Bir ülkeyi, bir kültürü tanımanın en güzel ve zevkli yöntemi, o ülkenin mutfağını tanımaktan geçiyor. Ortadoğu ve Afrika’nın en zengin mutfaklarından bir tanesi de Fas mutfağı. Fas yolcuları için Fas mutfağının mutlaka denenmesi gereken lezzetlerini listeledik. Başlamadan önce Sahra Çölü Gezi Rehberi, Fas Gezilecek Yerler ve Kendi Kendine Fas Turu yazılarımıza da mutlaka göz atın. Ayrıca aşağıdaki bağlantıdan Youtube videomuzu izlemeyi de unutmayın.

https://youtu.be/L2K-czgIq7U

Fas mutfağı gerçekten değişik bir mutfak. Sebze ağırlıklı yemekleri ile vejeteryanların da çok seveceği bir yemek kültürü. Şekerli ve baharatlı tatları ile alışkın olmadığımız lezzetlere sahip.

Ayrıca Fas’ta yeme içme fiyatları da sevindiriyor insanı. Çok uygun fiyatlara bu yemekleri Fas’ın neredeyse her restoranında deneyebilirsiniz. Bizim Fas’ta bazılarını denediğimiz bazı yemekleri aşağıda listeliyoruz. Birkaç mekan önerimiz de olacak Fas yolcularına.

Fas Mutfağı

Endülüs ve Akdeniz mutfağının esintilerini Fas mutfağında oldukça sık görmek mümkün. Baharatların ve bazı meyvelerin yemeklerin içindeki karışımı oldukça otantik bir hava katıyor yemeklere. Aşağıda mutlaka denemeniz gereken Fas lezzetlerini listeledik.

Tajin

Fas mutfağı denince akla gelen ilk yemek Tajin. Sadece sebze ile yapılabildiği gibi, içerisine kırmızı et, balık ya da tavuk da ekliyorlar. Biz tavuk ve sebze Tajin denedik.

Üstü kapalı toprak kapların içine malzemeleri yerleştiriyorlar. Ardından fırında ya da ocakta pişiriyorlar. Ayrıca çeşit çeşit baharat ile de tatlandırıyorlar.

Aslında pişirme tekniğinden ziyade sunumu ile dikkat çekiyor Tajin. Çünkü yemeğin pişirildiği toprak kabın ismi de aynı. Bu kendine has, otantik sunumu ile Tajin Fas mutfağının incisi. Üstelik en kolay bulabileceğiniz yemeklerden bir tanesi.

Fiyatı da oldukça uygun, Genellikle fiyatları 35-40 Dirhemden başlıyor. İçerisine eklenen malzemelere göre fiyat değişiyor.

Kuskus

Fas mutfağı deyince akla gelen ikinci önemli yemek. Bizde de mevcut aslında Kuskus. Fakat Fas’ta yiyeceğiniz kuskusun bizimki ile hiç alakası yok. Biz kuskusu makarna gibi yapıyoruz. Ama Fas’ta kuskus bizim hiç alışık olduğumuz gibi değil. İrmik ve unla hazırlanan bir harcı var kuskusun. Bizdeki gibi küçük toplar halinde değil de ufalanmış bir hamur gibi oluyor şekli. Buharda pişiriliyor ve kuş üzümü başta olmak üzere tatlı malzemeler, baharat, et veya tavuk ekleniyor. Bizimkinden oldukça farklı olan kuskus kültürü Fas’ın vazgeçilmezi.

Harira

Fas mutfağının geleneksel çorbası. Başta yeşil mercimek ve erişte olmak üzere pek çok farklı malzemeden yapıyorlar. Her yerde farklı yapılsa da temelinde bu iki malzeme olan çorbanın doyuruculuğu gerçekten iyi. Denemenizi tavsiye ettiğimiz lezzetlerden bir tanesi.

Salyangoz Çorbası

Denemesi cesaret gerektiren bir lezzet. Peki biz deneyebildik mi? Tabi ki hayır 🙂 Ama bir anlık bile olsa denemeyi düşündük. (En azından birimiz). Baharatlı bir suyun içinde haşlanan salyangozların etli kısmı kürdanla kabuğun içinden çıkarılarak yeniyor. Her ne kadar tadının güzel olduğunu duysak da maalesef denemeye cesaret edemedik.

Özellikle Marakeş’te Medina bölgesinde çok talep gören bir sokak lezzeti. Jemaa El-Fnaa meydanında kurulan standlarda adım başı denk geleceksiniz. Maalesef tezgahların bile yanına yaklaşamaya cesaret edemediğimiz için fiyat bilgisi veremiyoruz :/

Biz o kadar cesur olamadık ama olan arkadaşlardan yorumlarını bekliyoruz. Tadının çok güzel olduğunu duyduk. Sizce de öyle mi? Yorumlara yazabilirsiniz.

Brochette

Bildiğimiz şiş kebabın Fas versiyonu. Fakat o kadar da bizden bir lezzet değil. Bazı baharatlar ile tatlandırılan kırmızı et, tavuk, deve gibi etleri şişe geçirerek yapıyorlar. Fas mutfağının en pratik ve en çok tüketilen lezzetlerinden bir tanesi. Genellikle yanında patates kızartması veya pilav ile servis ediyorlar. Fiyatları ise 40-50 Dirhem arası değişiyor.

Pastilla

Yufka içinde güvercin eti ile hazırlanan bir çeşit börek. Fakat güvercin eti denemek istemezseniz tavuk ile de yapılabiliyor.

Chebakkia

Fas’ta en çok gördüğümüz tatlı. Özellikle Ramazan aylarında çok fazla tüketiyorlarmış bu tatlıyı. Aslında tadı bizim pek hoşumuza gitmedi ama Faslılar için olmazsa olmaz. İçinde portakal, susam ve badem bulunan hamurları kızartıp, bal ile şerbetlendirerek hazırlıyorlar. Fas’ın en önemli sokak lezzetlerinden biri bu tatlı. Neredeyse her köşe başında rahatlıkla bulabilirsiniz. Ayrıca fiyatı da çok uygun.

Mekan Önerileri

Fas mutfağı, sokak lezzetleri ağırlıklı bir mutfak olmasına ve en lezzetli yiyecekler en pis yerlerde bulunmasına rağmen, birkaç farklı şehirde en beğendiğimiz mekanları sizin için listeliyoruz. Aslında çok daha fazla mekan denedik, ama ne yazık ki pek memnun kalmadık. Fas’ta en çok zorlandığımız konu zaten yiyecek ve mekan seçimleri oldu. Bu yüzden az ama öz bir liste veriyoruz.

Chefcheoune, en çok zorlandığımız şehir oldu yemek konusunda. Fakat Fes ve Marakeş, bu konuda bizi sevindirdi.

Laglali-Fes

Fes’in Medina bölgesinde, Blue Gate’den girişten sonra sağa döndüğünüzde karşınıza çıkan 3-4 restorandan bir tanesi. Menüsü Brochette, Tajin ve Kuskus gibi geleneksel lzeetler ağırlıklı. Yan ürün olarak salata veya çorba, ana yemek olarak Tajin veya Brochette, tatlı ve içecekten oluşan set menü kişi başı 2021 yılı fiyatı 70 Dirhem. Ana yemeği Kuskus ile değiştirirseniz 80 Dirhem.

Chez Rachid-Fes

Fes’in yine aynı bölgesinde, Laglali’nin hemen yanındaki restoran. Menü olarak tamamen birbirinin aynısı. Fakat lezzet olarak bunu biraz daha beğendik. Ayrıca fiyatlar da Laglia ile birebir aynı.

Fine Mama-Marakeş

Ürün çeşidi olarak gerçekten çok fazla seçenek sunan bir mekan. Ayrıca mekanın kendisini de çok beğendik. Özellikle teras katında oturmak istediğinizi ısrarla söyleyin, gerekiyorsa sıra bekleyin.

Fakat bununla birlikte fiyatlarının yüksek, ama porsiyonların doyurucu olduğunu da belirtelim. Maalesef artıları gibi eksileri de olan bir mekan. Fakat eğer bizim gibi yiyecek hassasiyetiniz varsa ve her mekanda yemek yemekten çekiniyorsanız burayı güvenle tercih edebilirsiniz. Mekan gayet temiz.

Fiyatlardan bahsetmek gerekirse, Morroccan salata dedikleri, bizdeki karşılığı Çoban Salata olan bir porsiyon salata 25 Dirhem. Harira çorbası 30 Dirhem. 1 porsiyon Falafel 45 Dirhem (içinde 4 adet falafel var, yanında patates kızartması da geliyor.)

Mekan ile ilgili yorumları okumak için bu linke tıklayabilirsiniz.

Soul Food Cafe-Marakeş

Daha ziyade dekorasyonu ile bizi kalbimizden vuran bir mekan. Fakat maalesef buranın da fiyatları diğer mekanlara göre yüksek.

Le Petit Thai-Marakeş

Fas mutfağından istediğini alamayan ve farklı mutfakların arayışına girenler için küçük bir alternatif. Şehir merkezine pek yakın değil fakat eğer gerçekten Fas’ta yiyecek bir şeyler bulma konusunda zorlanıyorsanız denemenizi tavsiye ederiz. Fiyatları pek uygun değil, ama porsiyonları doyurucu ve lezzeti 10 numara. İşletmecisi ve şefi Taylandlı.

Thai usülü tavuklu noodle 65 Dirhem.

Le Samovar-Marakeş

Aynı anda hem Fas mutfağı arayanları, hem de fast food tarzı şeyler arayanları tatmin edebilecek bir mekan. Geleneksel Fas lezzetlerinin yanında pizza, sandviç vb alternatif lezzetler de var menülerinde. Fiyatları 45-100 Dirhem arasında değişiyor.

Fas mutfağı ile ilgili tüm sorularınızı bu yazının altına yorum olarak yazabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki butondan bize mail atabilir ya da sosyal medya hesaplarımızdan DM yoluyla ulaşabilirsiniz.

Diğer gastronomi içeriklerimizi de okumak için bu linke tıklayabilirsiniz.

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *