İstanbul’da nefes alabilmek artık hepimiz için çok zor. Hatta neredeyse imkansız. Peki size İstanbul’un dışına çıkmanıza gerek kalmadan kuş sesleri dinleyebileceğiniz, orman havasına doyabileceğiniz ve doğa ile iç içe bir yer olduğunu söylesem? Atatürk Kent Ormanı, Sarıyer ilçesinde, hem şehrin ortasında hem de şehirden uzak bir cennet resmen. Hadi gelin İstanbul’un bu nefes kaynağını beraber keşfedelim.

Küçük Gölet

Sevgili İstanbul halkı için dev hizmet. Atatürk Kent Ormanı’nı eminim pek çoğunuz neredeyse hiç duymadı. Hatta bir çoğunuz büyük ihtimalle İstanbul’dan nasıl uzaklaşıp yeşille buluşabileceğini düşünüyor bile olabilir. Ama artık çok da düşünmenize gerek yok. Çünkü İstanbul’un çatında kocaman bir orman kuytusu var. Suyu, yeşili, kuş sesleri ile Atatürk Kent Ormanı, İstanbul’da olduğuna inanamayacağımız kadar güzel.

https://youtu.be/MTLfbNNQ7zo
Atatürk Kent Ormanı Youtube videomuzu mutlaka izleyin

Atatürk Kent Ormanı, 1000 dönümden fazla bir alanı kapsıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Hacıosman Korusunu bakımını yaptı ve Atatürk Kent Ormanına dönüştürdü. 2020 yılında ise İstanbul halkının hizmetine sundu. Atatürk Kent Ormanı, sadece İstanbul halkı için nefes alacak bir alan sağlamakla kalmıyor. Aynı zamanda şehir içi yaban hayatı için de önemli bir yaşam alanı oluşturuyor.

Korunan Alan

ATATÜRK KENT ORMANI HAKKINDA…

Atatürk Kent Ormanı, 19 Mayıs 2020 tarihinde açıldı ve İstanbul halkının hizmetine sunuldu. İçerisinde harika yürüyüş parkurları ve göletler var. Bunlarla birlikte yapılan düzenlemeler ile, WC, kafeterya, çocuk oyun alanları, açık spor alanları, festival alanı ve seyir terası da var. Birden fazla giriş kapısına sahip olmakla birlikte, şuanda yeni giriş kapılarının düzenlemesi de devam ediyor.

Orman oldukça zengin bir bitki türü çeşitliliğine sahip. Bununla birlikte çok sayıda kuş türü de yine bu şehir içi ormanda yaşıyor. Hatta sadece kuşlar değil, kaplumbağa ve balıklar da bu ormanda kendilerine yaşayacak bir alan bulmuş. Yani şehir içinde bir yaban hayatı ekosistemi var burada.

Seyir Terası Manzarası

Orman içerisinde birden fazla yürüyüş parkuru var. İlerleyen paragraflarda daha detaylı bahsedeceğim bu parkurların toplam uzunluğu, yaklaşık 12 km.

ORMAN İÇİNDEKİ BİTKİ POPÜLASYONU

Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu şehir için orman, zengin bir bitki popülasyonuna ev sahipliği yapıyor. Orman içerisinde çiçekler, çalılar, ağaçlar ve sarmaşık formlu bitkiler görebilirsiniz. Bunların bazılarının endemik türler olduğunu da söyleyelim.

Kızılçam, Sahil Çamı, Macar Meşesi, Titrek Kavak, Fıstık Çamı, Mazı Meşesi, Sapsız Meşe, Karaçam, Akkavak, Ceviz, Kızılağaç gibi ağaç türleri, bitki popülasyonunun büyük kısmını oluşturuyor. Bunların yanı sıra, çok sayıda çalı türüne rastlamak da mümkün. Bunlar Akçakesme, Sırımağu, Kurtbağrı, Kocayemiş, Morcak, Kuşburnu, Geyikdikeni, Kızılcık, Pırnal meşe ve Laden gibi türler.

