Zaman herşeyden önemli, özellikle gezginler için. Gezecek çok yer varsa ve vakit darsa, insana keyif vermekten çok dert sahibi eden bu konuyu klasik İran turu planlayanlar için kolaylaştırmak da benim asli görevim 🙂
İran sınır komşumuz olmasının da etkisiyle ulaşımı kolay bir ülke. Karayolu ve havayolu ile kolayca her yerine ulaşabiliyorsunuz.
O kadar çok seçenek var ki hiç zorlanmayacaksınız. İstanbul’dan sadece Tahran’a en az 5-6 havayolu her gün karşılıklı sefer düzenliyor. Türk Hava Yolları, Pegasus, AJet, İran Air, Mahan Air , Qeshm Air benim bildiklerim. Üstelik de sadece Tahran’a değil, Türk Hava Yolları’nın İsfahan, Meşhed, Şiraz ve Tebriz’e de direkt seferleri var. Yani bütün bu havayolları ile İran’ın istediğiniz bölgesine direkt olarak uçabiliyorsunuz. Pegasus ve AJet’in kampanya dönemlerinde çok uyguna bilet bulabilirsiniz.
Bizim biletlerimizi Zöhre Mahan Air’dan aldı. Beklediğimden çok daha konforlu ve kaliteli bir havayoluydu. Kesinlikle tavsiye edeceğim bir şirket. Türkiye üzerinden de biletlerini online olarak alabiliyorsunuz. İran Air Türkiye üzerinden online bilet satışı yapmıyor. Harbiye’deki satış ofislerinden ya da başka acenteler üzerinden bilet satın alabiliyorsunuz.
Tam da bu noktada kendinize şu soruyu sormanızı isterim. Ben İran’a karayolu ile gitmeyi hak edecek nasıl bir kötülük yaptım da kendimi bu şekilde cezalandırıyorum :)) Buna verecek tatmin edici bir cevabınız yoksa ve sadece “fakirim” diyorsanız o zaman ben de size diyorum ki, fakirsen İran’a karayoluyla bugün gideceğine, az sabret para biriktir, kampanya dönemini takip et, uçak bileti al.
Yukarıda saydıklarıma rağmen “ben eziyet çekmeye bayılırım” diyenler önce Van veya Ağrı-Doğubayazıt’a ulaşıp oradan da otobüs veya dolmuşlar ile İran sınırına sonrasında da Tebriz’e ulaşabilirler. “Ben karayoluyla gidecek kadar maceracıyım ama rahatıma da düşkünüm” diyenler de, Van’dan taksiler ile pazarlık yaparak da Tebriz’e veya Urmiye’ye ulaşabilirler.
İstanbul’dan otobüs ile İran’a gidecek kadar kendimi sevmiyorum diyen varsa Yenikapı ve Aksaray civarlarında İran kökenli otobüs firmaları var. Ne idüğü belirsiz firmalar olduğunu belirtmeden geçmek istemiyorum. Bu yolculuğun size süre bazında maliyeti yaklaşık 48 (kırk sekiz) saat. Para bazında maliyeti konusunda fikrim yok.
Metro Turizm, sürekli olarak İran’a sefer düzenlediğini bildiğim tek şirket. Fakat internet sitelerinden bilet aradığımda sefer bulunamadı uyarısı veriyor. Onun dışında yine kendi araştırmalarım sonucu denk geldiğim ama güvenilirliği konusunda zerre garanti verip yorum yapamayacağım şöyle birşey buldum. Kendilerine hiçbir kanaldan ulaşmayı başaramadım, başaran varsa yorumlara yazsın.
Karayolu ile İran’a gitmeyi neden önermediğimi madde madde açıklayayım…
İran sınırında hangi vasıtaya binerseniz binin, sınırdan bireysel olarak geçeceksiniz. Yani araçtan inmek zorundasınız. Bagajlarınız ve içinde bulunduğunuz araç didik didik aranacak. Otobüse bindiyseniz bütün yolcuların otobüsten ineceğini ve bu yolcuların büyük ihtimalle birden fazla bagajı olacağını hesaba katarsak, bu işlem epey zaman alacak demektir.
Vay benim Amerika vizem vardı yok benim İngiltere’ye gitmem lazımdı bla bla gibi bahanelerinizin hiçbiri geçerli değil. Karayolu ile girişlerde gözünüzün yaşına bakmadan alnıyla giriş damgasını yapıştırıyor sınır polisi. Havayolu ile girişlerde basmamalarını istemeniz durumunda basmıyorlar.
Her ne kadar İran insanı inanılmaz sıcak kanlı ve ponçik olsa da, sınır kapılarında her zaman o sıcaklığı bulamayabiliyorsunuz. O yüzden sınır polisi ile tartışıp kavga etmeyin. Telefonunuz şifresini açarak vermenizi isteyebilirler, İran’da tanıdığınız eş-dost var mı diye sorabilirler. Ya da başka bir sürü garip soru yöneltebilirler. Kötü demek istemiyorum, ama sert muamele gösterebilirler. Sabırla ve sakince cevap vermeniz sizin yararınıza olacaktır.
Bu uzun ve meşakkatli yolculukta yanınızda mutlaka atıştırmalık bireyler ve su bulunsun. Malum süre çok uzun. Özellikle sınır kapısındaki bekleyişiniz esnasında aç-susuz kalmayın.
Otobüslerin içlerinde priz olsa da, her zaman çalışmadığını öğrendim. Yanınızda mutlaka powerbank taşıyın.
İran’da şehir değiştirmek İran’a ulaşmaktan daha kolay. Her türlü ulaşım imkanı elinizin altında. Size sorun yaşatması muhtemel tek şey, online bilet alma sorunsalı olabilir. Onun dışında her şey çok basit.
Çok gelişmiş bir demiryolu ağı var İran’ın. Neredeyse her şehirden, her şehire tren ile ulaşım imkanınız var. Ve güzel haber, Türkiye üzerinden biletlerinizi online olarak alabiliyorsunuz. Bu link üzerinden İran’daki tüm tren hatlarının tarifeli seferlerini ve bilet fiyatlarını görüntüleyebiliyorsunuz. Biletleri önden alamasanız bile en azından saatlerini görmeniz ve plan yapmanızı kolaylaştırması açısından faydalı bir sayfa.
Mesafelerin büyük olduğu İran’da vaktiniz kısıtlıysa ve iç hat uçuşu yapmanız gerekirse uçak bileti almak tren veya otobüsten çok daha kolay. İran’daki pek çok havayolu şirketi online kanallar üzerinden satışa izin veriyor. Örneğin Mahan Air Türkiye üzerinden online satış yapıyor. Her yerden her yere uçakla ulaşım imkanınız var.
Hiç gerek duymadığım ve önermediğim yöntem. Online olarak bilet ben bir türlü bulamadım. Gittiğinizde oradan temin etmek durumunda kalacağınız yöntem. O yüzden ne kadar lüzumlu bilemiyorum.
Zor ama imkansız olmayan bir seçenek. Genellikle İran’daki araç kiralama şirketleri aracı şoförlü olarak veriyor. Nokta atışı şekilde şoförsüz araç kiralamak isteyenler içinse Saadat Rent isimli bu firmayı buldum. Araç fiyatları da çok uygun.
İran’da akaryakıt uygun fiyatlı. Bu yüzden araç kiralama maliyeti diğer ülkelere göre daha düşük burada. Fakat trafiğin kaotik olduğu gibi bir gerçek de var. Dolayısıyla burada araç kiralamasını tavsiye edebileceğim kişiler aynı anda hem tecrübeli şoför hem de tecrübeli gezgin olan kişiler. Otoyollarda hız limiti bildiğim kadarıyla 100 km. Yolların tamamında da kameralar ile hız tespiti yapılıyor. Ayrıca otoyollara çıkarken yanınızda yeterli miktarda nakit para bulunduğundan emin olun. Çünkü yollar ücretli.
Ulaşım tüyolarını iyice öğrenenleri, İran turunun kalanını planlaması için bu linkten “Klasik İran Turu Nasıl Planlanır” konulu başyapıtıma davet ediyorum.