“Ermenistan vizesi alıp ne yapayım?” diyenleri duyar gibiyim. Dünya küçük, Türk pasaportlarına Schengen yolları tıkalı. Euro/Usd zaten almış başını gitmiş. Naapalım yani evde paslanalım mı? Kolay vize veren ve hesaplı yer nereyi bulursak oraya gidiyoruz artık. Biz de bunu bulduk. Var mı itirazı olan :))

Ermenistan deyince tüyleri diken diken olan çok insan var. Şimdiden uyarıyorum bakın, bu yazı size göre DEĞİL. Okuyup ondan sonra bana sosyal medyadan ya da burada yorumlardan saldıran olursa savcılığa veririm 🙂 Güldüğüme bakmayın, ciddiyim. Bitin artık.

Dünyayı olduğu gibi kabul eden ve bu haliyle keşfetmek isteyen bir avuç gezgin var. Bu yazıyı onlar için hazırladım. Eğer sen de onlardansan, doğru yerdesin. Her ne olursa olsun, önyargılarımı bırakıp Ermenistan’a gitmek istiyorum diyen gezginlere bu seyahat planının en önemli konusu ile ilgili yol göstermek boynumun borcudur. Vize konusundan kafanızdaki soru işaretlerini giderdikten sonra seyahatinizin kalanı için Erivan Gezi Tüyoları ve Erivan Gezi Rehberi yazılarımı da sırasıyla okumak üzere yan sekmelerde hazır bulundurun. Ayrıca aşağıdaki bağlantıdan Youtube videomu da izlemeyi ihmal etmeyin 🙂

Kimler Ermenistan’a Vizesiz Seyahat Edebilir?

Kimse 🙂 Teknik olarak Türk pasaportu taşıyan hiç bir insan evladı Ermenistan’a vizesiz gidemez. Yeşil pasaportlular da dahil. Hatta onlar daha çok dahil. Çünkü onlara kapı vizesi de yok :((

Yeşil pasaport ile ilgili detayları yazının ilerleyen kısımlarında paylaşacağım. Fakat şu kadarını söyleyeyim, yeşil pasaportunuz varsa Ermenistan’a girişiniz neredeyse imkansız. Bu yüzden illa Ermenistan’a gitmek istiyorsanız ilk iş olarak bu linkten bordo pasaport randevusu alın.

Online Vize İle Kapı Vizesi Arasında Ne Fark Var?

Adı üstünde biri online olarak alınıyor, diğeri sınır kapısından 🙂 Ama tek fark elbette bu değil.

Kapı vizesi anlık olarak pasaportunuza basılıyor. Online vize ise 3 iş günü içerisinde çıkıyor ve size mail olarak geliyor.

Eğer Ermenistan’a Gürcistan üzerinden karayolu ile giriş yapacaksanız, kapı vizesi kolaylıkla alınabiliyor. Hiç online vize ile uğraşmayın. Sebebini az sonra detaylıca anlatacağım.

Ama eğer havayolu ile gidecekseniz o zaman önceden başvuru yapıp online vize alın. Çünkü havalimanında her ne kadar kapı vizesi var demiş olsalar da, gişelerde kimsenin olmayışı bana güven vermedi açıkçası.

Erivan Havalimanı’na inişin ardından pasaport kontrolü öncesi vize için ödeme bankosu ve vize başvuru deski var. Sabah çok erken saat olmasından kaynaklı mı yoksa Ermenistan’ın pek turist almayan bir ülke olmasından mı kaynaklı bilmiyorum. Ama vize başvuru deski bomboştu. “Kapı vizesi alabilir miyiz?” dediğimde ihtiyacımız varsa birini çağırabileceklerini ve deski açtırabileceklerini söylediler. Ama dediğim gibi ben buna pek güvenemedim. Siz işinizi sağlama alın.

Online Ermenistan Vizesi

Ermenistan vizesi normalde online olarak alınıyor. Bu linkten e-vize başvurusu yapabileceğiniz sayfaya ulaşabilirsiniz. Sonrasında “apply for e visa” seçeceğine tıklamanız ve açılan sayfada karşınıza çıkan soruları cevaplamanız gerekiyor.

Türkiyeden de belli bir adıma kadar başvuru gayet güzel yapılıyor. Fakat vize ücreti ödeme adımında “bu ülkeden bu işlem yapılamamaktadır” şeklinde bir uyarı alıyorsunuz.

Buna çözüm olarak bazı gezginler vpn kullanmayı denedi ve bu yöntem başarılı oldu. Ama biz vpn ile işi çözemedik. Aynı şekilde bazı gezginler de vpn ile denemelerine rağmen Türkiye üzerinden bu işlemi yaparken hata aldıklarını söylediler.

Bu durumda işlemi tamamen yurtdışı üzerinden yapmak gerekiyor. Bereket ki kardeşim İrlanda’da yaşıyor. Biz pasaport, uçuş ve konaklama bilgilerimizi kendisine ilettik. O bizim yerimize formu doldurup belgelerimizi sisteme yükledi ve ödememizi yaptı. Eğer Türkiye’den vpn kullanarak bu işlemi yapamadıysanız ve yurtdışında bir tanıdığınız varsa, direk ondan rica edin. Hatta vpn ile hiç uğraşmadan direk ricacı olun.

Başvuru için pasaport bilgileriniz, dijital ortamda biyometrik fotoğraf zorunlu. Destekleyici olarak da uçak bileti, otel rezervasyonu ve seyahat sağlık sigortası gibi şeylerin pdfini yükleyebilirsiniz sisteme. Bunların olması zorunlu değil, ama olursa da iyi olur.

Başvuru esnasında belirtmiş olduğunuz mail adresinize vize onayı ya da reddi 3 iş günü içerisinde geliyor. Onay nasılsa hemen gelire güvenip yarına uçak bileti almayın. Biz bunu hesaba katmadan önce uçak biletini sonra vizeyi aldık ve bu çok büyük bir hataydı. Önce vizenizi alın. Ya da seyahatinize uzun süre varsa önce uçak bileti sonra vize başvurusu şeklinde yapın.

Eğer vpn çalışmadı, yurtdışından kimseye yaptırma şansınız da yoksa, o zaman iş kapı vizesine kalıyor. Onun da detaylarını aşağıda anlattım.

Online Vize Onayı

Online vize başvurunuz 3 iş günü içinde değerlendirilir sonucu size mail olarak geliyor. Aşağıda gördüğünüz onay mailine tıkladığınızda başvuru numaranız ile sorgu yapabileceğiniz bir sayfa göreceksiniz.

Burada captha doğrulamasını yaptıktan sonra aşağıdaki görselde göreceğiniz ekrandan download butonuna tıklamanız gerekli.

Vizenizi bilgisayara indirdikten sonra mutlaka çıktısını alın. Ama telefonunuzda da mutlaka indirilmiş olsun. Ülkeye girişte Türk pasaportunu görünce denk geldiğiniz gümrük polisinin insafına göre bir kaç soruya maruz kalabilirsiniz. Ardından gümrük polisi pasaportunuza alnıyla giriş damgası basacak. Damga basmama gibi bir durum olduğunu sanmıyorum.

Kapıda Ermenistan Vizesi

Eğer Ermenistan’a Gürcistan üzerinden karayolu ile ulaşacaksanız, en güzel yöntem kapı vizesi almak. Hiç vpn ile falan uğraşmadan, tertemiz. Yanınızda vesikalık fotoğraf bulundurun, ne olur ne olmaz. Bunun dışında bir de dönüş bileti ve konaklayacağınız yer ile ilgili çıktılar mutlaka yanınızda olsun.

Yeşil Pasaporta Ermenistan Vizesi Sorunsalı

Ermenistan yeşil pasaportun avantaj değil, dezavantaj olduğu ülkelerden. Yeşil pasaport sahibi Türk vatandaşları kapıda Ermenistan vizesi alamıyor. Hatta online vize de alamıyor. Bunun yerine konsolosluğa gidilmesi gerekiyor. Fakat o da nesi? Ermenistan’ın ülkemizde konsolosluğu yok 😀

Bu Meksika açmazına çözüm, yeşil pasaportluların gidip ikinci olarak bordo pasaport çıkartarak seyahat etmeleri. Buna alternatif yöntem bilen varsa yorumlarda paylaşın. Çünkü ben bilmiyorum.

Ermenistan’a Girişten Sonra Azerbaycan’a Giriş

Ermenistan ve Azerbaycan’ın arası diplomatik olarak en az bizimle oldukları kadar kötü. Hatta daha beter. Bu yüzden pasaportunuzda birinin giriş damgası varsa diğerine girişi unutun. Özellikle Azerbaycan bu konuda inanılmaz ketum. Neyse ki bunun bir çözümü var. Çünkü Azerbaycan’a Türk vatandaşları çipli kimlikle girebiliyor.

Eğer önce Azerbaycan seyahatiniz varsa, kimlikle giriş yapın. Azerbaycan’ın Ermenistan’a girişten sonra kimlikle dahi olsa Türk vatandaşlarını almadığına dair duyumlar aldım ama doğruluğundan çok şüpheliyim. Deneyimlemiş olan varsa beni de bilgilendirsin.

Ermenistan Vizesi Ne Kadar?

Vize ücreti çok cüzi bir miktar. Sadece 7 Usd gibi komik bir rakam. Bu tutarı online vize başvurusunda kredi kartınız ile ödüyorsunuz. Kapı vizesinde ise nakit olarak.

Ermenistan vizesi ile ilgili tüm sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz. Ayrıca bana sosyal medya hesaplarım üzerinden de sorularınızı gönderebilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *