Ermenistan, Türk vatandaşlarının gidebileceği en ilginç ülkelerden bir tanesi. Ağrı Dağı’nın diğer tarafındaki hayatı merak eden de pek çok gezgin var. Ama bu ülke, başka ülkelere benzemez. Bilmeniz gereken bazı önemli konular var.

Ermenistan sınır komşularımız içerisinde en gergin ilişkilere sahip olduğumuz ülke. Ermenistan’da Türk olmak, insana kendini kelimenin tam anlamıyla “savunmasız” hissettiren bir oluş hali. Her iki tarafın da birbirine duyduğu kin ortada.

Ama bu durum Ermeni gezginlerin bize, bizim onlara turistik seyahatler düzenlememize pek engel olmuyor. Kendini gerçekten dünya vatandaşı gibi hisseden ve “onlar bizim atalarımıza bunu yaptı” deyip atalarının yediği haltların acısını bugünkü gençlerden çıkarmayı reddeden insan sayısı hiç de az değil. Fakat maalesef bunun aksini düşünen ve bu şekilde hareket eden insan sayısı da her iki tarafta da daha fazla. İki ülke arasında hep gergin bir ilişki vardı ve olmaya da devam edecek. Bu yüzden Ermenistan’a turistik olarak seyahat etmek isteyenler uyarmak istediğim bazı konular var. Bu yazı ile birlikte Ermenistan Gezi Rehberlerimi de okumayı unutmayın. Ayrıca aşağıdan Erivan gezimin Youtube videosuna da ulaşabilirsiniz.

1-Bu Ülkede Sahipsiz Olduğunuzu Bilin

Evet, Ermenistan’da tamamen sahipsiziz. Çünkü Ermeni topraklarında ülkemizi temsil eden bir konsolosluk yok. Aynı şekilde bizim ülkemizde de onların konsolosluğu yok.

Diplomatik gerginliklerin bir sonucu olarak her iki ülkenin de birbirinde temsilciliği olmaması, bu ülke vatandaşlarının birbirlerine turistik seyahat etmesinin önündeki en büyük engel. Çünkü başta vize sorunu olmak üzere bu durum pek çok sakatlığa sebep olabilir. Türkiye’da yaşayan sayısız Ermeni ve Ermenistan’da yaşayan sayısı Türk var. Ama buna rağmen karşılıklı olarak temsil edilmiyor her iki taraf da.

Ülkede çıkabilecek herhangi bir olayda sığınabileceğiniz tek varlık Allah. Bu yüzden ilk uyarım “olaylara karışmayın” olacak 🙂

2-Polisler Sizden Yana Tavır Almayacak

Yine yukarıda bahsettiğim konu ile alakalı olarak, polisin karışması gereken herhangi bir durum yaşanırsa, haklı olsanız bile polisin sizden yana tavır almasını sakın beklemeyin. Bu yüzden lütfen kimse ile dalaşmayın. Evet, siz haklı olabilirsiniz. Ama polis Ermenistan vatandaşı. Ve aklı selim biri mi yoksa Türk düşmanı biri mi bilemezsiniz. Dolayısıyla kendinizi polis ile yüzyüze gelecek bir durumun içine düşürmemeye çalışın.

3-Seyahat Sağlık Sigortası Yaptırın

Her ülkeye gidiş öncesi zaten yapılması gereken bu sigorta, söz konusu Ermenistan ise *2 derecede önemli. Çünkü güvenlik güçlerinin sizden yana olmayacağı ihtimali gibi, sağlık personelinin de sizden yana olup olmayacağını bilemezsiniz.

Dünyanın bin türlü hali var. Kazanın ya da hastalığın insanı nerede bulacağını bilemeyiz. “Bana bir şey olmaz” demek yerine tedbirinizi alın. Mutlaka Ermenistan’ı kapsayan bir seyahat sağlık sigortası yaptırın.

4-Havayolu İle Gidecekseniz Kesinlikle Vizenizi Önceden Alın

Vizesi online olarak kolayca alınabiliyor. Ayrıca kapı vizesi imkanı da var ama ben kapı vizesini havalimanında Türkler için verirler mi vermezler mi açıkçası emin olamadım. Hiç güven vermedi bana.

Online vize alırken de ödeme adımında sizin Türkiye üzerinden online vize almaya çalıştığınızı tespit edip, ödeme adımında blokluyorlar. Bunun tek çözümü de yurtdışında yaşayan bir eş dost varsa bilgilerinizi kendisine iletip sizin adınıza onların vize başvurusu yapması. Vpn ile Türkiye’den yapmak da çare olmuyormuş. Deneyenler oldu, çalışmadı.

Ermenistan vizesi ile ilgili tüm detayları bu linkteki yazımdan öğrenebilirsiniz.

5-Yerel Halk Tarafından Benimsenmeyi Beklemeyin

Halkın bir kısmı Türk olmanız ile hiç ilgilenmeyecek. Ama bir kısmı da buna tilt olacak. Şaşkın ve sinir bozucu bakışlar, karşılaşacağınız en masum tepki olabilir. Size laf atabilirler. Küfür edebilirler. Daha da ileriye taşıyıp, fiziksel saldırıya kadar götürebilirler. Kendinizi, kimseye bulaşmadan sakının.

Ermenistan ile ilgili tüm sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz. Ayrıca bana Instagram hesabım üzerinden DM yoluyla da ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *