Yeni bir havayolu şirketi deyince kulağa pek hoş gelmediğinin farkındayım. Kesinlikle pek güven vermiyor, haklısınız. Ama bence mutlaka bu yeni nesil havayoluna şans vermelisiniz. Ben çok memnun kaldım. Sizin de kalacağınıza eminim.
SkyUp Airlines, 2016 yılında kurulmuş. Ve ilk uçuşunu Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirmiş. 11 uçaklık küçük bir filoya sahip bir havayolu. Low cost ve charter seferler düzenliyorlar. Merkezi Ukrayna olan bu havayolu şirketi, Lviv, Kiev ve Kharkiv’den dünyanın pek çok noktasına yurtdışı seferler düzenliyor. Bununla birlikte, Ukrayna içi hatlarda da hizmet veriyor.
SkyUp Airlines, başta Avrupa olmak üzere, pek çok noktaya uçuş düzenliyor. Yani artık Avrupa içi uygun fiyatlı aktarma için kullanabileceğimiz bir seçeneğe daha sahibiz. Ayrıca sadece Avrupa değil, Orta Asya, Orta Doğu ve Kafkaslarda da geniş bir uçuş ağına sahip.
Yurtdışı uçuşlarının çoğunu, Kiev, Lviv ve Kharkiv kalkışlı ve varışlı olarak gerçekleştiriyorlar. Fakat Odessa ve Zaporizhia kalkış ve varışlı yurtdışı uçuşları da mevcut.
Ukrayna içi uçuş noktalarını aşağıda listeliyorum. Bunların tamamı belirtilen şehirler arasında gerçekleştirilen karşılıklı uçuşlar.
Her ne kadar buraya listelemek istediysem de, maalesef listeleyemeyeceğim kadar uzun bir yurtdışı uçuş ağına sahipler. Bu yüzden eğer bu havayolu ile Ukrayna üzerinden aktarma yapmak isterseniz bu linke tıklayarak, uçuş ağını kontrol edebilirsiniz. Yine de fikir oluşturması açısından aşağıda uçuş ağlarında bulunan ülkeleri listeliyorum.
Yukarıda verdiğim liste, 2021 yılında uçuş yaptıkları uluslararası noktalara aittir. Güncellenen ve yeni eklenen rotalar için mutlaka yukarıda verdiğim linkten kontrol etmelisiniz.
Yukarıda bahsettiğim gibi, SkyUp havayolları uçuş ağında Türkiye de bulunuyor. Fakat uçuş ağı içerisinde şimdilik sadece İstanbul yer alıyor. Ve ne yazık ki İstanbul’dan da sadece İstanbul Havalimanı’ndan sefer düzenliyor.
Maalesef Sabiha Gökçen Havalimanından uçuşlarının olmaması SkyUp Airlines için bir miktar eksi puan. Çünkü low cost havayollarını tercih eden pek çok insan için Sabiha Gökçen Havalimanına ulaşım daha kolay. Ve tabi ki daha ucuz. Fakat tabi ki bu durum, bu havayolunu tercih etmemiz için engel değil.
İstanbul kalkış ve varışlı SkyUp Airlines uçuşları ise şöyle…
Havayolu şirketi, 11 adet uçağa sahip. Ve bunların tamamı Boeing. Şu anda aktif olarak uçuş yapan 2 adet 737-700, 6 adet 737-800, 3 adet ise 737-900ER tipi uçakları bulunuyor. Bunun yanı sıra filoda 737 MAX 8/10 tipi uçakları da bulunuyor. Fakat bu uçakların ikinci bir emre kadar uçuşuna izin verilmediği için henüz aktif olarak filoda kullanılamıyorlar.
Bunlara ek olarak filoya yeni katılması planlanan uçaklar da var. Bunların da filoya katılmasıyla birlikte uçuş noktalarının genişlemesi muhtemel. Yine de bu kadar küçük bir filoya rağmen uçuş ağlarının bu kadar geniş olması büyük bir başarı.
Bahsettiğim gibi bu havayolu şirketi low cost ve charter uçuşlar düzenliyor. Dolayısıyla bilet fiyatlarının diğer havayolu şirketlerine göre daha uygun olduğunu söylemek mümkün. Fakat benim şahsi görüşüm, bir low cost havayolu şirketi için biraz yüksek fiyatlı bir havayolu şirketi olduğu yönünde. Çünkü satın aldığınız bilet fiyatına dahil olan hizmet sayısı bir hayli kısıtlı. Üstelik ek hizmetler de aynı oranda pahalı.
Örneğin, Pegasus Havayolları’nın 1 Euro kampanyasından aldığınız yurt dışı bilette, aynı PNR numarasındaki iki kişinin ayrı koltuklarda oturması gibi bir durum söz konusu değil. Fakat bu şirket için durum tamamen farklı. Tıpkı Ryanair gibi, SkyUp Airlines da sizi koltuk satın almaya sevk etmek için her şeyi yapıyor.
İstanbul kalkış ve varışlı uçuşlar 46$ dan başlıyor. Ve 82$ a kadar çıkıyor. Yani daha önce de bahsettiğim gibi, low cost denilse de pek düşük fiyatlı bir havayolu şirketi değil. Fakat biz biletlerimizi Opodo indiriminden satın aldığımız için, gerçekten low cost sayılabilecek bir ücret ödemiştik.
Bizim biletlerimiz, 2 kişi gidiş dönüş 80 $ civarındaydı. Yani 1 kişi için tek yön yaklaşık 20 $ gibi bir ücret ödedik. Her ne kadar Avrupa standartlarına göre uygun olsa da, Türkiye için fiyatlar döviz kurları sebebiyle pek uygun değil. Üstelik bu fiyatlar ev sahibi oldukları Ukrayna’nın standartları için de pek uygun fiyatlar değil.
Ama bizim gibi Opodo, Edreams ya da başka herhangi bir uçuş arama motorunda uygun fiyatlı bilete denk gelirseniz, almaktan çekinmeyin. Üstelik bunu sadece Türkiye varış ve kalkışlı olarak da düşünmeyin. Her ne kadar Türkiye uçuşları uygun fiyatlı olmasa da, Avrupa içi çok daha uygun fiyatlı aktarma yapabilirsiniz SkyUp Airlines ile.
Bildiğiniz gibi, artık “low cost” kategorisinden çok uzakta olan ve küresel ödüllere sahip olan havayolları bile, low cost firmalara özeniyor. Yani dünyanın parasını ödediğiniz havayolları bile artık sadece Ekonomi ve Business sınıf biletler satmıyor. Ekonomi sınıfı biletler bile kendi arasında birkaç sınıfa ayrılıyor. Ve aldığınız biletlere bazı hizmetler artık dahil edilmiyor. Bu uygulamayı çok basit ve “çingenelik” olarak tabir etsem de, bunun gibi low cost şirketler için kesinlikle böyle düşünmüyorum. Çünkü adı üstünde “low cost”. Bu insanlar size ucuz bilet satmak için bu havayollarını kuruyorlar. Yani amaçları sadece sizi gideceğiniz yere taşımak. Ödüllü ikramları ya da geniş koltuk aralıkları ile konforlu bir uçuş deneyimi sunmak değil.
Yani hal böyleyken, SkyUp Airlines gibi bir şirketin de tek tip bilet satması biraz hayal olurdu. Ama yukarıda dediğim gibi “low cost” modeldeki şirketler için bu uygulamaları destekliyorum. Çünkü ihtiyacım olmayan hiçbir hizmeti bana sunmuyor ve kullanmayacağım şeylerin parasını almıyorlar. Mesela 20 kg bagaj hakkı gibi.
Paketler, Basic, Standart ve Flex olmak üzere 3 ayrı sınıfa ayrılıyor. Şimdi gelin bunları ayrı ayrı inceleyelim.
Bu en temel ve ucuz paket. Yani size sunduğu tek şey uçak bileti ve kabin bagajı hakkı. 9 kg kabin bagajı hakkınız bulunuyor. Bunun dışında bagaj ekstra ücrete tabi. Ve bu 9 kg hak için sadece 55*40*20 cm boyutlarında, tek parça bagaj için geçerli. Yani 4,5/4,5 iki ayrı çanta için geçerli değil. En azından teoride değil. Bununla ilgili detayları uçuş deneyimi yazısında paylaştım.
Ayrıca bu pakette koltuk seçimi hakkınız da bulunmuyor. Koltuk size sistem tarafından otomatik atanıyor. Yani uçuşta arkadaşınız ya da aileniz ile ayrı koltuklarda oturmaya hazır olun. Yine bu da “teoride” böyle. Kalkışta sistemin atadığı koltukta oturuyor olmanız yeterli. Sonra uçuş boyu isterseniz tuvalette oturun. Kalkıştan sonra oturduğunuz yerin pek bir önemi kalmıyor.
Ek olarak, bu paketen bilet aldıysanız check in işleminizi kendiniz, online olarak yapıyorsunuz. Check in işlemi, bu pakette uçuşa 2 gün kalaya kadar başlıyor. Uçuşa 3 saat kalaya kadar vaktiniz var online check in için. Yapmazsanız geçmiş olsun. Yine detayları uçuş deneyimi yazısında bulabilirsiniz
Özetle bu paket, size kontuara uğrayarak yapılan hiçbir işlemi ücretsiz olarak sunmuyor. Basic bir bilete sahipseniz tüm işlemlerinizi kendiniz yaparak direkt olarak uçuşa katılabilirsiniz.
Herhangi bir terslik oldu ve uçuşa katılamayacaksanız, geçmiş olsun. Maalesef ücretli bile olsa, bilet değişikliği mümkün değil. Aynı şekilde iade de bu paketten satılan biletlerde mümkün değil.
Bu pakette ise seçenekleriniz artıyor. Dolayısıyla fiyat da artıyor.
Öncelikle artış, kabin bagajı hakkınızda gerçekleşiyor. 9 kg kabin bagajı hakkınıza ek olarak 5 kg lık küçük bir çanta daha ekleyebiliyorsunuz. Peki buna gerçekten gerek var mı? Benim deneyimimde olmadı. Detaylar için uçuş deneyimi yazımı inceleyebilirsiniz.
Sadece kabin bagajı değil, artık bir de kayıtlı bagaj hakkına sahipsiniz. 23 kglık bagaj hakkınız hayırlı olsun.
Kontuar check in hakkınız bildiğim kadarıyla bu pakette de ücretli. Ama kayıtlı bagaj vermek için kontuara gitmeniz gerekiyor yani bu demektir ki havalimanında yer hizmeti alacaksınız. Bu yer hizmetine havalimanı check in dahil mi değil mi bunu bileti aldığınız zaman mutlaka teyit etmenizi öneririm. Çünkü kontuarda sadece bagaj vermek ücretsiz, check in işlemi ücretli olabilir. Kaldı ki çoğu low cost havayolunda durum böyle.
Online check in hakkınız bu pakette uçuşa 2 değil, 15 gün kala açılıyor. Ve uçağın belirli bölümlerindeki koltukları ücretsiz olarak seçebiliyorsunuz. Yani kısıtlı da olsa koltuk seçme hakkına sahipsiniz.
Son olarak, ücret karşılığında bilette değişiklik hakkına sahipsiniz. Satın alacağınız ek hizmetlerde de %10 oranında bir indirim sizi bekliyor. Güle güle kullanın.
Bu en geniş kapsamlı pakette ise 9+9 toplamda 18 kg ve 2 parça kabin bagajı hakkınız var. Bununla birlikte 32 kg kayıtlı bagaj hakkına da sahipsiniz.
En güzeli ise ücretsiz koltuk seçimi hakkınız. Arkadaş ve aileniz ile ayrı koltuklarda yolculuk yapmak zorunda değilsiniz. Uçağın istediğiniz kısmından istediğiniz koltuğu seçebilirsiniz.
Check in işleminiz, uçuşa 30 gün kala açılıyor. Ve ayrıca havalimanı check in hakkınız da mevcut. Üstelik tamamen ücretsiz bir şekilde.
Değişiklik işlemleriniz ücretsiz. İptal ise kesintili olarak yapılıyor. Bunlarla birlikte, iniş sonrası bagaj alımda önceliklisiniz. Ek olarak almak istediğiniz tüm hizmetler için de %20 indirim hakkınız var.
Ücrete tabi veya ücretsiz bazı hizmetleri de inceleyelim. Şunu da belirtelim ki, bunları havalimanda satın alacağınız fiyatlar ile, online satın alacağınız fiyatlar arasında ciddi fark var. Alacağınız tüm ek hizmetleri online satın almanızı şiddetle öneririm.
Tüm kabin içi ikramlar ücrete tabi. Hangi uçuş sınıfında olduğunuz hiç önemli değil. 2 bardak su haricinde tüm yiyecek ve içecekler için ücret ödemelisiniz.
Fakat pandemi sebebiyle şuan ücretli ikramların da hiçbiri servis edilmiyor. Sadece su ikramı var.
Ekstra bagajınızın boyut ve ağırlığı oranında değişen ücretler ödemeniz gereken hizmet.
Kalkış havalimanı, online check in için açıksa, havalimanı check in ücretli. Örneğin İstanbul havalimanında bu işlem ücretli. Fakat eğer kalkış havalimanı online check ine kapalı ise, bu işlem için ücret ödemiyorsunuz. Biz online check in yaptığınız halde, Lviv havalimanı online check ine açık olmadığı için kontuara giderek biniş kartımızı bastırmak zorunda kaldık. Fakat bu işlem için hiç bir ücret ödemedik. Bu konunun detayları için uçuş deneyimi yazımı lütfen inceleyin.
Bunların da bagaj gibi ücrete tabi olduğunu ve boyutuna göre fiyatlarının değişeceğini unutmayın.
Kabin içinde evcil hayvan için ekstra ücret ödemelisiniz. Kabin içinde sadece kedi ve köpek taşınabiliyor. Ve taşıma çantasıyla max ağırlık 10 kg olmalı. Eğer 10 kg üstü bir evcil hayvan taşımak isterseniz, onu kabin altına vermeniz gerekiyor. Tabi ki ücreti de daha fazla.
Kendiniz ya da bagajınız için, uçağın boş kalan kısımlarına para ödeyerek check in yaptırabiliyorsunuz. İki farklı kişi adına olması gerektiği için, aynı uçaktan 2 bilet satın almanız söz konusu değil. Fakat açıkgözlülük yapıp, uçuşa katılmayacak başka biri adına koltuk satın alıp, sonra da uçakta o ekstra koltuğun boş kalacağını falan sanmayın sakın. Çünkü sistem sizi aynı PNR da bile olsanız ayrı oturtuyor. O yüzden bu şekilde ücretli bir ekstra koltuk hizmeti sunuyorlar. Eğer yanınız boş kalsın istiyorsanız, bu hizmeti satın almalısınız.
Ola ki, önemli yolcu bilgilerinden birini yanlış girdiyseniz korkmayın. Biletiniz yanmayacak. Ama bir bilet parası kadar daha para ödeyeceksiniz. Çünkü bu işlem bizim havayollarımızdaki gibi geri bildirim oluşturarak falan değil, para ödenerek çözülüyor bu havayolunda.
Boarding, check in ve diğer tüm merak edilenler için SkyUp Airlines Uçuş Deneyimi yazımı da mutlaka okuyun.