Everest tek başına çoğu insanın Nepal’e gelmesine sebep olan şey. Sadece onu görmek için günlerce yol ölçen, üstüne bir de binlerce metre rakımlara günlerce yürüyen var. Hatta hayatlarını tehlikeye atanlar bile var. Bunların hiçbirinin yapamam ama yine de onu görmek istiyorum diyorsanız, onun da çaresi var.

Dünyanın EN yüksek noktası. Himalayaların babası. İki mistik ülkenin sınırı. Başka nasıl heybetli sıfatları vardır bilmiyorum. Ama onu görmek kabul edin ki herkesin hayali. Sadece görmekle yetinmeyip, günler haftalar boyu tırmanarak üzerine çıkanlar, dünyaya onun en yüksek noktasından bakmayı başaranlar var. Bunu başarmak uğruna canından olanlar var. Yani özetle, o bu dünyanın içindeki bambaşka bir dünya.

Fiziksel var oluş hallerim sebebiyle benim onun tepesine çıkmayı hayal etmem bile imkansızdı. Ama onu bir şekilde görmem asla engellenemezdi. Tırmanamıyorsanız, uçun ona 🙂 Ama bir şekilde görün. Bu konuda ilk Türkçe yazıyı da büyük ihtimalle ben yazıyorum, oradan bana bir selam göndermeyi de unutmayın.

Nepal ile ilgili tüm diğer yazılarımı okumak için bu linke tıklayarak yeni sekmede hazır bulundurun. Ayrıca aşağıdaki bağlantıdan Youtube videomu da izlemeyi unutmayın. Everest uçuşumundan kesitler de yine aşağıdaki bağlantıda mevcut.

Everest Hakkında

Tam 8848 metre yükseklik ile şuan yerküre üzerindeki en yüksek nokta Everest. Himalayaların bir parçası olan bu dağ, kendisine rakip olmaya çalışan ama başaramayan başka zirveler ile de çevrili. Annapurna zirveleri, Lhotse, Nuptse gibi zirveler bunlardan bazıları. En açık ve temiz şekilde görülebildiği yerler 5000 metre rakım ile Tibet Platosu ve 5364 metre rakım ile Everest Base Camp noktaları. Etrafındaki diğer zirveler sebebiyle Katmandu’dan çıplak gözle görmek imkansız.

İklimi ve aşırı yüksek rakımı sebebiyle canlı yaşamı için koşulları çok elverişsiz. Etrafında rüzgar hızı zaman zaman 100 km’yi buluyor. Ve o kadar yüksek ki, zirvesine çoğu zaman kar bile yağamıyor.

Kendisinin üzerine tırmanıp şu fani dünyaya onun tepesinden bakmak isteyen pek çok insan oldu. Bunların bazıları maalesef geri dönemedi. Özellikle 1996 yılında yaşanan bir facia sonrası bütün dünya Everest’e tırmanışların ticari bir faaliyet olması ile ilgili koyu tartışmalara girdi. Fakat pek çok dağcı hala binlerce dolar harcayarak ve inanılmaz fiziksel eforlar sarf ederek zirveye tırmanıyor. Oksijen azlığı ve dünya üzerindeki en sert coğrafik koşullara sahip olması sebebiyle bunu yapmak inanılmaz tecrübe ve fiziksel dayanıklılık gerektiriyor.

Everest’i Görmenin Yolları

Everest’i 3 yolla görebilirsiniz.

  • Everest Base Câmp Tırmanışı ya da direk zirve tırmanışı ile
  • Everest helikopter turları ile
  • Everest Experience uçuşları ile

Bunların hiçbiri bana uygun değil derseniz Youtube’dan açıp videolarını da izleyebilirsiniz 🙂

Everest Base Camp ve Zirve Tırmanışları

Zirveye şuana kadar sadece 10 bin küsür kişi tırmanabildi. Bunlardan biri de Türk yazar ve fotoğrafçı, aynı zamanda da AKUT Derneği kurucusu Nasuh Mahruki.

Tırmanış ultra zorlayıcı olduğu için her yıl binlerce insan, zirveye tırmananların aklimatizasyon için günlerce konakladıkları ana kamplara tırmanıyor. Ana kamplara tırmanış bile yaklaşık 10 gün, binlerce USD harcama ve muhteşem bir bedensel efor demek. Ama aynı zamanda da Everest’i en güzel, en açık ve en yakından görebileceğiniz yerler de bu ana kamplar. Bu yüzden harcadığınız her kuruşa ve akıttığınız her damla tere fazlasıyla değer.

Biri Nepal tarafında, diğeri Çin tarafında olmak üzere 2 tane ana kamp var. Dağın güney tarafındaki kamp Nepal sınırları içinde ve 5364 metre rakımda. Kuzey tarafındaki kamp ise Çin sınırları içinde ve 5150 metre yükseklikte.

Çin tarafından Base Camp deneyimi yaşamak 2019’dan beri mümkün değil. Çünkü Çin Hükümeti 2019 yılında bu bölgeye yapılan turistik aktiviteleri durdurdu. Öncesinde de Çin tarafından bu aktiviteyi yapabilmek için alınması gereken tonla izinler vardı. Çin üzerinden buraya gitmek isteyenlerin yolu Tibet’ten de geçiyordu. Üstelik fiziksel olarak bu taraftan Base Camp’e ulaşmak çok daha zahmetsizdi. Ayrıca Tibet’i de görme şansı sunuyor olması sebebiyle verimli bir rotaydı. Umarım en kısa zamanda yeniden açılır.

Nepal tarafından Base Camp deneyimi yaşamak için ise Katmandu’dan Lukla’ya uçarak başlamanız gerekli. Lukla Havalimanı bir tepenin yamacına kurulu, sadece 500 m uzunluktaki ve bu kısalık sebebiyle eğimli olmak zorunda olan pisti ile dünyanın en tehlikeli havalimanı. İniş esnasında uçağın yavaşlayabileceği, kalkışta ise hızlanabileceği yeterli mesafe olmaması sebebiyle pist eğimli. Ve bu eğimin sonu uçurum. Yani pilotların hata yapma şansı yok. Özellikle kalkışta. Görüldüğü üzere Nepal tarafında işler baya zahmetli ve adrenalin dozu çok yüksek 🙂

Sherpalar

Lukla sonrası ilk durak Namche Bazaar isimli küçük bir yerleşim. Burası tırmanışlar sırasında insanlara eşlik eden ve eşyalarını taşıyan yaklara çobanlık yapan Sherpaların memleketi. Bu yerleşim, Base Camp tırmanışçılarının ilk aklimatizasyon noktası.

Sherpalar, Nepal ve Tibet’in dağlık bölgelerinde yaşayan ve göçebe bir yaşam tarzına sahip etnik bir halk. Aslen Tibetliler. Sherpa kelimesi sher yani doğu ve pa yani insan kelimesinden türemiş bir kelime. Kendilerine ait bir dilleri ve şamanik öğeler barındıran farklı bir inançları var. Temelde Budistler ama inançları Tibet Budizminden farklı.

Bu halk Himalayaların doğu kesiminde yaşıyor ve dağları avuçlarının içi gibi biliyorlar. Yüksek rakım ve zor koşullara son derece dayanıklılar. Zaten geçimlerini de bu şekilde sağlıyorlar. Everest’e tırmanmak isteyenlere eşlik ediyorlar.

Genetik olarak yüksek rakımlarda yaşamalarını kolaylaştıran bazı adaptasyonlar geçirdikleri bilimsel olarak kanıtlanmış. Hemoglobin bağlama kapasiteleri normal insanlardan çok daha yüksek. Bu da yüksek rakımlarda diğer insanlar gibi irtifa hastalığına yakalanmalarını önlüyor.

Fiziksel olarak çok dayanıklı ve güçlü olmaları yük ve eşya taşımalarını da kolaylaştırıyor. Kilolarca ağırlıktaki dağcılık ve tırmanış malzemelerini dağcıları kendileri taşımak yerine onlara taşıtıyor. Bazıları sırtlarında taşımak yerine yakların sırtına yüklüyor ve onlara çobanlık ediyor. Her iki durumda da işleri hiç kolay değil.

