KSAMİL GEZİSİ NASIL PLANLANIR – ULAŞIM, KONAKLAMA, BÜTÇE, ZAMANLAMA

Balkanlar'da böyle bir yer olduğunu keşfettiğim günden beri "Ksamiiiiiiil" diye sayıklıyorum. Sayıkladığım kadar da varmış. Maldivler'e gitmek çok maliyetliyse, buyurun mis gibi alternatif. Vizesiz, ucuz, yakın...

Yalnız belirtmek isterim, “Kısamil” değil “Samil” diye sayıklıyorum 🙂 Okunuşta başındaki K harfini yok sayıyoruz.

Avrupa’nın Maldivleri benzetmesi pek benim tarzım değil. Ama aradaki benzerliği de kabul etmeden geçemem. Bembeyaz, incecik kumsallar, yeşile kayan bir turkuazlıkta mükemmel kıyılar, berraklığında kaybolacağınız kadar temiz deniz suyu. Maldivler’e gidecek bütçem yok, diyenler için mükemmel bir alternatif. Fotoğraflarına bakınca çoğu kişi oynama olduğunu düşünüyor ama gram oynama yok. Hatta benim Ksamil’de gördüğüm manzaralar, gördüğüm çoğu fotoğraftan daha güzeldi. 

Ulaşımı kolay, vizesiz, uygun fiyatlı. Yeme-içme mükemmel derecede başarılı. Arnavutların Türk sevgisi de işin içine girince mükemmel bir deniz tatili için gereken herşey tamamlanmış oluyor. 

Ksamil Hakkında

Ksamil aslında küçücük bir sahil köyü. Sarandë şehrine bağlı bu küçücük köy, Arnavutluk’un en çok turist çeken bölgesi. Turistik değeri de Avrupa’da gittikçe artıyor. Türk pasaportlu gezginler ise yeni yeni keşfetmeye başladı. 
 

Hemen karşısı Yunanistan’ın Corfu adası. Turizm sektöründe bu kadar ün salmış bir ülkenin topraklarının hemen karşısında olması jeopolitik olarak Ksamil’i biraz zor durumda bırakmış gözlemlediğim kadarıyla. Çünkü hala bir sisteme oturmamış şeyler var Ksamil’de. Turistik olarak gelişmesi biraz zaman alacağa benziyor. Bundan 10 yıl sonra yeniden gittiğimde nasıl bir yere dönüşmüş olacağını aşırı merak ediyorum. 

Vize

Arnavutluk Türk vatandaşlarına vizesiz. 90 güne kadar seyahatlerde vizeye ihtiyacınız yok. 

Ulaşım

Ksamil’e ulaşm için en yakın yer Tiran. İstanbul’dan her gün direkt uçuş ile kolayca ulaşabilirsiniz. Buraya kadar gelmişken Tiran’ı ve hatta başka şehirlerini de gezeyim diyan varsa Tiran ve diğer Kuzey Arnavutluk şehirleri için linke tık tık.

Tiran’a geldikten sonra ise araç kiralama ya da otobüs ile ulaşım seçenekleriniz var. Araç kiralama konusunda dikkat etmeniz gereken konular ve Arnavutluk seyahatinizi genel hatlarıyla planlamanıza yardımcı olacak tüyolar için de bu linke tık tık. 

Ksamil’e Araç İle Ulaşım

Bu seçenek yaklaşık 4.5-5 saat kadar sürüyor. Yollar gayet temiz ve açık. Yüksek sezonda giderseniz Ksamil’e yaklaştıkça trafik artabilir. Şehir içi yollar çok dar. 

Otopark

Ksamil’de genellikle boş bulduğunuz yere park edebiliyorsunuz. Fakat yoğun sezonda trafiğin de yoğun olacağını hesaba katmanızda fayda var. Civarda ücretli çok sayıda ücretli otopark mevcut. Otellerin ve B&B evlerinin çoğunun da kendine ait otoparkı var. 

Ksamil’e Otobüs İle Ulaşım

Tiran’dan Ksamil’e şuan için direkt otobüs ile ulaşım yok. Tiran’da merkez otobüs garından Sarandë şehrine birkaç otobüs şirketinin düzenli seferleri kalkıyor. 1 kahve ve ihtiyaç molasıyla birlikte bu yolculuk yaklaşık 5 saat sürüyor. 2024 yılı fiyatı tek yön 15 Euro. 
 

Sarandë’den sonra ise Ksamil’e hareket eden belediye otobüsleri mevcut. 2024 yılı tek yön fiyatı 1.5 Euro. Yaklaşık yarım saat sürüyor. 

Çokomelli Not

Tiran’dan Ksamil’e direkt ulaşım yok. Ama Ksamil’den Tiran’a diret ulaşım var 😄. “O nasıl oluyor yaaa” demeyin. Her zaman söylerim, Balkan coğrafyasında her şey mümkün. 

Ksamil Explorer isimli bir acentenin her gün sabah 10.15’te Ksamil’den Tiran’a direkt olarak hareket ediyor. 2024 fiyatı 22 Euro.  Bu size uymuyorsa, az önce bahsettiğim Sarandë aktarmalı şekilde Ksamil’den geri Tiran’a ulaşabilirsiniz. 

Konaklama

Ksamil’de genelde ev kiralamak çok popüler. Bir çoğu yeni binada pek çok kiralık ev bulabilirsiniz. Zaten ucuz olduğu için maliyetten kısmaya pek ihtiyacınız olmayacak ama yine de bazı öğünleri de ev mutfağında yemek maliyetinizi de düşürür. Aşağıya bizim listemizdeki otellerin ve evlerin linklerini bıraktım. Direkt linklere tıklayıp tarihlerinizi girerek rezervasyon yapabilirsiniz.

Mustafaraj Apartments – Düşük Bütçe

Burası bizim kaldığımız evdi. Yerli ve küçük bir aile işletmesi. Daire lüks olmaktan çok uzak hatta iptidai, ama içerisinde bir evde ihtiyaç duyabileceğiniz herşey var. Ve daha da güzeli konumu şahane. Ayağınızı attığınız anda denizdesiniz. Sağınız, solunuz Ksamil’in en güzel beachleri ile çevrili ve merkeze çok yakın. Rezervasyon için linke tıklayın. 

İris Apartments – Düşük Bütçe

Konum puanı yüksek dairelerden bir tanesi. Rezervasyon için linke tıklayın.

Hotel De Luna – Orta Bütçe

Manzarasına düşülesi, şahane konumlu, hem kendinden mutfaklı daire seçenekli hem de kahvaltı dahil otel odası imkanlı. Rezervasyon için linke tık tık. 

Hotel Alexander – Orta Bütçe

Yüzme havuzlu, otoparklı ve temiz bir otel. Rezervasyon için linke tıklayabilirsiniz. 

Manta Hotel – Yüksek Bütçe

Ksamil’deki nadir lüks otellerden biri. Denizin hemen dibinde, bütün beachlere 100-150 metre mesafede ve şahane manzaralı Rezervasyon için linke tıklayabilirsiniz. 

Adri Perfect Apartments – Düşük Bütçe

İçerisinde her türlü imkan olan bir daire. Konum olarak da beachlere çok yakın. Rezervasyon için linke tıklayabilirsiniz.

Bora-Bora Hotel – Yüksek Bütçe

Aynı isimde bir de plaj var ve Ksamil’in en güzel plajlarından bir tanesi. Otel de aynı şekilde lüks ve çok güzel. Rezervasyon için linke tıklayabilirsiniz.

The Lord Hotel – Yüksek Bütçe

Son önerim yine Ksamil’in en lüks ve güzel otellerinden bir tanesi. Rezervasyon için linke tıklayabilirsiniz. 

Bütçe

Aşağıya sizin için benim yaptığım bazı harcamaları not ediyorum. Bütçenizi bunlara göre ayarlayabilirsiniz. 

  • Lüks olmayan ama kaliteli bir restoranda dolu dolu bir öğün 15-20 Euro
  • Sahilde 2 şezlong 1 şemsiye, bulunduğu konuma göre değişmekle birlikte günlük 25 Euro. En ön sıralar genelde 50 Euro.
  • Bira 3 Euro.
  • Magnet 2 Euro.
  • Su 1 Euro.

Zamanlama

Ksamil için tabi ki en favori sezon Haziran ortası Eylül başı arasındaki dönem. Fakat ben bu tip yazlık yerlere her zaman sezonun bitiminin hemen arkasına gitmek taraftarıyım. Sebebi ise sezon içindeki kalabalık ve gereksiz pahalılık.

Ben Ağustos’un son 3 gününü Ksamil’de geçirdim. Yaz aylarına göre kalabalık epey azalmıştı. Ortalık nispeten tenhalaşmış ve fiyatlar da düşüş trendine geçmişti. Eylül ortasında gittiğinizde kalabalık iyice azalmış fiyatlar da makul seviyelere inmiş olacaktır. O yüzden benim favori dönemim bu tip yazlık yerler için her zaman Eylül ayı. 

Süre

Ksamil’de aslında gezip görebileceğiniz çok sayıda tarihi yer de var. Onları da doya doya gezeyim hem de denizin keyfini çıkarayım diyorsanız, 1 haftayı gözden çıkarın. Sadece kafa tatili yapıp denize girme peşindeyseniz 2 gün bile yeter. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *