ÇUBUK GÖLÜ KAMP REHBERİ

Bolu demek kamp demek. Ama Bolu'nun her yeri kamp için biçilmiş kaftan mı derseniz, bizce kesinlikle değil. Bolu'da şuana kadar gördüğümüz en huzurlu kamp alanı Çubuk Gölü.

Gidene kadar, Çubuk Gölü kenarında kamp yapabileceğimizi biz de bilmiyorduk. Bu yüzden bizim için de feci derecede yeni bir keşif oldu. 

Çubuk Gölü Hakkında

Instagram sağolsun, artık her şeyden haberdarız:) Bu yüzden, Çubuk Gölü dediğimizde eminiz çoğu kişi “o ney yaaa” demiyor. Bir çok kişi burayı artık biliyor. Hatta burası ile ilgili ciddi ciddi fikri bile var.

Evet, doğru bildiniz. Yel değirmenleri. Burası meşhur yel değirmeni fotoğraflarının çekildiği göl. Herkesin başımıza Don Kişot kesildiği, yel değirmenlerine savaş ilan ettiği yer burası. Bu değirmenler, geçmiş yıllarda film çekimleri için yapılmış. Sonra orada öylece, atıl vaziyette bırakılmış. Oldukça bakımsız olmalarına rağmen fotoğraf için hala güzel bir dekor. Ama bazıları çok kötü durumda, hatta çökmek üzere.

Bu bol dekorlu ve güzel manzaralı göl, Bolu Göynük ilçesine yaklaşık 11 km mesafede. Etrafı mesire alanı. Yani göl çevresi oldukça bakir, yeşil ve sakin.

Hazır buraya kadar gelmişken, Göynük’ü gezmeden sakın ha dönmeyin. Göynük gezi rehberimizi okumak için bu linke tıklayabilirsiniz.

Kamp Alanı

Biz kamp alanı desek de, inanılmaz imkanlar ile donatılmış, devasa bir alan beklemeyin. Gölün sadece bir kıyısı kamp için elverişli. Zaten geri kalan kısmı çepeçevre yol, yolun üst tarafı ise orman ve yel değirmeni.

Fakat bahsettiğimiz alan hiç de yetersiz değil. Safları sıklaştırmanız halinde çok sayıda çadır için yer var. Ama işin içine karavan da girecekse o zaman çadır sayısı azalabilir.

Alanın gölün hemen kıyısında olması büyük bir artı. Çünkü suya olabilecek en güvenli mesafede yakınlaşmak, daha keyifli bir kamp deneyimi demek. Diğer kamp alanlarındaki gibi suya 700 metre mesafede olup da güya göl kenarı kampı yaptıran işletmeler burada yok. Dolayısıyla gölden uzaklaşmıyorsunuz.

Ulaşım

Göynük merkezden mesafe yaklaşık 13 km. Bolu merkezden 97, İstanbul merkezden 250, Ankara merkezden ise 243 km uzaklıkta. Göynük merkezden yol tarifi için bu linke tıklayabilirsiniz.

Hem Çadır Hem Karavan

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, alan hem çadır, hem de karavan için uygun. Biz gittiğimizde 2-3 karavan vardı. Ve hiç çadır yoktu.

Karavan varsa direk alana giriş yapıp, park ederek kampınızı kurabilirsiniz. Ama eğer çadırcıysanız, boş bulduğunuz düz bir alana çadırınızı kurmanız yeterli. Ayrıca alana kendi aracınız ile giriş de yapabilirsiniz. Eğer bu şekilde yer bulamazsanız, gölün etrafındaki yola aracı park edip eşyalarınızı alana taşıyarak da kamp alanına ulaşabilirsiniz.

Etraf Bakir Ve Sessiz

Göl kıyısına gündüz çok sayıda günübirlik tur geliyor, bu doğru. Yani gündüz pek de sükunet aramayın. Ama iyi haber, bu turlar sadece belirli saat aralıklarında geliyor, bir süre yayılmacı bir politika izleyerek etrafa dağılıyor, en iyi fotoğraf çekilecek noktayı arıyor, istediklerini aldıktan sonra da gidiyorlar. Çünkü günübirlik tur ile gelenler belirle saatlerde belirli yerlerde olacak şekilde plan yapıyorlar. Ama şahsi olarak gelenlerin tamamen keyfine kalmış. Onların ne zaman gideceği kendilerine kalmış.

Fakat genel olarak, pazar günü bile gitseniz, bir curcuna ile karşılaşmıyorsunuz. En azından biz karşılaşmadık. Pazar sabahı erken saatte yola çıktık ve öğle saatlerinde Çubuk Gölüne ulaştık. Fakat etrafa çul serip, mangal yapan ve pisliğini etrafa saçan kimse ile karşılaşmadık. Sadece tur otobüsleri, münferit olarak gelen bizim gibi birkaç aile ve kampçılar. Bunun dışında pek kimse yoktu.

Bu kadar az insanın gelmesi demek, göl kenarı iskelelerde 2456486 dakika fotoğraf sırası beklemeyeceksiniz demek. Gölün kenarında çeşitli yerlerde ahşap iskeleler ver ve bu iskelelerde fotoğraf çekilmek isteyen insan kalabalıkları görmüyorsunuz.

Mesire alanı olarak geçse de, çok fazla mangalcı olmadığı için, diğer kamp alanlarına göre nispeten daha temiz. Günübirlikçiler nedense pek uğramamış. Gelen ziyaretçilerin ise öyle çok büyük pislikler bıraktıklarını söyleyemeyiz. Fakat yine de çok daha temiz olmalıydı.

Tesis, Market, Büfe yok

Etrafı ormanla çevrili göl ve kamp alanı yakınlarında alışveriş yapılabilecek yer yok. Sadece küçük bir kafe var. İşletme göl üzerine kurduğu iskele ve iskele üzerindeki ahşap masalar ile güzel bir ambians yaratmış. Fakat çeşitler kısıtlı.

Bu işletme dışında mesire alanı dahilinde alışveriş yapabileceğiniz yer yok. Şanslıysanız, yerel halkın getirip sattığı doğal ürünlerden alabilirsiniz. Ama ateşsiz ve etsiz kamp yapamayanlar için bu yeterli olmaz. Kasap, Tekel, market, manav ve bilumum alışverişler için en yakın yer Göynük merkez. 11 git, 11 gel toplam 22 km yol ve alışveriş süresini de hesaba katarsanız, nereden bakarsanız 40 dakikalık bir işlem. Bu yüzden kamp alanına gelmeden önce alışveriş yapmanızı öneriyoruz.

Özellikle içme suyu, tekel ürünleri gibi şeyleri mutlaka gelmeden önce alın. Suyu en kötü ihtimalle tesisten tedarik edersiniz, ama buna hiç gerek yok. Alıp gitmek her zaman daha iyidir.

Tuvalet Mevcut

Alanda tuvalet var. Fakat duş yok. Tuvalet kağıdı, sabun gibi ihtiyaçları yanınızda getirmek faydalı olacaktır.

Ateş/Mangal/Odun Temini

Ateş ve mangal yasak görünüyor. Fakat teneke içinde ya da yükseltilmiş şekilde ateş yakılabilir. Sorun yaşayacağınızı düşünmüyoruz.

Odunları etraftaki kurumuş ağaçlardan temin edebilirsiniz. Yanınızda nacak veya balta olsun. Kurumuş ağaçlardan odun ve çalı çırpı toplayarak gayet güzel ateş yakabilirsiniz. Eğer odun veya nacak yoksa, Göynük merkezden ya da yol üzerinden odun satın alabilirsiniz.

Vahşi Yaşam/Güvenlik

Güvenlik problemi yaşayacağınız bir alan kesinlikle değil. Tenha, fakat ıssız değil. Ayrıca orman içerisinde olmadığı için vahşi yaşam ile pek muhatap değilsiniz. Ancak yine de geceleri açıkta bıraktığınız yiyecekler, çevredeki orman sakinleri için davetkar olabilir. Ayrıca çevredeki kedi ve köpekler de gelip yiyeceklerinizi çalabilir. Bu yüzden ne olursa olsun yiyeceklerinizi açıkta bırakmayın.

Telefon/İnternet

Telefon genel olarak çekiyor. İnternet ise kafasına göre gidip geliyor.

Elektrik

Elektrik alanda yok. Ancak telefon, kamera vb şarj etmek için kıyıdaki tesisten ricacı olabilirsiniz. Ya da direk powerbank ile işinizi görebilirsiniz.

Kamp Alanı Ücreti

Muhtarlığı kontrolünde olan bu alan aslında ücretsiz. Fakat temizlik vb işlerinin yapılabilmesi için sembolik olarak 20-25 TL gibi ücretler talep ediyorlar. Nereye ödendiğini biz de anlamadık. Çünkü herhangi bir sorumlu ya da gişe yoktu. Ücretsiz gibi düşünebilirsiniz özetle.