Base Camp Tırmanışının Avantajları

Mevcuttaki seçeneklerin her birinde ayrı ayrı panoramalar, ayrı güzellikte manzaraların her birini farklı açılardan görme imkanı sunuyor. Her birinde göreceğiniz manzaralar fevkalade. Ama bu seçenekte herşeyin en içindesiniz. Himalayaların arasından akan nehirleri, buzulları, daha da güzeli dünyanın çatısındaki hayatları en ince detayına kadar görme şansına sahipsiniz. Ve bu imkan için aşağıda saydığım olumsuzlukların her birine değer. Bedensel olarak elverişli olsaydım, kesinlikle başka bir seçeneği düşünmezdim bile.

Base Camp Tırmanışının Dezavantajları

Günlerce tırmanmak zorunda olmak, yüksek rakım, zorlayıcı iklim koşulları, suyun ve yiyeceğin kısıtlı olması sebebiyle bu rota herkese uygun değil. Pek çok kişi Base Camp’a ulaşamadan geri dönüyor. Fiziksel kondisyon ve genel sağlığı yerinde olan kişilerin bile geceleri “nefes alamıyorummmmmm” diye haykırarak yataktan fırladıklarını, birebir deneyimlemiş insanlardan duydum.

Bununla birlikte bu rotayı tamamlamak çok uzun sürüyor. Yani sadece vakti bol kişiler için uygun. Yürüyüşü tamamlamak genelde 12 günü buluyor.

Ayrıca bu rota için hijyen ve konfor beklentisini Lukla uçağına binerken havalimanında bırakmanız gerekiyor. Tırmanış boyunca duş alamayacak ve rahat bir yatakta uyuyamayacaksınız. Kişisel hijyeni minimize etmek zorunda kalacaksınız.

Bulabileceğiniz gıda maddeleri ve su da çok kısıtlı olacak. Bulduklarınız ile yetinmek zorundasınız. Ayrıca bunları uygun fiyata da bulamayacaksınız. Lojistik sorunu sebebiyle bu bölgelere gelen imkanlar kısıtlı. Dolayısıyla da ürünler çok pahalı.

Everest Helikopter Turları

Everest’i helikopter turları ile de görmek mümkün. Hiç yorulmadan sadece bir kaç saat içerisinde kendinizi Everest Base Camp’ta bulabilirsiniz. Cefasını değil, tamamen sefasını sürerek Everest’i selamlamak isteyenler için yapılması gereken tek şey kesenin ağzını açmak.

Tur İçerikleri

İçeriklerde turdan tura değişiklikler olmasına rağmen, neredeyse tüm helikopter turlarının içerikleri aşağı yukarı anlattığım şekilde.

Helikopter turları Katmandu’dan başlıyor. İlk durak Lukla. Sabahın erken saatlerinde Katmandu havalimanından ya yolcu uçakları ile ya da direk helikopter ile, 20 dakikalık bir uçuş yaparak önce Lukla’ya ulaşılıyor. Eğer Lukla’ya yolcu uçağı ile ulaştıysanız helikoptere oradan biniyorsunuz. Helikopter ile ulaştıysanız da, yakıt ikmali için Lukla’ya iniyorsunuz.

Ardından bazı turlar sizi Everest Base Camp’a en yakın olan tepelere ya da Everest Base Camp’a indiriyor. Burada irtifa hastalığına yakalanmamanız için oldukça kısa süre kalınıyor. Aklimatizasyon yapmadan bir anda böyle bir basınç değişiminin sizi etkilememesi için süreniz kısıtlı. Everest Base Camp’te vereceğiniz fotoğraf molasının ardından Himalayalar manzaralı şahane bir uçuşla, dağların eteklerindeki yaşamlara şahit olabileceğiniz Synagboche köyüne iniyorsunuz. Burada Himalayalar manzaralı unutulmaz bir sabah kahvaltısı alıyor ve ardından tekrar Lukla’ya dönüyorsunuz. Bazı turlarda Kala Pathar’a da iniş yapılıyor. Helikopter ile bu turu yapmanın en güzel yanı, Himalayaların içinde gizli bu güzellikleri kolayca görebiliyor olmak.

Lukla’ya dönüşün ardından ise Katmandu’ya yine geldiğiniz yol ile geri dönüyorsunuz. Yolculuk toplamda 3 ya da 4 saat sürüyor.

Helikopter Turları Ne Kadar? Fiyatlara Neler Dahil?

Helikopter denilen alet genel olarak maliyetli ve lüks bir ulaşım çeşidi olduğu için baştan zaten kesenin ağzı açılmak zorunda. Bir de işin içine Everest Base Camp ve Himalayalar gibi zor bir bölge girince fiyat hepten şişiyor. Sadece 3-4 saat süren aktivitenin fiyatı kişi başı 1200 USD’den başlıyor.

Bir helikopter 5 kişiye kadar alabiliyor. Ama kişi sayısı arttıkça fiyatlar azalmıyor.

Bu fiyata bazı turlardan otelde havalimanına ve havalimanından otele özel transfer hizmeti de dahil. Tüm uçuşlar, vergiler ve profesyonel rehberlik hizmetleri fiyata dahil. Bazı turlarda sabah kahvaltısı da dahil oluyor.

Ayrıca irtifa sebebiyle oluşabilecek solunum problemlerine karşın oksijen tankları da hazırda bulunuyor. Bunun için ekstra bir ödeme yapmıyorsunuz.

En Güvenilir Helikopter Turunu Kimden Satın Alabiliriz?

Benim Nepal’de her ne yapacaksam yapayım sadece tek bir adresim var o da Shree. Turizm sektöründe çalışmanın verdiği yetkiye dayanarak kendisi ile çalıştığım şirket aracılığı ile iletişime geçtim. Bizim için Nepal’de işleri o kadar kolaylaştırdılar ki anlatamam. Bu linke tıklayın, ekranda bir iletişim numarası göreceksiniz. Shree ile direk olarak bu numaradan görüşüp Patika.travel‘dan Ceren yönlendirdi deyin yeterli. Her türlü ihtiyacınız konusunda hem en iyi fiyatı hem de en kaliteli hizmeti vereceğinden emin olabilirsiniz.

Everest Helikopter Turlarının Avantajları

Tek bir adım atmadan, terlemeden, günlerce hijyenden uzak kalmadan Everest Base Camp’a ulaşmak der susarım. Bundan daha büyük bir lüks konfor ve avantaj düşünemiyorum.

Himalayaların en güzel detaylarını, içinden geçerek görme şansı sunuyor size. Yani efor sarf etmeden de Himalayaların gizli güzelliklerine tanıklık edebiliyorsunuz.

Everest Helikopter Turlarının Dezavantajları

Bu turlar maalesef oldukça pahalı. Dövizin bu kadar pahalı olduğu bir dünyada bizim için maalesef lüks sayılabilecek bir aktivite.

İkincisi aklimatizasyon olayı var. Bir anda bu kadar yüksek irtifalara çıkış, herkes için uygun bir değişim olmayabilir. Efor sarf efmeyecek olsanız da genel sağlık durumunuzun iyi olması gerekir.

Evet gerçekten çok güzel manzaralar göreceksiniz, ama tırmanışa göre dezavantajlı olmasının sebebi herşeyi hızlıca görmek zorunda olmanız. Saatlerce bakmak isteyeceğiniz manzaralara belki sadece bir kaç dakika tanıklık edebileceksiniz. Ya da helikopter hareket halindeyse sadece bir kaç saniye belki de.

Everest Experience Uçuşları

Bu uçuşlar seçenekler arasında en çok tercih edileni. Her sabah Katmandu Havalimanı kalkış ve varışlı olarak bu uçuşlara katılabiliyorsunuz. Sadece Everest değil, bütün Himalayalara selam verebileceğiniz, panoramik açıdan oldukça geniş ama aynı zamanda bir o kadar dar bir seçenek.

Base Camp tırmanışı için gerekli fiziksel dayanıklılığa ve helikopter uçuşu için gerekli bütçeye sahip olmadığımız için bizim tercihimiz bu oldu.

