İstanbul’dan çıkmadan da doğanın ortasına gidilebileceğini artık sağır sultan bile biliyor. Yani o bile farkında İstanbul’da hala doğal kalmış bir şeyler var olduğunun. Ayvat Bendi Tabiat Parkı da işte tam olarak o “doğal kalmış şeyler”den bir tanesi. “Dur şurayı yazalım da patlatıp prim yapalım” derdinde değiliz. Ama buranın patlaması da şart.

Yani en azından tuvalet eğitimi olan ve doğayı nasıl koruyacağını bilen insanlar arasında patlaması diyelim. Çünkü zaten hali hazırda yeterince kirletilmiş ve tuvalet eğitimi olmayan yetişkinler tarafından tuvalet giderlerine çoktan kayıt atılmış. Eğer bu kitlenin tanımına mükemmelen uyuyorsanız bu yazıyı kapatın. Ve mümkünse burası dahil hiç bir tabiat parkı, kamp alanı, mesire yeri hatta çocuk bahçesine bile gitmeyin. Fakat bu tanım dışındaysanız lütfen önce aşağıdaki bağlantıdan Youtube videomuzu da izleyerek yazıyı okumaya devam edin 😄.

https://youtu.be/JiAT7cP2HD4

Ayvat Bendi Tabiat Parkı Hakkında

İstanbul-Eyüp ilçesine bağlı bir tabiat parkı burası. Belgrad Ormanları içerisindeki 9 adet tabiat parkından bir tanesi. Kemerburgaz mahallesinin hemen dibi. Aynı anda hem şehrin içinde hem de dışında. Hem tarihi hem de ekolojik olarak çok büyük bir önemi var buranın. Her ikisini de ayrı ayrı irdeleyelim.

Tarihi Açıdan Önemi

Tabiat parkı içinde tarihi bir su bendi var. Ayvat Deresi üzerinde kurulu. Kırkçeşme suyu bentleri isimli 4 adet bentten bir tanesi.

Bu bend 1700’lü yıllarda III. Mustafa tarafından inşa ettirilmiş. Hala dimdik ayakta ve İstanbul’a su havzası oluşturmaya devam ediyor. Tarihsel olarak önemi bu. Ayrıca alan içerisinde tarihi su kemerlerinin de kalıntıları var. Bu kemerler zamanında suyu buradan şehre taşımış.

Ekolojik Açıdan Önemi

Malum, İstanbul gittikçe daha da beton yığını haline geliyor. İşte ekolojik açıdan önemi de tam olarak burada başlıyor. Yani bu tabiat parkı hem su hem de yaban hayatı açısından çok büyük öneme sahip. Çünkü biraz daha yeşil kaybederse İstanbul gerçekten yaşanmaz hale gelecek.

Pek çok yaban hayvanı ve bitki türü için ciddi bir habitat burası. Zaten bir avuç kalan yaban hayatı da kaybetmek istemeyiz. Bu yüzden burada yapacağımız her aktivitede önce doğayı gözetmek zorundayız.

Ayvat Bendi Tabiat Parkı’na Ulaşım

Konum olarak Göktürk merkez’e gerçekten çok yakın. Yol tarifi almak için bu linke tıklayabilirsiniz.

Eğer toplu taşıma ile ulaşmak isterseniz, 48L ve 48C numaralı otobüsleri kullanabilirsiniz. 48L Hacıosman metrosunu kullanarak ulaşmak isteyenler için. 48C ise Bahçeköy’den Çiftalan köyü istikametinde devam ediyor. Hangisine ulaşımınız daha kolaysa onu tercih edebilirsiniz. Orman deposu durağında inmeniz ve buradan yaklaşık 5 dakika yürümeniz yeterli.

Ayvat Bendi Tabiat Parkı Giriş Ücreti

Araçla giriş ücreti (2022 yılı) 18 TL. Yaya olarak 6 TL.

Ayvat Bendi Tabiat Parkı’nda Günübirlik Aktiviteler

Alanda mangal ve piknik için mesire alanları özel mevcut. Bu yüzden kafanıza göre içeride herhangi bir yere masanızı kurmayın.

Mangal yapmanız için özel mangal yerleri var. Yanınızda mangal yoksa bunları kullanabilirsiniz. Ayrıca çok tatlı piknik masaları da mevcut.

Piknik ve mangal için kendiniz de ateş yakabilirsiniz. Ama sadece akşam 9’a kadar.

Koşu, yürüyüş ve bisiklet için parkurlar mevcut. Eğer Kemerburgaz’a yakın oturuyorsanız, kesinlikle günlük sporunuzu yapmak için harika bir yer.

Tabiat Parkı İçi Ulaşım

Tabiat parkına girdikten sonra, bent ve çevresini gezmek ya da kendinize orman içinde sessiz sakin bir yer aramak isterseniz, araçla park içinde dolaşabilirsiniz. Yalnız uyaralım, yollar off road parkurundan hallice. Yani aracın şanzımanını oraya bırakmayın. Ayrıca çok da çamurlu oluyor. Bu yüzden lastiklerinizin iyi durumda olduğunu kontrol edin ki saplanıp kalmayın.

Eğer bente ulaşmak isterseniz, girişten itibaren yaklaşık 1.5 kmlik yolunuz var. Yürüyebilir ya da araçla gidebilirsiniz. Yol her bisiklet için uygun olmayabilir. Bu yüzden diğer iki seçenek daha iyi gibi.

Bentin oluşturduğu gölün etrafında dolaşan yol var. Aracınızı uygun bir yere park edip patika yollardan aşağı, göl kenarına inebilirsiniz.

Ayvat Benti Tabiat Parkı Yeme-İçme

Aslında içeride tesis var. Fakat biz gittiğimizde kapalıydı. Geçici süreliğine mi bilmiyoruz. O tesise güvenip hazırlıksız gittik. Bu yüzden de aç kaldık.

Giderken yanınızda muhakkak su ve atıştırmalık olsun. Kamp yapacaksanız, öğünlerinizi kurtaracak kadar yemek de bulundurun.

Çocuklu Aileler İçin Uygun mu?

Fazlasıyla. Çocuklarınızın dilediği gibi doğada zaman geçirebileceği harika bir yer. Çocuk oyu alanı da mevcut.

Ayvat Bendi Tabiat Parkı Kamp Alanı

Özellikle kamp alanı diye bir ayrım yok. İstediğiniz yere aracınızı park edip çadırınızı kurabilirsiniz. İstanbul’da kamp yapabileceğiniz tartışmasız EN NEZİH yer diyebiliriz. Çünkü tek bir alanda kamp yapmak zorunda değilsiniz. Dolayısıyla diğer insanlar ile dip dibe çadır kurmanız gerekmiyor. Herkese yetecek kadar kuytu köşe var.

Duş/WC

Wc mevcut. Ancak duş imkanı yok.

Ateş

Ateş yakmak yasak değil. Ancak akşam saat 21.00’den sonra yerde ateş yakmak yasak.

Büfe/Market/Tesis

Tesis dediğimiz gibi kapalıydı. Büfe, market gibi alışveriş yerleri ise en yakın Kemerburgaz’da var. Yani konforlu bir kamp için tedarikli gelin. Yoksa habire kamp alanından ayrılıp alışverişe gitmek zorunda kalırsınız.

Telefon/İnternet

İkisi de tamamen kafasına göre çekiyor. Bu yüzden çok da güvenmeyin.

Yaban Hayvanları

Park içinde çok sayıda yaban hayvanı var. Ortalıkta yiyecek bırakmayın.

Karavan’a Uygun mu?

Evet, karavan ile de kamp yapabilirsiniz.

Ayvat Bendi Tabiat Parkı ile ilgili tüm sorularınızı bize yorum olarak iletebilirsiniz. Ayrıca bize sosyal medya hesaplarımız üzerinden DM yoluyla da ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *