BELEMEDİK KAMP VE GEZİ REHBERİ-ALMAN YOLU YÜRÜYÜŞ ROTASI

Adana deyince hepimizin aklına ilk gelen şey her zaman gastronomi oluyor değil mi? Kebaplardan, şalgamlardan, şırdandan, biciden ve daha nicelerinden vazgeçemiyoruz. Peki kaç kişi Adana'nın Belemedik ilçesindeki yürüyüş yolundan haberdar? Tıpkı Likya Yolu, Belemedik'te de tarihi doğa ile harmanlayan bir yürüyüş rotası var.

Belemedik, bir zamanlar Bağdat-Hicaz demiryolu için büyük önem taşıyan bir yerdi. Demiryolunun tamamlanabilmesi için yapılan Varda Köprüsünün yapım sürecinden 1.Dünya Savaşına kadar, çoğunlukla Almanların ikamet ettiği bir yerleşim yeriydi. Şimdiyse sonbaharda altına dönen yapraklar ve uzayıp giden demiryolları ile ayrılık ve hüzün duygularını bir araya getiren fotoğrafların kadrajı oluyor.

Belemedik ile Varda Köprüsü birbirinden ayrı düşünülemeyecek kadar iç içe geçmiş durumda. Yolunuz Pozantı’ya kadar düşmüşken mutlaka uğramanızı tavsiye ettiğim Kapıkaya Kanyonu ve Varda Köprüsü  yazılarımı da hemen şuraya iliştireyim. 

Belemedik Hakkında Kısa Bilgiler

Belemedik, Pozantı ilçesine bağlı küçük bir yerleşim yeri. Az önce bahsettiğim gibi hem Hicaz Demiryolunun yapım sürecinde hem de 1.Dünya Savaşında önemli bir merkez haline gelmiş.

İsminin telaffuzu çoğunuza ilginç geldi değil mi? Zaten bu ismin ilginç bir de hikayesi var. Rivayete göre, bu isim “bilemedik” den geliyor. Aslında köyün ismi Karapınar. Bağdat-Hicaz Demiryolu yapılırken tüneller dağların içinden tüneller geçmesi gerekiyordu. Ve bu tüneller açılırken, tünelin her iki ucunda, iki ayrı ekip çalışıyordu Bu iki ekibin, tünelin ortasında karşılaşması gerekiyordu Herhangi bir sebepten iki ekip tünelin ortasında karşılaşmaz ise, iş düzgün yapılmamış demekti. Bu yüzden ekipler birbirlerine “bilemedik” diyorlardı. Fakat doğru telaffuz edemedikleri için “bilemedik” değil “belemedik” diyorlardı. Böylece zaman içerisinde “Belemedik” Karapınar isminin önüne geçmiş oldu.

Hacıkırı’ndan başlayan demiryolu inşaatı, Belemedik’e ulaştığı dönemde çıkan savaşlar yüzünden inşaatlarda çalışacak işçi bulunamıyordu. Bu yüzden cephelerde esir düşen askerler, buraya getirilmiş. Bu işçiler için köyde bir yerleşim yeri oluşturulmuş. Fırın, kantin, ,ibadethane, yemekhane ve konaklama birimlerinin olduğu yerleşim yerinin kalıntıları, şuan hala köyde duruyor.

Maalesef Osmanlı ve Almanya’nın Mondros Ateşkesi ile yenilgiyi kabul etmesi üzerine, bölge Fransızlar tarafından işgale uğradı. Yaşanan çatışmalar sebebiyle bölgede bulunan bütün binalar zarar gördü. Az önce bahsettiğim yerleşim yerine ait binalardan geriye, şuan pek birşey kalmamış durumda.

Ulaşım

Belemedik’e ulaşmak için toplu taşıma kullanma şansınız maalesef pek yok. En rahat ulaşım kesinlikle şahsi aracınızın olması.

Fakat aracınız yoksa da üzülmeyin. Hatta tam tersi sevinin. Çünkü Toros Ekspresi, Belemedik tren istasyonunda duruyor. Pandemi sebebiyle henüz deneyimleme imkanım olmadığı için sizlerle paylaşamıyor olsam da, eminim ki Toros Ekspresi ile seyahat, şahsi araç ile seyahatten çok daha keyiflidir.

Eğer Belemedik’e, Toros Ekspresi ile gelmek isterseniz, güzergah, sefer saatleri ve bilet satışı için bu linke tıklayın.

Adana merkezden ulaşım 2.5 saate yakın sürüyor. Toplam yol 127 km. yol tarifi için bu linke tıklayın.

Bizim gibi aynı gün içinde Kapıkaya Kanyonu ve Varda Köprüsünü de sığdırmak isterseniz, Karaisalı’ndan yaklaşık mesafe 74 km. Süre ise 1.5 saat. Karaisalı’ndan Pozantı’ya doğru giden yol, köy yollarından oluşuyor. İnternet çekmediği için, haritanızı çevrimdışı kullanabilecek şekilde indirmiş olmanız çok önemli. Bir diğer konu ise, bu yol üzerinde benzin istasyonu veya dinlenme tesisi bulmanız çok zor hatta imkansız. Tedarikli olmanız seyahatinizin rezil olmaması için çok önemli. Yol tarifi için bu linke tıklayın.

Kamp Yapacaklar İçin

Belemedik, kampçılar tarafından özellikle sonbaharda tercih edilen bir tabiat parkı. Belemedik kampınız ile ilgili işinize tarayacak bazı tavsiyelerimi aşağıda listeliyorum.

Ekipman ve Kıyafet

Pozantı, rakım sebebiyle Adana merkeze göre fazlasıyla soğuk. Özellikle akşam saatlerinde. Yaz aylarında kamp yapıyor olmanız, üşümeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Mutlaka ama mutlaka iyi bir uyku tulumu ve polar giysileriniz yanınızda olmalı. Yaz aylarında şort ile donacağınıza yemin edebildiğim gibi kanıtlarım da. Dolayısıyla Belemedik kampınızda her mevsim sıkı giyindiğinizden ve soğuktan koruyacak ekipmanınız olduğundan emin olun.

Giriş ücretleri

Belemedik bir tabiat parkı olduğu için girişler ücretli. Fakat ne hikmetse biz gittiğimizde ne giriş ücreti toplayan bir görevli ne de tabiat parkı girişinde bir gişe vardı. Fakat yine de 2021 yılı için giriş ücretlerini sizin için aşağıya bırakıyorum.

Şahıs 5 TL İndirimli Şahıs 2.5 TL Bisiklet 5 TL Motorsiklet 10 TL Otomobil,Kamyonet 15 TL Minibüs 45 TL Midibüs 80 TL Otobüs 135 TL

Yiyecek-İçecek

Kendi hazırlığınızı yaparak gelebileceğiniz gibi, alanda bulunan büfeden de yararlanabilirsiniz. Ama kamp=doğa yemeği demek olduğu için (en azından benim açımdan) her zaman hazırlıklı giderek kamp yemeği yemeyi tercih ederim. Eğer büfeden istediğiniz gibi ürünler temin edemezseniz, aracınızla Pozantı merkeze giderek market alışverişi yapabilir ya da karnınızı doyurup kamp alanına geri dönebilirsiniz.

Küçük bir ipucu: Pozantı-Ulukışla yolu arasında, yol kenarlarında inanılmaz lezzetli et ürünleri ve sucuk bulabilirsiniz. Yolunuzu uzatacaksınız, ama buna değecek.

Ateş

Kamp alanı içerisinde ateş yakabilirsiniz. Kamp alanı dışında kamp yapıyorsanız (önermem), ateş yakmayın. Orman yangınlarına davetiye çıkarmayın.

WC/Duş

Alanda tuvalet ihtiyacınız için WC mevcut.

Yaban Hayatı

Yaban keçisi, yaban domuzu ve yırtıcı kuşların tabiat parkı içerisinde görülmesi olası. Önlemlerinizi buna göre almalısınız.

Peki Karavancılar Ne Olacak?

Alan, karavan kampı için de oldukça uygun.

Yeme-İçme

Yukarıda da bahsettiğim gibi, tabiat parkı içerisinde bir büfe mevcut. Ama çok da fazla bir seçeneğiniz ne yazık ki yok. Eğer kamp yapmayacaksanız, burada en iyi yeme-içme seçeneğinin, kendin pişir kendin ye olduğunu belirtelim. Çünkü Belemedik, özellikle hafta sonları mangal severlerin sıklıkla ziyaret ettiği bir mesire alanı aynı zamanda.

Konaklama

Konaklamak isterseniz, en azından şuan için kamp dışında seçeneğiniz yok. Karavan veya çadır kampı, en ideal konaklama seçeneği.

Fakat daha iyi koşulları tercih eden gezginler için de bir haberim var. Bu yazıyı yayınladığım 2021 Nisan ayında, Belemedik Tabiat Parkı içinde bungalovlar yapılıyordu. Yakın zamanda hizmete gireceğini tahmin ettiğimi bungalov konaklamaları için takipte kalın.

Aktiviteler

Belemedik, aktivite zengini bir yer. Aşağıda Belemedik’te yapabileceğiniz bazı aktiviteleri listeliyorum.

  • Kampçılık. Kesinlikle burada yapabileceğiniz en verimli aktivite kamp yapmak olacaktır.
  • Trekking. Az sonra bahsedeceğim Belemedik-Hacıkırı Rotası yani Alman Yolu’na ek olarak bir de, Pozantı Merkez’den Belemedik’e doğru yürüyebileceğiniz, Çakıt suyu ‘nu takip eden 9 km’lik bir yürüyüş parkuru daha var. Bağdat-Hicaz Demiryolunun içinden geçtiği tünellerin, harika kanyon manzaralarının eşlik ettiği bu ikinci parkur da bence mutlaka yürünmeli.
  • Mangal veya piknik. Pek çok ailenin günübirlik doğa aktiviteleri için tercih ettiği bu tabiat parkında siz de mangal ve piknik gibi aktiviteler yapabilirsiniz.
  • Balıkçılık. Çakıt suyu’nun buz gibi sularında balık tutabilirsiniz. O balığın lezzetini düşünemiyorum bile 🙂
  • Mantar toplayıcılığı. Bölgede mantarları bilen insanlar ile mantar avına çıkabilirsiniz. Fakat bu aktiviteyi asla yanınızda mantardan anlayan bir rehber olmadan yapmayın.
  • Fotoğrafçılık. Özellikle sonbaharda. Altın rengi yaprakların tren rayları ile oluşturduğu kadrajların tadına doyum olmuyor. Zaten Belemedik, Adana’nın en çok ziyaret edilen fotoğraf noktalarından bir tanesi. Özellikle de düğün fotoğrafçılarının favori adresi. eğer fotoğraf ile ilgileniyorsanız, gelmeniz gereken mevsim kesinlikle sonbahar.

Belemedik-Hacıkırı Yürüyüşü-Alman Yolu

Alman yolu ismiyle pek bilinmese de Belemedik-Hacıkırı rotası olarak kaynaklarda denk gelmeniz daha olası. Yürüyüş rotası Belemedik merkezden başlıyor ve Hacıkırı viyadüğünde son buluyor. Çakıt suyu, yürüyüşün büyük kısmında size eşlik ediyor olacak.

Bağdat-Hicaz demiryolu yapılırken servis yolu olarak kullanılmış bu yol. Bu yüzden yürüyüş esnasında bol miktarda tünel ile karşılaşacaksınız.

Parkurun toplam mesafesi 20 km. Farklı zorluk derecelerinde bölümleri var. Parkur kimi yerlerde ise yükseklik farkı bazı yerlerde parkuru zorlaştırıyor. En yüksek noktaya ise, Hacıkırı’na doğru yaklaşırken çıkıyorsunuz. Yürüyüş yaklaşık 24 saat sürüyor. Gece çöktüğünde belirli yerlerde konaklayabileceğiniz kamp noktaları var.

Bu rotanın henüz turistik anlamda çok iyi bilinen bir rota olmadığının altını çizelim. Bu de demek oluyor ki bu yolu rehbersiz yürümemeniz gerekiyor. Yönlendirme için tabela bulabileceğiniz bir rota değil. Bölgeyi iyi bilmiyorsanız, kesinlikle rehbersiz bu rotayı yürümeye kalkmayın.

Ekipman-Kıyafet

Eğer bu parkuru yürümeyi düşünüyorsanız, ekipmanlarınızın gerçekten sağlam olması gerekiyor. Likya yolunun tamamını yürüyenler bilecektir. Böyle yürüyüş rotalarında ekipman her şeydir.

Trekking batonları, sağlam su geçirmez yürüyüş ayakkabıları, mevsime göre outdoor giysiler, güneş gözlüğü ve şapka olmazsa olmaz. Mevsime göre bir de yağmurluk. Hafif yapılı ve geniş hacimli bir outdoor çanta da hayat kurtaracaktır. Çünkü yürüyüşünüz tam 24 saat süreceği için çadır ve yiyecek konusunda tedarikli olmanız gerekiyor.

Çadır ve uyku tulumunuzun da zor koşullara uyum sağlayabilecek düzeyde olması önemli. Evet belki Ağrı Dağına tırmanmayacaksınız, ama Bim’den aldığınız çadırla bu rotada kamp yapmanız çok zor. O yüzden en azından ortalama bir çadırınız ve uyku tulumunuz olması önemli. Uyku tulumunun özellikle soğuğa karşı dayanımına dikkat edin.

Yeme-İçme

Bu rotanın daha önceden kullanılan bir servis yolu olduğunu söylemiştim. Dolayısıyla tesis bulabileceğiniz bir rota değil. Aynı şekilde su bulmanız da pek olası değil. Yanınıza en az 24 saat yetecek su ve yiyecek almanız çok önemli.

WC-Duş

Yeme-içme ve konaklama gibi, wc ve duş ihtiyacınız için de tesis bulunmuyor.

Doğanın tarih ile buluştuğu bu yürüyüş rotasının, en kısa zamanda ismini daha çok duyabileceğimizi umuyorum.