuvalete girmeyin. Ayrıca her ihtimale karşı yanınıza tuvalet kağıdı veya kağıt mendil, sabun, klozet kapak örtüsü falan alın.

Trende Vakit Geçirme

Bu dert edeceğiniz en son şey. Çünkü vaktin nasıl geçtiğini bile anlamayacaksınız. Hele ki arkadaş grubunuz ile birlikteyseniz ve eğlenceli bir ortam yaratabiliyorsanız.

Kompartmanınızı süsleyebilir ve içkinizi alıp keyif yapabilirsiniz. Yanınızda küçük bir hoparlör varsa, en sevdiğiniz yol şarkıları da size eşlik edebilir.

İnternet/Telefon

Bu ikili genelde çekiyor, ama kafasına göre. Yani arada sırada kesilmeler yaşanıyor. Özellikle tren tünellerden geçerken. Ama genel olarak problem yaşamazsınız.

Priz/Şarj

Her kompartmanda priz mevcut. Dönüşümlü olarak telefonlarınız şarj edebilirsiniz. Powerbank olması daha da iyi olur.

Genel Temizlik

Kompartmanların içi temiz. Fakat tuvaletler yolculuk süresince felaket hale geliyor. Kendi kompartmanınızı temiz tuttuğunuz sürece sıkıntı yaşamazsınız.

Sigara

Teoride içmek yasak. Fakat kendi kompartmanınızın camını açarak içebilirsiniz. Genelde vagonlar arası ortak alanların bir tanesi sigara içiciler için ortak alan gibi kullanılıyor. Bu alanın kapısı kilitlenmiyor. Ve tren seyir halindeyken sigara içenler kapı koluna dokunup açarak o kısmı havalandırıyorlar. Trenden sarkma meraklısı bizim gibi deliler de bu alanda trenden kaçak şekilde sarkıyor (biz yapıyoruz diye sakın siz de yapmaya kalkmayın çok tehlikeli.)