Siz bu satırları okuyorsanız yılın en güzel zamanı yaklaşıyor demektir ????. Evet doğru bildiniz. Noel zamanı. Ve yine bu yazıyı okuyorsanız demek ki Colmar planlarınız var. En doğru seçimi yapmışsınız. Aynen devam. Bu yazıda sizin için başta Colmar olmak üzere çok sayıda Ortaçağ köyü övdüm. Arka planda Ortaçağ temalı bir müzikle okumanız tavsiye olunur.

Noel teması, Ortaçağ temasıyla birleşince ben dayanamıyorum. Gerçekten bunu herkes anlayamaz. Bununla birlikte ben dan diye Noel teması ile konuya girdim, ama bahsedeceğimiz bu Ortaçağ rotası benim için her daim ekmek kadayıfı tadında. Noel zamanı da o kadayıfın kaymağı. Şimdi dikkatinizi yeterince çekebildiysem ve ağzınızı sulandırdıysam başlıyorum Colmar övmeye. Aşağıdaki bağlantıdan Colmar ve Alsace Noel Pazarları Youtube videomu da izlemeyi unutmayın.

Alsace Hakkında

Ağzı açık ayran budalası gibi salak salak etraftaki binalara bakmaktan hiç hoşlanmam. Siz de hoşlanmayın diye en azından işin Vikipedik kısmını biraz eğlenceli şekilde anlatmaya çalışacağım.

Evet, binalar kurabiye gibi. Hansel ve Gretel masalındaki şekerden ev gibiler. Ama siz de ne Hanselsiniz ne de Gretel ????. Sadece havalı havalı fotoğraflar çekip geri dönmek de bu bölgeye çok büyük haksızlık olur.

Tarih derslerinde Alsace-Lorraine olarak ismini duyduğumuz ve ikili set halinde tanıdığımız kavramın, Alsace olan kısmından bahsediyoruz şuanda. Bölge 9.yy’dan beri anlaşmazlıkların kaynağı olmuş. Ancak ben burada bütün hikayeyi anlatırsam baya baya uzun sürer. Ama bölgenin 1870’li yıllarda Sedan Savaşı öncesi Fransızların elindeydi. Frankfurt Barış Antlaşması ile bölgenin neredeyse tamamı Alman İmparatorluğu hükmüne girdi.

Ancak 1. Dünya Savaşı sonrası bölge kısa süreliğine bağımsız hale geldi. Bu kısa süreli bağımsızlık, Versay Antlaşması ile son buldu. Ve bölge yeniden Fransa himayesine girdi.

Uzun süre Fransızların hüküm sürmesi dönemi 2. Dünya Savaşı ile yeniden son buldu. Eeeeeeh yeter be diyorsanız demeyin. Çünkü henüz bitmedi. Savaş sonrası bölge tekrar Almanların oldu. Çünkü Fransızlar yenildi.

Almanya’nın teslim olması ile bölge son kez el değiştirip tekrar Fransızların eline geçti. Merak etmeyin, günümüze kadar Fransız toprağı olarak gelmeyi başardı ????.

Her ne kadar bölge Fransız topraklarında olsa da, Almanların bu bölgeyi mimari olarak domine ettiği bariz. Yazıda bahsi geçen tüm şehirler, ağır Ortaçağ izleri taşıyor. Yani Fransız himayesinde olsa da, Almanların bölgede baskın olduklarını hissetmek hiç de zor değil.

Bölgenin başkenti Strazburg. Tipik bir Alman şehri ismi. Bölgedeki şehir isimlerinin telafuzları Fransızca mı Almanca mı genellikle karışıyor.

Kent dokusu “Ben bir Alman şehriyim” diye bas bas bağırsa da, Fransızlar da bölgeyi domine etmek için ne lazımsa yapmışlar. Kent dokularının Almanlığına inat, bölgenin kendine has mikroklimasını verimli şekilde kullanmışlar. Ve bu bölgeyi şarapları ile ünlü bir bölge haline getirmişler.

Şarapları İle Bu Kadar Ünlüyse Noel Ne Alaka?

Bu bölge şarap gurmelerinin dünyada en çok sevdiği yerlerden biri. Bağ rotası yapmayı sevenler için de harika bir rota. Fransa’nın Bordeux’den sonra şarapları ile ünlü bir diğer bölgesi de Alsace. Ama Alsace’ı farklı kılan bir diğer unsur, son dönemde herkesin burayı Noel süsleri ile tanıyor olması.

Alsace bölgesi son dönemde özellikle sosyal medyada noel zamanı en çok gördüğümüz yer. Ortaçağ’dan kalma o kurabiye evlerin hepsi, yılbaşı zamanı daha da şeker hale geliyor. Bu yüzden son zamanlarda herkes Noel zamanı Colmar ve çevre köyleri ziyarete geliyor. Noel pazarları da anlatılmaz yaşanır güzellikte.

Alsace Noel Pazarları Rotası

Avrupa’da yaşayabileceğiniz en güzel deneyim, noel zamanı pazar gezmek. Aslında pazarlar da bahane. Çünkü Noel ruhunun kendisi şahane. Hele bir de Colmar’daysanız.

Aslında her bir köy, her bir şehir normal zamanda bile inanılmaz güzel. Ama Noel zamanı bir başka oluyor gerçekten.

Başta Colmar olmak üzere gezdiğimiz tüm köyleri sizlerle aşağıda paylaştım. Bu rotayı istediğiniz şekilde düzenleyerek istediğiniz yerde başlayıp istediğiniz yerde bitirebilirsiniz. Ama genelde rotayı yapanlar Basel’den başlayıp Strazburg’da bitiriyor.

Colmar

Rota üzerinde en çok ismi bilinen şehir burası. Ulaşımının en kolay olan yerin burası olmasından mıdır nedir bilmiyorum ama gerçekten herkesin rota üzerinde en çok sevdiği yer Colmar.

Her köşesi, her sokağı ayrı bir masal tadında. Rengarenk evler, taş sokaklar, Fransız kafeleri, barları. Ortaçağ şehri ama bir o kadar da romantik. Yılın ne dönemi olduğu fark etmeksizin, ÇOK GÜZEL. Mimari ve tarih seviyorsanız müze gezmek hoşunuza gidiyorsa, kesinlikle Colmar’a bayılacaksınız.

Colmar, Alsace’ın şarap başkenti aynı zamanda. Çünkü Colmar civarında üretilen şaraplar bölgenin en iyi şarapları.

Gezi rehberinin içinde gezi rehberi gibi olacak. Ama Colmar’da serseri mayın gibi gezmemeniz için bazı yerleri aşağıda listeliyorum. Ayrıca bir iki küçük nokta atışı fotoğraf köşesi de ekliyorum.

  • Le Petite Venice (Nehir kenarındaki rengarenk evleri fotoğraflayabileceğiniz en güzel noktalardan biri. Nehirde tekne turu bile yapabilirsiniz. Nokta atışı fotoğraf köşesi söylüyorum. Bu kıyağımı unutmayın ????)
  • Au Vieux Pignon (Noel ve bilumum özel zamanlarda süslenen hediyelik eşya dükkanı. Instagramda görmemiş olmanız mümkün değil.)
  • St Martin’s Church (Meydandaki dev katedral. Etrafında baya dolanacaksınız.)
  • Dominician Church
  • Unterlinden Müzesi
  • Koifhus (Au Vieux Pignon’un karşısındaki merdivenlerle çıkılan bina. Colmar’ın en güzel fotoğraf noktalarından bir tanesi.)
  • Maison Dite Au Pelerin (Grand Rue üzerinde, Koifhus ile aynı bloktaki en köşedeki dükkan. Genelde önünde bir noel ağacı ve arkasında süslü püslü binasıyla gördüğümüz fotoğraf noktası.)

Bu linkten Colmar ile ilgili detaylı bilgileri alabilirsiniz.

Eguisheim

Colmar’a 7 km mesafedeki masal köyü. Şaraplarıyla ünlü olduğunu söylemeye gerek bile yoktur diye düşünüyorum. Köy 2013 yılında Fransızların en sevdiği köy ünvanı almış.

Sadece bir kaç saat içinde gezip bitirebileceğiniz dünya tatlısı bir yer.

Ribeauvillé

Etrafı şatolarla çevrili dünya tatlısı başka bir şehir. Alsace’ın en eski Ortaçağ köylerinden bir tanesi. Etrafı alabildiğine üzüm bağları ile çevrili. Şarapları fevkalade lezzetli.

Bölgenin en çok kültürel aktiviteye ev sahipliği yapan şehri de burası. Yıl boyu çok sayıda festivaller düzenleniyor.

Bu linke tıklayarak köyün turistik imkanları ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Riquewihr

Colmar’dan sadece 11 km uzaklıktaki bir diğer şahane köy. Reisling adı verilen şarapları ile ünlü burası.

Riquewihr Ortaçağ zamanında surlar ile çevriliymiş. Ortaçağ’dan kalma bir kale köyün etrafında hala ayakta. Bu köy 2.Dünya Savaşında en az hasar gören köylerden biri. Dolayısıyla günümüze kadar çok fazla bozulmamış.

Riquewihr aynı zamanda Fransa’nın güzelliği tescillenmiş köylerinden biri. Bu yüzden yolunuz düşerse görmeden dönmeye kalmayın sakın ????. Bu linke tıklayarak köyün turistik imkanları ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kaysersberg

Fransa’da hala Almanca konuşulan küçük ve şirin kasaba. Şarap üretimi ile ilgili ilk adımlar burada 16.yy’da Macaristan’dan getirilen asmalar ile başlamış. Alsace bölgesinin en popüler şarap rotalarından bir tanesi.

Riquewihr gibi burası da tescilli köylerden. Köyün turizm potansiyeli ve turistik imkanları hakkında daha detaylı bilgi alma isteyenler bu linke tıklayarak bilgi alabilirler.

Obernai

Obernai, bölgenin en gelişmiş şehri Strazburg’a yakın bir kasaba. Dış cephesi çiçeklerle süslü kurabiye evleri ile bu kasaba da en az diğerleri kadar fotojenik.

Kasaba ile ilgili tüm detayları bu linkten görebilirsiniz.

Strazburg

Strazburg, bu bölgenin en büyük kenti. Aynı zamanda Alsace bölgesinin de başkenti. Ortaçağ ve Rönesans mimarisinin karışımı olan şahane bir kent dokusuna sahip.

Şehir 1988 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesinde. Çok sayıda müze ve sergi gezebileceğiniz bir sanat şehri.

Alsace ve Colmar ile ilgili bütün sorularınızı bana Instagram üzerinden DM olarak iletebilirsiniz. Ayrıca yazının altına yorum olarak da sorularınızı bırakabilirsiniz.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *