Evcil hayvan ile seyahat etmek çok zor gibi görünse de aslında çok keyifli bir yolculuk. Sadece patili dostunuzun güvenliği ve rahatı için bazı önlemler almanız gerek o kadar. Tüylü dostu ile seyahat etmek isteyenler için bazı işe yarar tüyolar paylaştık. Ayrıca şuan sayılı da olsa, uçuşlarınız için kalkış, varış veya aktarma noktası olarak tercih edebileceğiniz evcil hayvan dostu havalimanlarını, Evcil Hayvan Dostu Havalimanları Listesi yazımızda derledik.
Baştan paylaşmak isteriz ki, bizim bu önerilerimiz genel öneriler. Yani her önerimiz her evcilde işe yarayacak gibi bir garanti veremeyiz. Burada önemli olan sizin evcilinizi ne kadar tanıdığınız. Böylece bizim önerilerimizi kendi kedi ya da köpeğinizin alışkanlıklarına ve isteklerine uygun şekilde uyarlayarak uygulayabilirsiniz.
İlk kuralımız her zaman sağlık. Bu yüzden evcil hayvanınızın sağlık dökümanlarını mutlaka yanınızda bulundurun. Özellikle yurtdışı uçuşlarda bunun daha büyük önem taşıdığını belirtelim. Sağlık karnesi olmadan evcil hayvan ile yolculuk yapmanıza özellikle hava yolları kesinlikle izin vermeyecektir. Bu yüzden yanınıza alacağınız ilk şey sağlık karnesi olmalı.
Sağlık karnesini yanımıza süs olsun diye almıyoruz 😁. Aşıların bu kartta görünüyor olması lazım. Bu yüzden mutlaka yolculuk öncesi bir veteriner ziyareti yapmanız gerekecek. Eksik aşılarını mutlaka yaptırmanız ve bunları karneye işletmeniz gerekli.
Eğer evciliniz ile yurtdışına gidecekseniz, varış ülkenizin evcil hayvan kabul koşullarını mutlaka araştırın. Bazı ülkelerin çip zorunluluğu veya farklı aşı uygulamaları olabiliyor. Bunlara takılmamak için mutlaka varış ülkenizin konsolosluğundan evcil hayvan kabul prosedürlerini teyit edin. Yaptırmanız gereken farklı aşılar varsa veya çip taktırmanız gerekiyorsa, mutlaka veterinerinizi yolculuk öncesi ziyaret edin.
Özellikle uçak seyahatlerinde bu konu büyük önem taşıyor. Çünkü uçuşlarda kabin içinde taşınabilen evcil hayvan sayısı kısıtlı. Bu yüzden mutlaka evcilinizin biletini de kendinizinkini alırken alın.
Bilet fiyatı, evcilinizin ağırlığına göre değişiyor. Box ile birlikte tartıldığında kaç kilo geliyorsa, kilo başına ödeme yapmanız gerekiyor. tren ve otobüslerde farklı uygulamalar olabiliyor. Bunlar için mutlaka bilet aldığınız şirket ile görüşmenizi öneririm.
Özellikle kediler ile seyahatlerde bu çok önemli. Köpekler, özellikle küçük ırklar kucakta ya da tasma ile kendi kendilerine pıtı pıtı gidebiliyor. Ama büyük köpek ırkları ve kediler için taşıma çantası çok önemli.
Büyük köpek ırkları için devasa boyutlarda ve tekerlekli boxlar var. Zaten uçakla seyahat ediyorsanız, kabin içine belli bir kilodan daha büyük bireyleri ve bazı ırkları kabine bindiremiyorsunuz. Bu kriterlerdeki köpekler, kabin altında özel bir bölümde seyahat ediyorlar. Bu yüzden belli kilo üzerindeki köpüşler ve büyük ırklar için illa ki bu boxlara ihtiyacınız olacak.
Kediler için ise seçenek daha fazla. Kedileri ağırlık fark etmeksizin kabine bindirebilirsiniz. Kedi dostlarımızın etrafı izleyebilecekleri şeffaf taşıma çantaları var. Bunlar tekerlekli de olabiliyor, sırt çantası şeklinde de. Eğer kediniz ağırsa, tekerlekli olanlar taşıma açısından daha pratik.
Dostunuzun içinde rahat edeceği bir box bulmak seyahatin en kilit noktası.
İster kediniz ister köpeğiniz ile seyahat ediyor olun, mutlaka tasma bulundurun. Köpekler için zaten olmazsa olmaz bir aksesuar. Ama kediler için de göğüs tasmaları var. Kediniz için de mutlaka tasma edinin. Çünkü kedinizi havalimanlarında güvenlik kontrol noktalarında boxun içinden çıkarmanız gerekecek.
Ve kedinizi boxun içinden çıkarmanız gereken durumlarda bu tasmayı kullanın ki kediniz kaçmasın. Tasmanın ucunu mutlaka sıkı sıkı tutun.
Tasma seçiminizi evcil dostunuzun rahat edeceği şekilde yapmaya özen gösterin.
Evcil hayvan ile seyahat etmeden önce mutlaka dostunuz için bir künye yaptırın. Bu künyede evcilinizin ismi, sizin isminiz ve iletişim bilgileriniz mutlaka yazılı olsun. Hatta mümkünse evinizin adresini de yazın.
Evcil hayvan ile seyahat öncesi mutlaka evcilinizi veterinerine götürüp sağlık kontrollerini yaptırın. Ayrıca yolculuğunuzun nereye olacağını, yol boyu evcilinizin sağlığı ve rahatı için ne gibi önlemler alabileceğinizi ve acil durumlarda yapmanız gereken müdahaleleri mutlaka veterinerinize danışın.
Eğer yolculuğunuz çok uzunsa, evcilinizin seyahat esnasında uyuması için bitkisel kaynaklı bazı sakinleştiriciler kullanabilirsiniz. Böylece dostunuz daha rahat bir yolculuk geçirecektir.
Bunu özellikle kediler için tavsiye ediyoruz. Çünkü kediler, köpeklere göre biraz daha ürkek canlılar. Ayrıca evlerinden uzakta olmak konusunda köpekler kadar istekli de olmayabiliyorlar. Bu yüzden yolculuk esnasında kediler hiç susmadan miyavlayabiliyor, çığlık atabiliyor ve salya akıtabiliyor. Böyle durumlarda kedinizin azıcık sersemlese de sakinleşmesi ve hatta uyuyor olması onun sağlığı için çok önemli. Ayrıca hem sizin hem de diğer yolcuların konforu açısından da bu nokta önemli.
Eğer kedinizin huysuzlanacağını düşünüyorsanız, mutlaka veterinerinizin önereceği bir sakinleştiriciyi yanınızda bulundurun.
Yolculuğunuz çok uzunsa, evcilinizi boxun içinden çıkarın ve kucağınıza alın. Uçakla gidiyorsanız özellikle de uzun uçuş yapıyorsanız bütün yolu daracık bir kutuda geçirmesin. Ara sıra onu kucağınıza alın.
Özellikle uçakla seyahat ediyorsanız, ve uzun uçuş yapıyorsanız, kan dolaşımının sağlıklı şekilde devam etmesi için evcilinizi kontrollü şekilde yürütün.
Kediler daha kıvrak canlılar oldukları için koltuk üzerlerinde bile yürüyebiliyorlar. Dolayısıyla onları hareket ettirmek daha kolay. Ama köpüşleri uçak koridoruna çıkarmanız daha iyi olacaktır.
Otobüs yolculuklarında bu daha zor olur. Ama yine de bir şekilde yapmanız onların sağlığı için önemli.
Bu yürüyüşleri kedi de olsa köpek de olsa özellikle de uçakla seyahat ediyorsanız muhakkak tasma ile yaptırın. Çünkü kaçmaları ve kaybolmaları, garip gureba yerlere saklanmalarına sebep olabilir. Bu durum da uçuş güvenliği için risk oluşturur. Bu yüzden köpeğinizi de kedinizi de mutlaka tasma ile yürütün ve tasmanın kontrolünün elinizden bırakmayın.
Yolculuk uzunsa, evcilinizin normal beslenme düzeni bozulmayacak şekilde, günlük kaç gram mama veriyorsanız o kadar miktarda mamayı yanınızda bulundurun. Ve bunu günlük kaç öğüne bölüyorsanız o öğün sayısında evcilinize verin. Evcilinizin beslenme düzenini bozmamaya özen gösterin.
Örneğin biz kedimiz Pancar’a sabah 25, akşam 25 gram olmak üzere günde iki öğün mama veriyoruz. Onunla uzun yolculuğa çıkacağımız zaman yanımıza 50 gram mama alıp, yol boyu iki kere 25’şer gram mama ile onu besleyeceğimiz anlamına geliyor. Siz de kendi evcilinizin öğün planına göre mama ayarlaması yapabilirsiniz.
Normal mamanın yanı sıra, yolculuk esnasında evcilinizi şımartmak için abur cubur da işe yarayabilir. Böylece hem sakinleşmiş olurlar, hem de keyifli bir yolculuk geçirebilirler.
Kediler için yaş mama ya da ödül krakerleri alabilirsiniz. Köpekler için ise kemik şeklinde bisküvilerden alabilirsiniz, buna bayılıyorlar.
Kediler kuma ihtiyaç duydukları için onların tuvalet ihtiyaçlarını gidermek köpeklere göre daha kolay. Köpüşünüzün yolculuk öncesi ihtiyacını mutlaka gidermek için yürüyüşe vakit ayırın. Kediniz için ise yanınızda mutlaka az da olsa kedi kumu taşıyın.
Bazı havalimanlarında normal tuvaletler ve bebek bakım odalarının yanısıra, evcil hayvan bakım odaları da var. İstanbul Havalimanı, Londra Heatrow Havalimanı, Frankfurt Havalimanı, Los Angeles Havalimanı bunlardan bazıları.
İstanbul kalkışlı ve varışlı uçuşlarınızı, İstanbul Havalimanı’ndan yapmanız evcil hayvan ile seyahatlerde size rahatlık sağlayacaktır. Çünkü evcilinizin ihtiyaç duyacağı her şey, bu bakım odalarında mevcut. İstanbul Havalimanı’nda biri giden yolcu katı, güvenlik kontrolü sonrası, diğeri ise gelen yolcu katı, bagaj alım sonrası olmak üzere 2 adet evcil hayvan bakım odası mevcut.
İstanbul Havalimanı Evcil Hayvan bakım odaları ile ilgili detaylı bilgi için bu linke tıklayabilirsiniz.