Şuanki kurlarla bu bile az buz para değil. Ama şu yaşıma kadar paramı harcadığım en iyi şeylerden biriydi. Mükemmel bir deneyimdi tek kelimeyle. Nepal’e kadar gelmişken en azından bu kadarının yapılması bana göre şart oğlu şart.

Nedir Bu Everest Experience Uçuşları?

Everest Experience ya da Mountain Flight gibi isimlerle Nepal’deki pek çok yerel havayolu şirketi Himalayaların üzerine uçuşlar düzenliyor. Bu uçuşlar her sabah hava koşullarının elverişliliği doğrultusunda mutlaka gerçekleşiyor.

Himalayaların 20 zirvesini birden tek seferde görme imkanınız oluyor bu uçuşlar sayesinde. Üstelik sadece 1 kere değil, 2 kere görüyorsunuz. Katmandu’dan kalkıştan sonra Everest ve Chamlang zirvesine kadar, dağ sırasında yer alan, yüksekliği 8000 metrenin üzerindeki tüm zirveleri aynı anda görme şansına sahipsiniz.

Chamlang zirvesinden sonra uçak Katmandu’ya doğru derin bir dönüş yapıyor. Ve dönüş yolunda, gidişte gördüğünüz tüm zirveleri bir kez daha görüyorsunuz.

Öyle nefes kesici bir deneyim ki, kelimelere sığmaz. Binerken bu deneyim ile ilgili çok çekimserdim ama uçaktan inerken “bunu da yaptım beee” diye çığlık atarak indim. Bütün Himalayalar gözlerinizin önünde sanki serilmişçesine duruyor. Elinizi uzatsanız dokunacak kadar da yakınsınız.

Uçuşa Neler Dahil?

Hizmet olarak aslında bekleyebileceğiniz pek bir şey yok. Sizi Everest’e elinizi uzatsanız dokunacak mesafeye taşıyan bir uçuştan daha ne bekleyeceksiniz zaten 🙂

Ama genel olarak bu hizmet size başka neler vaad ediyor diye soruyorsanız, bir kere görme garantisi kesin vaad ediyor. Çünkü birinci ve en önemlisi emniyet gerekçesiyle bu uçuşlar her gün kalkmıyor. Her gün planlanıyor evet, ama sadece havanın elverişli ve en önemlisi görüşün mükemmel derecede açık olduğu günler kalkış yapıyorlar.

Himalayalar, üzerinde uçması en zor hava sahası. Bu yüzden hava koşullarının uygunluğu, rüzgarın hızı, ve görüş mesafesi titizlikle inceleniyor. Direk olarak Everesti baz alıyorlar. Everest, Katmandu’daki uçuş kontrolörleri tarafından kameralar ile izleniyor. Eğer onu görebiliyorlarsa ve hava koşulları stabil ise uçuş izni veriyorlar. Everest’i görüş açık değilse uçak zaten asla kalkmıyor. Görüş garantisi aslen Everest için yani 🙂

Diyelim ki siz uçağa bindiniz ve uçak kalktı. Himalayaların üzerinde fevkalade manzaralar eşliğinde Everest’e doğru yol alırken Everest’i bulutlar kapladı, ya da başka bir şekilde görüş kapandı. Tüm zirveleri gördünüz ama Everest’i göremediniz. Paranızı iade ediyorlar bu durumda 🙂

“Peki bana koridor tarafı koltuk denk geldi. Ben nasıl manzara izleyeceğim” diye düşünüyorsanız, bunun da garantisi var. Bu uçuşlar cam kenarı koltuk garantili. Yani uçaklar tam kapasite kalkmıyor. Her sırada sadece 1 kişi var. O da cam kenarında. Bu uçuşlar için sattıkları bilet sayısına göre birden fazla uçak kalkıyor. Örneğin 100 bilet satıldıysa, 4 ya da 5 uçak arka arkaya kalkıyor ve bunların tamamı yarı kapasitede dolu.

Biniş kartınızı verirken hangi uçağın hangi koltuğunda oturacağınız yazılı oluyor. Biz Everest Experience 4 numaralı uçaktaydık mesela 🙂

Daha bitmedi, bu uçuşlarda kokpite de girebiliyorsunuz. Uçaktaki tüm yolcular sırayla kokpite alınıyor. Çok kısa da olsa Himalayalar manzarasını bir de uçak kokpitinin geniş panoramik camlarından görebiliyorsunuz. Ve bu daha da heyecan verici bir deneyimdi. Sadece Himalayaları görmek değil, bir uçuşun anatomisini kokpitten incelemek de şahane bir şey.

Hangi Tip Uçaklar İle Uçuluyor?

Bu uçuşlar için ATR tipi, jet motor yerine pervaneli motorları olan küçük uçaklar uçuyor. Küçük olmaları sebebiyle manevra kabiliyetleri diğerlerine göre daha yüksek. Ayrıca yakıt konusunda da daha avantajlılar.

Jet motorlu büyük uçaklar ile böyle bir uçuşun yapılması pek kolay değil. Bu yüzden insanın gözüne eski gibi görünse de hala canavar gibi çalışan ATR-42 ve 72 tipi uçaklar kalkıyor.

Bu Uçaklar Güvenli mi?

En az jet motorlular kadar, hatta belki de onlardan daha güvenli. Yukarıda da bahsettiğim gibi manevra kabiliyetleri büyük uçaklara göre çok daha fazla. Küçük olmaları sebebiyle aşırı yüksek irtifalara çıkamıyorlar. Himalayaların üzerinde ve etrafında gezinebilmek için en ideal uçak tipi bunlar.

Sadece hava olaylarından kaçamadıkları için türbülansa yakalanma oranları yüksek ve yine küçük oldukları için ağırlıklarının da az olması sebebiyle türbülanslarda sarsıntıları jet motorlulara göre daha fazla hissettiriyorlar. Ancak havanın temiz olduğu bir günde bu uçaklarla yaptığınız bir uçuşun tadı da damağınızda kalıyor.

Everest Experience Uçuşlarını Nereden ve Nasıl Satın Alabilirim?

Bu uçuşu yapmak benim çok uzun yıllardır hayalimdi. Ve bu yüzden daha Nepal’e gitme planları düşüncemizde bile yokken bu turu nereden alacağıma çoktan karar vermiştim bile.

Nepal’de çok sayıda yerel havayolu şirketi var. Shree Airlines, Yeti Airlines, Saurya Airlines gibi pek çok yerel havayolu şirketi bu uçuşları düzenliyor. Hatta benim yazdıklarımdan daha fazlası da var. Ama ben Nepal’de en çok Buddha Air’a güvendim. Uzun süredir takibimde olan bu havayolu şirketi, gittiğimde görüşlerini alma fırsatı bulduğum Nepalliler arasında da en favori gösterilen ve Nepal’in en iyisi olarak adlandırılan havayolu şirketi.

Bu yüzden ben Nepal’de yaptığım iç hat uçuşları için de, Everest Experience uçuşu için de bunu tercih ettim. Gerçekten de hem konforlu hem de insana güven veren bir havayoluydu. Oldukça eski ve tecrübeli bir havayolu şirketi, güvenle tüketebilirsiniz. Bu linke tıklayarak açılan sayfadan Everest Experience olarak uçuş aratmanız yeterli. Nepal veya Hindistan vatandaşı değilseniz fiyat size daha yüksek olacak, bilginiz olsun.

Diğer şirketler için de aynı şekilde internet üzerinden kolayca biletlerinizi alabilirsiniz. Buddha Air inceleme yazılarımı da bu linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Everest/Mountain Experience Uçuşları Ne Kadar?

Uçuşların fiyatı havayolundan havayoluna değişmiyor. Hepsi 200-210 USD. En büyük değişiklik artı eksi 10 USD. O yüzden daha ucuzunu aramak gibi bir zahmete hiç girmeyin.

Tek tavsiyem, kesinlikle bu uçuşları acenteler aracılığı ile almayın. 200 USD’lik uçuş 230 USD’ye falan çıkıyor. Gereksiz bir harcama olur. Havayolu şirketlerinin siteleri üzerinden direkt kendiniz satın alabilirsiniz.

Everest deneyimleri ile ilgili tüm sorularınızı yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz. Ayrıca Instagram hesabım üzerinden DM yoluyla da sorularınızı iletebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *