KARADAĞ GEZİ REHBERİ-BUDVA,KOTOR,PERAST GEZİLECEK YERLER, AKTİVİTELER VE GEZİ ROTASI

Son yılların yükselen turizm destinasyonlarından biri Karadağ. Ve bunu kesinlikle hak ediyor. Adriyatik kıyısındaki diğer AB üyesi ülkelere göre ucuzluğu bu ülkeyi daha da çekici hale getiriyor. Üstelik vize de istemiyor (en azından şimdilik). Yakın bir gelecekte Şengen bölgesine dahil olacak. Vize gelmeden ivedilikle gidip görmeniz gerek bu güzel ülkeyi.

Adriyatik Denizinin en güzel sahilleri ile Budva, Kotor Körfezinin sessiz ve kendi halinde şehirleri Kotor ve Perast, Balkanların mutlaka görülmesi gereken şehirleri

Tıpkı Karadağ gibi, Hırvatistan da bir zamanlar vizesizdi. Ve o zamanlar Dubrovnik bu kadar popüler bir destinasyon değildi. O dönemde Dubrovnik’e gidenler, vize geldikten sonra iyi ki gitmişiz dediler. Yakın bir gelecekte aynı şeyi Karadağ’a gidenler söyleyecekler. Zaten Karadağ, vize sebebiyle Dubrovnik’e gidemeyenlere alternatif bir rota oluşturması sebebiyle son dönemlerde bu kadar popüler. Vize gelmeden mutlakla görmeniz gereken bu güzel ülkede gezilmesi gereken her yeri bu yazıda sizin için derledim.

Karadağ Hakkında

Adriyatik Denizi kıyısındaki harika bir Balkan ülkesi Karadağ. Tarihi boyunca Venediklilerin himayesi altında kaldığı için, İtalyan esintilerine ve Ortaçağ mimarisine ülkenin her köşesinde rastlamak mümkün. Yani Ortaçağ meraklılarının mutlaka görmesi gereken ülkeler arasında.

Dünyada pek örneği görülmeyen, körfez içinde körfez oluşumunu burada görmek mümkün. Çünkü Kotor Körfezi olarak bildiğimiz körfez, aslında Boka körfezinin içinde yer alan başka bir körfez.

Huzur isteyene huzur, hareket isteyene hareket ve eğlence sunan nadir ülkelerden. Kotor Körfezi kıyısında yer alan sakin sessiz şehirler Perast ve Kotor, huzur arayanların adresi. Adriyatik kıyısında yer alan Budva ve Tivat ise gece hayatı, eğlenceli beachleri ve casinoları ile ünlü. Yani her türlü tatil anlayışına hitap edebilen renkli bir destinasyon.

Para birimi Euro. Fakat ülke genel olarak çok pahalı değil. Resmi dil Karadağ Dili. Fakat halk genel olarak İngilizce konuşabiliyor. Yani insanlar ile iletişim kurmakta zorlanmayacağınız bir ülke.

Karadağ Gezi Rehberi

Karadağ hakkında Google’da pek çok gezi rehberi bulacaksınız. Ve büyük ihtimalle bu yazıyı okumadan önce okuduklarınız feci şekilde kafanızı karıştıracak. O yüzden size şu ana kadar yazılmış en basit Karadağ Gezi Rehberini yazmaya özen gösterdik.

Biz Budva, Perast ve Kotor’u gezdik. Gezdiğimiz bu üç şehrin her birini sizler ile ayrı ayrı paylaşacağız. Çoğu okuduğumuz blog sayfasında bütün bu şehirler tek bir yermiş gibi anlatıldığı için, bizim de gitmeden önce kafamız çorba gibiydi. Fakat gerçekten asla bu kadar kafa karışıklığına gerek yok.

Biz rotamıza Arnavutluk’tan başladık. Arnavutluk’tan kiraladığımız araç ile karayoluyla önce başkent Podgorica’ya, ardından sırasıyla Kotor, Perast ve Budva’ya geçtik. Yazının devamında yer alan rehberlerde sizinle bu üç şehirde gezdiğimiz tüm önemli noktaları paylaşıyoruz. Hazırsanız ilk durağımız Kotor.

Kotor Gezilecek Yerler

Kotor, körfez kıyısında yer alan oldukça tatlı bir Ortaçağ şehri. Sahil boyunca körfezi izleyerek uzun uzun yürüyüşler yapabileceğiniz, bisiklet sürebileceğiniz ya da tekna turlarına katılıp Kotor körfezini keşfedebileceğiniz, aktivite zengini bir yer. Kotor ile ilgili “mutlaka gör” önerilerimiz ise tabi ki Kotor Kalesi, Church Of Our Lady Of The Remedy Old Town. Zaten Kotor’da görülmesi gereken en önemli Ortaçağ yapılarının hepsi Old Town içerisinde. Bu sebepten sizlere tek tek görülmesi gereken yerler listesi açıp kafa karışıklığı yaratmayacağız. Bununla birlikte “mutlaka gör” listesine dahil ettiğimiz Kotor Kalesi’nin girişi de yine Old Town içerisinde.

Kotor Old Town

Kotor’a geliş sebebimiz olan “mutlaka gör” noktası. Sahil yolunun sağ tarafındaki yüksek duvarların arkasında yer alıyor Old Town bölgesi.

Kotor,”şehrin merkezi” olarak tanımlayabileceğiniz bir noktaya sahip olmayan, dağınık bir şehir. Üzerinde bulunduğu coğrafya sebebiyle de bu normal. Çünkü Kotor, körfezin oluşturduğu kıyı şeridi boyunca yayılacak şekilde kurulmuş. Şehrin merkezi olarak nitelendirebileceğimiz tek yer ise Old Town.

Sahil yolunun sağ tarafında kalan duvarların ön kısmında yer alan bir meydan ve turizm ofisi göreceksiniz. Burada yer alan kapı Old Town bölgesinin giriş kapısı.

Karadağ sıcak bir bölge olduğu için Venedikliler burayı inşa ederken, binaları olabildiğince sık ve birbirine yakın şekilde konumlandırarak, oldukça dar sokaklar oluşturmuş. Sebebi bu dar sokakların güneş ışınlarının yere kadar ulaşmasını engelleyerek gölge oluşturmasını sağlamak. Yani tamamen serin bir bölge oluşturmak.

Kapıdan giriş yaptığınız anda sizi Ordu Meydanı ve Saat Kulesi karşılayacak. Buradan sonra kendinizi Old Town’un daracık sokaklarına atın ve deli danalar gibi yürüyün. Kaybolmanızın imkanı yok. Her sokak bir şekilde Ordu Meydanına çıkıyor zaten. Görmeniz gereken (ve istemeseniz de göreceğiniz) yen önemli Ortaçağ yapıları Saint Tryphon Katedrali, St. Nicholas Kilisesi ve Denizcilik Müzesi. En başta da dediğim gibi zaten bütün Ortaçağ mimarisi Old Town içerisinde. Bu yüzden mümkün olduğu kadar amaçsızca ve uzun uzun dolaşarak bu daracık Ortaçağ sokaklarının tadını çıkarın.

Kotor Kedi Müzesi

“Eklemezsem çatlarım” dediğim müze. Kotor kedileri ile meşhur bir şehir. Dolayısıyla her köşe başında sevilmeyi ve beslenmeyi bekleyen kediler göreceksiniz. Kedi Müzesi, Stari Grad içerisinde kalan çok sevimli bir müze. Fakat 2022 Mayıs ayına kadar Kotor’a yolunuz düşecekse, tadilat sebebiyle maalesef içini gezemeyeceksiniz. Yine de ben bu müzenin varlığından sizi haberda etme sorumluluğunu üzerimden atayım 🙂

Kotor Kalesi (San Giovanni Kalesi) ve Church Of Our Lady Of Remedy

Ortaçağ’a doyduysanız, biraz da körfez manzarasına doyun. Çünkü “hayatınızda görüp görebileceğiniz en güzel manzaralardan biri” garantili bir yere çıkmak üzeresiniz.

Kotor Kalesi yani San Giovanni Kalesi, Kotor’un olmazsa olmaz noktası. Eğer kaleye kadar çıkmaya vaktiniz ya da mecaliniz yoksa bile en azından kaleye çıkan yolun yarısını geçtikten sonra karşınıza çıkacak olan kiliseye kadar gidin. Yani Church of Our Lady of Remedy kilisesine. Bu kilise, kaleye çıkan yolda soluklanma noktası olarak da oldukça ideal bir noktada.

Kiliseye çıkış, eğer kondisyonunuz yoksa yorucu olabilir. “Her beden çıkamaz” diyemem ama herkese aynı zorluk seviyesinde olduğunu da söyleyemem. Kimi tazı gibi tırmanırken diğeri ikinci basamakta nalları dikiyor. Fakat ortalama bir insanın en azından kiliseye dinlene dinlene de olsa çıkabileceği bir yol. En ufak yokuş ya da tek bir basamak gördüğünde küfür eden ve kalbi ağzında atan ben bile yaklaşık 20 dakikalık bir sürede kiliseye ulaşmayı başardım. Kaleye ulaşamadık, çünkü heyelan sebebiyle kaleye çıkış, biz kilisedeyken yasaklandı. Ve polisler bize hızlı ve dikkatli bir şekilde aşağı inmemizi tembihledi. Eğer bu olay olmasaydı, 10 dakikalık bir tırmanış daha yaparak kaleye ulaşabilirdim. Kondisyonu iyi olmayanların gözünün korkmasına hiç gerek yok yani. Yol boyu durup manzara izleyerek soluklanabilir ve kaleye çıkabilirsiniz.

Kaleye kadar toplamda yaklaşık 1300 basamak ile ulaşılıyor. Fakat dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var…

Öncelikle kaleye çıkarken mutlaka uygun tabanlı bir ayakkabı şart. Yağmur yağdığı zaman basamaklar feci derecede kayganlaşıyor. Kuru olduğu zamanda engebeli yapısı sebebiyle basamakları tırmanmak zorlaşıyor. Bu yüzden uygun bir yürüyüş ayakkabısı şart.

İkinci konu ise yanınızda mutlaka su bulunması gerekliliği. Kale ya da kilisede herhangi bir tesis yok. Susuz kalmak burada yapabileceğiniz en kusurlu hareket.

Son olarak yaz aylarında kaleye tırmanacaksanız, sabah erken saatlerde yola koyulun. Güneşin en tepede olduğu saatlerde bu kaleye tırmanmak kendinize işkence çektirmek olacaktır. Sabah en geç 9’da tırmanmaya başlayın. Güneşin kavurmaya başladığı saatlerde de inişe doğru yola çıkın.

Kaleye tırmanış için merdivenler, Old Town’un içeridinden başlıyor. Google’a Grubonja Palace yazın ve geldiğiniz yerdeki iki bina arasında yer alan basamaklardan tırmanmaya başlayın. Zaten binalardan birinin üzerinde Kotor Fortress yazılı tabelayı ve ok işaretini göreceksiniz.

Perast Gezi Rehberi

Geldik Perast’a. Kotor’dan sadece 15 dakika mesafedeki bu minnoş Ortaçağ köyü de en az Kotor kadar görülmeye değer. Zaten Kotor’a kadar gelip Perast’ı görmeden dönmek büyük hata olacaktır.

Perast’ta mutlaka görmeniz gerekenler ise Our Lady Of the Rocks ve Saint George Adaları. Ayrıca vakit var ise Sveti Nikola Kilisesine mutlaka çıkıp manzarayı izlemelisiniz.

Our Lady Of The Rocks

Tamamen insan eliyle yapılmış, Kotor Körfezinin ortasındaki minicik ada.

1452 yılında bir denizci, çıktığı seferden gönderken, bu adanın yer aldığı kayalıkların üzerinde bir Meryem Ana ikonası bulmuş. Perastlılar, o günden beri, seferden dönen her bir denizci için, o kayalıkların üzerine bir taş atmaya başlamış. Bu taşlar zamanla biriktikçe bu adayı oluşturmuş. Adanın üzerindeki kilisede bazı kutsal emanetler var. Bu yüzden de korsanlar burayı yağmalamışlar.

Adaya ulaşmak için, Perast’ta sahilden teknelere binebilirsiniz. Yaz döneminde fiyatlar oldukça şişkin hale geliyor. Biz kişi başı 5 Euro gibi bir fiyata tekne ile anlaştık. Bize hem her iki ada etrafında tur attırdı hem de Our Lady Of The Rocks adasında yarım saatlik bir serbest zaman verdi. Yani böylece körfezde tekne turu da yapmış olduk.

St. George Adası

Our Lady Of the Rocks ile yanyana konumda olan küçük adacık. Üzerinde yer alan manastır, faal durumda. Yani dışarıdan bu adaya giriş yasak. Fakat uzaktan baktığınızda bile, körfezin ortasında böyle bir yapı görmek şahane bir şey.

Sveti Nikola Kilisesi

Perast Old Town’da yer alan bu kilisenin çan kulesi, Kotor Körfezinin en ikonik manzaralarından birine sahip. 1 Euro gibi bir ücretle çan kulesine çıkabilirsiniz.

Budva Gezi Rehberi

Adriyatik kıyılarının en popüler sahillerinden Budva, Karadağ’daki son durağımız. Bahar aylarında denize girilemediği için pek bir aktivite vaad etmese de yine de Budva çok güzel bir şehir. Deniz, kum, güneş ve casino için çok tercih edilen bir yer. Fakat ne yazık ki Budva’da, Kotor ve Perast’ın doğallığını bulamadık. Amip gibi türeyen inşaat sektörünün şekilsiz, çarpık atıkları Budva’da da kendini fazlasıyla göstermiş. Şehir inanılmaz derecede çarpık ve plansız bir kentleşme tehlikesi ile karşı karşıya. Maalesef bu durum bizi oldukça hayal kırıklığına uğrattı. Çünkü böyle güzel bir Ortaçağ şehrinde bu kadar orantısız bir yapılaşma tarihi dokuyu çok bozuyor.

Budva iyice bozulmadan ve Karadağ vize istemeye başlamadan gidip görmek isteyenler için Budva’da gezilecek yerleri aşağıda listeliyorum.

Sveti Stefan

Budva denince akla ilk gelen yer. Budva’nın en güzel sahillerinin ve lüks otellerinin de bulunduğu kasabası. Ama biz onu en çok, karaya ince uzun bir yol ile bağlı olan yarım ada ile tanıyoruz.

Bu yarım ada, Budva’nın en çok fotoğraflanan yeri neredeyse. Dolayısıyla Budva eşittir bu yarım ada gibi bile düşünülebilir.

Sveti Stefan, aslında küçük bir balıkçı köyü olarak kurulmuş. Adayı, Osmanlı’nın Balkan seferlerinden korumak için etrafını duvarlar ile çevirmişler. Şuanda ise dünyanın en pahalı ve lüks butik otellerinden biri olarak hizmet veriyor. Adayı, karaya bağlayan uzun ince yolun bir tarafı halk plajı, diğer tarafı ise ücretli plaj. Yaz aylarında oldukça kalabalık olduğunu duyduk. Dolayısıyla eğer bizim gibi kalabalıktan keyif alanlardan değilseniz, size de yaz aylarında pek hitap edeceğini sanmıyoruz.

Budva Old Town

Tıpkı Kotor gibi, Budva da bir Ortaçağ şehri. Dolayısıyla burada da bir Old Town olması çok normal. Eski şehri çevreleyen surlar denize bakıyor. Hatta Old Town içindeki Poets Square üzerinde bulunan kapı, direk sahile çıkıyor.

Yine Kotor gibi sokakları daracık ve çok güzel. Kotor Old Town ile kıyasla çok daha küçük bir bölge. Budva’yı Ortaçağ odaklı olarak gezmek isterseniz, görmeniz gereken yapıların neredeyse tamamı Old Town sınırları içinde kalıyor zaten. Aşağıda Old Town içindeki bazı önemli yapıları listeliyoruz.

Citadela Müzesi

Eski Budva’yı çevreleyen hisar, şuanda müze olarak hizmet veriyor. Teras kısmında Budva’nın en güzel manzaralarından birini görebiliyorsunuz. Giriş ücreti 3.5 Euro.

Aziz Ivan Kilisesi

Budva’nın Old Town kısmına dışarıdan baktığınızda, hisar ile birlikte göreceğiniz ikonik yapılardan bir tanesi. Üzerinde bir de saat kulesi bulunan harika bir Ortaçağ Katolik Kilisesi.

Holy Trinity Kilisesi

Yine Old Town’a uzaktan bakıldığında görülebilen ikonik yapılardan biri. Hala ibadete açık.

Azize Maria Kilisesi

Karadağ’ın en eski kiliselerinden biri. Aynı zamanda bir manastır ve Budva’nın en eski okullarından da bir tanesi.

Karadağ’da Yapılması Gereken Aktiviteler

Karadağ, aktivite zengini bir ülke. Gezilmesi gereken önemli yerlerin yanı sıra yapılması gereken önemli aktiviteler de var. Aşağıda Budva, Perast ve Kotor’da yapabileceğiniz bazı aktiviteleri listeliyoruz. Bize göre bunlardan en önemlisi Kotor Körfezinde tekne turu yapmak.

Tekne Turları

Kotor körfezinde tekne turu atmadan hayatta dönmem demiştim. İstediğim uzun turu yapamadım ama yine de küçük bir tekne turu yapmış oldum Kotor Körfezinde 🙂

Uzun ve kısa tekne turları bulmanız Kotor ve Perast’ta çok kolay. Eğer yaz sezonu değilse fiyatlar daha uygun oluyor. Üzerine bir de pazarlık yaparsanız iyice ucuza gelecektir.

Gelelim tur içerikleri ve ortalama fiyatlara. Uzun tur diye bahsettiğim turlar Boka Körfezinin tamamını Kotor veya Perast’tan başlayıp, Adriyatik Denizine kadar gezdiriyor. Rota üzerinde Blue Cave (30 dakika yüzme molalı), Sualtı Tünelleri, Mamula Adası , Lady Of The Rocks, Perast ve Kotor’u görüyorsunuz. 4 ila 6 saat arasında değişen bu turların ortalama fiyatı kişi başı 30 Euro’dan başlıyor. Ben bu turu aşağıda sizinle paylaşacağım rehberden 3 kişi için 50 Euro olacak şekilde ayarladım. Fakat mevsim sebebiyle keyif alamayacağımızı düşündüğümüz için bunun yerine daha ekonomik olan kısa bir tur seçtik. Bunun dışında hem Kotor hem de Perast’ta bu turları sahil şeridi boyunca bulabilirsiniz.

Kısa turlar ise Kotor Körfezinde panoramik bir turun ardından Lady Of The Rocks adası ve Perast’ta bitiyor. Bu turları da Kotor veya Perast’ta sahil şeridi boyunca bulabilirsiniz. Kişi başı fiyatı ortalama 15 Euro. Süre ise ortalama 2 saat.

Aşağıya bu turları satın alabileceğiniz bazı tur operatörlerini listeliyorum. İster bunlardan biriyle direk iletişim kurabilir, ister gittiğinizde sahil şeridinde denk geldiklerinizden biriyle pazarlık ederek tur satın alabilirsiniz. Ama rica ediyorum tekne turu yapmadan Karadağ’dan ayrılmayın:)

Seven Silver Tours Kotor

Andreas, yukarıda bahsettiğim uzun turu 3 kişi için 55 Euro’ya ayarladığım tur şirketinin operatörü. Kendisi ile +382 68 517 577 numaralı telefondan direk iletişime geçebilir ya da bu linke tıklayarak internet sitelerine ulaşabilirsiniz.

Kotor VIP Boat Tours

Bu şirket de yine sahil şeridinde pazarlık yaparak tur satın alabileceğiniz şirketlerden biri. Üstelik ücretsiz Welcome Drink ve Wi-fi de sağlıyorlar. Kendilerine +3826 9 245 278/+382 67 744 033 numaralı telefonlardan ulaşabilirsiniz.

Kotor Körfezinde Kano

Kotor Körfezini kano ile dolaşmak, Karadağ’da yapabileceğiniz en tatlı aktivitelerden biri olabilir. Bu aktivite ile ilgili bilgi almak isterseniz bu linke tıklayarak Adventure Montenegro ile iletişime geçebilirsiniz.

Bisiklet Turları

Eğer bisiklet kullanabiliyorsanız, Kotor Körfezi boyunca sahil şeridinde bisiklet kullanarak turlayabilirsiniz. Kotor ve Perast’ta sahilde bisiklet kiralayabileceğiniz yerler olduğu gibi, bu linke tıklayarak Adventure Montenegro ile de iletişime geçebilirsiniz.

Budva Casinoları

Budva, casino kültürünün en fazla benimsendiği yerlerden biri. Bir Kıbrıs olmasa da burada da oldukça fazla casino olduğunu ve Türklerin buraya kumarhane ziyareti yaptıklarını söylemek mümkün. Önerebileceğimiz casino ise Merit Royal. Lütfen casinolarda oyun oynarken bilinçli ve sorumlu davranalım.

Karadağ Gezi Rotası

Eğer altınızda aracınız var ise, Podgorica’dan her yere rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Budva, Perast ve Kotor zaten araçla gezilecek yerler olmadıkları için çoğunlukla yürüyeceğiniz bir rota oluşturmanız gerekiyor. Bizim rotamız Tiran’dan başladı. Ama aracını Podgorica’dan kiralayarak ulaşım sağlayacaklar için aşağıya bazı rotaları bırakıyorum.

Şehirler arası yolunuz, eğer Podgorica’dan Kotor’a dağ yollarından gitmiyorsanız, Budva’dan geçecek. Dolayısıyla bizim yaptığımız rotayı kullanıp önce dağ yollarını kullanarak Podgorica’dan Kotor ve Perast’a geçebilirsiniz. Budva’dan iki kez geçmiş olmamak adına Budva’yı dönüş yolu üzerine saklayabilir ve Kotor’dan Budva’ya geçip, Budva’yı gezdikten sonra ücretli sahil yolunu kullanarak Podgorica’ya geri dönebilirsiniz.

Veya bahsettiğim rotanın tam tersini yapabilirsiniz. Her halükarda Kotor’a gitmek veya Kotor’dan dönmek için Budva’dan geçmek zorundasınız. Burada tek amacımız yolu kısaltmak. Budva’yı rotanın hangi kısmında gezeceğiniz ise tamamen sizin seçiminiz. Bu linke tıklayarak Budva bahsettiğim ücretli ve ücretsiz yolları görebilirsiniz.