GİTMEK İSTEDİĞİNİZ ÜLKENİN VİZE İSTEYİP İSTEMEDİĞİNİ NASIL ÖĞRENEBİLİRSİNİZ? MUTLAKA KULLANMANIZ GEREKEN 3 WEB SİTESİ

in
Dünya,Gezi Tüyoları,Pasaport,Vize

Vize isi yurtdışı seyahatin en önemli konularından bir tanesi. Taşıdığınız pasaport hangi ülkeden olursa olsun, mutlaka bir yerlere vizeli seyahat etmek zorunda kalırsınız. Dünyanın en güçlü pasaportları bile bazı ülkelerin karşısında vizeye tabi. Peki hangi ülke, hangi pasaporttan vize istiyor? İşte bu net cevabını bulması, bazen zor olabilen bir soru. Bu yüzden doğru kaynaklara erişmek çok önemli.

Bazen öyle seyahatler planlıyoruz ki, vize ihtiyacı var mı, varsa vizeyi nasıl temin ederiz bilemiyoruz. İnternetin dehlizlerinde bazı bilgiler buluyoruz, ama doğruluğundan emin olamıyoruz. Konsoloslukları arıyoruz, onlar bile bilmiyor. “Konsolosluğun bile bilmediği şeyi internette araştırarak nasıl emin olacağız” diyeceksiniz haklı olarak. Tabi ki doğru kaynaklarda araştırma yaparak emin olacaksınız.

Ardı arkası kesilmeyen sorularımıza bir yenisi daha eklenecek bu noktada. “Bu kadar bilgi kirliliği içinde hangisinin doğru olduğunu nereden bileceğiz?” Bu noktada da bir blogger olarak devreye ben gireceğim 🙂

Gitmek istediğiniz ülkenin, sahip olduğunuz pasaporttan vize isteyip istemediğini, kolayca öğrenebileceğiniz ve güvenilir kaynak olan bazı web siteleri keşfettim. Bunların güncel ve küresel veri tabanları var. Vize politikası ile ilgili herhangi bir değişim olması durumunda bu kaynaklar da anlık olarak güncelleniyor. İşte tam da bu yüzden çok güvenilirler.

“Güvenilirliklerinden nasıl emin olacağız?” derseniz de ben bunların verdiği bilgiler doğrultusunda bazı ülkelere başka kaynak aramadan seyahat ettim. Bu sitelerin verdikleri bilgilerin doğruluğunu bu şekilde teyit ettim. Örneğin Ermenistan. Tamamen bu sitelerin verdiği bilgiler doğrultusunda hareket ederek gittiğim bir ülke. Bu sitelerin verdikleri bilgi ile, Ermenistan’a benden önce giden insanlardan edindiğim bilgileri kıyasladığımda, ciddi bir bilgi kirliliğinin mevcut olduğunu bizzat deneyimleyerek gördüm.

Aşağıda sitelerin hem linklerini paylaştım sizinle, hem de hangi sitenin ne gibi artısı var bunu detaylandırdım. Bunların dışında sizin de bildiğiniz kaynaklar varsa, yorumlarda benimle paylaşabilirsiniz.

1-Passport Index

İlk önereceğim sayfa, passportindex.org. Adı üstünde, bu sayfa bir index sayfası. Yani bir dizin. Hangi ülke pasaportunun kaç ülkeye vizesiz seyahat edebildiğini interaktif olarak kullanıcılar ile paylaşıyor. Pasaportların güçlerini kıyaslarken, bir yandan da hangi ülke pasaportunun nerelere, hangi koşullar altında seyahat edebileceğini de size listeliyor. E-vize ile gidebileceğiniz ülkeler için, e-vize başvurusu yapabileceğiniz sayfalara da sizi yönlendiriyor.

Avantajları

Bu veritabanı kullanıcılara sadece Türk pasaportu ile seyahat edebileceği yerleri listelemekle kalmıyor. İşim gereği pek çok ülkenin pasaportunu, pek çok ülke ile kıyaslamam gerekiyor. Örneğin İrlanda pasaportlu birini Vietnam’a, Azerbaycan pasaportlu birini Peru’ya göndermem gerekiyor. Ve bunların vize gereksinimleri ile ilgili doğru yönlendirilmesi işini de üstlenmem gerekiyor. Bu noktada bu web sitesi bana ihtiyacım olan tüm doğru bilgileri sağlıyor. Bu yüzden çok sık kullanıyorum. Herhangi bir ülkenin, Türkiye harici ülkelere uyguladığı vize politikalarına kolayca ulaşabiliyorum. Ayrıca kendi TC pasaportum ile seyahat etmek istediğim, ama vize politikasını hiç bilmediğim ülkelerin vize gereksinimlerine de rahatça ulaşıyorum.

Eğer bir ülkeye E-vize ile seyahat edebilme imkanınız varsa, sizi ilgili ülkenin başvuru sayfasına da yönlendiriyor. Gereksiz sitelerde vakit kaybetmeden, endirekt yoldan ilgili ülkenin e-vize sistemine erişim imkanı sunması tam bir nimet. Bilgi kirliliğinin önüne geçiyor.

Bununla birlikte aynı ülkeye, farklı ülkelerin vize politikalarını tek bir ekranda görme imkanı sunuyor. Bakmak istediğiniz pasaport ile, merak ettiğiniz diğer pasaportları yan yana listeleyip, bir ülkenin bu iki pasaport arasındaki vize politikası farkını eşzamanlı kıyaslayabiliyorsunuz.

Kullanımı

passportindex.org linkine tıkladığınızda açılan sayfada, dünyanın tüm ülkelerinin pasaportlarını göreceksiniz. Bu arayüzden, seyahat belgesi olan pasaport hangi ülkeye aitse onu seçeceksiniz.

Üzerine tıkladığınız pasaportun bir özeti çıkacak karşınıza. Bu pasaportun hangi ülkeye hangi koşullarda seyahat edebildiğini görebileceğiniz listeye ulaşmak için, ekranın en altında yer alan “dashboard” butonuna tıklayacaksınız.

Karşınıza çıkan dashboard üzerinde bir dünya haritası ve bazı grafikler olacak. Haritanın altında, ilgili pasaportun kaç ülkeye vizesiz, kaç ülkeye e-vizeli, kaç ülkeye kapı vizeli ve kaç ülkeye konsolosluk vizeli olarak seyahat edebildiğine dair bir grafik bulacaksınız. Sağ tarafta da ilgili pasaport harici geri kalan ülkelerin listesini göreceksiniz. İşte bu listede ilgili pasaport ile listeden seçtiğiniz ülkeye nasıl seyahat edebileceğinizin bilgisi yer alıyor.

Donec scelerisque enim non dictum aliquet. Sed ec nunc. Suspendisse volutpat elit nec nisi congue tristique eu at velit. Curabitur pharetra ex non ullamcorper condimentum. Morbi sit amet dui convallis, mattis augue id, ullamcorper massa. Fusce vulputate sodales hendrerit.

Sol üst taraftaki pasaport görseli altındaki “compare” butonuna tıkadığınızda, önünüzde bazı sütunlar göreceksiniz. Bunların en başındaki ülke, seçili olan ülke olacak. Sağ taraflarındaki sütunlara bu ülkenin pasaportunu hangi ülkeninkiler ile kıyaslamak istiyorsanız o ülkelerin isimlerini yazabilirsiniz. Böylece hangi ülkenin, seçili pasaportlara nasıl farklı vize politikaları izlediğini rahatça görebilirsiniz.

2-Sherpa

Sherpa hem ülkelerin vize gereksinimleri ile ilgili bilgi veren, hem de online vize başvurusu konusunda destek sağlayan küresel bir platform. Hangi ülkenin vatandaşı olursanız olun, e-vize konusunda bu platformdan rahatlıkla destek alabilirsiniz. Pek çok havayolu şirketinin de çözüm ortağı olması sebebiyle güvenilir bir platform.

Avantajları

Online vizenizin başvurusu konusunda destek vermesi gerçekten çok büyük bir avantaj. Seyahat belgeniz hangi ülkeden olursa olsun, gitmek istediğiniz ülke eğer online vize istiyorsa başvuru süreciniz ile ilgili tüm yönlendirmeleri yapıyor. Vize ücretine ek oldukça cüzi bir hizmet bedeli var. Eğer bu platform üzerinden başvuru yapmak istemiyorsanız da, sizi ilgili ülkenin resmi sayfasına yönlendiriyor. Yani sizi kendisine mecbur etmiyor. Ayrıca Türkçe dil seçeceğinin de olmasını çok beğendim.

Tıpkı passportindex.org da olduğu gibi Sherpa üzerinde de tüm ülkeleri bir arada görmek mümkün. Sayfanın sağ üst köşesinde yer alan vize haritası üzerinden bulunduğunuz konum ve taşıdığınız pasaporta göre tüm ülkelerin vize gereksinimlerini ülkelerin üzerine tıklayarak görebilirsiniz.

Kullanımı

Sherpa linke tıkladığınızda açılan sayfadan, pasaportunuz kısmında hangi ülkenin pasaportunu taşıdığınızı seçmelisiniz. Seyahat varış yeri kısmında da gitmek istediğiniz ülkeyi seçeceksiniz.

“Vizeye ihtiyacım var mı” butonuna tıklayarak açılan sayfada gitmek istediğiniz ülkenin vize gereksinimlerini görebilirsiniz. Sherpa size gitmek istediğiniz ülkenin, taşıdığınız pasaporta sunduğu tüm vize imkanlarını listeleyecek.

Eğer Sherpa üzerinden işlem yapmak isterseniz, açılan sayfanın alt kısmında yer alan linklerden, vizesi almak istediğiniz ülkeyi seçmeniz yeterli. Üzerine tıkladığınızda açılan pencerede, sağ tarafta “şimdi uygula” butonu mevcut. Tıkladıktan sonra kaç kişi için vize istediğinizi soracak. Seçiminizi yaptıktan sonra mail adresinizi girmenizi isteyecek. Ardından sırayla sizden bazı bilgiler ve dijital belgeler isteyecek. Dijital ortamda pasaport görseliniz ve biyometrik fotoğrafınız mutlaka olsun.

3-IATA

Geldik en fonksiyonel ve bana kalırsa en güvenilir olana. Bu sayfa Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği yani IATA’nın veritabanı.

Neden bunu en güvenli bulduğuma açıklayayım. Çünkü havayolu şirketleri dış hatlara yapılan tüm uçuşlarda yolcuların kontrollerini yapmakla yükümlü. Bu kontrolleri de bu veritabanını kullanarak yapıyorlar. Uluslararası uçuşlarda yolcuların vize kontrollerinin boarding öncesi yapılmamış olması havayolları için çok büyük bir güvenlik açığı. Bu yüzden bu site her daim güncel ve güvenilir bir kaynak.

Avantajları

Gitmek istediğiniz destinasyon için vize gerekip gerekmediği bilgisinin yanı sıra, aktarmalı uçuşlarınız için transit vize bilgisini de veriyor olması mükemmel bir özellik. Yani sizin uçuşlarınızı bir bütün olarak değerlendiriyor. Diğerlerinin sunduğundan daha ekstra bir özellik sunmuyor aslında, ama transit vize konusundaki bilgilendirme bence çok değerli bir özellik. Ayrıca da yukarıda bahsettiğim gibi güncel tutulmak zorunda olunan bir veritabanı olduğu için verdiği bilgilerin doğruluğu şüpheye yer bırakmıyor.

Kullanımı

IATA sayfasına tıklayarak öncelikle açıklan sayfada final destinasyonu seçmeniz gerekiyor. Örneğin Hindistan diyelim. Bunu seçtikten sonra açılan sayfada sizden çok detaylı şekilde bilgiler isteyecek. Kalkış ülkesi, final destinasyona varış tarihi, kalkış tarihi, seyahat edeceğiniz havayolu şirketi, gidilecek ülkede kalış süresi ve seyahat amacı bilgilerini sırayla dolduracaksınız.

Eğer aktarmalı bir uçuş yapacaksanız, ki vereceğim örnekte aktarmalı olacak, aktarma ülkeniz, aktarma ülkesine ineceğiniz gün ve saat, aktarma ülkesinden final destinasyona kalkışınızın günü ve saati, aktarma ülkesinden devam edeceğiniz ülkeye biletinizin olup olmadığı, final ülkesinden kendi ülkenize dönüş biletinizin olup olmadığı gibi bilgileri doldurmanız gerekli. Direk uçuş yapıyorsanız sadece dönüş biletiniz olup olmadığına dair soruyu cevaplayacaksınız. Alt kısımdaki kutucuktan kullanım koşullarını da onayladıktan sonra “next page” butonu ile ilerleyeceksiniz.

Açılan yeni pencerede seyahat belgenizin detaylarını vereceksiniz. Tüm pasaport bilgilerinizi girdikten ve alt kısımdaki doğrulama kodunu boşluğa yazdıktan sonra “next page” butonuna tıklayacaksınız ve sonuçlarınız çıkacak.

Gitmek istediğiniz asıl ülkenin, taşıdığınız seyahat belgesi ülkesine olan vize politikası, detaylı şekilde karşınıza çıkacak. Nasıl vize alabileceğinize dair yönergeler de göreceksiniz. Eğer örnekte verdiğim gibi aktarmalı uçuş olarak seçim yaptıysanız, sayfayı kaydırarak transit vize ülkenizin de bu transfer için istediği belge veya vizeleri görebilirsiniz.

Örneğin bu itinerary Türkiye kalkışlı, Suudi Arabistan aktarmalı bir Hindistan uçuşuna ait. Bu rota üzerinde final ülkesi olan Hindistan Türk vatandaşlarından vize istiyor. Ve bu vize konsolosluk vizesi olmalı. Yani pasaporta basılı vize. Aktarma ülkesi olan Suudi Arabistan ise 12 saate kadar transferlerde transit vize istemiyor. Havalimanından çıkmadığınız sürece vizesiz olarak bu ülkeden aktarma yapabilirsiniz. Eğer “stopover” dediğimiz uzun süreli aktarma yapacak ve ülkeye giriş yaparak konaklayacaksanız, bu durumda stopover vizesi almanız gerekiyor.

Vize ve pasaport ile ilgili tüm sorularınızı yorumlara yazarak bana ulaştırabilirsiniz. Ayrıca bana sosyal medya hesaplarım üzerinden de ulaşabilirsiniz.

Tags :

transit vize, vize başvurusu, vize nasıl alınır, vize randevu, vize sorgulama

Share This Post :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *