İddialı bir insan değilimdir. Hele içi boş iddialardan hiç hazzetmem. O yüzden böyle beylik beylik tanımlamalar yapmışsam, o şeye karşı çok yükselmişim demektir. Mesela Maldivler’e aşırı yükseldim.
Bu ülkenin bu iddiasının boşa olmadığını bana gösteren ilk detay uçak Male’ye doğru inişe geçerken pencereden gördüğüm o dehşet manzaraydı. Hayatımda bundan daha güzel çok az şey gördüğüme hem yemin eder hem de ispatlarım.
Cennet nasıl bir şeydir görmedim (allah uzun bir süre de göstermesin😄), ama hayal gücümde yaratıp size görsel olarak sunmamı isteseniz yaratacağım imajinasyon, o uçağın penceresinden gördüğüm manzara olurdu. O yüzden de Maldivler için gönül rahatlığıyla “cennet” benzetmesi yapabiliyorum.
Kendisiyle ilgili gezi rehberi yazılabilecek bir ülke değil Maldivler. Male gezi rehberi, belki. Ama geri kalanında zaten gezi rehberi olabilecek tek şey birbirine benzer güzellikteki adalar ve üzerlerindeki resortlar.
Adanın ne doğru düzgün tarihi var, ne de adalardan başka turistik değeri olan doğal bir kaynağı. Okyanusun orta yerinde, tepeden baktığınız zaman insanın soluğunu kesecek güzellikte atoller görüyorsunuz. Ve bunlardan binlercesi var. Nerede başlıyor nerede bitiyor belli değil.
Maldivler yaklaşık 2000 ada ve 26 atol yani mercan resifleri ile kaplı lagünlerden oluşuyor. Bunların da sadece 200 tanesinde yerleşim var. Bu yerleşimlerin de çok büyük çoğunluğu oteller zaten.
“Herşeyin bedeli var, güzelliğinin de”, sözlerini doğrulayan bir dezavantajı var bu adaların. Anakaraya uzaklık. Bu güzellik Hint Okyanusu’nun ortasında ve dünyanın geri kalan tüm anakaralarına anlamsız derecede uzak. Bu uzaklık yüzünden ülke ne yaparsa yapsın gelişemiyor.
Okyanusun ortasındaki böyle bir varlığa nasıl ulaştınız da buraya yerleştiniz de 2500 senedir burada yaşıyorsunuz be kardeşim. Hiç mi sıkılmadınız 😄. Anladık, Hindistan’dan, Sri Lanka’dan buraya bir şekilde geldiniz, yerleştiniz. Ama Somali’den gelen tüccarlar sayesinde Müslümanlığı nasıl kabul ettiniz? Ayrıca Somali’den buraya neden tüccarlar geliyor 😄. Kafamda çok deli sorular var bu konuda.
Yerli halkın yaşamının pek iç açıcı bir şey olmadığını samimiyetle söyleyebilirim. Maldivler Müslüman bir ülke demiştim. Bunda tabi ki bir sorun yok ama yerli halkın baskıcı bir toplum olduğunu, turistler ve yerli halkın asla birbirine karıştırılmak istenmediğini ve adadaki sabit yaşamla resortlardaki turistik yaşamının kalite farkı arasında uçurumlar olduğunu görmeniz pek de zor olmayacak.
Başkent Male’de içki bulamazsınız mesela. Yasak çünkü. Ülkeye alkol sokmak dahi yasak. Alkolü sadece adaların üzerindeki lüks otellerde bulabiliyorsunuz. Male’de ve yerel halkın yaşadığı diğer adalarda alkol bulmanız ancak gayriresmi yollarla mümkün.
Male’de kafanıza göre herhangi bir plajda bikini giyip sere serpe beyaz kumlarda güneşlenemezsiniz. Hoş karşılanan bir durum değil bu. Kadın-erkek aynı halk plajını da kullanamazsınız. Kadınlar ayrı erkekler ayrı. Maldivli kadınların zaten neredeyse hepsi tesettürlü. Dolayısıyla kadın-erkek aynı plajda denize girmek gibi bir algıları yok, bundan da rahatsız oluyorlar.
Kendi günlük hayatlarındaki baskılar, yoksulluk vb şeyler haricinde yerli halkı son derece sıcakkanlı ve sevimli insanlar. Turistlere karşı en ufak bir tersliklerini göremezsiniz. Fakat bir o kadar da katılar. Ülkelerine sahip çıkmayı ve ellerindekini korumayı iyi biliyorlar. Turist olmanız her yaptığınızı anlayışla karşılayacakları anlamına gelmiyor ve bunu size hissettiriyorlar. Sahillerden mercan parçaları ve beyaz kum alıp götüremezsiniz mesela. Yakalanırsanız havalimanında el koyuyorlar.
Direkt konuya giriyorum çünkü herkesin ilk sorusu bu oldu bana 😄. Her seferinde söylediğim şeyi de tekrarlıyorum, bütçe çok kişisel bir şey. Bana yüksek gelen sizin için çok normal olabilir, ya da tam tersi. Ben kendi bütçem üzerinden yönlendirme yapacağım, siz ona göre kendinizi ayarlayacaksınız, kıpsss😜
Yazının ilerleyen kısımlarında tüm detaylarını verdim zaten ama burada daha rakamsal konuşacağım.
Ortalama bir Maldivler tatilinin bütçesi 2 kişi için en az 3000 USD. Tekrarlıyorum ORTALAMA. Daha azı ya da daha fazlası da olabilir. Bu tamamen sizin seçimleriniz ile alakalı. Herşeyi lüks seçip, direkt uçuşla gitmemeye okey olduğunuz senaryoda bu bütçeyi 1000-1500 USD’ye bile düşürebilirsiniz.
Hatta backpacker bütçesiyle bile Maldivler’e gidebilirsiniz. 1500 USD altı bütçelerle Maldivler’e giden bir sürü insan var.
Bana sorarsanız, Maldivler’e tüm sene boyu gidilir. Hoş bana sormazsanız da gidilir, keyfinizin kahyası değilim sonuçta 😁. Ama realitelerden konuşacaksak, Maldivlerin sezonu Eylül-Haziran arasındaki dönem. Yani bize göre yüksek sezon olan aralık, Maldivler’in düşük sezonu. Tropik iklim olması sebebiyle Haziran, hatta Mayıs itibariyle Eylül-Ekim aylarına kadar hava 1000 derece sıcak bile olsa yağmur ihtimali çok yüksek oluyor bu dönemde.
Peki düşük sezonda Maldivler’e gitmek hata mı? Asla değil. Hava bir tarafta kapalı, yağmur yağarken diğer tarafta güneşin ortalığı pişirdiği bir yer Maldivler. Rüzgar ve yağmur düşük sezonda hiç eksik olmaz ama tatilinizi de mahvetmez. O yüzden gönül rahatlığı ile düşük sezonda da gidebilirsiniz.
Maldivler 30 güne kadar Türk vatandaşlarına vizesiz 🥳. Sadece ülkeye girerken ve çıkarken doldurmanız gereken 2 form var. Bunları uçuşlarınızdan 72 saat önce doldurmanız yeterli. Linklerini ve açıklamalarını aşağı bıraktım.
Bu linke tıklayarak formun sayfasına ulaşabilirsiniz. Açılan sayfada sizden öncelikle pasaport görseli yüklemenizi isteyecekler. Sol alt köşedeki “skip upload” butonuna tıklayarak bu aşamayı geçebilirsiniz.
İkinci aşamada “purpose of visit” yani seyahat amacınız sorulacak. Hepinizin Maldivler’e turistik amaçla gittiğini düşünerek buna “holiday” seçmenizi söyleyip devam ediyorum…Seçimi yaptıktan sonra sağ alt köşedeki “next” butonuna tıklayıp devam edin.
Yeni açılan sayfada personal details yani pasaport bilgilerinizi girmeniz istenecek.
En altta sizden bir de fotoğraf yüklemenizi isteyecek ama yüklemek zorunlu değil. Yüklemeden de “next butonuna basıp devam edebilirsiniz.
Yeni açılan sayfada seyahat özetinizi girmeniz gerekiyor.
Tüm bu seçimlerden sonra sağ alttaki “next” butonuna basıp devam edin.
Yeni açılan sayfada bir sağlık deklerasyonu var. Sarı Humma hastalığının görüldüğü herhangi bir ülkede son 6 gün içinde bulunduysanız “yes” seçeneğini, bulunmadıysanız “no” seçeneğini seçeceksiniz. “Yes” dediyseniz, yeni bir soru açılacak ve size hiç Sarı Humma aşısı olup olmadığınızı soracak. Bu soruya “yes” derseniz, olduğunuz aşının tarihini soracak. “No” derseniz hiçbir şey sormayacak. Vermeniz gereken tüm cevapları verdikten sonra yine “next” butonu ile yolunuza devam edeceksiniz.
Son olarak gümrük deklerasyonu gelecek. Sırasıyla…
Bu “ne salak salak sorular bunlar ya” sorularının hepsine “no” şeklinde yanıt vereceğinizi umarak ve cevaplarınızı verdikten sonra “finish” butonuna basarak işlemi bitiriyoruz.
Açılan ekranda bir barkod göreceksiniz. Bu ekrandaki barkod size mail yoluyla gelmeyeceği için, ekran görüntüsünü alın.
Maldivler’e İstanbul’dan her gün karşılıklı direkt seferler var. Başkent Male’ye Türk Hava Yolları ile 8 saatlik direkt uçuşla çok rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Fakat tabi ki bu maliyetli olan yöntem. Aktarmalı uçuşları tercih ederek ulaşım maliyetinizi ciddi şekilde düşürebilirsiniz.
Yakın bir zaman önce WizzAir Abu Dhabi’den Male’ye uçuşlar başlattı ve çok komik rakamlara bilet bulabiliyorsunuz. Yine yakın bir geçmişte aynı WizzAir Ankara’dan Abu Dhabi’ye de uçuşlar başlattı. Ayrıca Pegasus veya AJet gibi diğer low cost havayollarının kampanya dönemlerinde uygun fiyatlı biletler bulup, bunu WizzAir’ın Abu Dhabi-Male uçuşları ile kombinleyebilirsiniz. Bu kombinasyonlardan herhangi birini yapacaksanız Abu Dhabi için vize almanız gerektiğini unutmayın. WizzAir ile ilk kez uçacak olanların anksiyetelerine Xanax etkisi yaratacak kadar detaylı WizzAir İncelemeleri yazmış olduğumu da hatırlatayım 😁.
WizzAir kadar uygun fiyata gelmez, ama aktarmalı olarak Emirates, Etihad, Jazeera, Saudia ve Kuwait Airlines gibi seçenekleri de aktarmalı uçuşlar için düşünebilirsiniz. Çünkü Ankara dışında yaşayanlar için WizzAir zorlamak vakit kaybı demek. Ayrıca “aktarmalı gitmeyi kabul ediyorum ama konforlu bir seçenek istiyorum” da diyebilirsiniz. Çünkü neden olmasın. WizzAir’ın uygun fiyatlı ve iyi bir havayolu olsa da, size bir Etihad konforu sağlamayacağı garanti 😄.
Male’ye ulaştıktan sonra kalacağınız otele ulaşmak için elinizde nasıl yöntemler olduğundan bahsetmiştim. Aşağıda ise tüm bu seçenekleri tek tek detaylandırdım.
Genel olarak yapmanız gereken tek şey, otelinizin ya da acenteden aldıysanız acentenizin amblemini taşıyan bir tabelayı elinde tutan görevliyi bulmak. Onlar geri kalan tüm işleri sizin yerinize halledecek.
Eğer oteliniz, Male’ye yakın bir adada ise büyük ihtimalle size speed boat ile ulaşım seçeneği sunacaklardır. Yukarıda da dediğim gibi yapmanız gereken tek şey otelinizin tabelası ile sizi karşılayacak olan otel görevlisini bulmak.
Velev ki bulamadınız, o zaman terminalden dışarı çıkıp, karşı kaldırıma geçin. Çünkü bütün otellerin transferini yapan speed boatlar, terminalin karşısındaki iskeleden kalkıyor. Oraya gittiğinizde büyük ihtimalle sizi otelinize götürecek olan speed boat ile karşılaşırsınız.
Deniz uçağı ile ulaşılan bir otele gitmeye karar verirseniz zaten sadece tek bir seçeneğiniz var. Trans Maldivian Airlines Maldivler’deki tek deniz uçağı şirketi. Bıraktığım linkten hangi otellere uçtuğunu görebilirsiniz.
Bu otellerden birinde kalacaksanız oteliniz zaten size transfer ayarlamayı teklif edecektir. Hiç üstelemeden kabul etmenizi tavsiye ederim.
Yine Male’de bagaj alımı sonrası dışarı çıktığınızda göreceğiniz welcome tabelalı mahşer yerinde kendi kalacağınız otelin tabelasını bulmanız gerekli. Bulamazsanız, gideceğiniz adres Trans Maldivian’ın kontuarı olacak. Onu da çok rahatlıkla bulursunuz zaten.
Deniz uçağı terminali, havalimanının karşısındaki diğer binada. Otel görevliniz veya Trans Maldivian kontuarındaki görevliler size o terminale kadar eşlik edecek, uçuşa check-ininizi yapacak ve sizi gerekli şekilde yönlendirecekler. Sizi de bu esnada büyük ihtimalle terminalin loungeunda dinlenmeye alacaklar. Keyfini çıkarın.
Bu benim otelimin ulaşım yöntemiydi. Ve ben de size yukarıda saydıklarımdan farklı hiçbir şey yapmadım. Otelimin görevlisini buldum, yanına gittim, valizlerimi kendisine teslim ettim ve sonra kendisinin refakatinde iç hat terminaline geçtim. İç hat uçuşum için check-in işlemine bile müdahil olmama gerek kalmadı. Uçuş saatim gelene kadar da loungeda misafir edilip, yiyip içtim üstüne bir de.
Oteller genellikle bu konuda da yardımcı oluyorlar. Acenteden alıyorsanız zaten hiçbir şey ile uğraşmanıza gerek olmuyor. Male’ye iniş ve Male’den kalkış saatlerinizi otele bildirmeniz gerekiyor, yapmanız gereken tek şey bu. Onlar sizin Male varış ve kalkışlı uçuş saatlerinize uygun olan bir iç hat uçuşuna sizin için bilet alıyorlar. Ve sizi karşıladıklarında saat kaçtaki uçağa bineceğinizi söylüyorlar. Dönüşte de otelden saat kaçta alınıp havalimanına götürüleceğinizi, iç hat uçuşunuzdan 1 gün önce bildiriyorlar. Bu kadar 😄.
Gideceğiniz adaya iç hat uçuşu ile ulaşılıyorsa, ve bunu kalacağınız otel sağlamıyorsa, yapacağınız şey Maldivian Aero ‘ya girerek, otelinizin bulunduğu adaya speed bot ile ulaşabileceğiniz en yakın başka bir adaya iç hat uçuş bileti almak. Gideceğiniz yere göre değişmekle birlikte ortalama olarak iç hat uçuş biletleri kişi başı gidiş dönüş 200 Usd civarı. Manta Air ve Villa Air gibi 2 havayolu seçeneği daha var ama bu seçenekleri hiç karıştırmayın derim. Yine de bakmak isteyenler için alternatif olarak isimlerini paylaşıyorum.
Maldivler tropik bir cennet olmasının bedelini tropik iklimin getirdiği aksaklıklar ile ödeyen bir memleket. Hava bir anda mükemmel şekilde bozulabiliyor ve bu durumda iç hat uçuşları büyük sekteye uğruyor. Sezon içi seyahat ederseniz bu pek sorun olmaz ama sezon dışı gideceklerin bu ihtimale hazır olmaları gerekebilir. Ben dönüşte Male-İstanbul uçuşuma, iç hat uçuşumun hava koşulları nedeniyle rötar yapması yüzünden zor bela yetişmiştim.
Dış dünyaya kapalı ve medeniyetten deniz milleri mesafesinde uzak bir adada olsanız da, elinizin altındaki yeme-içme seçenekleri Survivor ödül oyunu kadar kısıtlı olduğunu düşünmeyin. Her türlü dünya mutfağı lezzetleri Maldivlerdeki otellerin açık büfelerinde servis ediliyor. Fas’ından Brezilya’sına kadar geniş bir çerçevede hem de.
Otellerin içlerinde ekstra ödemeli a la Carte restoranları da var. Dünya mutfağının en seçkin lezzetlerini çok kaliteli şeflerin mutfaklarından deneyimleme şansınız bulabilirsiniz. Bu restoranlara 1 gün önceden rezervasyon yaptırmanız gerekecektir. Otelinizden bilgi alabilirsiniz.
Maldivler gibi dört tarafı denizle çevrili olmanın ötesinde, neredeyse denizin içinde yaşanan bir ülkenin mutfağında deniz ürünlerinin her türlüsü ve daha da güzeli en lezzetlisi, en kalitelisi, en doğalı önünüze seriliyor. Kerevitinden, midyesine her türlü deniz kabuklusu ve ömrünüzde ismini duymamış olsanız da, tadını asla unutamayacağınız lezzette balıklar var Maldivler mutfağında. Bunların bir de Asya baharatları ve pişirme yöntemleriyle birleştiğini hayal edin. Muazzam bir birleşim.
Bu soruya cevabım kesinlikle “neden olmasın”. Maldivler ilk kez yurtdışı seyahati yapacak insanlar için bile çok kolaylıkla planlanabilecek bir ülke. İşinizi kolaylaştıracak pek çok püf noktası var.
Fakat kendiniz planlayıp her detayıyla ayrı ayrı uğraşacağınıza hepsini acenteler üzerinden halledip sadece valizinizi alıp yola çıkmak da büyük rahatlık. Ben de tam olarak böyle yaptım. Neden yaptığımı da aşağıda detaylandırdım…
Maldivler lüks bir tatile seçeneği, kabul. Ama asla ulaşılamaz bir lüks değil. Sadece bu lüksün boyutu değişiyor ve sizin cebinizden çıkacak parayı de bu boyut belirleyecek.
Mesela ben Maldivler’e “hayatımda 1 kere gidiyorum, gitmişken tam gideyim” mantığıyla yaklaşarak kesenin ağzını açmamı gerektiren seçeneklere yönelmiştim. Biraz lükse kaymayı tercih ettim özetle. Ama bunun tam tersini düşünüp “lüks olmasa da olur, maksat Maldivler’i görmüş olmak” da diyebilirsiniz.
Maldivler’e ne zaman gidelim başlığını teee yazının başında vermemin bir sebebi vardı, normalde yapmam bunu 😄.
Maldivler seyahatinin maliyetini en çok etkileyen şey kesinlikle sezon. Sezon içinde 5 gecesi herşey dahil 7000 Usd olan otelin sezon dışı fiyatı 3500 Usd’ye düşebiliyor. Çok büyük fark. İlla “sezonda gidecem” diye ısrarcı olmaz ve birazcık yağmuru göze alabilirseniz, aynı tatili aynı koşullarda yarı fiyatına yapabilirsiniz.
Ben de Maldivler’e sezon dışı gittim, ve bir kere bile “keşke sezonda gelseydim” demedim. Üstüne bir de yağmur yağarken, kaldığım odanın havuzuna kendimi atıp gökkuşağı altında havuz keyfi yaptım. Anı yaşayın, takılmayın böyle şeylere 😁😁.
Zibil gibi otel var Maldivler’de. Kayboluyor insan bu kadar seçeneğin arasında. Booking.com ve benzeri sayfalarda görecekleriniz arasında seçim yapabilmek ve bu seçimleri kıyaslayabilmek için, yukarıda bahsettiğim “beklenti”ye karar vermiş olmanız işinizi çok kolaylaştırır. Ben de biraz daha kolaylaştırmak için size Maldivler’deki otellerde karşılaşacağınız konaklama tiplerini listeleyeyim…
Male’deki butik otelleri saymazsak, adaların üzerindeki otellerin hepsindeki en yaygın konaklama tipi bunlar. Genellikle adanın ormanlık kısmının sahil ile birleştiği yere konumlandırılıyorlar. Ve etrafı bitkilerle çevrili olduğu için mahremiyeti son derece yüksek oluyor. Kapınızdan dışarı adım attığınız anda da sahilde oluyorsunuz. Denizden odanıza, odanızdan denize. Fiyat olarak en uygun olan seçenek bu.
Bunlar ile normal beach villaların tek farkı bu villalarda odada konakladığınız süre boyunca sadece sizin özel kullanımınızdaki bir havuzunun olması. Bir diğer versiyonu da jakuzili ya da hem jakuzili hem havuzlu olan lüks versiyonları. Odanın içindeki havuz, jakuzi ya da ikisi bir arada fasilitesine göre bu odaların fiyatları kendi içinde değişse de, düz beach villadan bir tık daha pahalı bunlar.
Okyanusun üzerine kurulmuş büyük odalar. Bu bana sorarsanız Maldivler otellerindeki en güzel olay. Water ya da Ocean kelimesine takılmayın, ikisi de aynı şeyin laciverti. Otelden otele değişiyor o isim. Genelde de kendilerine ait büyük bir terasları oluyor. Odanın konumu denize girişe elverişli bir yerdeyse odanızın terasından suya bile atlayabiliyorsunuz.
Yukarıdaki odaların terasında bir de kendine ait havuzu olan, okyanusa karşı infinity pool keyfi yapabileceğiniz son derece keyifli bir seçenek. Pahalılık seviyesi otelden otele değişiyor. Kendi içlerinde de oda özelliklerine göre fiyatı9 artıp azalıyor.
Burası artık standart zenginlerin de erişimine kapalı olan konaklama tipi. Zenginin parasının züğürtün çenesini yorduğu nokta. O yüzden girmiyorum buraya 😀.
Resotlarda konaklamaların maliyetini etkileyen en önemli konulardan biri de öğün planı seçimi. Otellerde herşey dahil, tam ve yarım pansiyon imkanlarınız var.
Eğer içki ile aranız iyiyse ve check out esnasında “acaba ne kadar fatura çıkacak” diye düşünmek istemiyorsanız herşey dahil alıp rahat edin. Düşünmek istiyorsanız da herşey dahil alıp rahat edin. Çünkü diğer türlü öğün planınıza göre yediğiniz içtiğiniz herşey, su bile ekstra ücretli hale gelecek. Ve Maldivler’deki otellerde bu ekstralar korkunç pahalı. Herşey dahil öğün planı, tatili planlarken size gereksiz pahalı gibi gelse de, otelden çıkarken hiçbir ekstra ödemeden dilediğiniz gibi yiyip içebilmek çok büyük özgürlük. Bu konuda söyleyeceklerim bu kadar 😄
Başkent Male’den 3 şekilde kalacağınız adaya ulaşabiliyorsunuz.
Kalacağınız oteli Male’ye olan uzaklığı bu seçeneklerden hangisi ile ulaşacağınızı belirlediği için, “Male’ye iç hat uçuşu ile 1.5 saatte ulaşılan adaya gideyim ama maliyeti kısmak için speed boat tercih edeyim” diyemiyorsunuz. Zaten acente ile çalışırsanız da size otel önerirken soracakları sorulardan bir tanesi “kalacağınız adaya hangi ulaşım yöntemi ile gitmek istiyorsunuz” olacak. Ve vereceğiniz cevaba göre size bir otel önerecekler. Çünkü maliyeti ciddi şekilde olmasa da etkiliyor bu konu.
Direkt benim verdiğim linklerden rezervasyon yapabilirsiniz, fakat farklı acentelerden aynı oteli daha uyguna alabileceğinizi de unutmayın. Fiyat araştırması yapmadan rezervasyon işine girişmeyin.
Ayada bence kesinlikle Maldivler’deki en güzel resort. Bir sonraki gidişimde tercih edeceğim otel burası olacak. Linkten inceleyip rezervasyon yapabilirsiniz.
Burası benim tercihim olan tesisti. Aşırı memnun kaldım. Linkten inceleyip rezervasyon yapabilirsiniz.
Sun Siyam’ın Maldivler’deki tüm tesisleri gerçekten çok güzel. Ama Iru Veli bir başka güzel. Linkten inceleyip rezervasyon yapabilirsiniz.
Herşey dahil tesisler içindeki en iyi fiyatları veren tesislerden biri burası Linkten inceleyip rezervasyon yapabilirsiniz.
Burası da fiyat-performans olarak aşırı iyi bir tesis. Linkten inceleyip rezervasyon yapabilirsiniz.