Yürüyüş yolları boyunca birbirinden güzel çiçekler bulmak ta mümkün. Örnek olarak Yavşanotu, Düğün Çiçeği, Kırmızı Üçgül, Çayır Düğmesi, Ballıbaba, Karahindiba, Çuha Çiçeği vb. çiçek türleri.

Ayrıca bu ormanda bulunan bazı bitki türlerinin endemik olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. İstanbul Nazendesi, Türk Zambağı, Karakafes Otu, Sütleğen, Tırnak otu gibi türler. Bunlar özellikle korunması gereken bitki türleri.

ORMAN İÇİNDEKİ KUŞ TÜRLERİ

Yukarıda birçok bitki türünün bu ormanda geniş bir alan kapladığından bahsetmiştik. Bu geniş bitki popülasyonu, aynı zamanda pek çok kuş türü için bir habitat oluşturuyor. Çünkü bu bitkilerden bazıları kuşlar için barınma imkanı, bazıları ise besin imkanı sağlıyor. Orman içerisindeki göletler ise bu kuşlar için hem su kaynağı hem de üreme alanı. Aynı zamanda bu kuşlar için uygun bir dinlenme alanı da sağlıyor.

Atatürk Kent Ormanında yaklaşık 30 farklı kuş türünün barındığı tahmin ediliyor. Bunlardan Kızılgerdan, Çitkuşu, Bülbül ve Karatavuk gibi kuş türleri, alanın en baskın nüfusa sahip sakinleri.

Bunun yanı sıra, pek çok su kuşu da bu habitatın daimi sakinlerinden. Örneğin, Yalıçapkını, Yeşilbaş, Karabatak ve Gri Balıkçıl.

Bu kuş türleri, İstanbul gibi bir yerde hem üremek hem beslenmek hem de barınmak için bu ormanı tercih ediyor. Yani bu orman, biyolojik çeşitlilik açısından küçük gibi görünse de, aslında oldukça büyük önem taşıyor.

ORMAN İÇİNDEKİ GÖLETLER

Orman, Hacıosman ve Derbent arasında kalan bir vadi ile ikiye bölünmüş durumda. Bu vadi içerisinde ise Büyük Gölet ve Küçük Gölet bulunuyor. Ormanda bulunan tüm göletler doğal gölet. Vadidibi ve Küçük Gölet, fazla sularını Büyük Gölete boşaltıyor.

YÜRÜYÜŞ PARKURLARI

Orman içerisinde 3 adet yürüyüş parkuru mevcut. Bunlar Çıtkuşu parkuru, orman parkuru ve su parkuru. Ben su parkurunda yürüdüm. Ama ben parkurun biraz dışına çıkarak yolumu uzatmayı seçtim. Eğer benim rotamı kullanarak alanda daha çok gezmek isterseniz, buraya tıklayarak Youtube videomuzda belirttiğim rotayı görebilirsiniz.

Yürüyüş parkuru

Girişten sonra tabelaları takip ederek su parkuru başlangıcına ulaşabilirsiniz. Bence yürümesi en keyifli ve en çok manzara görebileceğiniz parkur burası. Hafif eğimli bir yoldan sürekli iniş halinde göletlere vardığınız parkur, yeni yapılan gölet kapısında sona eriyor. Yapımı tamamlandığında yokuş yukarı geri çıkmanıza gerek kalmadan dilerseniz bu kapıdan çıkabileceksiniz.

Aslında tüm parkurlar birbiri ile aynı yolu takip etse de, belirli yerlerde birbirlerinden ayrılıyorlar. Hepsinin uzunlukları da birbirinden farklı. Yol kenarlarında yer alan tabelalar üzerinde istediğiniz parkur için hangi rotayı izlemeniz gerektiğini bulabilirsiniz. Ayrıca tabelalar üzerinde yer alan karekodlar ile mobil uygulamalar üzerinden de parkurlar ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

YÜRÜYÜŞ PARKURLARI VE ALTERNATİF ROTA SEÇENEKLERİ

Parkurların uzunlukları sırasıyla şu şekilde…

  • Çıtkuşu Parkuru – 1,8 km. Bu en kısa parkur için Hacıosman metro kapısı veya Kuzey kapısından giriş yapabilirsiniz. Su ve Orman parkuruna devam eden yol ile, seyir terasına giden yolu birbirinden ayıran bir çatal göreceksiniz. Bu çatalın sol tarafından, yani seyir terası yolundan devam ettiğiniz takdirde, Çıtkuşu parkuru üzerinde ilerlemiş oluyorsunuz. Seyir terasından dönüşte yol yine ikiye ayrılıyor. Bir tanesi parkuru bölen ve seyir terasının hemen karşısından devam eden kestirme bir yol. Bunu seçerseniz parkuru tamamlamış olmuyorsunuz. Yolu kısaltarak çıkışa kestirme yoldan ulaşıyorsunuz. Fakat seyir terasından sonra sağ tarafta giden yola saparsanız, tam bir daire çizerek parkuru tamamlayabilirsiniz. (Yol tarifi konusunda yetenekli olmadığım için özür diliyorum 🙂
  • Su Parkuru – 2,8 km. Bu parkur için de yine Hacıosman ve Kuzey kapılarından giriş yapabilirsiniz. Yakında hizmete açılacak olan Gölet kapısı da bu parkur için kolay bir alternatif olabilir. Orman parkuru ile paralel ilerleyen bu parkur için, seyir terasına ve Çıtkuşu parkuruna devam eden yola değil, aşağı doğru inen sağ taraftaki yolu seçmelisiniz. İnişte hafif eğimli ve oldukça kolay bir parkur. Çıkışta da eğimli olmasına rağmen çok zorlayıcı değil. Her yaş grubundan insanın çok rahatlıkla yürüyebileceği bir rota. yolun sağ tarafında sizi önce Küçük Gölet karşılayacak. Devamında ise sağ tarafınızda Büyük Gölet ve hemen solunuzda Vadidibi göletini görebilirsiniz. Bu iki göletin bulunduğu yerde, yukarı çıkan merdivenler var. Bu merdivenler ile seyir terasına çıkabilir ve sonrasında Çıtkuşu parkurunu ya da yukarıda anlattığım kestirme yolu kullanarak yürüyüşü tamamlayabilirsiniz.
Vadidibi Göleti
  • Orman Parkuru – 3 km. Bu en uzun parkur. Su parkurunun bir kısmını da içine alan parkur, göletlerin arasından geçerek, Büyük Göletin karşı tarafından devem eden yolda yürümeye devam ettiğinizde, ormanlık alanın içinden size tam bir tur attırarak başladığınız noktaya geri götürüyor.
ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ İÇİN…
  • Engelsiz Yol – Engelli vatandaşlarımızın da erişim sağlayabilmesi için oluşturulmuş bu parkur, Hacıosman metro kapısı ile Darüşşafaka metro kapısı arasında kalan bir yol. Göletler ve yürüyüş parkurlarından bağımsız olan bu parkur, ormanın batı kısmında yer alıyor. Yani engelli vatandaşlarımız da şehir içindeki bu mükemmel doğal alandan diledikleri gibi faydalanabilirler.

ATATÜRK KENT ORMANINDA SPORTİF AKTİVİTELER

Orman içerisinde pek çok farklı spor dalı için imkanlar bulabilirsiniz. Tabi ki ağırlık doğa sporları. Özellikle benim dikkatimi çeken ise oryantiring oldu.

Atatürk Kent Ormanında, ismini çok sık duymasak da yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan Oryantiring için de parkurlar oluşturulmuş. Oryantiring, farklı arazi koşullarında, harita ile yön bulmayı gerektiren ve zamana karşı yarışılan bir spor dalı. Bu linke tıklayarak oryantiring sporu ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Alandaki Oryantiring Parkurları

Atatürk Kent Ormanında 4 farklı oryantiring parkuru var. Bunun dışında, kendi parkurunuzu da kendiniz oluşturabiliyorsunuz. Tabelalar üzerindeki karekodları kullanarak bilgi alabilirsiniz.

Trekking demek doğru olur mu bilmiyorum ama fevkalade bir doğa yürüyüşü alanı olduğunu söyleyebilirim. Yukarıda bahsettiğim 3 farklı yürüyüş rotası size harika bir trekking deneyimi sunacaktır. Özellikle bu spora yeni başladıysanız ve kondisyon eksikliğiniz varsa, burada kendinizi geliştirebilirsiniz.

Bisiklet için de elverişli bir alan burası. Bisiklet sürmeye uygun parkurlar ve bisiklet park alanları bulabilirsiniz. Ayrıca kaykay ve paten ile ilgilenenler için de elverişli bir yer.

Bunların dışında açık havada aletli spor yapmak isteyenler için de spor alanları düşünülmüş. Basketbol oynamak Batı kapısı yakınında bir saha hizmet veriyor.

Bütün bu spor dalları ile ilgilenenler için Atatürk Kent Ormanında iki adet de soyunma kabini düşünülmüş. Bir tanesi Hacıosman metro kapısı yakınında, diğeri ise Güney kapısı ve Hacıosman metro kapısı arasında yer alıyor. Yani üst değiştirecek yer bulamama kaygısı yaşamadan yanınıza yedek kıyafet alabilirsiniz.

ATATÜRK KENT ORMANINDAKİ DİĞER İMKANLAR

Öncelikle çocuklu aileler için biçilmiş kaftan bir rekreasyon alanı. Çünkü çok sayıda çocuk oyun alanı bulunuyor. Bolca geniş açık alanlar da çocukların doğa ile tanışmaları ve enerjilerini boşaltmaları için hizmetinizde. Ayrıca bu alan çocukların doğa bilinci ve sevgisi kazanabilmeleri açısından da çok değerli.

Orman içinde 2 adet kafeterya var. Biri Kuzey kapısı diğeri ise Batı kapısı tarafında yer alıyor. Fakat salgın sebebiyle çalışma saatleri değişkenlik gösterebilir.

Orman içerisinde 4 adet WC var. Kuzey kapısı, Hacıosman metro kapısı, Batı kapısı ve Gölet kapısı konumlarında bulunuyorlar. Ancak bunların ücretli olduğunu belirtelim. İstanbulkartınızı kullanarak turnikelerden geçiş yapabilirsiniz.

Orman içerisinde etkinlik düzenlemek amacıyla bir de festival alanı var. Parkorman kadar büyük ve kapsamlı etkinliklere elverişli değil. Yine de yaz aylarında açık hava aktiviteleri için çok iyi bir seçenek. Etkinlik olmadığı zamanlarda ise gençlerin yeşilliklere yayılarak sosyalleşmesi için çok güzel bir mekan.

Otopark konusunda biraz kafam karışık. Çünkü alanda otopark mevcut ama içeri araç girişinin yasak olduğunu söylediler. Ben aracımı Hacıosman’da ara sokaklara park edip, Atatürk Kent Ormanına elektrikli scooter kiralayarak gittim. Siz de araç ile gitmek isterseniz, aracınızı çevredeki ücretli otoparklara, ya da benim gibi ara sokaklara park edebilirsiniz.

ATATÜRK KENT ORMANINA ULAŞIM

Her ne kadar en kolay ulaşım yöntemi metro olsa da, diğer seçeneklerden de bahsetmemiz gerekiyor.

Öncelikle ben buraya araçla gitmeyi tavsiye etmiyorum. Çünkü otopark bulmak kolay da olsa, araç park etmek için para ödemeyi gereksiz buluyorum. Şimdi gelin diğer ulaşım seçeneklerine bir göz atalım.

  • Metro ile ulaşım: Yenikapı-Hacıosman metrosunun son durağı olan Hacıosman’da inip, kısa bir yürüyüş ile ormana ulaşabilirsiniz. Yine aynı metro hattının Darüşafaka durağında indiğinizde de Atatürk Kent Ormanına yürüyerek ulaşabilirsiniz. Yani M2 metro hattını kullanarak, 2 farklı seçenek ile ormana gelebilirsiniz.
  • Otobüs-Minibüs ile ulaşım: Beşiktaş’tan, Sarıyer ve Tarabya yönüne giden minibüsleri kullanabilirsiniz. Ayrıca 25, 25A, 25S1, 29M1, 29M2, 42A, 42HM, 47L, 48D, 59HS, 59RH, 62H, 150, 151, 154 numaralı otobüslere de binebilirsiniz. Yine Hacıosman metro veya Darüşakafa metro duraklarında inip yürümeniz gerekiyor. Bu linke tıklayarak otobüsünüzün güzergah ve saatlerini kontrol edebilirsiniz.
  • Araç ile ulaşım: Bu linke tıklayarak, Atatürk Kent Ormanı için yol tarifi alabilirsiniz. Aracınızı Hacıosman ara sokaklarına ya da çevredeki ücretli otoparklara bırakabilirsiniz. Sokak aralarına park edecekseniz, park yasağı olmayan bir yere park ettiğinizden emin olun.

ATATÜRK KENT ORMANI GİRİŞ ÜCRETİ VE ZİYARET SAATLERİ

O halde size harika bir haber vereyim. Atatürk Kent Ormanına giriş ücretsiz:) En azından şimdilik herhangi bir giriş ücreti ödemiyoruz.

Ormanı, sabah 05.00 ve akşam 22.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Yani ormanda dilediğimiz kadar zaman geçirmek için vaktimiz var.

ATATÜRK KENT ORMANINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR

Bu değerli ormanlık alanı koruyabilmek için bazı kurallara dikkat etmeliyiz. Bunları aşağıda listeliyorum. Lütfen sizler de bilinçli davranın ve bu kurallara uyun.

  • Ormanlık alan içerisinde, sigara içmeyin. Çünkü alan yangına oldukça elverişli.
  • Piknik yapabilirsiniz ama ateş yakmayın. Piknik için evden getirdiğiniz hazır yiyecek ve içecekleri tüketebilirsiniz. Ancak mangal yapmak, ateş yakmak vb yangın riskini arttıracak şeylerden lütfen uzak durun.
  • Bütün çöplerinizi çöp kutusuna atın. İstanbul içinde daha önce bu kadar temiz bir doğal alan hiç görmedim. Lütfen bilinçli davranarak bu temizliğin korunmasına siz de katkıda bulunun. En basitinden çekirdek kabuklarınızı lütfen yerlere değil, çöp kutularına atın. Ayrıca alan içerisinde bol miktarda çöp kutusu var. Dolayısıyla çekirdek kabuğu gibi atıkları yerlere atmak için hiçbir bahane yok.
  • Evcil hayvanlarınızı gezdirmek için tasma kullanın.
  • Göletlerde balık tutmayın.
  • Doğanın içerisindeki bu huzur dolu ortamı muhafaza etmek için lütfen sessiz olun. Küçük harfler ile konuşmaya, yüksek sesle müzik dinlememeye özen gösterin.
  • Ormandaki kuşları dışarıdan getirdiğiniz besinler ile beslemeyin. Lütfen bu kuralı ihmal etmeyin. Çünkü bu kural tamamen onların iyiliği için konulmuş.
  • Alanda endemik bitki türleri bulunduğu için lütfen bitkilere dokunmayın. Bitki ve hayvanlara zarar verecek hareketlerde bulunmayın.
  • Son olarak doğayı koruyun. Onu sevin. Çünkü onun bize değil, bizim ona ihtiyacımız olduğunu unutmayın.

Bu linke  tıklayarak, Sancaklar Camii yazımıza da ulaşabilirsiniz. 

Tüm sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz. Ayrıca, aşağıdaki bize ulaşmak için aşağıdaki butona tıklayarak mail atabilir veya sosyal medya hesaplarımızı da kullanabilirsiniz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *