Moldova aktarmalı uçuşlar ile Avrupa içi seyahat…Neden daha önce aklıma gelmedi ki diyeceğiniz bu uçuş seçeceğini sakın göz ardı etmeyin. Çünkü FlyOne Armenia’da gayet uygun fiyatlı biletler mevcut. Çoktan biletini alıp, süreçleri merak edenler için de bu yazı ilaç gibi gelecek. Ayrıca aşağıdaki bağlantıdan Youtube videomu da izlemeyi unutmayın. Ayrıca FlyOne Armenia Havayolu İncelemesi ve Ermenistan Gezi Rehberleri yazılarıma da mutlaka göz atın.
Check in işlemi uçuşunuza 24 saat önce açılıyor. Uçuştan 4 saat önce de kapanıyor. Check in açıldığında size mail ile bildiriyorlar. Mail elinize geçtikten sonra içinde “go to check-in” yazılı bir buton göreceksiniz. O butona tıklayarak check-in işlemlerinizi başlatabilirsiniz. Online olarak check-in işleminizi yapmak için pasaport bilgilerinize ihtiyacınız var. Check-in işlemi esnasında bagaj, koltuk seçimi gibi ücretli şeylerin seçimlerini de yapabilirsiniz.
Eğer check-in işleminizi havalimanına bırakacaksanız ve bunun için “havalimanı check-in” hizmetini biletinize kişi başı 15 Euro’dan ekleyebilirsiniz. Size check-in için gelen mailde bunu belirtecekler zaten. Fakat kendi check-ininizi yapmaz ve havalimanı check-in hizmetini önceden almazsanız havalimanında check-in ücreti kişi başı 30 Euro.
Check-in için mail almadıysanız, bu linke tıklayarak PNR ve isim bilgileriniz ile check-in işleminizi uçuşa 24 saat kala yapabilirsiniz.
Biz kendimiz check-in yaptık fakat vizelerimizi onaylatmaya gerek var mı, yok mu diye sormak için yine de kontuara gittik. Kontuarda biniş kartlarımızı ücretsiz şekilde bastılar. Basılı olmasının daha iyi olacağını söylediler.
Biletiniz en yüksek fiyatlı paketten ise, bu pakete havalimanı check-ini dahil. Dolayısıyla sizin online check-in yapmanız gerek yok, direk kontuara gidebilirsiniz.
Aynı PNR’da iki kişi olsanız dahi, ücretli koltuk seçimi yapmadıysanız siz, ayrı ayrı oturtuyor sistem. Bize de eşimle alakasız koltuklar verdi. Uçak boş olduğu için uzanarak gitmek işimize gelince biz de yerlerimizi değiştirmedik. Ama bu şekilde oturmak zorunda kalanlar kalkış sonrası yer değiştirebiliyor, bundan yana bir sıkıntı yok.
Check-in yaptıktan sonra mailinize biniş kartı gönderiyorlar. Biniş kartınızda ne kadar bagaj hakkınız bulunduğu, hangi ekstra hizmetleri aldığınız ve bunun gibi tüm detaylar yazılı. Bu biniş kartının çıktısını almanız gerekli.
FlyOne Armenia, biniş kartı konusunda benim biraz kafamı karıştıran bir havayolu oldu. Biniş kartlarını hem İstanbul’dan kalkış öncesi hem de Erivan’dan dönüş öncesi kontlarda bastırdık. Bu işlemden para almadılar, büyük ihtimalle biz kendimiz check-in yaptığımız içindi. Anladığım kadarıyla online biniş kartı kullanımı konusunda pek gelişmiş değiller.
FlyOne Armenia’da biletlerinizi alırken seçebileceğiniz 3 paket var. Bunlardan en düşük fiyatlı olanı seçtiyseniz, sadece ön koltuk altına sığacak boyutta bir sırt çantası alabilirsiniz. Biz de bu paketi seçmiştik ve sırt çantalarımız ile seyahat ettik.
Eğer bagajlı paket seçtiyseniz, online check-inlerinizi kendiniz yaptıktan sonra kontuara bagaj teslimi için gidebilirsiniz. Bu işlemden ücret alınmıyor. En yüksek fiyatlı olan pakette ise yukarıda da bahsettiğim gibi tüm kontür işlemleri ücretsiz. Hem check-in hem de bagaj teslimini sorunsuzca yaparsınız.
Erivan’dan boarding çok yavaştı ve içime fenalık getirdi. Ama İstanbul’dan kalkış öncesi işler tıkır tıkır işledi. Her ne kadar sadece küçük bir sırt çantası hakkımız olsa da, ne İstanbul ne de Erivan boardingi esnasında herhangi bir bagaj kontrolüne tabi tutulmadık. Hatta elimizde olmaması gereken ekstra poşetler bile vardı. Normalde low cost havayolları bu gibi poşetleri, bagaj hakkınız dahilindeki sırt çantanızın içine teperek hepsini tek yerde toplamanızı isterler. Eğer bunu başaramazsanız fazla bagaj ödetirler. Ama Erivan’dan kalkış öncesi böyle bir kontrol yapılmadı.
Siz yine de boarding öncesi elinizde ekstra bir şey olmadığından emin olun. Avrupa içi uçuşlarda bu kontrolü eminim ki katı şekilde uygulayacaklardır. Bize fazla bagaj ödetmediler diye size de ödetmeyecekleri garanti değil.
Pek zengin olmayan bir kabin içi menüye sahip FlyOne Armenia. Hatta denediğim diğer havayollarına kıyasla epeyce zayıf bir menü. Bir o kadar da pahalıydı. Yemek namına neredeyse hiç bir şey yok. Uçuşunuz uzunsa ya atıştırmalık şeyler alacaksınız ya da uçak inene kadar açlıktan ölmemeye çalışacaksınız. İçecek olarak biraz daha fazla çeşit var. En azından alkollü içki ve meşrubat çeşitleri mevcut.
Bu havayolunun ilginç bulduğum bir diğer özelliği, kabin içi servislerde sadece nakit para kabul etmesi. Normalde tüm havayolları kredi kartı ve nakit ödeme alır. Ama FlyOne Armenia sadece nakit alıyor. Ödemelerinizi Rus Rublesi, Ermenistan Dramı ya da Euro cinsinden yapabilirsiniz. Usd bile kabul etmiyorlar. Bu havayolu ile uçacaksanız bu konuda tedbirli olun.
Kabin içlerinin genel olarak rahat olduğunu söyleyebilirim. Hem gidişte hem dönüşte oldukça yeni uçaklar ile seyahat ettik. Koltuk aralıkları ne çok dar ne de çok genişti. Genel hatlarıyla kabin içleri benden geçer not alacak derecede rahattı.
FlyOne Armenia çok uluslu bir şirket. Kabinde siyahi görevliler de var, süt beyazı da. Uçuşlarda tüm anonslar öncelikli olarak İngilizce yapılıyor. Ardından Ermenice anonslar yapıyorlar.
Dikkatimi en çok çeken bir diğer şey de kabin ekiplerinin rahatlığı, kafa dengi olmaları ve esprili kişilikleri. Her iki uçuşta da neredeyse tüm kabin ekipleri böyle kişilerdi. Uçuş korkusu olanları rahatlatabilecek ve keyifli bir uçuş geçirmelerini sağlayabilecek bu özellikler bence her havayolunun kabin ekibi seçiminde kriter olarak alması gereken şeyler.
Son olarak ekiplerin formalarının coolluğu da dikkatimden kaçmadı. Askeri yeşil renkli jean pantolonlar ve buna yakın renkte Lacoste yaka tişörtler giyiyorlar. Ayrıca dayatılmış güzellik kriterlerine uygun kişilerden değil, her yaştan, her boydan ve her kilodan insanlar çalışıyor kabinlerde. Bunu da gerçekten çok beğendim.
FlyOne Armenia ile ilgili tüm sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz. Ayrıca bana sosyal medya hesaplarım üzerinden de sorularınızı iletebilirsiniz.