Fas’ın kendi kendine gezmek için biraz kaotik bir ülke olduğunu daha önce söylemiştim. Bu durum kendinizin bu turu organize etmenize engel değil. Ama bizim Fas ile ilgili deneyimlerimiz “turla gelsek daha güzel olurmuş” dedirtti. Çünkü kendiniz organize ettiğiniz zaman Fas’ın insanı yoran yüzü ile mecburen karşılaşıyorsunuz. Yani bu ülkeyi tur ile gezmek, her iki yüzünü değil, sadece otantik ve nefes kesici yüzünü görmenizi sağlayacak.
Öncelikle kendi kendine Fas turu yapmayı deneyimli gezginler için öneriyoruz. Özellikle de daha önceden Ortadoğu ya da Afrika tecrübesi olan gezginlere. Eğer böyle bir tecrübeniz yoksa kesinlikle tek başınıza Fas turu yapmaya kalkmayın. Tur ile Fas’a gitmeyi tercih edin.
Fas turu için size önereceğimiz tek adres ise Başka Türlü Macera. Tüm turları yerel deneyimlere odaklı olan bu şirketin tur fiyatlarına herşey dahil. Yani ekstra hiç bir ücret ödemeden her türlü deneyimi yaşayabileceksiniz. 2021 yılı Ekim ayı için de Fas turu programlarında şimdiden yerler dolmaya başladı bile. Tur programlarını incelemek ve iletişime geçmek için bu linke tıklayabilirsiniz.
Fas’a ulaşım, Fas turu kısmının en basit kısmı. Çünkü İstanbul’dan Fas’ın pek çok noktasına karşılıklı seferler var. Bunlardan bize en yakın olanlar Pegasus ve Türk Hava Yolları. Pegasus haftanın belirli günleri Kazablanka’ya karşılıklı seferler düzenliyor. Türk Hava Yolları ise Kazablanka ve Marakeş’e karşılıklı ve direk sefer düzenliyor. Bunların haricinde Royal Air Maroc seçeneğini de gözden geçirebilirsiniz. Onlar da İstanbul’dan Kazablanka’ya direk sefer düzenliyor. Fakat bu havayolu diğer iki seçeneğe nazaran bize daha pahalı geldi. Faslılar ise tam tersini söylüyor.
Bunların içlerinde bizim gittiğimiz dönemde en uygun fiyatlı seçenek Türk Hava Yolları ile Marakeş’e uçmaktı. İki kişi için gidiş dönüş 5000 TL ödedik (2021 yılında). Türk Hava Yollarının böyle orta menzil uçuşlardaki konforu, ücretsiz ikram ve bagaj hakkı düşünüldüğünde en iyi seçenek olduğu kesin. Fakat Royal Air Maroc da gerçekten çok kaliteli ve iyi bir seçenek. Eğer fiyat daha uygun olsaydı hiç düşünmeden seçeceğimiz bir havayoluydu.
Aktarmalı uçuş seçenekleri için bu linke tıklayarak en iyi fiyatı bulabilirsiniz.
İyi haber. Fas kısa süreli turistik seyahatler için bizden vize istemiyor. Yani 10-15 günlük bir Fas seyahati için tek ihtiyacınız olan şey pasaportunuz.
Çok fazla bir prosedüre tabi olmamakla birlikte, çok sık güvenlik kontrolü yapıldığını bilmenizde fayda var. Özellikle covid döneminde ülkeye girişte sıklıkla durdurulacaksınız. Uçakta size bir form verecekler. Bu formu uçaktan inmeden doldurmanız gerekiyor. Pasaport kontrolüne gidene kadar 5 kişi falan hem testlerinize hem de formlarınıza bakıyor. Pasaport kontrolleri de uzun sürüyor. Ya sabır ya settar diye diye 1 saat kuyrukta bekledikten sonra anca ülkeye giriş yapabildik.
Ayrıca valizlerinizi aldıktan sonra terminalden çıkarken, gayrisiz herkes ve her valiz x-ray’den geçiyor. Drone varsa valizinizde bildirmeniz gerekiyor. En azından tabelalarda böyle yazıyor. Biz bildirmedik, valizimizde de görünüyordu ama kimse bir şey demedi. Herhangi bir sıkıntı da yaşamadık.
Pasaport kontrolünden hemen sonra Marakeş havalimanında hat satın alabileceğiniz 3 tane stand var. Bunlardan İnvi, en uygun fiyatlı olanı. Eğer internetsiz sim kart isterseniz ücretsiz olarak alabilirsiniz. İnternet isterseniz 20 GB internet için 20 Euro ödemeniz gerekiyor. Diğerlerine hiç bakmanıza bile gerek yok. En iyi fiyatı İnvi verdi bize.
İşin en civcivli kısmına geldik. Şunu açık yüreklilik ile söyleyebiliriz ki bizi Fas’ta en çok zorlayan konu bu oldu. Çünkü Fas’ta mesafeler birbirine çok uzak ve 10 günlük seyahatin 3 günü ülke içinde yer değiştirme yüzünden eriyip gidiyor.
Aşağıda alt başlıklar halinde size bazı ülke içi ulaşım yöntemleri paylaşacağız. Bunların içinde en beğenmediğimiz ve uzak durun dediğimiz şey grand taxiler. Sağlıklı ve güvenli yolculuklar geçirerek Fas turu yapmak istiyorsanız aşağıdaki önerilere mutlaka göz gezdirin.
Fas’ta “petit taxi” ve “grand taxi” olarak iki çeşit taksi gördük. Grand taxi denen ulaşım çeşidi, çok konforlu gibi görünse de aslında maalesf en kötü ulaşım şekli bu. Bu taksiler şehirler arası yolcu taşıyan büyük taksiler. 5 kişiye kadar yolcuyu şehirler arası getirip götürüyorlar.
Bizim ilk grand taxi deneyimimiz Merzouga’dan Fes’e oldu. Bunu mecburiyetten kullandık çünkü çölden sonra tur aracının ve kalan yolcuların Marakeş’e dönmesi gerekiyordu. Nitekim bize bir grand taxi ayarlandı ve biz o taksi ile Fes’e kadar hatim indirerek gittiğimiz bir yolculuk yapmış olduk. Ayrıca çölün ortasında kuş uçmaz kervan geçmez yollarda hayatımızın en çaresiz yolculuğunu yaptığımız için gıkımızı çıkarıp itiraz etme hakkımız olmadı hiç bir konuda. Bu gibi talihsiz durumlara düşmemek için bu ulaşım çeşidini kullanmayın.
Öncelikle bu taksilerde ASLA maske kullanmıyorlar. Pandemi döneminde hiç iyi bir seçenek değil. Şoför kullanmadığı gibi sizinle seyahat eden diğer yolcular da takmıyor. Tanımadığınız 5 maskesiz insanla saatlerce yolculuk yapmak bu dönemde hiç sağlıklı değil.
Üstelik bu grand taxi şoförleri kendi aralarında bir takım anlaşmalar yapıyor. Aracı dolmayan ama aynı güzergahta yola çıkacak olan şoförler birbirlerine yolcu aktarıyor. Biz Merzouga’dan taksiye bindikten sonra 1 saatlik yol gidip başka bir taksiye aktarıldık ve Fes’e ikinci takside devam ettik. Yani 5 kişi yerine tanımadığınız maskesiz 10 kişiyle temas etmiş oluyorsunuz :/ Bu olaydan sonra ikinci kez Fes’den Ouezzane şehrine gitmek için grand taxiye bindiğimizde şoför bizi yine başka taksiye atmaya çalıştı. Bu olay üzerine ciddi şekilde itiraz ettik, araç değiştirmeyi reddettik ve kesinlikle araçtan inmedik. 3’e 1 kalan şoför mecburen bizi gideceğimiz yere götürmek zorunda kaldı. Binmeden önce şoförlere kesinlikle bindiğiniz araçtan başka bir araca geçmeyeceğinizi peşin peşin söyleyin. Aksi takdirde ciddi sıkıntı yaşanıyor.
Sadece bu dönemde değil, normal bir zamanda bile tanımadığınız insanlar ile böyle uzun bir yolculuğa çıkmak hiç iyi bir fikir değil.
Bu taksilerin şoförleri inanılmaz derecede kötü araba kullanıyor. Fas’ın genelinde zaten otoyol ve şehir içi trafik çok sıkışık. Bir de üzerine bu taksilerin inanılmaz dikkatsiz ve güvenlikten uzak araç kullanma şekilleri yüzünden 7 saat boyunca panik atak geçirdik. Takip mesafesi, hız sınırı ya da herhangi başka bir evrensel trafik kuralının hiç birine uymuyorlar.
Yazın en büyük problem ise klima. Grand taxiler ile birlikte petit taxiler de yazın ASLA klima açmıyor ve müşteriyi piliç çevirme gibi gideceği yere pişmiş şekilde ulaştırıyor. Merzouga’dan Fes’e, Temmuz ayında 7 saat klimasız şekilde gitmek ne demek ANLAYAMAZSINIZ.
Son olarak bu ulaşım çeşidi bize çok pahalı geldi. Bu kadar konforsuz bir yolculuk için bu kadar yüksek meblağlar ödemeyin. Standart tarifeleri olan bu taxiler, 1 dirhem bile indirim yapmıyorlar. Koşarak uzaklaşın.
Merzouga’dan Fes’e geçişte biz grand taxiye ödeme yapmadık. Tur operatörü ile tur bitişini Fes olacak şekilde kontrat yaptığımız için tüm ödemeyi onlara yaptık. Onlar da bizim adımıza grand taxiye ödeme yaptı.
Fakat Fes’den Ouezzane’a gidiş için Fes otogarındaki grand taxiler ile sıkı pazarlık yapmaya çalıştık. Bayram zamanı olduğu için mi bilmiyorum ama fiyatlar korkunç yüksekti. Fransızca ve Arapça pazarlıkların hatırına 550 Dirhemlik yolculuğu 450’ye düşürdük. 2 saatlik yol ve 3 kişi için çok yüksek bir meblağ. Fiyat kişi başı değil, taksinin tamamı için ödeniyor. Fakat yine de çok pahalı. Çünkü Fes’den Şafşavan’a direk otobüs kişi başı 80 Dirhemdi. Bayram zamanı direk otobüslerde yer kalmayınca, Şafşavan’a anca Ouezzane üzerinden otobüs bulabildik. Fakat Fes’den Ouezzane’a da giden otobüste yer olmayınca grand taxiye mecburen bu parayı ödemek zorunda kaldık.
Grand taxi yanında nur nimet denebilecek ulaşım çeşidi. Fakat otobüslerde de maske kullanımı beklemeyin. Genel olarak hiç sıkıntı yaşamadığımız bu ulaşım çeşidinde biletleri İnternet üzerinden satın alabilmek de çok büyük bir artı.
Özellikle Fas turunuzu bizim gibi dini bayramlara denk getirdiyseniz, biletlerinizi mümkünse Fas’a ulaşmadan alın. Çünkü diğer türlü feci şekilde zor durumda kalıyorsunuz.
Otogardan bilet almak isterseniz, bulunduğunuz şehirden gitmek istediğiniz şehre bilet satışı yapılan gişeye gitmeniz gerekiyor. Her gişeden kafanıza göre bilet alamıyorsunuz. Gişeye gitmek için ise Survivor ödül oyunu gibi bir sürü insanı atlatmanız gerekiyor. Sizi feci derecede taciz eden ve ne için taciz ettiğiniz anlayamadığınız insanlar tarafından taciz edilme ihtimaliniz var. Bunlardan kurtulup gişeye ulaşmayı başaran kişiler bilet satın almaya hak kazanıyor. Otogarlarda kimseyle göz teması kurmayın. Kör ebe oynar gibi sağa sola bakmadan, hatta mümkünse telepati yoluyla yön bulun. Başka türlüsü çok zor.
Bagajınız varsa, otobüse binmeden önce gidip bagaj kaydı yaptırmanız ve para ödemeniz gerekiyor. Fiyat tarifesi neye göre değişiyor çözemedim ama 3 yolcu 3 valiz için 5 Dirhem ödedik. Dönüşte ise 2 yolcu 2 valiz için 8 Dirhem ödedik.
Yolunuz uzunsa yanınıza su ve atıştırmalık şeyler alın. Fas’da mola yerleri herkesin yemek bulabileceği yerler değil. Yani bulduğunuz her şeyi yiyemeyenlerdenseniz, yol boyu dinlenme tesislerinde durulsa bile aç kalırsınız. O yüzden besin ve su konusunu yolunuz uzunsa binmeden önce çözün. Otogara sakın ola bırakmayın.
Kendi kendinize Fas turu yaparken tüm ulaşımlarınızı otobüs ile çok rahat şekilde yapabilirsiniz.
Bizim Fas’ta kullanmanızı önerdiğimiz 2 şirket var. Biri CTM diğeri ise Supratours. Supratours’u kullanma imkanımız olmadı fakat daha önce Fas turu yapan arkadaşların ve Fas’ta yaşayan arkadaşların ilk önerisi o oldu. CTM ise bizim güzergahımızda daha sık seferler düzenlediği için tercih sebebimiz oldu.
Supratours aslında Fas’taki tren hattının uzantısı olan bir otobüs şirketi. Yani tren hatları ile bağlantılı. Seferlerin çoğu otogarlardan hareket etmiyor zaten. Tren garlarından hareket ediyor. Oldukça geniş bir ağa sahip olan Supratours’un seferlerini incelemek ve bilet almak için bu linke tıklayabilirsiniz.
CTM de otobüs ulaşımları için kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir diğer şirket. Biletlerini İnternet üzerinden almanızı tavsiye ederiz. Fas turunuzun sekteye uğramaması ve daha planlı bir gezi için bunu üzerine basa basa söylüyoruz. Bilet almak için bu linke tıklayabilirsiniz.
Güzergaha göre değişiyor. Fakat bazı yönlerde tek gidiş fiyatları aşağıda listeledik. Bu fiyatlar CTM firmasının 2021 fiyatları.
Marakeş-Kasablanca 130 Dirhem
Kasablanca-Agadir 285 Dirhem
Marakeş-Agadir 165 Dirhem
Fes-Şafşavan 110 Dirhem
Fes-Kazablanka 150 Dirhem
Bu fiyatların değişkenlik gösterebileceklerini lütfen unutmayın. Biz sadece fikir oluşturması için ortalama olarak yazdık. Bütçe ayarlamanızı buna göre yapabilirsiniz.
Fas turu yapmak için en konforlu ulaşım yöntemi. Hatta bütün Fas turunu tamamen trenle yapanlar bile var. Otobüse göre biraz daha pahalı olsa da gerçekten özellikle pandemi döneminde iyi bir seçim.
Biletler 3 sınıfa ayrılıyor. Nedense 1.sınıf bilet satın alamadık. Ama 2.sınıfı deneyimledik. 8 kişilik kompartımanlar şeklinde oluyor bu sınıflar. Klimalı ve oldukça da konforlu
Trenler oldukça konforlu ve güvenilir. Dolayısıyla trenle seyahat edecekseniz yolculuğun keyfini çıkarmaktan başka bir şeye odaklanmanıza gerek olmayacak. Öyle ki komple trenle seyahat ederek Fas turu yapan insanlar da var.
Trene binmeden önce yanınıza sandviç gibi şeyler almanızı tavsiye ederim. Özellikle de uzun yolculuk yapacaksanız. Çünkü trende yiyecek içecek imkanı biraz kısıtlı. Biraz da pahalı. Bizim trende satın aldığımız bir paket cips 15 Dirhemdi. Bu yüzden yanınızda yolluk bir şeyler olması iyi olur.
Tren biletinizi aldığınızda size bir kompartıman ve koltuk numarası verilecek. Ama bu sizin illa orada oturmanız gerektiği anlamına gelmiyor. Boş bulduğunuz kompartımana oturabilirsiniz. Biz biletimizdeki kompartıman gereksiz derecede dolu olduğu için gidip boş bulduğumuz yere oturduk. Yolculuk boyunca da kimse ile temas etmek zorunda kalmadık.
3.sınıf biletler bizdeki YHT koltukları gibi, aynı düzende koltuklar için satılıyor. Yani 3.sınıf bilet alırsanız Eskişehir-Ankara treninden hiç bir farkı olmayan vagonlarda ve koltuk düzeninde yolculuk yapacaksınız. Pandemi koşullarında 2.sınıfı tavsiye ediyoruz.
Eğer biletlerinizi tren garından almak istiyorsanız, binmek istediğiniz trenden en az 2 saat önce gidin. Ayrıca 2.sınıfa bilet almak istediğinizde, o sınıfta yer kalmadı derlerse inanmayın. Daha fazla para koparmak için çok sıklıkla bunu söylüyorlarmış, bu konuda uyarıldık Fas’lı arkadaşlar tarafından. Bir sonraki treni bekleriz o zaman deyip 1.sınıf bilet almazsanız sonradan “hallederiz bir şekilde” tarzında lafı çevirip 2.sınıf biletleri sizin binmek istediğiniz saate kesiyorlarmış mecbur kalıp. Böyle şeylerle uğraşmak istemeyenlerin mutlaka biletleri İnternet üzerinden almasını tavsiye ederiz.
Rotalara bağlı olarak fiyatlar değişmekle birlikte, otobüs ile kafa kafaya, bazen de biraz daha pahalı olduklarını söyleyebiliriz. Fikir oluşturması açısından bazı tren rotaların tek yön 2021 yılı fiyatlarını aşağıya listeliyoruz.
Kazablanka-Marakeş 110 Dirhem
Fes-Kazablanka 138 Dirhem
Fes-Marakeş 215 Dirhem
Marakeş-Tanca 338 Dirhem
Tren saatlerini görmek ve biletinizi online olarak satın almak için bu linke tıklayabilirsiniz.
Fas turu için hayat kurtarıcı bir uygulama. Blablacar’ın Fas versiyonu. İnsanlar bir şehirden diğer şehire kendi araçları ile seyahat edecekleri zaman bu uygulama üzerinden ilan açıyorlar. Bu ilanlarda gidecekleri yön, yola çıkacakları saat, yol üzerinde duracakları şehirler ve arabada kaç kişilik yerleri olduğu gibi bilgiler yazıyor.
Bu uygulamayı kullanabilmek için maalesef Fransızca bilmeniz gerekiyor. Çünkü uygulamanın İngilizce versiyonu yok. Hatta Arapça dil seçeneği bile yok.
İkinci olarak Fas’tan alınmış bir telefon hattına ihtiyacınız var. Uygulamayı kullanabilmek için sadece Fas ülke koduna sahip bir telefon numarası gerekli. Bu yüzden ülkeye indiğiniz gibi ilk iş olarak bir telefon hattı almanız gerekiyor.
Bu uygulama ile çok daha uygun fiyata Fas içinde yer değiştirebilirsiniz. Şansınız varsa eğer para bile ödemezsiniz. Tamamen araç sahibinin inisiyatifine bağlı. Bazı kişiler sadece kendilerine yol arkadaşı olsun diye bu uygulamada ilan açıyorlar.
Bununla birlikte bu uygulamanın Facebook’ta da kapalı bir grubu var. Oradan da seyahat ilanları paylaşılıyor. Ya da araç bulmak isteyen kişiler oraya gidecekleri yönü ve tarihi yazıyor. O grubu da kullanabilirsiniz. Fakat yine Fransızca bilmeniz gerekiyor. Fransızcanız yoksa Google Translate yardımcı olacaktır.
Uygulamayı görmek için bu linke tıklayabilirsiniz.
Şehir içi ulaşım Fas turunun en önemli kısmı. Şehir içi ulaşım için en çok kullanacağınız yöntem taksiler olacak. Taksi fiyatları aslında çok pahalı değil. Ama taksilere binmeden önce mutlaka taksimetre açmalarını söylemeniz gerekiyor. Aksi takdirde taksiler sabit bir fiyat tarifesi olduğunu söyleyip kafasına göre sizden 2-3 katı para istiyor. Ya da direk size saçma sapan bir fiyat söyleyip ister bin ister binme diyorlar. Bu yüzden taksimetre açtıklarını görmeden sakın taksiye binmeyin. Biz 20 Dirhemlik yere kavga dövüş 80 dirhem ödemek zorunda kaldık mesela.
Ortalama şehir içi fiyatlar max 30 Dirhem civarında oluyor. Daha fazlasını ödememek için kesinlikle taksimetre açtıklarından emin olun.
Şehir içi ulaşımda otobüsleri de kullanabilirsiniz. Ama otobüslerin biraz kalabalık ve sıcak olması ihtimali olduğu için pandemi döneminde pek tavsiye ettiğim bir yöntem değil. Fiyatlar ise taksiye göre çok çok uygun fiyatlı. Medina’nın herhangi bir yerinden Kutubiye Meydanına 6 nolu otobüs ile gitmek istedik ve kişi başı sadece 4 Dirhem ödedik.
Biz gidiş dönüş Marakeş’ten uçtuk. Havalimanından çıktıktan sonra önce otobüse binmek istedik ama sıcak sebebiyle kendimizi bulduğumuz ilk taksiye attık. Havalimanından Medina bölgesine taksi fiyatı sabit ve 100 Dirhem dendi. Pazarlıkla biraz indirdik ama fiyat yine de çok yüksek. Dönüş uçuşu için havalimanına gitmek istediğimizde Kutubiye Camii önünden çevirdiğimiz taksiye ise 70 Dirhem ödedik. Bu taksici de fiyatların sabit olduğunu söyledi. Ve tarifede her yerden havalimanına gidiş için belirlenmiş olan fiyat tarifesini gösterdi. Yani taksiyle havalimanına gidiş ve dönüş çok pahalı.
Bu kadar yüksek fiyatlar ödememek için mümkünse sıcağa biraz katlanıp otobüsleri kullanın. Havalimanı otobüslerinde fiyat ineceğiniz mesafeye göre değişiyor. 19 numaralı otobüs, kişi başı 30 Dirhem.
Fas turu planlarken en çok dikkat etmeniz gereken konulardan bir tanesi. Çünkü Fas demek aynı zamanda riadlar demek. Yani riadlarda konaklamadıysanız Fas turu yapmış sayılmazsınız. Gerçekten inanılmaz bir deneyim.
Özellikle Marakeş’teki riadlar kaldıklarımız içinde en güzelleriydi. Aşağıda şehir şehir riad seçenekleri paylaşıyoruz. Bazıları bizim kendi konakladıklarımız bazıları ise bizimle aynı uçakta gelen diğer Türk arkadaşların tavsiyeleri. Tüm riadlardan gayet memnun ayrıldık ama buraya yazdıklarımızın tamamı seçmece. Yani sadece en çok beğendiklerimiz var listede.
Biz özellikle Marakeş’te riad deneyimlerine çok önem verdiğimiz için bütçeyi biraz yüksek tuttuk. Ama her bütçeye uygun ve temiz riad seçenekleri bulabileceğinizi unutmayın.
Bizim en severek konakladıklarımızdan bir tanesi. Havuzunda zaman geçirmek ve Marakeş’in öğlen sıcağında serinlemek için en ideal riadlardan bir tanesi. Oda-kahvaltı seçenekleri de mevcut. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Arkadaşlarımızın konakladığı, bizim de ziyaret ettiğimiz ve “keşke bir gece de burada kalsaydık”dediğimiz güzel riadlardan bir tanesi. Oda-kahvaltı seçenekleri de mevcut. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
2 gece kaldığımız ve havuzundan çıkmak istemediğimiz riad. Oda-kahvaltı seçenekleri mevcut. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Marakeş’teki en tatlı riadlardan bir tanesi. Oda-kahvaltı seçenekleri mevcut. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Düşük bütçeler ile de güzel riadlarda konaklamanın mümkün olduğunu gösteren, şirin mi şirin riad. Ücretsiz kahvaltı seçenekleri mevcut. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Yine düşük bütçe ile güzel bir riad. Bizim de listemizde olan, konaklamak için riad ararken baktığımız ve hayran kaldığımız yerlerden bir diğeri. Rezervasyon için bu linke tıklayınız.
Fes için öncelikli tavsiyemiz. Güler yüzlü, samimi ve her derdinize koşan personeli ve içerideki göz alıcı çinileri ile inanılmaz keyifli bir riad. Odaları da çok rahat ve güzel. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Fes’in en güzel riadlarından bir tanesi. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Fes’in Medina bölgesindeki dünya güzeli riad. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Mavi İncinin masmavi otellerinden bir tanesi. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Şafşavan için listemizde olan bir başka otel. Havadar kat koridorlarına ve mavi-beyaz dekorasyonuna bayıldık. Düşük bitçe ile de güzel yerlerde kalabileceğinizi gösteren bir mekan. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Fas’ta her mahallede BİM market varmış. Biz hiç denk markete denk gelmedik ama BİM kamyonu görünce şok olduk. BİM marketlerin diğerlerinden de daha ucuz olduğunu söylediler. Lazım olursa aklınızda bulunsun diye bu lüzumsuz bilgiyi buraya iliştirmek istedik.
Müslüman esnafın ağırlıkta olduğu bir ülke olsa da, pazarlık konusunda beklediğinizi alamıyorsunuz. Çünkü ülkeye gelen batılı turist yoğunluğu sebebiyle inanılmaz derecede doymuşlar. Sizinle pazarlık yapacaklarına gidip başka bir turiste 100 katı fiyata satıyorlar. O yüzden alışverişlerde pazarlığa girişin ama fazla da şansınızı zorlamayın. Çünkü batılı turistler yüzünden pazarlık kültürleri körelmiş.
Son olarak çevrimdışı harita kullanmanızda fayda var. Özellikle Fes ve Şafşavan’da Google Maps sizi yanıltıyor. Haritada görünen bazı sokaklar gerçekte yok. Ya da tam tersi orada olan sokak haritada yok. Maps.me Google Maps’den çok daha iyi çalışıyor. Mutlaka uygulamayı indirin ve gideceğiniz şehrin çevrimdışı haritalarını telefonunuz indirin. Görülmesi gereken önemli yerleri ve kaldığınız riadı işaretleyerek kolayca çevrimdışı yol tarifi alabilirsiniz. Uygulamayı indirmek için bu linke tıklayın. Fas turu için en büyük yardımcınız olacak.