Kapıkaya Kanyonu yazısı yazmak bir insanı ne kadar mutlu edebilirse, o kadar mutluyum. Çünkü bu yazıyı yazmak için çok bekledim. Çünkü bunca senelik Adanalı olduğum halde, Kapıkaya Kanyonu’nu daha yeni görebildim. Ve bu utanç hepimizin olmasın diye, bu yazıyı yazıyorum ki, siz vakit kaybetmeden gidin görün.

Kapıkaya Kanyonu
Kapıkaya Kanyonu

Bir gün Instagram’da aylak aylak dolaşıyordum. Sene ikibin bilmem kaç. Ama hiç yoksa 3 sene önce falan olmuştur bu anlattığım. Gördüğüm bir fotoğraf karşısında kelime dağarcığımın kifayetsiz kaldığını hissetmiştim. İşte o fotoğraf, Kapıkaya Kanyonu’nda çekilmişti. Yani ben şuan bu yazıyı yazabiliyorsam, o gün, o fotoğrafı paylaşan arkadaş sayesindedir. Teşekkür ederim arkadaş. Her neredeysen.

Başlamadan önce Belemedik-Hacıkırı yürüyüş rotası ve Kapıkaya Kanyonu ile ilgili aşağıdaki videomuzu mutlaka izleyin.

https://www.youtube.com/watch?v=fajbG6kTwzU

Adana’nın Pozantı ilçesindeki Kapıkaya Kanyonu, 20 km uzunluğu ve göğe doğru sonsuz şekilde yükselen duvarları ile, insanoğluna aslında ne kadar küçük bir varlık olduğunu hatırlatıyor.

Kapıkaya Kanyonu Hakkında

Kanyon, Adana’nın Karaisalı ilçesine bağlı. 20 km uzunluğa sahip. Yüksekliği de ortalama 200 metre kadar.

Niğde’nin Ulukışla ilçesinden doğan Çakıt Suyu, Kapıkaya Kanyonunun ortasından geçiyor. Zaten kanyonun oluşmasına sebep olan da yine Çakıt suyu. Yani yürüyüş yolunuz boyunca size Çakıt suyu eşlik ediyor. Su sesinin asla kesilmediği inanılmaz keyifli bir yürüyüşe kim hayır diyebilir ki?

Her ne kadar henüz çok fazla insan bu doğa harikasından haberdar olmasa da, yakın zamanda yapılan turizm yatırımları ile, ismini daha sık duymaya başladık. Bunlardan bir tanesi, Kapıkaya Kanyonunu, Yerköprü Mesire Alanına bağlayan asma köprü. Zaten sosyal medyada Kapıkaya Kanyonu ile ilgili en çok gördüğümüz fotoğraf bu köprü üzerinde çekiliyor.

Kapıkaya Kanyonu’nun 7.5 km’lik kısmı yürüyüşe açık. Geri kalan kısmı görmeniz için, sanırım ancak Canyoning sporu ile ilgileniyor olmanız gerekiyor. Yürünebilir kısımda gidiş geliş yürüyüş=15 km. Yani yürüyüşe açık olan kısmın tamamını yürümek isteyenlerin, parkur için ciddi vakit ayırmasını tavsiye ederim.

Kanyon, bitkisel çeşitlilik açısından da oldukça önemli. Kendi içindeki ekosistemde endemik bitkilerin yetişiyor olması, Kapıkaya Kanyonunu özel hale getiriyor. Ayrıca kanyonun derinliklerine doğru ilerledikçe yüksekten düşen bir şelale de, görsel bir şölen yaşatıyor.

Kapıkaya Kanyonu ve Çakıt Suyu
Kapıkaya Kanyonu ve Çakıt Suyu

Kanyonun girişinden itibaren 400 metrelik bir kısmında platform var. Geri kalanında ise doğal arazi yapısına uyumlu bir yoldan yürüyorsunuz. Fakat maalesef bu doğal yol çok bozuk. Bu yüzden yürürken insanı biraz rahatsız ediyor. Bu yola uygun ayakkabılar ile gelmenizde fayda var. Kimseyi eleştirmek istemem, ama böyle yerlere topuklu ayakkabı ya da kösele ile gelmek şey gibi oluyor biraz :// Aramızda kalsın ama fotoğraflarda da çok alakasız bir görüntü oluşturuyor.

Yürüyüşün platformdan bağımsız olan ve korkulukların bittiği kısmında, çakıl taşları ile kaplı doğal kanyon tabanından yürüyüşe devam ediyorsunuz. Tırmanışlar ve inişler ile yürüyüşünüze devam edeceksiniz 7.5 km boyunca.

Kanyon içerisinde kamp yapmak isteyenleri ise, bir sonraki başlığa bekleriz.

Kapıkaya Kanyonu Kamp Rehberi

Aslında, Kapıkaya Kanyonunda kamp yapmayı çok istemiştim. Ama içinde bulunduğumuz mevsim burada kamp için pek uygun değil. Her ne kadar ben deneyimlemesem de, kamp yapmak isteyecekler için Kapıkaya Kanyonunda hayat kurtarıcı önerileri sizinle paylaşıyorum.

Kanyon içinde ücretli kamp alanı mevcut. Ama dilerseniz kamp alanından bağımsız olarak da kamp yapabilirsiniz. Fakat ikinciyi seçecekseniz bazı hususlara dikkat etmekte fayda var.

Ekipman

Kanyon içerisinde kamp yapacaksanız, zeminle ilişkinizi kesmesi için iyi bir mat ve tabanı sağlam bir çadırınız mutlaka ama mutlaka olmalı. Kanyon zeminini büyük çoğunluğu çakıl. Eğer ücretli alana kamp kurmak istemiyorsanız, yanınızda mutlaka şişme mat ya da şişme kamp yatağı olsun.

Ayrıca yaz mevsiminde bile olsa, kanyonun serin olacağını düşünerek, yanınıza üşüdüğünüzde giyebileceğiniz kıyafetler alın.

Ayrıca yanınıza gereksiz hiçbir ekipman almamanız çok önemli. Ağırlık yapacak hiç bir gereksiz eşyayı yanınızda bulundurmayın. Sebebini bir sonraki başlık altında anlatacağım.

Alan Seçimi

Ücretli kamp alanı için, aracınızı park ettikten sonra epey bir mesafe yürümeniz gerekecek. Gerçi bu durum, kanyon içinde seçeceğiniz herhangi bir yer için de geçerli. Çünkü kanyonun ilk 400 metrelik kısmına zaten kamp kurmanız mümkün değil. Yani aracınızı park ettikten sonra en az 600 metre kamp ekipmanları ile yürüyecekmiş gibi düşünün.

Alan seçiminizde dikkat etmeniz gereken en önemli husus, suya yakınlık. Çakıt suyuna çok fazla yaklaşmamaya özen gösterin. Hababam Sınıfı Tatilde filminden bir sahne yaşamak ve uyandığınızda kendinizi suyun içinde bulmak istiyorsanız ona karışmam tabi…

Kapıkaya Kanyonu
Kapıkaya Kanyonu

Ücretli kamp alanında çadır kurmanız için düz platformlar var. Ben ücretli alanlardan pek hoşlanmadığım için normalde tavsiye etmiyorum, ama bu tamamen tercihiniz ve kamp deneyiminize bağlı. Fakat Kapıkaya Kanyonu gibi bir yerde, platformlar üzerine çadır kurmak bence gayet sağlıklı bir seçim olacaktır.

Alanın dümdüz olmadığını da lütfen unutmayın. Engebeli alanda çadır kurmanız ya da çadır içinde uyumanız zor olacaktır. Mümkün olan en düz yeri kamp alanı olarak seçin.

WC-Duş

Kanyonun girişinde bir WC var. Ama siz kampınızı kanyonun 2 km içine kurduysanız gece kalkıp bu WC’ye ulaşmanız pek mümkün değil. Dolayısıyla geleneksel kampçı yöntemleri ile ihtiyaç gidermeniz gerekecek.

Ücretli alanda ise böyle bir sorun olacağını sanmıyorum.

Yeme-içme

Eğer 1 geceden fazla kamp yapacaksanız, tedarikli gelin (sadece 1 gece yapacaksanız da tedarikli gelin). Su, yiyecek, çay, kahve gibi ihtiyaçlar için alışverişinizi önceden yapmış olun. Kanyon girişinde bir piknik alanı olsa da, kanyon içinde kamp yaparken sürekli olarak buraya yürümeniz pek olası değil.

Karaisalı’nın köylerinden geçerken doğal ürünler almayı unutmayın. Kapıkaya Kanyonuna hangi yoldan gelirseniz gelin, mutlaka doğal ürünler alabileceğiniz yerler karşınıza çıkacaktır.

Ateş

Kanyon içinde ateş yakmak ile ilgili bir kısıtlama yok. Ama etrafınızın bitki örtüsü ile çevrili olacağını düşünürsek, orman yangınlarına davetiye çıkarmamak için ateş yakarken çok dikkatli olun.

Aktiviteler

Bana göre en güzel aktivite doğayı dinlemektir. Ama “ay ben sıkılırııım” derseniz, size başka şeyler de verebiliriz.

Kampçılık. En olmazsa olmaz Kapıkaya Kanyonu aktivitesidir.

Trekking. 15 km ciddi bir mesafe. Neredeyse her seviyeye uygun olan kanyonda bireysel ya da kalabalık gruplar halinde trekking şiddetle tavsiye edilir. Ayrıca tamamını yürüyeceksiniz diye bir şart da yok. İstediğiniz yerden geri dönebilirsiniz. İpucu: Ne kadar derinlere giderseniz, o kadar az insanla karşılaşacaksınız.

Kapıkaya Kanyonu
Kapıkaya Kanyonu

Kaya Tırmanışı. Kanyonun bazı yerlerinde kaya tırmanışı aktiviteleri yapılıyor. Ama bu aktivite için kesinlikle rehber şart.

Kanyoning. Yine rehbersiz yapılması mümkün olamayan aktivitelerden bir tanesi.

Fotoğrafçılık ve Drone uçurma. Drone uçurmak için harika bir alan. Ortaya çıkacak görüntülerden memnun kalacaksınız. Aynı şekilde fotoğrafçılık için de harika kadrajlar sunuyor.

Ulaşım

Kapıkaya Kanyonu’na maalesef toplu taşıma ile ulaşılamıyor. Adana merkezden mesafe yaklaşık 60 km. Fakat yollar genelde köy içlerinden geçen dar ve virajlı yollar olduğu için ulaşım yaklaşık 1.5 saati bulabiliyor. Yol tarifi için bu linke tıklayabilirsiniz. Aracınız için otopark mevcut.

Varda Köprüsü-Kapıkaya Kanyonu rotası 1 güne rahatlıkla sığabiliyor. Aslında birbirlerine inanılmaz derecede yakın oldukları halde, ulaşımı viyadüklerin etrafından sağlamanız gerektiği için, birinden diğerine gitmek yaklaşık 30 dakika sürüyor. Kuşbakışı mesafe ise inanılmaz kısa. Varda Köprüsü tarafından baktığınızda, kanyonun yüksek duvarlarını ve arasında kalan boşluğu rahatlıkla görebiliyorsunuz. Yol tarifi için bu linke tıklayın.

Eğer bu yazı ile birlikte Varda Köprüsü yazımızı okumadıysanız, onu da mutlaka okumalısınız. Ayrıca Adana’nın en fotojenik yerlerinden Belemedik ve pek bilinmeyen yürüyüş parkurunu da Adana’da görülecek yerler listenize eklemelisiniz. Belemedik kamp ve Alman rotası yazımızı okumak için bu linke tıklayabilirsiniz.

Kapıkaya Kanyonu ile ilgili her türlü sorunuzu yorum olarak yazabilir, aşağıdaki butona tıklayarak bize mail atabilir, ya da bize sosyal medya üzerinden DM yoluyla ulaşabilirsiniz.

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *