İçmeye ayranı olmayanların taht-ı revan ile yurt dışına gittiği günler yaşıyoruz. Pek çok gezgin artan döviz kurları sebebiyle (biz de dahil) bu ülkeye bir hayalini daha feda etti. Peki gerçekten Avrupa artık hayal mi? Daha doğrusu genel olarak seyahat etmek hayal mi? Asla değil. En azından Couchsurfing kullananlar için değil 😀

Döviz aldı başını gitti mi? Dolarla maaş almıyor musunuz? Sıradan bir gezginin Euro ile ne işi var? İşi deliliğe ve geyiğe vurmaya çalışsak da, her birimiz aslında psikolojik olarak çok zor bir sınavdan geçiyoruz. Ama neyse ki onların doları varsa bizim de Couchsurfing’imiz var. Canım Couchsurfing.

Evet eskisi kadar kolay değil artık, ama seyahat etmek hala bir hayal değil. Yani en azından henüz o raddeye gelmedi. Umuyoruz ki hiç bir zaman da gelmez. Çoğumuzun yurt dışı planları bir bir hayal olurken, sizler için bir kurtarıcı olacağını düşündüğümüz, ve bizim de sıklıkla kullandığımız bu uygulamayı halka açmak istedik. Bu yüzden sizinle 2 gün içerisinde can hıraş şekilde hazırladığımız bu içerikleri paylaşıyoruz. Bu yazı ile birlikte aşağıdaki bağlantıdan Youtube videomuzu da izlemeyi lütfen unutmayın.

https://youtu.be/l0HS_E8YkFQ

Ayrıca yine aşağıdan, Couchsurfing esnasında yaşadığımız hikayelerimizi anlattığımız podcastimizi de dinleyebilirsiniz. Evet, artık podcast yayınına da başladık 🙂

Couchsurfing Nedir?

Adından yazı boyunca sıklıkla bahsedeceğimiz bu uygulama, düşük bütçeli gezginlerin konaklama için en çok tercih ettiği şey. Bu uygulama sayesinde gideceğiniz şehirde size evini aça lokal insanlar ile birlikte konaklayabiliyorsunuz. Yani dünyanın her yerinde bir değil, binlerce kapınız var.

Bu binlerce kapı arasından size hangisi açılırsa, gidip o evde ÜCRETSİZ şekilde kalabilirsiniz. Bunu yaparken aynı zamanda sadece konaklamayı “beleşe” getirmiş değil, aynı zamanda yeni dostluklar edinmiş olursunuz. Ayrıca lokal insanların evinden kalmak eşittir gittiğiniz ülkenin/şehrin kültürünü birinci tekil kişi olarak deneyimlemek demek. Bu bakımdan bu uygulamanın sadece seyahat masraflarınız minimize etmeye değil, çok ciddi bir kültür paylaşımı amacına da hizmet ettiğiniz net şekilde söyleyebiliriz.

Couchsurfing (Kaynak: g-switch.org)

Bu kültür paylaşımı noktasında özellikle size yabancı kültürlere seyahat ediyorsanız, unutulmaz deneyimler yaşayacağınıza biz kefiliz. Biz Ortadoğu seyahatlerimizde çok sık kullandık. Ve inanılmaz hikayeler dinledik. Başka hiç bir şekilde deneyimleme şansımız olmayacak bir aile kültürü görme fırsatı bulduk.

Sadece size yabancı kültürleri değil, batılı ülkelerin de hiç bilmediğiniz yönlerini görme ve öğrenme şansına sahip oluyorsunuz. Hiç bir şey değilse bile, o ülkede yaşayan insanların standart ev hayatlarını gözlemleme şansınız oluyor. Buna istinaden, bir çok Avrupa ülkesinde insanların klasik yaşayış biçimleriniz gördüğümüz için çok net bir şekilde şunu söyleyebiliriz…BATI BİZİ KISKANMİYEEEEEAAAH. Çünkü standart bir Avrupalının hayatı bizden fersah fersah daha iyi :/

Couchsurfing Kullanım Amaçları

Evet, tek amacı bedavadan konaklama değil elbette. Konaklama tabi ki en önemli amacı ama bu platform size pek çok başka konuda da insanlarla etkileşime girmenizi sağlıyor.

Yabancı Dilinizi Geliştirme

Yabancı dil pratiğine ihtiyacınız varsa, kesinlikle kullanmanız gereken bir uygulama. Evinizde yurt dışından gelen gezginleri misafir etmek, başlı başına bir pratik. Ayrıca evde ağırlama imkanınız yoksa bile, etkinlikleri takip ederek, gezginler ile bir araya gelebilirsiniz. Bu da sürekli olarak size pratik yapabileceğiniz bir ortam sağlayacak.

Kendi Kültürünüzü Yabancı Gezginlere Tanıtma

Yurtdışından gelen gezginler her zaman sizin evinizde kalmak için size ulaşmayacak. Bazen size “kültürü yakından tanıma” amacıyla, aktiviteler yapmayı ya da birlikte gezmeyi öneren teklifler de gelebilir. Gezginler sizden, onlara şehrinizi gezdirmenizi de isteyebilirler. Ya da Türk mutfağını tanıtmanızı talep edebilirler. Bu teklifleri de kesinlikle kaçırmayın.

Aynı İlgi Alanlarına Sahip İnsanlar İle Buluşma

Sadece seyahat amacıyla değil, aynı ilgi alanlarına sahip insanların da buluşma noktası olabiliyor Couchsurfing. Binlerce ilgi alanı ve hobi üzerine sayfalar ve gruplar var. Bunları takip ederek, ilgi alanlarınız doğrultusunda sosyalleşme imkanınız var. Eğer yeni bir hobi edindiyseniz, ve bununla ilgili insanlar ile iletişime geçmek, aktiviteler yapmak istiyorsanız bu grupları takip etmeyi sakın unutmayın.

Seyahat Masraflarını Minimize Etmek

En temel kullanım amacını, zaten başta bu maddeden yeterince yazdığımız için bu kısımda geri planda tutuyoruz. Yurt içi ve yurt dışı her türlü seyahatinizin masraflarını azaltmak için bu platformu kullanabilirsiniz. Çünkü lokal insanların evinde kalmak için ödemeniz gereken meblağ 0 Euro/Dolar/TL/Özbek Somu/Arjantin Pezosu….

Kültürel Paylaşım

Özellikle Uzak Doğu, Orta Asya, Afrika gibi batı coğrafyası kültüründen fersah fersah uzak kültürlere yolculuk edecekseniz, kesinlikle en az 1 evde misafir olmanızı tavsiye ederiz. Yaşayacağınız deneyim ve göreceğiniz şeylerin gerçekten maddi bir karşılığı yok. Edineceğiniz dostluklar da cabası.

Couchsurfing Nasıl Kullanılır?

Bu uygulamayı seyahat etmek amacıyla kullanacağınızı varsayıyor ve yazının bundan sonrasında (aksi belirtilmedikçe) bu formatta ilerliyoruz. Bu platformu seyahat masraflarını azaltmak amacıyla kullananlar 2 tarafa ayrılıyor. Bir taraf gezginler, diğer taraf ise ev sahipleri.

Her üye aynı anda hem gezgin hem de ev sahibi olacak şekilde bir hesaba sahip oluyor. Bu hesapta sizin Couchsurfing’den ne beklediğiniz, gezdiğiniz ülkeler, yaptığınız uçuk kaçık şeyler gibi gezginleri ilgilendiren kısımlar var. Ayrıca evinizin durumu, misafir ağırlama durumunuz, evinizdeki uyku alanı seçenekleri vb bilgiler de girmeniz gerekiyor.

Kaynak: The New Yorker

Hesabınızı ne amaçla kullanacak olursanız olun, profil doluluk oranınız mümkün olduğunca yüksek olmalı. Sizden istenen hiç bir soruyu cevaplamak zorunda değilsiniz. Fakat cevaplamadığınız her soru sizin için bir eksi puan. Çünkü her iki taraf da birbirlerini bu sorulara verilen cevaplar ile tanıyor. Ve birbirleri ile etkileşime girip girmeyeceklerine buna göre karar veriyorlar.

Örneğin evinizin durumu ile bilgi vermemiş olmanız, ev sahibi arayan gezginler için bir eksi puan olacaktır. Dolayısıyla size istek göndermeye yanaşmayacaklardır. Ya da kendinize dair hiç bir kişisel bilgi vermemiş olmanız, size host olmaları için istek gönderdiğiniz insanların sizi reddetmesine yol açacaktır.

Gezgin Olarak Kullanmak

Couchsurfing’de host, yani ev sahibi arayan kısım.

Gezgin tarafında olmak isteyenler için en önemli husus, az sonra değineceğimiz referans konusu. Referansı olmayan hesapların kendilerine kalacak yer bulması epey zor.

Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz gibi kendiniz ile ilgili bol miktarda bilgi ve fotoğraf koymanız hesabınızın güvenilirliğini arttıracaktır.

Ev Sahibi Olarak Kullanmak

Eğer ev sahibi olmak istiyorsanız, hem eviniz hem de kendiniz ile ilgili max düzeyde bilgiyi profilinize girdiğinizden emin olun.

Örneğin evinizde misafire verebileceğiniz özel bir odanız var mı, yoksa misafiriniz ortak alanlarda mı uyuyacak? Bu oldukça önemli bir detay. Evinizde sigara içme durumu, engelli erişimi, evcil hayvan kabul ediyor musunuz ya da sizin evcil hayvanınız var mı gibi bilgiler çok çok önemli. Ayrıca toplu taşıma ile ulaşım imkanları ile ilgili bilgileri de eklemeniz çok büyük bir artı olacaktır.

Bununla birlikte evinizde özel kurallarınız varsa, bunların da muhakkak yazılması şart. Mesela nüdist olmanız, cinsel yönelimleriniz, vb misafirlerinizin uyum sağlaması gereken durumlarınızı hesabınızda mutlaka yazmanız lazım.

Her İki Şekilde de Kullanmak

Aynı anda hem host arayabilir hem de ev sahibi olabilirsiniz. Seyahat halinde olmadığınız durumlarda evinizi açabilirsiniz. Bu durum referansınızın artması için de gerçekten çok iyi olacaktır.

Couchsurfing Hesabınızda Mutlaka Olması Gereken Bilgiler

Couchsurfing sizin profilinizin doluluk oranını size gösteriyor. Belli bir doluluk oranından düşük olması sizin öne çıkmasını engelliyor. Bu yüzden doluluk oranınızın en az %80 olması önemli.

Mutlaka olması gereken bilgilerin listesi ise aşağıda.

  • Profil fotoğrafı
  • Meslek bilgisi
  • Yaş ve cinsiyet
  • Konuşabildiğiniz diller
  • Temel olarak kendinizi tanıttığınız bir bölüm
  • İlgi alanlarınız
  • Gezdiğiniz ve yaşadığınız ülkeler
  • Kendiniz ve gezilerinizden fotoğraflar
  • Evinizden fotoğraflar
  • Eviniz ile ilgili önemli bilgiler
  • Misafirleriniz ile paylaşabileceğiniz şeyler

Bu gibi bilgilerin detaylıca yazılması sizin Couchsurfingden en verimli şekilde faydalanmanız için gerekli.

Couchsurfing’de Referans Nasıl Bulunur?

Referans, her iki taraf için de olmazsa olmaz bir kriter. Hesabınızı açtıktan sonra, referans elde etmek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz. Bu yöntemler misafir de olsanız ev sahibi de olsanız, her iki taraf için de kullanılabilir yöntemler. Yani hangi tarafta olursanız olun, referans kazanmak için bu yöntemleri kullanmanız gerekecek.

Bu yazdıklarımız aynı zamanda Couchsurfing’de geçerli olan referans yöntemleri. Bu yöntemlerden herhangi biriyle ya da hepsiyle referans elde etmek mümkün.

Couchsurfing’de Referans Sistemi

Couchsurfing’de başkaları ile konfirmasyon ya da arkadaşlık ile sağladığınız her etkileşim ile referans elde edebilirsiniz. Arkadaşlarınız size kişisel referans yazabilirler. Aynı zamanda dışarıda buluştuğunuz ya da birlikte kaldığınız insanlar ile birbirinize karşılıklı referans yazabilirsiniz.

Eğer buluşma daveti aldıysanız ve kabul ettiyseniz, Couchsurfing ertesi gün size buluşmanız ile ilgili sorular soracaktır. Ve karşılıklı olarak birbirinize referans yazmanız için size süre verecektir. Bu sürenin sonunda her iki tarafın da birbirini karşılıklı olarak değerlendirmesi ve referans yazması gerekiyor.

Aynı şey konaklamalarda da geçerli. Konaklama süresi dolduktan sonra “how was your stay with …….” şeklinde bildirimler alacaksınız. Bu bildirimle birlikte referansınızı yazmanız ve konaklamanızı değerlendirmeniz gerekiyor. Evin temizliğinden, ev sahibinin size davranış şekline kadar herşeyi değerlendirebilirsiniz. Aynı şekilde ev sahibi de sizi her yönden değerlendirebilir.

Hiç referensınız yoksa eğer yine de konaklama yapabilirsiniz. Bunun için sizin gibi referansı olmayan ama içgüdülerinizin güvenebileceğinizi söylediği kişileri seçebilirsiniz. Biz de ilk referansımızı bu şekilde kazandık. Ama bu düşük bir ihtimal. Bu yüzden aşağıdaki yöntemleri kullanarak referans elde etmek daha kolay olacaktır.

Kendi Arkadaşlarınızın Referansı

Couchsurfing hesabı olan arkadaşlarınız ilk referans kaynağınız olacak. Arkadaş referansı da Couchsurfing’de geçerli referanslardan bir tanesi. Hesabı olan arkadaşlarınız ile ekleşin. Ve birbirinize referans yazın. Kuvvetle muhtemel ilk referanslarınızı bu şekilde elde edeceksiniz.

“Hang Out” Davetleri İle Referans

Sizinle buluşmak isteyen gezginler ile buluşup kahve içerek bile referans elde edebilirsiniz. Onlarla buluşmak, onları gezdirmek, mekan önerilerinde bulunmak vs. Bu gibi eylemler ile turistlere gezilerinde yardımcı olun. Bu sayede karşılıklı olarak birbirinize referans olabilirsiniz.

Ev Sahibi Olarak Referans

Evinizi birilerine açmanız, referans elde etmenin yöntemlerinden bir tanesi. Fakat şunu da unutmayın ki referansı olmayan kişilerin evlerinde misafir ağırlaması düşük ihtimal. Bu yüzden üstteki diğer iki yöntem ile referans elde ettikten sonra başkalarını evinizde ağırlamak sureti ile, ev sahibi olarak ilk referanslarınızı elde edebilirsiniz.

Hiç referansınızın olmaması, kimseyi misafir edemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Bizim ilk Couchsurfing deneyimimiz, referansı olmayan bir çiftin evinde olmuştu örneğin. Yani ilk referanslarını bizimle aldılar.

Misafir Olarak Referans

Eğer ilk iki yöntemle referans elde ettiyseniz, artık insanlardan sizi misafir etmelerini de isteyebilirsiniz. Referansı olan kişilerin, kendilerine evlerini açacak birilerini bulması her zaman daha kolay olacaktır.

Hiç referansınızın olmaması, kimseye misafir olamayacağınız anlamına da gelmiyor. Biz ilk misafirliğimizi hiç referansımız yokken yaptık. Yani ilk referansımızı misafir olarak elde ettik.

Couchsurfing’de Nasıl Host Bulunur?

Host bulmanın iki yolu var. Birincisi kişilere istek göndererek, ikincisi ise public trip açmak. Biz ilk seçenek olarak bize uygun kişilere istek gönderiyoruz. Eğer bu şekilde olumlu bir cevap alamazsak, public trip açarak birilerinin bize davet göndermesini umuyoruz.

Kişilere İstek Göndermek

Bu şekilde host bulmak için gideceğiniz şehire özel arama yapmanız gerekiyor. Bu aramada karşınıza o şehirde Couchsurfing kullanan tüm kişiler çıkacak. Bunların arasından istek göndermek için öncelikle kendinize göre bazı kriterler belirleyip filtreleme yapmanız gerekiyor.

Filtreleme seçenekleriniz, konuşulan diller, uyku alanı seçenekleri, cinsiyet, sigara içme durumu gibi pek çok başlık altında toplanıyor. Örneğin biz uyku alanı seçimimizi “private room” olarak seçiyoruz, çünkü kalacağımız evde kendimize ait bir oda olmasını önemsiyoruz. Sizin de bu gibi özel talepleriniz varsa, bu şekilde siz de filtreleme yaparak kendinize host arayabilirsiniz.

İstek gönderirken seyahatinize ve kendinize ilişkin detayları paylaşmanız ve kibarca ev sahibinden size evini açmasını rica etmeniz yeterli.

Eğer ev sahibi kabul ederse, bu aşamadan sonra bu kabulü, “confirm” etmeniz sizin güvenliğiniz için önemli. Böylece sizin nerede, ne zaman ve kiminle kalacağınız takip edilebilir olacaktır.

“Confirm” aşamasından sonra ev sahibiniz ile telefon numaralarınızı karşılıklı olarak vererek, iletişime WhatsApp’tan devam edebilirsiniz.

Public Trip Açmak

Bu seçenekde ise “My travel plans” kısmında yer alan “create a public trip” tuşuna tıklayarak herkese açık bir seyahat planı oluşturabilirsiniz. Bu şekilde, gezginlere yardımcı olmak isteyen ev sahipleri sizin seyahat planınızı görebilir ve size davetiye gönderebilirler.

Bu seçenekde public trip açarken yer ve tarih girmeniz gerekiyor. Ayrıca seyahatinize ve kendinize ilişkin detaylar vermeniz, ev sahiplerinin size davetiye göndermeye karar verebilmesi için çok önemli.

Kaynak: MakeUseOF

Gelen davetiyeyi mutlaka yanıtlamanız gerekiyor. Ya kabul etmeniz ya da reddetmeniz gerekli. Bu sayede insanlar planlarını buna göre yapabilirler.

Karşılıklı konfirmasyon prosedürü bittikten sonra, birbirinize telefon numaralarınızı vererek, WhatsApp’tan mesajlaşmaya devem edebilirsiniz.

Couchsurfing Kullanırken Dikkat Etmeniz Gereken Konular

Aslında her iki taraf için de riayet edilmesi gereken kuralların, genel görgü kuralları olduğunu söylemek mümkün. Her ülkeden, her dinden ve her sosyal sınıftan insan için bu kurallar ortak bir paydada buluşacaktır.

Bu hususlara dikkat etmek, her iki tarafında Couchsurfing deneyimini daha güzel hala getirecek ve her iki taraf da memnun olarak ayrılacaktır. Ayrıca dostluk bağının pekiştirilmesi ve sadece birbirinizde seyahat arkadaşı olarak kalmaktan çok daha öte bir ilişki geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Gezgin Olduğunuz Durumda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Eğer host olarak kullanıyor ve birinin evinde misafir oluyorsanız, kesinlikle eliniz boş gitmemeye özen göstermenizi tavsiye ederiz. Küçük bir hediye, mutfak masraflarına destek ya da hiç değilse bir şişe bira bile yeterli olacaktır.

İkinci konu ise ücretsiz olması Couchsurfing’in “beleşçilik” platformu olduğu anlamına gelmez. Ev sahibinin varını yoğunu sömürmek ve karşılığında yüzüne bile bakmamak pek de etik bir davranış değil. Bu yüzden maddi bir karşılığı olmasa da, ev sahibinizle edeceğiniz muhabbet, onunla dışarı çıkmayı teklif etmek ya da bunun gibi bazı küçük şeyler konaklamanız karşılığında ev sahibine ödeyeceğiniz bedel olacaktır.

Ev sahibinizin eviyle ilgili kurallarına riayet etmek ve onun özeline saygı duymak da çok önemli. Özel bir oda tahsis ettiyse size, bu oda ve ortak alanlar haricinde evin geri kalanını ne sebeple olursa olsun, ev sahibinin izni olmadan kurcalamayın.

Yani genel olarak görgü kuralları çerçevesinde davranmak ve herhangi bir yere misafirliğe giderken nasıl davranıyorsanız öyle davranmak en iyisi.

Host Olduğunuz Durumda Dikkat Etmeniz Gerekenler

Evinize gelen misafire karşı nazik olmak tabi ki ilk kural. Fakat genel olarak yine de bazı konulara değinmek istiyoruz.

Eğer evinize gelen kişinin özel durumları varsa ve bunları size önceden beyan ettiyse, buna uygun olarak onu misafir etmenizi öneririz. Örneğin glutensiz beslendiğini söyleyen misafiriniz için buzdolabına buna uygun besinler bırakmak güzel bir davranış olacaktır.

İmkan varsa, misafirinize bir oda vermenizi tavsiye ederiz. Yoksa yatacağı ortak alanda ona özel nevresim takımı vermelisiniz. Aynı zamanda havlı ya da banyo lifi gibi şeylere ihtiyacı olup olmadığını da sorun.

Özetle misafirinizin sizden istemeye çekineceği şeyleri siz sormaya özen gösterin. Kişisel bakım malzemesi gibi şeyler örneğin. Ya da eve erzak alacağınız zaman misafirinize de danışarak alın. Misafir umduğunu değil bulduğunu yer mantığı ile hareket etmeyin.

Özetle misafiriniz kendini evinde gibi hissetsin. Koşullarınız ne olursa olsun, temiz bir ev ve güler yüz göstermeniz yeterli olacaktır.

Couchsurfing Ücretli mi?

Pandemi öncesine kadar değildi. Şuan ise maalesef cüzi de olsa ücreti var. Eğer aylık olarak ödemek isterseniz 12 TL. Senelik ödemelerde ise 80 TL.

Eğer çok sık kullanmayacaksanız, senelik almanın manası yok. Biz sıklıkla kullandığımız halde yine de yıllık ödemiyoruz. Sadece kullanacağımız aylarda, aylık ödeme yapıyoruz ve sanal kart kullanıyoruz. 1 aylık süre sonunda, ödeme yenilenmezse, mesaj atma haklarınız kısıtlanıyor. Ve belli bir limiti tükettikten sonra, yeniden ödeme yapana kadar başka mesaj atma hakkınız olmuyor.

Bunun haricinde, Couchsurfing tamamen ücretsiz. Kesinlikle hiç bir ev sahibi sizden evinde kalmanız karşılığında ücret talep edemez. Böyle durumlarda sizden ücret talep eden kişiyi lütfen şikayet edin. Çünkü ücret talep etmek bu platformun topluluk kurallarına aykırı.

Couchsurfing Güvenli mi?

Bu tamamen göreceli olmakla birlikte bizim bu soruya cevabımız evet. Bazı insanlar hiç bir şekilde tanımadıkları insanların evinde kalmak istemiyorlar. Çünkü bunu güvenli bulmuyorlar. Ama bu genel olarak Couchsurfing’in güvensiz olduğu anlamına gelmez.

Bize göre gayet güvenli bir platform. Henüz bu platformda başına kötü bir şey gelen hiç kimseyi duymadık. Ev sahibinden ya da misafirinden memnun olmayanlar olabiliyor. Bunun da çözümü zaten referansları kontrol ederek host ya da misafir olmak.

Ayrıca kendinize göre bir takım önlemler almak bu deneyiminizin daha güvenli hale gelmesini sağlayacaktır.

Couchsurfing Yaparken Güvenliğiniz İçin Yapabilecekleriniz

Öncelikle eğer host olarak kullanıyorsanız aşağıda listelediğimiz bazı önemleri alabilirsiniz.

  • Kaldığınız evin adresini mutlaka güvendiğiniz birilerine gönderin. Whatsapp’tan konum atabilir ya da direk adresi yazabilirsiniz.
  • Ev sahibinizin isim soyisim gibi bilgilerini de gönderin güvendiğiniz birine.
  • Özel eşyalarınızı (pasaport, cüzdan, kamera, laptop gibi şeyler) evde bırakmayın. Ev sahibi iyi niyetli biri olsa bile, eve hırsız girme ihtimalini göz önünde bulundurun. Böyle bir durumda ev sahibi de zor durumda kalacaktır.
  • Eğer imkan varsa, odanızın kapısını her halükarda kilitli tutun.
  • Eğer ev sahibiyseniz, misafirinizi evde yalnız bırakmayın. Mümkün olduğunca eve birlikte girip, birlikte çıkın. Anahtar vermek misafirinize güvendiğinizin göstergesi olacaktır. Ama aynı zamanda riske de davetiye çıkaracaktır.
  • Yine ev sahibiyseniz, evde değerli eşya bırakmamaya özen gösterin.

Couchsurfing hesabı açmak ve seyahat masraflarınızı azaltmak için bu linke tıklayabilirsiniz.

Sitemizde yer alan tüm diğer içerikler için bu linke tıklayabilirsiniz.

Couchsurfing ile ilgili tüm sorularınızı aşağıdaki butondan bize mail atarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca tüm sorularınızı bu yazının altına yorum olarak da yazabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarımızdan DM yolu ile de bize ulaşabilirsiniz.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *