TİFLİS GEZİ TÜYOLARI – ULAŞIM, KONAKLAMA, KİMLİKLE GİRİŞ, BÜTÇE

Gürcistan hem bize yakın, hem vize istemiyor, hem de bu döviz kurlarına rağmen hala çok uygun fiyatlı. Yeme-içme alternatifi bol. Gece hayatı hareketli. Tarihi dolu dolu. Bunlar yetmezse doğası da capcanlı. Bu övgüler sizi Tiflis'e gitmeye yeterince ikna ettiyse, o zaman Tiflis gezinizi nasıl planlamanız gerektiği ile ilgili detaylara giriş yapabilirim 🙂

Malum, kurlar aldı yürüdü. Daha da yürüyeceği çok belli. Bu sebepten gezginler için hayat gün geçtikçe zorlaşıyor. Üstüne bir de vize krizi gün geçtikçe daha da içinden çıkılmaz hale geliyor. Bu durumda da yeni alternatifler bulmak şart oldu. Vizem yok, bütçem kısıtlı diyenler, hatta yurtdışına ilk kez çıkacaklar için mükemmel bir alternatif. Sadece onlar için de değil, dünyanın her köşesini keşfetmek isteyen gezginler için de mutlaka görülmesi gereken bir ülke Gürcistan. İlk seyahatimde sadece Tiflis’i görme imkanı buldum. Fakat Mestia, Svaneti, Kutaisi gibi bölgeleri de radarımda. Tiflis gezinizi daha kolay ve keyifli hale getirecek tüm önerilerim ile birlikte, Tiflis gezi rehberi ve Tiflis mekan rehberi yazılarımı da hemen yeni sekmede hazırda tutun. Ayrıca aşağıdaki bağlantıdan Youtube videomu da izlemeden yola çıkmayın 🙂

Tiflis’e Ulaşım

Tiflis’e dolmuş gibi uçak var. Hem Türk Hava Yolları hem de Pegasus’un her gün seferleri mevcut. Biz Pegasus’un 9 Euro artı vergiler kampanyasından çok uyguna biletlerimizi almıştık. Kampanya dönemlerini takip ederseniz çok güzel fiyata bilet yakalayabilirsiniz.

Dileyenler Kars veya Artvin üzerinden karayolu ile de gidebilir. Kars üzerinden yaklaşık 6, Artvin üzerinden ise 8 saat sürüyor karayolu ile ulaşım.

Şehir İçi Ulaşım

Pek toplu taşıma kullanmanızı gerektirecek bir şehir değil Tiflis. Havalimanından merkeze ulaşım dışında gezilecek yerlere ulaşmak için toplu ulaşıma ihtiyaç duymayacaksınız. Şehir yürünerek gezilebiliyor. Ama engebesi bol bir şehir olması sebebiyle toplu taşıma tercih ederek gezmek daha az yorucu.

Havalimanından merkeze ulaşım için toplu ulaşım tercih edecekseniz zaten tek seçeneğiniz var. 337 numaralı otobüsler. Hafta içi her 15 dakikada 1 kalkıyor havalimanından. Hafta sonları ise 20 dakikada 1. Sabah saat 7’den akşam 11’e kadar çalışıyor otobüsler. 2024 yılı fiyatı tek yön 1 Lari. Otobüs ile merkeze ulaşım 1 saat sürüyor.

Otobüslere bindiğinizde ya da binmeden önce bilet almanıza gerek yok. Otobüsün içinde temassız kredi kartı ile ödeme yapabileceğiniz makineler var. Ödemeyi yaptıktan sonra da basılı bilet vermiyor makine. Olur da bilet kontrol görevlilerine denk gelirseniz, makineye ödeme yaptığınız kartı yeniden göstermeniz yeterli olacak. Birden fazla kişiyseniz ve ödemeleri aynı kart ile yaptıysanız, kontrollerde aynı yine aynı kartı kaç kişi için ödeme yaptıysanız, o kadar sayıda makineye yeniden göstermeniz yeterli.

Havalimanı-merkez ulaşımı için bir diğer yöntem ise Bolt uygulaması. Türkiye’de çalışmayan bu uygulamayı gitmeden önce mutlaka telefonunuza indirmenizi öneriyorum. Bolt ile süre 30 dakikaya düşüyor. Fiyat ise 15-20 Lari arasında oluyor.

Uber, Bolt ve Yandex Taxi uygulamaları şehir içi ulaşımda çok büyük kolaylık sağlıyor. Gitmeden hepsini telefonunuza indirin. Üstelik sadece Tiflis için değil, yurtdışında pek çok şehirde bu uygulamalar şahane kolaylık sağlıyor. Toplu taşıma çok uygun fiyatlı olsa da, bu uygulamalar da uygun fiyatlı ve kolay ulaşım imkanı demek. Günün hangi saatinde baktığınıza göre fiyat değişecektir, ama yine de normal taksilere kıyasla bunların fiyatları çok daha uygun.

Çokomelli Not

Havalimanında toplu taşıma mı Uber mi, Bolt mu diye karar vermek için sağda solda şaşkın şaşkın gezerken yanınıza bazı taksiciler sinsice yanaşacaktır. Ve size Bolt sürücüsü olduklarını falan söyleyecektir. Fahiş de fiyat çekecektir. Bizim Bolt üzerinden gördüğümüz fiyat gideceğimiz yere o saatteki trafik için 35 Lari görünüyorken, kendini Bolt soförü olarak tanıtan taksici 70 Lari fiyat verdi. Aman dikkat!!! Kazıklanmak istemiyorsanız bu tip insanlara itibar etmeyin.

Vize – Kimlikle Giriş

Gürcistan’ı bu kadar sevmemizin en büyük sebebi de vizesiz hatta ve hatta pasaportsuz giriş 🙂 Türk vatandaşları turistik olarak 90 güne kadar çipli TC kimliği ile vizesiz olarak giriş yapabiliyor. Türkiye’den çıkarken çıkış damgası beyaz bir kağıda basılacak. Türkiye’ye dönene kadar da bu kağıdı saklamanız gerekiyor. Hala çipli kimliğiniz yok ise, pasaport ile giriş yapmanız gerekiyor. Pasaportunuz her ihtimale karşı yanınızda bulunsun.

Çokomelli Not

Gürcistan, Avrupa Birliği ve Schengen bölgesi üyesi olma konusunda çok hızlı adımlarla ilerliyor. Bu yüzden kimlikle giriş avantajını kaçırmadan Gürcistan seyahatinizi planlamanızı öneririm.

Sim Kart-İnternet

Havalimanında ücretsiz sim kart temin edebilirsiniz. Kartlar ücretsiz. Yüklemek istediğiniz pakete göre de fiyatlar değişiyor. Paketin geçerlilik süresine göre fiyat artıyor. Hepsinde de internet sınırsız. 3 gün ile 1 ay arasında geçerlilik süresi var paketlerin.

Bütçe

Anlık olarak 1 Lari, 11.5 Türk Lirasına denk geliyor. Daha ne kadar bu kadarda kalır kur farkı bilemem 🙂

Çok kişisel bir konu olan bütçe ile ilgili net bir rakam vermek yerine her zaman olduğu gibi belirli ürünlerin fiyatlarını yazarak kendi bütçenizi oluşturma konusunu size bırakıyorum. Ulaşım ve konaklamanız hariç geri kalan tüm harcama kalemleriniz için aşağıdaki fiyatları baz alabilirsiniz.

 

    • Mekanlarda bira 5-6 Lari

    • Ortalama bir restoranda 4 kişilik ve dolu dolu bir öğün 70-90 Lari

    • Magnet 3-5 Lari

    • Kahve 4-6 Lari

    • Tek yön toplu taşıma 1 Lari

    • Restoranlarda Khingali adedi 1.5-2 Lari. Çoğu restoranda en az 5 adet sipariş vermek zorunlu.

    • Gürcü şarabının şişesi 15 Lari’den başlıyor, bol sıfırlı hanelere kadar çıkıyor.

Döviz Çevirme

Yanınızda USD ya da Euro olması iyi olabilir ama Türk Lirası da bozdurulabiliyor döviz bürolarında.

Kredi Kartı Kullanımı

Kredi kartı pek çok yerde yaygın. Kart geçmeyen yere neredeyse hiç rastlamadık. Koştur koştur nakit para bozdurmaya çalışmanıza hiç gerek yok.

Konaklama

Tiflis’in konaklama bolluğu beni çok mutlu etti. Ve eminim ki bir çoğunuz da nerede kalacağınızı seçme konusunda ikilime düşeceksiniz. Çünkü her bütçeye ve her beklentiye uygun konaklama seçenekleri oldukça fazla. Ben aşağıya sizin için favoriye aldığım konaklama seçeneklerini listeledim. Seçimiz size bırakıyorum. Ve seçtiğim bütün otellerin merkeze çok yakın olduğunu da hatırlatmak isterim 🙂

Mohika Aparthotel – Orta Bütçe

Burası hem mutfaklı seçenekler sunması, hem de eski şehir merkezi içerisinde olması ile beni çok cezbetmişti. Odaları da aşırı zevkli bir dekora sahip. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Radius Hotel – Yüksek Bütçe

Bu otelde merkezde ve oldukça konforlu. Yüksek puan ve iyi değerlendirmeleri ile listeme girmeyi hak etmiş otellerden biri. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Strofi Boutique Hotel – Yüksek Bütçe

Burası Liberty Meydanı’na önceki seçenekler kadar yakın değil. Ama Naikala bölgesi içerisinde ve Tiflis’in en güzel mahallesi içerisinde. Üstelik Kura Nehri kıyısına ve teleferiğe de çok yakın. Merkeze de yürüme mesafesinde. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Fabrika Hostel – Düşük-Orta Bütçe

Eğlence deyince Tiflis’te ilk akla gelen yer Fabrika. Eğlence mekanlarına dönüştürülmüş olan eski bir fabrikanın bir parçası olan bu tesis hem sanatseverlerin hem de eğlence hayatına karışmak isteyen marjinal Gürcü gençlerin uğrak noktası. Ve kesinlikle Tiflis’te yalnız gezginler için en iyi seçenek. Üstelik sadece yalnız ya da düşük bütçeli olmayan, konforundan vazgeçmeyen ama aynı anda yerel ve cool deneyimler peşinde olan gezginler için de mükemmel bir seçenek. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Diuma Hotel – Düşük – Orta Bütçe

Konumu gerçekten aşırı güzel. Küçük ve butik bir tesis. Aşırı lüks beklentisi olmayan ama konfordan da ödün vermek istemeyenler için kesinlikle en iyi seçenek. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Moosica Hostel – Düşük Bütçe

Merkeze en yakın olan uygun fiyatlı seçenek. Hem yatakhane hem de özel oda seçenekli. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Süre – Zamanlama

Bence Tiflis tam bir haftasonu destinasyonu. Ama vakti olanlar için de kesinlikle daha uzun süre kalınması gereken bir şehir. Bizim 2 tam günümüz vardı ve bu süre zarfında Tiflis’te mutlaka yapılması gereken neredeyse her şeyi yaptık. Ama tatmin olduk mu? Tabi ki hayır 🙂 Birkaç güne daha asla hayır demezdik.

Ne zaman gidelim konusunda önerim ise aslında bahar ayları olur. Yaz dönemi çok sıcak, kışı ise oldukça soğuk. Fakat yine de yaz ve kış aylarında da ziyaret edip doya doya gezebilirsiniz. Biz Şubat ayında gittik. Ve şansımıza bir gram bile üşümedik.

Yeme -İçme. Eğlence Hayatı

Gürcüler için sofra kültürü çok önemli. Gürcistan’da sosyalleşmek, aile ile bir araya gelmek demek çeşidin bol olduğu, şarabın su gibi aktığı ve uzun saatler süren yemeklerin yenip saatlerce süren muhabbetlerin devam etmesi için kurulmuş olan sofralar demek. Yemek kültürleri de Kafkas coğrafyasının kendine has tatlarından oluşan geniş bir yelpazeye sahip.

Khingali ve Khachapuri isimli yemekleri Gürcistan’a gitmeyenler bile çoktan duymuştur. Bunlar hem bizim yemek kültürümüze çok yakın hem de Gürcü mutfağının en gözde yemekleri. Khingali bir çeşit mantı. İçerisine mantar, patates, et, ya da peynir konularak hazırlanıyor ve baharatlı bir suyun içerisinde haşlanıyor. Khachapuri ise tam anlamıyla pide 🙂

Tiflis aynı zamanda dünyanın en başarılı eğlence hayatı destinasyonlarından da biri. Tematik kafe, bar ve eğlence mekanları ile dolu. Hem yeme-içme hem de eğlence hayatına dair tüm önerilerimi paylaştığım Tiflis Mekan Rehberi yazımda bu şehirdeki favori mekanlarımın tümünü paylaştım..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *