Nepal sadece spiritüel ve adrenalin üzerine deneyimler sunan bir ülke değil. Kültürel çeşitliliği ve el değmemiş bir doğası da var. Ülkenin her bir köşesi doğal zenginlikler ve ulusal parklar ile çevrili. Chitwan Ulusal Parkı bunlardan sadece bir tanesi aslında. Ama bana sorarsanız en güzelleri de bu.
Sauraha köyünde, Chitwan Ulusal Parkı’nın dibinde geçirdiğim 2 geceyi hayatımın sonuna dek unutamayacağım. Daha önce sesini hiç duymadığım kuş cıvıltıları, köye dadanmış filin bağırtıları, en ufak bir rüzgarda sallanan yaprakların hışırtıları, daha önce kokusunu hiç almadığım çiçeklerin kokuları ve gökyüzünde sayamayacağım kadar çok yıldız…Daha önce hiç olmadığım kadar kendimi doğanın içinde hissettiğim bu şahane köyde, hayatımın ilk safari deneyimini de yaşadım. Ve kendi doğal ortamında inanılmaz canlılar gördüm. İnsan ırkının doğa karşısındaki acizliği ile bir kere daha yüzleştim.
Bütün bunları Nepal’in Hindistan sınırına yakın, ücra bir köşesindeki küçük bir köyde deneyimledim. Dünyanın bir ucunda böyle deneyimler yaşamak isteyenler için de Chitwan Ulusal Parkı ve Asya kıtasında safari deneyimi ile ilgili tüm detayları burada paylaşıyorum. Chitwan deneyimim ile ilgili daha fazlasını görmek isteyenler için de aşağıya Youtube videomun bağlantısını bırakıyorum.
Her iki kıtada da harika safari deneyimleri yaşama şansına sahipsiniz. Fakat bazı farklılıklar var ikisi arasında.
Öncelikle bitki örtüsü bile birbirinden farklı. Asya’da yapacağınız safari deneyiminde oyun parkınız çok yeşillik. Elbette bu iyi bir şey, ama safari deneyiminizi azıcık zorlaştırıyor. Yoğun bitki örtüsü sebebiyle Chitwan Ulusal Parkı içinde yapacağınız safaride çok keskin gözlere ihtiyacınız olacak. Bitkilerin arasından hayvanları seçmek gerçekten inanılmaz zor.
Afrika yapacağınız safari deneyimlerinde ise açık ve geniş savanalarda olacaksınız. Görüşünüzü kısıtlayan ya da hayvanların saklanacağı yoğun bir bitki örtüsü olmadığı için canlıları görmek çok daha kolay.
İkinci ve en önemli farklılık ise göreceğiniz canlı türleri. Asya safarilerinde daha tropikal bir deneyim sizi bekliyor. Dolayısıyla göreceğiniz canlılar tropik iklimlere alışık canlılar olacak. Örneğin Asya filleri.
Fil her coğrafyada fil diye düşünmeyin. Asya filleri ve Afrika filleri arasında ciddi farklılıklar var. Asya filleri, Afrika fillerine göre bedensel olarak daha küçükler. Aynı zamanda dişleri ve kulakları da Afrika fillerinden çok farklı. Burun yapıları da birbirlerinden epeyce farklı.
Farklılık göreceğiniz bir diğer canlı türü de timsahlar. Nepal’de Afrika’da görme şansınız olmayacak bir timsah türü yaşıyor. Aslında her iki türden de timsah görme şansınız var ama Nepal’de yaşayan ve Gharial timsahı olarak adlandırılan timsah türü sadece Hindistan, Pakistan, Nepal, Bangladeş, Bhutan ve Myanmar’da yaşayan endemik bir tür.
Gharial timsahları diğer timsah türlerine göre ince uzun bir beden yapısına sahip. Elbette onlar da iriler ama Afrika timsahları kadar değiller. Fakat bundan daha önemli olan ayırt edici farkları, çene yapıları. Tıpkı bedenleri gibi ince uzun bir çene yapısı ve daha da ilginci, testere gibi dizilmiş dişleri var. Özellikle diş yapıları bizim çok ilgimizi çekmişti.
Burası aynı zamanda Bengal Kaplanı görme imkanına da sahip olduğunuz bir park. Fakat onu görebilmek için çoooook şanslı ya da çok şanssız olmanız lazım. Görmediyseniz şanslısınız diyenler oldu, ama görmüş olmak bana göre daha büyük şans olurdu 🙂
Chitwan Ulusal Parkı, Nepal’in ilk ulusal parkı. 1970’li yıllarda milli park statüsüne alınmış olan bu alan, şuan aynı zamanda Dünya Mirası. Soyları Nepal’de gittikçe azalmaya başlamış olan Asya fillerinin ve Bengal kaplanlarının korunma altına alındığı özel bir alan.
Asya filleri ve Gharial timsahları zaten en başta göreceğiniz türler. Bunların dışında bol miktarda maymun, ceylan, tavus kuşları, ve özellikle gergedan, oyun parkı maceranızda sıkça karşılaşacağınız türler. Otların arasından seçmeyi başarabilirseniz ayı da görmeniz çok olası.
Chitwan Ulusal Parkı aynı zamanda antropolojik olarak da bir koruma alanı. Bölgenin yerlisi olan Tharu kabilesi, hala bu ulusal park sınırları içerisinde yaşamaya, üretmeye ve kültürlerini ayakta tutmaya çalışıyorlar. Kendi geleneksel mimari stillerinde yaptıkları evlerde yaşıyorlar. Kendi geleneksel dansları, eğlenceleri ve kültürlerini hala sürdürüyorlar. Sauraha köyünde Tharu gençlerinin geleneksel danslarını sergiledikleri gösterileri her gün izleme fırsatınız var. Buraya kadar gelmişken, bu nadide insanların da yaşamlarından kesitler izlemenizi mutlaka tavsiye ederim.
Nepal, Asya fillerinin en sıkı şekilde gözetildiği ülke. Hükümetin bu konuda çok katı düzenlemeleri var. Soyu gittikçe azalan Asya fillerinin Nepal’deki nüfusunu arttırmak için Nepal Hükümeti Hindistan ve Tayland’dan filler getirtmiş. Nepal’de fil avlamayı bırakın, fil sahibi olmak bile yasak. Hindistan ve diğer Asya ülkelerinde şahsi olarak fil sahibi olabilirsiniz. Ama Nepal’de bu kesinlikle yasak. Nepal’de yaşayan her bir fil, hükümetin güvencesi altında ve devlete ait.
Asya fillerini parkın bazı noktalarında zincirli şekilde görecek, ve buna büyük ihtimalle kızacaksınız. Ama işin şu boyutunu lütfen atlamayın…Bu filleri zincire bağlamalarının sebebi, fillerin birbirlerine zarar vermelerini engellemek. Çünkü özellikle dişi filler ve erkek filler birbirleri ile çok tepişiyormuş. Aynı zamanda da fillerin kaçıp köydeki insanlara da zarar vermelerini önlemek. Chitwan Ulusal Parkı, Sauraha köyünün dibinde. Sauraha’da konakladığınız bir gece, hayatınızda duymadığınız vahşi sesler duyacaksınız. Bunların çoğunluğu da fillerin sesi. Dolayısıyla hem insanların hem de fillerin güvenliği için bazıları zincirli.
Burada filler belli saatlerde bakıcıları gözetiminde ormana salınıyor. Çünkü bakıcılar tarafından verilen besinler onların ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli olmuyor. Yeterli besin alabilmeleri için bu gerekli.
Chitwan Ulusal Parkı’nda sadece 2 tane erkek fil var. Diğerleri dişi. Erkek filler ormanda serbestçe dolaşıyorlar. Buradaki amaç bu fillerin üremelerini, sağlıklı bir gebelik geçirmelerini ve aynı şekilde sağlıklı doğum yaparak bebeklerini büyütmelerini sağlamak.
Her doğan bebeğin, doğduğu gün itibariyle en az 3 bakıcısı oluyor. Bu bakıcılar bebeklerin sağlık kontrollerinden, beslenmelerinden ve sağlıklı büyümesi ile ilgili herşeyden sorumlu. Bebek fillerin sevimliliğini ise anlatamam, görmeniz lazım 🙂
Böyle böyle Asya filleri gibi özel bir türü koruyorlar. Umarım yakın zamanda soyu tehlikede olan canlılar statüsünden de çıkar.
Öncelikle sabah çooook erken saatlerde gün başlıyor. Kaldığınız lodgeda alacağınız kahvaltı sonrası, sizi öncelikle adrenalin dolu bir 45 dakika bekliyor. Günün ilk aktivitesi, hayatınızın sonuna kadar unutamayacağınız bir deneyim.
İlk olarak nehir kenarına gideceksiniz. Tek parça kütükten oyulmuş kayıklara tek sıra halinde dizileceksiniz. Kayıkların en başında bölgeyi avucunun içi gibi bilen bir rehber, en arkasında ise kürek çeken bir yerli olacak.
Bu yolculuk esnasında çok sessiz olmanız, ve hiç bir uzvunuzu kanodan dışarı uzatmamanız güvenliğiniz için çok önemli. Çünkü bu yolculuğun amacı, Gharial timsahlarını doğal ortamlarında izlemek. Nehrin içinde seyir halindeyken, Gharial timsahlarının dibinden geçecek, hatta belki de onlara dokunabilecek kadar yaklaşacaksınız. Bir timsahla bu kadar yakın bir mesafede ve korunmasız şekilde bulunmak heyecan vericinin de ötesinde bir his. Bazen yanlarından geçerken gözlerini açıp size bakacaklar. Endişelenmeyin, sizinle bir işleri yok 🙂
Sadece Gharial timsahları değil, su kenarına inen ceylanlar, geyikler ve daha önce hiç görmediğiniz, rengarenk kuş türleri. Bir belgesel sahnesinin içinde olacaksınız. Bu anların tadını çıkarın. Çünkü çok çabuk bitecek.
Kano sizi belli bir yerde indirecek. Buradan sonrasını yaya devam edeceksiniz. Hem de tamamen savunmasız şekilde, vahşi doğanın kalbinde yürüyeceksiniz. Fillerin bakımının yapıldığı çiftliğe kadar, balta girmemiş ormanın içinde geçireceğiniz bu yolculukta da çok sessiz olmalısınız. Çünkü her an bir köşeden gergedan ya da fil çıkabilir.
Sadece karşınıza çıkması olası hayvanlar değil, göreceğiniz ilginç bitkiler de cabası. Şahane bir deneyim. Bir yerden sonra “biz medeniyete ne zaman ulaşacağız” diye epey bir endişe etmiştim. Ama bu endişe gerçekten çok yersiz. Çünkü rehberiniz bölgeyi gerçekten çok iyi biliyor. Sizi ara sıra ormanın içindeki ıssız patikalara da sokabilir. Rehbere güvenin 🙂
Yürüyüşün sonunda bebek fillerin bakımının yapıldığı merkeze ulaşacaksınız. Bebek fillerin sevimliliklerini görünce aklınızı kaybedebilirsiniz.
Burada filler ile ilgili önemli bilgiler edinme şansınız olacak. Anne ve bebeklerin ilişkilerini de gözlemleyebileceksiniz.
Buradan sonra dileyenler fillerin sırtında safariye başlayabiliyor. Bu hiç bize göre bir aktivite olmadığı için biz jeepler ile safari tercih ettik. Size de tavsiyemiz fillerin sırtına bu şekilde binmek yerine daha fazla para ödeyip jeep safarisi satın almanız.
Tharu kabilesinin Chitwan Ulusal Parkı içinde yaşadığı köyü ziyarete geçiyoruz fil rehabilitasyon merkezi sonrası. Kabilenin geleneksel mimarisi ile kurduğu köy, çeltik tarlaları ve küçük bir müzeyi ziyaret edeceksiniz. Tharu kabilesi hakkında pek çok bilgiyi de elde etme şansınız olacak.
Bu aktivite sonrası öğle yemeği için otele dönüş yapacaksınız. Öğle yemeği sonrası asıl safari deneyiminiz başlayacak.
Öğle yemeğinizin ardından Chitwan Ulusal Parkı’nın günbatımı izleme noktasına doğru yola çıkacaksınız. Buradan sabah bindiğiniz kayıklara benzer kayıklara binecek ve nehrin karşı kıyısına geçeceksiniz. Nehrin karşı kıyısında sizi jeepler bekliyor.
Bundan sonraki 4 saat boyunca görebileceğiniz kadar çok canlıyı doğal ortamında görebilmek için oyun alanının altını üstüne getireceksiniz. Gergedanlar, filler, tavus kuşları, timsahlar, maymunlar ve çok daha fazlası. Oldukça sarsıntılı bir yolculuk olacak ama buna kesinlikle değecek. Yolculuk boyunca mümkün olduğunca sessiz olun ve araçtan inmeye çalışmayın.
Gözlerinizi dört açın ve bu şahane deneyimin tadını çıkarın. Hayatımda asla unutamayacağım bir 4 saat geçirdim Chitwan’da safari esnasında.
Gün batımında tekrar başladığınız noktaya geri döneceksiniz. İsterseniz bu gün batımı noktasında, nehrin kenarında bulunan kafelerde gün batımında bira içebilir, bu esnada nehirdeki timsahları, gergedanları ve keyifli gün batımını izleyebilirsiniz.
Sauraha köyündeki kültür merkezinde Tharu gençlerinin sergilediği geleneksel dans gösterisini sakın kaçırmayın. Gerçekten çok eğlenceli ve keyifli bir aktivite.
Bu aktivite günün son aktivitesi. Bundan sonra dileyenler lodgelarına dönüp vahşi yaşamın seslerini dinleyebilir. Dileyenler de Sauraha köyündeki turistik ama salaş mekanlarda akşam yemeği yiyip biralarını içebilir.
Safari deneyimi yaşayacağınız ortamın ilkel ve fazlasıyla doğal bir ortam olduğunu unutmayın. Bunu göze alarak size bazı uyarılar vereceğim. Bu konulara dikkat etmeniz ısrarla tavsiye olunur.
Öncelikle bulunduğunuz ortamın gerçekten aklınızın alamayacağı kadar doğal bir ortam olması sebebiyle, haşarat da aynı orantıda fazla. Eğer alerjik bir bünyeyseniz, bu tropik haşaratlar sizi hacamat eder. Bu yüzden yanınızda olması gereken en önemli ürün, sinek kovucu ürünler. Marketlerde satılan kimyasalları kullanmak yerine kendiniz de doğal ürünler ile sinek kovucu üretebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey vanilya yağı, lavanta yağı, limon suyu ve içme suyunu fıs fıslı bir şişenin içine doldurup çalkalamak. Ne şekilde olursa olsun, yanınızda mutlaka sinek kovucuk olmalı.
İkinci ve en önemli konu, safariye çıkarken yanınızda olması gereken kıyafetlerin dresscodeu. Safari deneyimi için öyle alacalı, neon, parlak renkli kıyafetler giymemelisiniz. Varsa kamuflaj desenli ya da askeri yeşil bir pantolon, nude renklerde üstler ve bunun gibi doğal ortamda kamuflaj sağlayabilecek, dikkat çekmeyecek renklerde kıyafetler olsun yanınızda. Pastel tonlarda bej, krem, sarı, yeşil vb renkler olmalı. Siyahlar, kırmızılar, beyazlar falan kesinlikle olmamalı.
Hem otellerdeki sinek yoğunluğu hem de safari deneyiminizin konforu için yanınızda uzun kollu bluzlar olsun. Ve şort yerine pantolon giymeniz çok daha iyi olur. Yani özetle mümkün olduğunca kapalı kıyafetler. Otellerdeki uyku kaliteniz için de kapalı pijamalar daha iyi olacaktır.
Tüm gün açık havada olacaksınız. Bu yüzden güneş kremi, dudak kremi, şapka ve güneş gözlüğü taşıyın yanınızda. Safari sonrası güneşin yakıcı etkileri ile yüzleşiyorsunuz otele dönüşte.
Tropik bir iklime gideceğiniz için her an yağmur ihtimali ile karşı karşıyasınız. Günlük güneşlik bir hava aniden kapatıp yağmur bastırabilir. Bu yüzden yanınızda mutlaka yağmurluk olsun. Sweatshirtler de çok işe yarıyor çünkü akşam saatleri çok serin.
Aktiviteler boyunca yiyecek ve suya erişiminiz kısıtlı olacak. Bu yüzden çantanızda mutlaka sandviç ya da konserve tarzı bir şeyler, enerji verici barlar ve bol miktarda su bulundurun.
Son olarak bizzat başımıza gelen ilginç bir olaydan bahsedip önemli bir uyarı daha yapacağım. Tüm aktiviteler esnasında şaka veya bandana gibi saç derinizi kapatacak bir şey giyin. Eşimin kafasına Chitwan’da böcek yapıştı. Kene benzeri bu haşaratı safariden sonra İbrahim’in “kafamda sivilce çıktı galiba acıyor ve kaşınıyor” demesi ile fark ettik. Gerçekten de ilk bakışta şişkin bir sivilceden hiç bir farkı yoktu. Yolcuğumuzun ilerleyen günlerinde İbrahim’in özellikle güneş altında kafasındaki acının arttığını söylemesiyle tekrar kontrol ettik. Bu sefer gerçekten büyük bir canlıya dönüşmüştü. Keneye benziyordu.
Katmandu’da kaldığımız otelin personelinden bu konuda yardım istedik. Kene olmadığını, Nepal’de görmeye çok alışık oldukları bir böcek olduğunu söylediler ve kolayca çekip çıkardılar. Çıkan canlının fotoğrafını bize safari turunu organize eden acentenin sahibi Shree ile paylaştık. Kendisinin de Chitwan’da aynı böceğin gazabına 2 kere uğradığını ve tehlikeli bir canlı olmadığını, endişe etmememizi söyledi. Yine de acaba tedbir amaçlı Türkiye’ye dönüşte hastanenin yolunu tuttuk. Yine tedbir amaçlı antibiyotik başlandı.
Chitwan’da kalacağınız oteller size safari deneyimi konusunda yardımcı olacaktır. Bütün otellerde safari turları satılıyor. Ama bence kesinlikle gitmeden önce bunu organize etmiş olun. Sizi Katmandu’dan alıp Chitwan’a ulaştıracak, seçeceğiniz otelde öğün tercihinize göre konaklamanızı ayarlayacak, ve tur programınızı oluşturacak acenteler ile çalışabilirsiniz. Biz de Katmandu’ya uçuşumuzdan önce tüm bu işleri ayarlamıştık ve kafamız çok rahat etmişti.
Biz otobüs ile Katmandu-Chitwan ulaşımı, Chitwan’da oda-kahvaltı 2 gece konaklama, Chitwan’daki tüm safari deneyimimiz ve Chitwan-Pokhara arası otobüs ulaşımı dahil kişi başı 240 USD ödedik. Fil safarisi yerine jeep safarisi istediğimiz için 220 USD’lik fiyata 20 USD’lik bir fark eklendi.
Bizim tercihimiz Base Camp Adventure oldu. Sahibi sevgili Shree’ye benden selam söyleyin yeterli. Yardımcı olacaktır. Bu linke tıklayarak sayfasına ulaşabilirsiniz.
Eğer bu şekilde paket program almazsanız, bir şekilde Sauraha köyüne ulaşıp, oradan da safari turu satın alabilirsiniz. Çok sayıda şirket var. Mowgli’s Eco Adventure Tours ya da Traveller’s Eco Tours gibi yerel şirketler bu konuda destek verecektir. Bıraktığım linklerden kendileri ile iletişime geçebilirsiniz.
Chitwan’a ulaşım ve konaklama ile ilgili tüyolar için Kendi Kendine Nepal Turu yazıma göz atmayı unutmayın.