Aranızda uygun fiyatlı deniz tatilinin bir hayal olduğunu düşünenler görüyoruz. Bodrum’da, Çeşme’de Alaçatı’da deniz tatili yapmak için artık bol sıfırlı rakamlar ödememiz gerektiği hepimizin malumu. Ama bu durum, orta direk beyaz yakalının deniz tatilinden mahrum kalacağı anlamına gelmiyor. “Dalyan gibi” Dalyanımız var 😛 şeklinde iğrenç bir espri ile girizgahı yaptığımıza göre size Dalyan övmeye başlayabiliriz. Ama başlamadan önce size mutlaka aşağıdaki bağlantıdan Youtube videomuza da izlemenizi tavsiye ederiz. Çünkü videolarımız ve yazılarımız her zaman birbirini tamamlayacak şekilde düzenleniyor. Biri olmadan diğeri eksik kalıyor. Ayrıca Dalyan Tekne Turları ve Gökbel Radar Tepesi Yol Tarifi yazılarımıza da mutlaka göz atın.

https://youtu.be/X8GI3CrZZtw

Neymiş efendim beachlere girişler çok pahalıymış. En kıytırık otelin geceliği 6525545 TL’den başlıyormuş. Su bile 10 liraymış. Eniştesinin yazlığı olan varsa tutmayız, orada tatil yapsın. Ama o kadar şanslı olmayanlar var aramızda. Onlar içinde Dalyan çok güzel bir seçenek. Hem uygun fiyatlı hem de sakin. Hele ki beach ve gece hayatı merakı olmayanlar için cennetten bir köşe.

Sadece deniz, kum, güneş değil, doğa, kültür, tarih de olsun diyenleri de bu tarafa alalım. Çünkü Dalyan sadece deniz, kum, güneş ve gece hayatı isteyenleri pek tatmin edecek bir yer değil. Özetle tatil yeri seçerken hem ekonomi, hem dolu dolu aktivite, hem de sakinlik arayanların yeri Dalyan. Gece hayatı ve beach club isteyenleri Bodrum’a gönderip arkalarından da su dökelim.

Yerli turistin sadece manzara tepelerine Instagram fotoğrafı çekilmek için rağbet gösterdiği bu cennet parçası yere, İngilizler Türklerden daha çok sahip çıkıyor. Yaz aylarında burada yerli turistten çok İngiliz turist görmek işten bile değil bu yüzden.

Dalyan Turu Planlaması

Dalyan turunuzu verimli bir şekilde planlayabilmek için ise öncelikle Dalyan deltasının anatomisini iyi bilmek gerekiyor ki nereleri görmek istediğinize daha rahat karar verebilin.

Dalyanın bir ucu, Köyceğiz ilçesindeki Köyceğiz Gölüne kadar uzanıyor. Zaten deltanın başladığı yer de burası. Bitişi de Ortaca’ya bağlı olan Dalyan köyü. Köyceğiz gölü bir zamanlar Akdeniz’deki bir koydan ibaretmiş aslında. Fakat zaman içinde Dalyan nehrinin taşıdığı alüvyonlar denize doldukça, Köyceğiz Gölü, koy olmaktan çıkıp bildiğimiz anlamda bir göl haline gelmiş.

Dalyanı 2 şekilde görmenizi ısrarla tavsiye ediyoruz. İlki tekne turları ile labirent gibi sazlıkların içinden geçerek lagünün derinliklerine dalmanız. İkincisi ise biraz zorlayıcı bir yolculuk da olsa, lagünü kuşbakışı görebileceğiniz 2 tepeden birine çıkmanız. Eğer tepelere çıkma imkanınız yoksa, en azından lagünü Kaunos Antik Kentinden görün deriz. Çünkü lagün en güzel manzarayı yüksek yerlerden veriyor.

Köyceğiz-Dalyan Deltası

Köyceğiz-Dalyan deltası, Dalyanın bütün alametifarikası. Burada yiyeceğiniz tadına doyulmaz mavi yengeçler ve balıklar işte bu lagünde yetişiyor. Ülkemizin en değerli habitatlarından bir tanesi. Sadece görsel güzelliği ile değil, biyoçeşitliliği ile de dünyanın sayılı alanlarından biri. Zaten dünyada bu kadar karışık ve zengin sadece 7 tane lagün sistemi var. Bu 7 dünya harikasından biri Dalyan’da.

Bir tarafta İztuzu Plajı, bir tarafta yukarıdan bakıldığında labirent gibi görünen sazlıklar ile Dalyan Kanalı. Bir tarafta Akdeniz, diğer tarafta Sulungur gölü. Dünya üzerinde görüp görebileceğiniz en karışık ekosistem, ve en güzel manzara. Yani anlayacağınız, Dalyan demek bu lagün sistemi demek.

Hepimizin bildiği gibi Caretta Carettalar için önemli bir yer Dalyan. Yukarıda bahsettiğim mavi yengeçler için de öyle. Ayrıca Dalyanda inanılmaz bir balık bolluğu var. Bu saydıklarımız sadece bizim bildiklerimiz. Bilmediğimiz daha neler vardır bir düşünün. Bu kadar çok canlı çeşitliliğine ev sahipliği yapabilen nadir alanlardan bir tanesi Dalyan.

Dalyan lagününü demek, aynı anda aşağıda ismini göreceğiniz pek çok yeri de görmüş olmak anlamına geliyor. Çünkü Dalyan lagünü Sulungur Gölü, Hamam Gölü, İztuzu plajı, Dalyan kanalı ve Köyceğiz Gölü ile bir bütün oluşturuyor. Fakat burada önemli nokta, bunlardan hangilerine ne şekilde görmek istiyorsunuz? Genel olarak Dalyan’ı gezmenin en kolay ve verimli şekli tekne turları. Tekneler ile Köyceğiz Gölüne kadar gidebileceğiniz gibi, çevre koyları da görme imkanına sahip olacaksınız. Yani Dalyan’da arabadan ziyade tekneye ihtiyacınız var. Bu yüzden Dalyan Tekne Turları yazımıza da göz atmayı unutmayın.

Aşağıdaki bağlantıdan Dalyan gezilecek yerler ve koylar haritamızı görebilirsiniz. Harita üzerinde yer alan noktaları aşağıda sizin için sırasıyla listeliyoruz. Listeyi “Dalyan deltasının içinde kalan yerler”, “İztuzu plajının Akdeniz tarafında kalan koylar” ve “seyir noktaları” olarak 3 parçaya ayırdık. Böylece özellikle görmek istediğiniz şeylerin Dalyanın neresinde kaldığını rahatlıkla görebileceksiniz.

Dalyan-Köyceğiz Deltası İçinde Kalan Yerler

Haritayı açıp baktığınızda, İztuzu plajının yukarı kısmında kalan yerlerden bahsediyoruz bu kısımda.

Yuvarlakçay (1 numara)

Buzzzzz gibi kaynak suyunun Köyceğiz gölüne doğru yolculuğuna şahit olup, serinliğin tadını çıkarabileceğiniz doğa harikası. Buzzzz gibi derken mübalağa etmiyoruz. Suyun sıcaklığı 7-12 derece arasında değişiyor.

Son dönemde etrafındaki restoranlar ve üzerine kurulan salıncaklar ile iyice popülerleşti. Tam bir günübirlik kafa dinleme yeri. Kuytu bir cennet köşesi. Ama bu düzdüğümüz methiyeler tabi ki hafta içleri için geçerli. Hafta sonu insan sevmeyenlere tavsiye ettiğimiz bir yer olmaktan çıkıyor.

Suyun soğukluğu özellikle çok sıcak günlerde insanı inanılmaz rahatlatıyor. Hatta suya girmeden bile serinliyorsunuz. Fakat eğer kalp hastalığınız varsa, suya vücudunuzun tamamını sokmanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü gerçekten insanın nefesi kesiliyor suya girdiği anda.

Alabalıkların da sayıca bol olduğu Yuvarlakçay’da, nehir yatağı kenarındaki restoranlarda balık yemenizi de tavsiye ederiz. Biz Akarsu Restoranı tercih ettik. Su üzerine kurulmuş platformlarda ister yer sofrasında ister masalarda hem manzaralı hem de serin serin keyif yapabiliyorsunuz. Ayrıca çayın aktığı yatak üzerine kurdukları havuzlarda suyun akıntısı da azaldığı için rahatlıkla yüzebiliyorsunuz. Üstünüzü değiştirmek için kabinler de var.

Akarsu Restoranda kahvaltı kişi başı 50 TL (2021 yılı fiyatı). Yuvarlakçay’a çok sık giden ve bölgenin yerlisi olan arkadaşımızın bize ısrarla tavsiye ettiği, “kafa dinlemek için en iyi yer” dediği tesis burası. Ayrıca Yuvarlakçay’da yüzmek için de en güvenli yer. olduğunu söyledi. Çünkü yukarıda bahsettiğimiz gibi akıntı çok fazla ve yüzmek istiyorsanız akıntının yavaş olduğu yerleri seçmeniz çok önemli.

Ulaşım

Köyceğiz’e ulaşım kolay olsa da Yuvarlakçay’a ulaşmak için araç gerekiyor. Araçla ulaşım için bu linke tıklayarak yol tarifi alabilirsiniz.

Aracınız yoksa öncelikle Dalyan’dan dolmuş ile Köyceğiz’e geçmeniz gerekiyor. Dolmuş ile önce Dalyan’dan Ortaca Merkez’e, sonra da otogardan Köyceğiz dolmuşuna binmeniz gerekiyor. Dalyan-Ortaca arası 15 dakikada 1 minibüs hareket ediyor. Ortaca-Köyceğiz dolmuşu ise 10 dakikada bir kalkıyor. Köyceğiz’e vardıktan sonra Yuvarlakçay’a ulaşmak için epey bir mesafe yürümeniz gerekiyor.

Köyceğiz Gölü (2 numara)

Bir zamanlar Akdeniz’in bir koyu olan fakat artık bu özelliğini kaybetmiş olan göl. Oldukça geniş bir alana yayılan bu göl aslında Köyceğiz ilçesine bağlı.

Birden fazla kaynak tarafından beslenen Köyceğiz Gölü’nü besleyen en önemli kaynaklardan biri ise Yuvarlakçay.

“Köyceğiz gölünü görmeden göl gördüm demeyin” diyor Köyceğiz’in yerli halkı. Aynı zamanda gölün kıyısındaki Köyceğiz pazarı da oldukça meşhur. Eğer tur programınıza Köyceğiz Gölünü dahil edecekseniz, pazara da mutlaka uğrayın.

Sultaniye Kaplıcaları (3 numara)

Köyceğiz gölünün kıyısında yer alan şifalı kaplıcalar. Suyun sıcaklığı 39 derece. Ayrıca ülkemizin en yüksek radyoaktivite seviyesine sahip kaplıcası. Romatizma başta olmak üzere pek çok hastalığın şifası. Dalyan’a sağlık turizmi için gelenlerin ilk uğradığı yer.

Bizans döneminden bu yana burada sağlık tesisi varmış. Roma döneminde ise baya kapsamlı bir hastane haline getirilmiş.

Dalyan Çamur Banyoları (4 numara)

Şifalı olduğu söylenen çamurun içinde debelenerek kendinizi griye boyama imkanı bulabileceğiniz ama sonra temizlenmek istediğinizde duş bile bulamadığınız yer.

Yıllar önce Dalyan’a ilk gidişimde gördüğüm ve sonra bir daha uğramadığım yer (Ceren konuşuyor). Bölgenin yerlisi çok yakın bir dostumuzun rehberliğinde yaptığımız sonraki gezilerde buraya hiç uğramadık çünkü gerçekten pek bir numarası yok. Yine aynı arkadaşımızın söylediğine göre artık şifalı çamur da şifalı falan değilmiş. İnsan evladı çamuru bile kurutup tüketmiş. Şuan turist çekebilmek için yapay çamur ile dolduruyorlarmış.

İlk gidişimde girdiğimde gerçekten içerideki ağır kükürt kokusunu almıştım. İkinci gidişimde çamur banyolarını ziyaret etmek isteyen bir arkadaşımın üzerindeki çamurdan da aynı koku geliyordu. Fakat son ziyaretimizde yukarıdaki kötü haberi alınca, “o zaman zaten bir numarası kalmamıştır” diyerek girmekten vazgeçtik. Ama lebaleb kongre gibi üst üste çamurun içinde debelenmek ve üzerinizde kurumuş çamurla hatıra fotoğrafı çektirmek istiyorsanız tabi ki uğrayın.

Tur tekneleri ile gitseniz de buraya giriş için ekstra ücret ödüyorsunuz. Cüzi bir meblağ olsa da bizce pek lüzum yok. Çünkü Dalyan’da görülecek çok daha güzel yerler var.

Kaunos Kral Mezarları (5 numara)

Görmek istemeseniz de Dalyan’a giriş yaptığınız an ilk göreceğiniz şey bu kral mezarları. Kayaların erişilebilen en yüksek yerlerine oyulmuş olan mezarlar.

İnanışa göre mezarın ne kadar yüksekte olursa tanrıya o kadar yakın olurmuşsun. Bu yüzden Kaunoslular, tanrıya yakın olsunlar diye ölen krallarının mezarlarını bu kayaları oyarak yapmışlar.

Geceleri bu mezarlar çok güzel bir şekilde aydınlatılıyor. Vaktiniz varsa kanalın karşı kıyısındaki manzaralı mekanlardan birine oturun ve gece göreceğiniz manzaranın tadını çıkarın.

Kaunos Antik Kenti (6 numara)

Vikipedi bilgileri ile sizi sıkmak istemiyoruz. O yüzden özetin de özetini çıkararak yazıyoruz.

Kaunos, Karya ve Likya bölgelerinin tam ortasındaki sınırda kalıyor. Zamanının önemli bir ticaret ve liman kenti imiş. Fakat coğrafyanın kader olduğunu bir kez daha kanıtlarcasına, Köyceğiz Gölünün alüvyonlar ile dolarak denizden kopması sonucu liman da artık pek iş görmez olmuş.

Çok geniş bir alana yayılmasa da, Akropolü gezmek en azından yarım gününüzü alacaktır. Akropolün içerisinde Roma hamamı, bazilika ve amfitiyatro gibi önemli yapıların kalıntıları var.

Ulaşım

Antik kente ulaşmak için 2 seçeneğiniz var. İlki Dalyan’dan kalkan küçük teknelere binerek kanalın karşı kıyısına geçip, 15-20 dakikalık bir tırmanış ile akropole varmak. Tekneler için 2021 yılı geçiş ücreti tek yön 7.5 TL. Kanalın kıyısında kime sorsanız size bu küçük teknelerin yerini gösterecektir. Fakat eğer bu seçeneği kullanacaksanız, ve öğleden sonra serinlikte antik kenti gezmek istiyorsanız, küçük teknelerin saat 19.00’dan sonra çalışmadığını belirtelim. Yani saat 19.00’da geri dönüş için tekneye binmediyseniz, kanalın karşı kıyısında kalıverirsiniz.

İkinci seçenek ise, Köyceğiz’den araç yolu ile ulaşım. Köyceğiz gölünün kıyısından dolaşarak virajlı yollardan geçerek Kaunos’a ulaşabilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 1 saat sürüyor. Yol tarifi için bu linke tıklayabilirsiniz.

Giriş Ücreti

Müzekart var ise giriş ücretsiz. Yok ise 2021 yılı giriş ücreti 17,5 TL

Ziyaret Saatleri ve Günleri

Haftanın her günü açık. Saat 10.00-16.00 arası giriş yapabilirsiniz. Gişe ise saat 15.30’a kadar açık.

Dalyan Lagünü (7 numara)

Dalyanın derinliklerine yolculuk dediğimiz kısım işte burası. Labirent gibi sazlıkların arasından tekneler ile yapacağınız masal gibi bir yolculuk. Mümkünse bineceğiniz teknenin burun kısmında kendinize yer tutun ve en geniş açı ile, panoramik bir şekilde yolculuğun tadını çıkarın. Lagün içindeki bu gezinti, Dalyan’da yapacağınız en huzur verici aktivite olacak.

Yukarıdan baktığınızda gördüğünüz kıvrım kıvrım sazlıkların arasında yolunuzu bulmak zor gibi görünse de, denizciler için bu hiç de zor değil. Her deliğini ezbere biliyorlar.

Şansınız varsa, karşınıza Caretta Carettalar çıkacak. Fotoğraf makineleriniz, telefonlarınız, aksiyon kameralarınız her daim hazır olsun.

Dikkat etmeniz gereken nokta ise, eğer tekneniz çift katlıysa ve kooperatif teknesi ise, açık denize çıkana kadar üst kata çıkamıyorsunuz. Özel teknelerde bu kısıtlama yok ama kooperatif teknelerinde böyle bir yasak getirilmiş. Ama yine de siz teknenin ya ön ya da arka kısmında yerinizi kapın ki görüş açınız olabildiğince geniş olsun.

Ala Göl ve Sülüngür Gölü (8 ve 9 numara)

Ala Göl, yani tekne kaptanlarının deyimi ile Hamam Gölü, nispeten daha sıcak suyu ile bilinen küçük bir tatlı su gölü. Suyun içinde gözünüzü açarsanız karanlık bir yeşillikten başka bir şey görmüyorsunuz. Günlük tekne turlarının çoğunluğu bu gölde yüzme molası veriyor zaten. O yüzden buraya karayolu ile ulaşmaya falan çalışmayın. Zaten ılık suyu dışında pek de bir numarası olduğunu söyleyemeyiz.

Sülüngür Gölü ise Gökbel tepesine çıkarken kıyısından geçeceğiniz sakin ve huzurlu bir göl. Genelde balık tutmak isteyenlerin kıyısını mesken tuttuğu bir yer. Kamp sandalyesi ve iki bira alıp günü batırmalık bir manzaraya sahip.

İztuzu Plajı (10 numara)

Dalyan denince akla gelen en ikonik ikinci yere geldik. 4,5 km uzunluğu ile ülkemizin en güzel plajlarından biri olan İztuzu plajı.

Gerçekten de ülkemizin en nadide plajlarından bir tanesi. Bir tarafı tatlı su bir tarafı tuzlu su olan bir sahil şeridi görmek pek de sık rastlanacak bir durum değil çünkü.

Aynı zamanda Caretta Carettaların da yumurtlama bölgesi olduğu için ayrı bir öneme sahip bu plaj. Kaplumbağaların yumurtlama bölgelerine, yumurtalara zarar gelmemesi için işaretler bırakılıp korumaya alınıyor. Ayrıca yumurtadan çıkan yavruların yollarını şaşırıp denizden uzaklaşmaması için bölgede akşam saatlerinde ışık yakılması da yasak.

Denize Giriş

Eğer günlük tur satın aldıysanız, zaten her türlü İztuzu plajına uğrayacaksınız. Fakat İztuzu plajına gidip tüm günü orada geçirmek isterseniz, şemsiye ve şezlong kiralayabileceğiniz 2 seçenek var. İlki Dalyanağzı Plajı ikincisi ise Belediye Plajı. 15-20 lira gibi cüzi ücretler ile bu plajlardan şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. Her ikisi de belediye tarafından işletiliyor.

Eğer günlük turlar ile İztuzu plajına gelirseniz buradan denize giriş için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.

Deniz her zaman biraz dalgalı ve hava rüzgarlı. Fakat yine de İztuzu plajında denize girmek çok keyifli. Deniz oldukça sığ ve suyu da ılık. Yani çocuklu aileler için ideal.

Ulaşım

Dalyanağzı plajına gitmek isterseniz, buraya kara yolu ile ulaşım yok. Dolayısıyla Dalyan merkezden kalkan dolmuş tekneler dışında alternatifiniz de olmayacak. 2021 yılı dolmuş tekne fiyatları 30 TL.

Belediye plajına ise karayolu ile ulaşım var. Otopark imkanı da mevcut. Otopark için ekstra 15 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Yeme-İçme

Her iki plajın da işlettiği küçük kafeler var. Ayrıca mavi yengeç yemek isterseniz, Dalyanağzı’nın göl tarafında yengeç satın alabileceğiniz tekneler mevcut. Pişmiş paketler halinde satılan yengecin tanesi 40 TL. Yarım isterseniz 20 TL. Dilerseniz çiğ olarak alıp kendiniz de pişirebilirsiniz.

Duş/WC

Tuzlu su aksa da her iki plajın da duş imkanı var. Aynı şekilde WC de bulunuyor. Üst değiştirmek için kabinleri de mevcut.

DEKAMER ve Kaptan June Kulübesi (11 ve 12 numara)

DEKAMER, Caretta Carettalar için kurulmuş bir rehabilitasyon merkezi. Kaplumbağaların korunması, yaralı ve hasta olanların iyileştirilmesi ve bakımlarının yapılması amacıyla kurulmuş. Böylece zaten nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan kaplumbağa populasyonu, birey kaybetmeden neslini sürdürebiliyor.

Kaptan June Hut olarak bilinen küçük kulübe ise, Caretta Carettaların korunması ve neslinin devam etmesi için bütün zenginliğini ve ömrünü elinin tersiyle itmiş koca yürekli insan June Haimoff’un hediyelik eşya satışı yaptığı bir kulübe. Bugün hala İztuzu plajı Caretta Carettalar ile ünlü ise bunu Kaptan June’a borçluyuz.

Kaptan June İle Tanışın

Aslen İngiliz olan June Haimoff, 1922 doğumlu. Oldukça zengin ve sosyetik bir hayata sahipmiş geçmişinde. Dünya jet sosyetesinde bile ismi geçmiş hatta.

Eşiyle boşandıktan sonra kendine küçük bir tekne alıp, Ege sahillerini gezmiş. Yolu bir gün Dalyan’a düşmüş. İztuzu plajında kendine bir baraka inşa etmiş. Teknesinde ve barakada geçen günlerinde Caretta Carettalar ile tanışmış. Onları gözlemleyerek haklarında tüm bilgileri edinmiş. Hikayenin bundan sonraki kısmında ise neredeyse bütün hayatını bu deniz canlıları hayatta kalsın diye harcamış.

İztuzu sahiline otel yapılmasını engellemiş. Dalyan’a bu kadar çok İngiliz turistin gelmesinin en büyük sebebi Kaptan June’un İztuzu Plajı ve Caretta Carettalar için verdiği mücadelenin dünya basınında da büyük ses getirmesi. Bize ait olana bizden daha çok sahip çıkan bu koca yürekli kadın hala hayatta ve Dalyanda yaşıyor.

Deniz kaplumbağaları ile ilgili yürüttüğü çalışmaları takip etmek ve bağış yaparak destek olmak için bu linke tıklayabilirsiniz.

Dalyan Lagünü Dışında Kalan Koylar

İztuzu plajından sonra açık denize çıktığınız zaman sizi başka bir dünyanın karşıladığını göreceksiniz. Akdeniz’in sonsuz mavilikleri ve turkuaz sularında yüzmek isteyenlerin uğraması gereken yerler işte bunlar. Turkuaz sularına dalıp dalıp çıkmayasınız geliyor. Derin maviliklere açılmak isteyenler mutlaka notlarını alsın. Yukarıdaki haritada verdiğimiz sıraya göre listeliyoruz.

Delikli Ada (1 numara)

Tur teknelerinin uğramadan geçmediği, misafirlerin tekneden adaya kadar yüzdüğü ve turkuaz sularından gözlerimizi alamadığımız ada. Dalyan’ın Akdeniz ile buluştuğu yer. Yakınlarındaki mağaralara da yüzebilirsiniz fakat deniz kestanelerine karşı çok dikkatli olmalısınız.

Ekincik ve Semisçe Koyları (2 numara)

Sakin, sessiz ve temiz koylar. Hala bakir kalmayı başarabilmiş ender yerlerden. Yine tur teknelerinin en çok uğradığı noktalardan bir tanesi. Karayolu ile de ulaşımı var ve kampçıların çok sevdiği, orman içinde, tesis olmayan doğal yerlerden bir tanesi.

Kargıcak Koyu (3 numara)

Karadan da ulaşımı olan, bakir kalmış, temiz bir diğer koy. Kara ulaşımı bozuk yolu sebebiyle bir miktar sıkıntılı, ama kesinlikle o yolu çektiğinize değecek bir yer ile karşılaşıyorsunuz. Koyda şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz bir tesis de mevcut.

Tesis temiz ve şık bir işletme. Bazı günler öğleden sonraları DJ performansı da var. Ama daha ziyade sessizlik ve huzur arıyorsanız, sabah erken saatlerde burada olmakta fayda var.

Ayrıca Kargıcak koyunun yakınlarında kano ile ulaşabileceğiniz çok daha bakir ve pek insanın uğramadığı koylar var. Tesisin su sporları merkezinden kano kiralayarak bu koylara ulaşabilir ve insansız hava sahasında keyif yapabilirsiniz.

Dalyan Seyir Noktaları

2 adet nur topu gibi manzara noktası var Dalyanda. Bunlar su götürmez şekilde Türkiye’nin en güzel manzara noktaları. En az birine çıktığınızdan emin olun.

Yollarının bozuk ve navigasyonun sıkıntılı olduğu söylense de aslında o kadar da zor değil. İşinizi oldukça kolaylaştıracak Gökbel Radar Tepesi Yol Tarifi yazımızda çok detaylı bir yol tarifi ve harita bulacaksınız. Yol tarifinde sözü geçen tüm sapakları haritada tek tek listeledik. Çok rahatlıkla ulaşım sağlayabileceksiniz.

Gökbel Radar Tepesi

Bizim çıktığımız tepe buydu. Diğerine göre çok daha yüksekten manzara izleme imkanınız olan fakat çok da konforlu olmayan tepe burası. Diğerine göre daha az detay göreceğiniz, ama çok daha panoramik bir manzara. Resmen bütün Dalyan ayaklarınızın altında.

Gökbel Radar Tepesine çıkmayı düşünenler için hazırladığımız detaylı yol tarifi yazımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.

Çandır Seyir Terası

Diğerine göre yüksekliği daha az olan ve panaromikten ziyade, detay görmek isteyen fotoğrafçılara hitap eden manzara noktası. Sazlıklar ve Dalyan kanalı burada hem yüksekten hem de çok daha detaylı görünüyor.

Diğerine göre ulaşımı biraz daha kolay olan bu teras, Gökbel Radar Tepesine de karşıdan selam çakıyor.

Ulaşımı en az diğeri kadar sıkıntılı olan bu tepe için de mutlaka 4*4 bir araca, hiç değilse altı yüksek bir araca ihtiyacınız var.

Bonus Notlar

Kaunos Çay Bahçesine Mutlaka Uğrayın

Eğer kral mezarlarına karşı keyif yapmak isterseniz gitmeniz gereken adres kesinlikle burası. Sadece çay kahve değil, alkol ve yiyecek birşeyler de bulabileceğiniz bir mekan.

Dalyan’ın en keyifli ve en uygun fiyatlı mekanı desek abartmış olmayız. Mutlaka uğrayın ve akşam serinliğinde burada keyif yapın.

Çağrı’da Balık Ekmek Yiyin

Dalyan merkezde, Ortaca minibüslerinin kalktığı durağın hemen karşısında bulunan sokaktaki şirin mi şirin balık lokantası Çağrı Balıkname. Üstelik fiyatları da çok uygun. Balık ekmek sadece 23 TL.

Yediğimiz balık ekmeğin içinde bir biz eksiktik. Öyle de dolu dolu ve doyurucu. Ayrıca Karides Tava ve Acılı Ezmelerini de deneyin.

Hafif meyhane tadındaki bu mekanda rakı için ve meze yiyin. Eğer alkol tüketmiyorsanız, hiç değilse mezelerini deneyin. Kesinlikle memnuniyet garantili. Özellikle mezelerinden Acılı Ezmenin tadına doyamadık. Bu yüzden ısrarla tavsiye ediyoruz.

Mavi Yengeç Eskisi Gibi Değil

Biliyoruz ki bir çoğunuz denemek istiyorsunuz. Ya da çoktan denediniz ve tadı damağınızda kaldı. Ama inanın işler eskisi gibi değil.

Burada mavi yengece olan talep ne yazık ki mavi yengeç katliamı ile son bulmuş. İlk ziyaretimizde belli bir boyuttan küçük yengeçleri denize geri atmıştık. Ama artık yavru yengeçleri bile avlıyorlar. Dolayısıyla her yeni gelen talep, yengeçler için bir yeni tehdit daha anlamına geliyor. Gerçekten bu kadar doğal ve lezzetli yengeç bulmuşken yemek istemekte haklısınız ama lütfen yapmayın.

Üstelik yengeç porsiyon fiyatları da almış başını gitmiş. Artık bir yengeci ortadan kırıp porsiyon niyetine bile satıyorlar. Gerçekten büyük bir aptal yerine koyma hali var. Bu yüzden sizden ricamız lütfen dediğimizi yapın ama yaptığımızı yapmayın. Çünkü biz pişman olduk 🙁

Eğer Dalyan ile ilgili bize sormak istediğiniz sorular varsa, yazıya yorum olarak yazabilirsiniz. Aynı zamanda bize sosyal medya hesaplarımız üzerinden DM yoluyla veya aşağıdaki butondan mail atarak da sorularınızı iletebilirsiniz.

3 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *