İSTANBUL’DA OLDUĞUNA İNANAMADIKLARIMIZDAN-BEYKOZ BOZHANE KÖYÜ

İstanbul deyince aklımıza hemen trafik, kaos, kalabalık ve kocaman binalar geliyor değil mi? Ama İstanbul'da bile hala köy hayatı yaşamak mümkün. İstanbul'un en güzel ve en huzur dolu köylerinden Bozhane Köyü mutlaka uğramanız ve huzur yüklemesi yapmanız gereken yeri.

Tamam, size köy hayatı güzellemesi yapmayacağız. Ama itiraf edin, siz de İstanbul’da doğal kalmış bir şeyler arıyorsunuz. Daha fazla aramanıza gerek yok. Sizin için bulunmuşu var. Her ne iş yapıyorsanız bırakın ve hemen Bozhane Köyü’nü İstanbul keşifleri listenize ekleyin. 

Instagram ile birlikte hayatımıza giren yeni fotoğraf köşeleri arayışı sayesinde böyle yerlerden daha kolay haberdar oluyoruz. Ama buna rağmen hala pek kimsenin bilmediği köşelerden bir tanesi burası. Ve bizce İstanbul’daki en iyi 10 fotoğraf noktasından bir tanesi. Özellikle Bozhane barajında yer alan iskele.

Bozhane Köyü Hakkında

Beykoz’un incisi olan bu köy, İstanbul’un en güzel köylerinden bir tanesi. Aslında daha ziyade bu yazıda bahsi geçenlerin çoğu Göllü veya Kılıçlı Köyü’ne bağlı olsa da, hepsi Bozhane Köyü ismi ile daha çok biliniyor. Bozhane Köyü, zamanında Türkmenlerin yaşadığı bir köymüş. Geçimlerini hayvancılıkla sağlayan köylüler, hayvanlarını açık yeşil alanlarda otlatmışlar. Riva Deresi, bu hayvanlar ve köy halkı için önemli bir su kaynağı olmuş. Fakat havaların kötü olduğu günlerde köylülerin hayvanlarını koruma altına alabileceği bir yer yokmuş. Bu yüzden köylüler, bir baraka inşa ederek hayvanlarını soğuk havalardan korumaya başlamışlar.

Bu baraka, köy halkı arasında “Boş Hane” olarak anılmış. Zaman içerisinde “boş hane” Bozhane’ye dönüşmüş ve köyün ismi bu şekilde kalmış. Bu köy günümüzde olduğu gibi geçmişte de hayvancılık ve odunculuk faaliyetleri ile geçimini sağlamış. İstanbul halkını besleyen çiftliklerin bir kısmı yine bu köyde yer alıyor. Şehirden uzak olmayayım, ama köy ürünlerine de kolay ulaşayım derseniz, geleceğiniz adreslerden biri bu Bozhane ve Göllü köyü. Özellikle bol miktarda tavuk çiftliği olması sebebiyle taze köy yumurtası bulabileceğiniz en iyi yer. Ayrıca taze sağılmış süt de ve daha nice köy ürünlerini buradan rahatlıkla temin edebilirsiniz.

Bozhane Köyü’nde Neler Yapılır?

İstanbul’da köy hayatı eşittir Bozhane Köyü. Yapabileceğiniz en güzel şey İstanbul’un çatında köy hayatı deneyimlemek olacaktır burada. Sessizliğin ve sakinliğin tadını misli misli çıkarırken yapabileceğiniz bazı aktiviteleri de aşağıda listeliyoruz.

Köy Kahvesinde Çay/Kahve İçin

Bozhane Köyü’nün merkezinde, her köyde olduğu gibi köy kahvesi göreceksiniz. Dostça bir selam ile kendinize bir masa bulun ve köy halkı ile kaynaşın.

Organik Ürün Satın Alın

Bu kadar köy hayatının içindeyken alışveriş yapmadan olmaz. Mutlaka organik köy yumurtası başta olmak üzere, köy ürünlerinden satın alın. Zaten her elektrik direğinde bir “organik bilmemne” tabelası göreceksiniz. En çok da yumurta göreceksiniz. Zaten köyün her köşesinde tavuklar geziyor. Yani yumurtaların gezen tavuk yumurtası olduğu garanti.

Bozhane Barajında Piknik veya Kamp Yapın

Kamp ile ilgili detayları az sonra paylaşacağız. Fakat buraya kadar gelmişken baraj gölü kenarında hiç değilse bir keyif kahvesi içmeden dönmeyin. İnanılmaz bir huzur ortamı. İstanbul’da olamayacak kadar güzel.

Bozhane Barajının En Güzel Fotoğraf Noktasında Fotoğraf Çekilin

Bozhane Köyü ismini duyanlar genellikle sosyal medyada bir iskele fotoğrafı ile biliyorlar bu köyü. İşte bu meşhur fotoğraf noktası, Bozhane Barajının hemen üzerine kurulu. Ve o kadar beklenmedik bir yerde karşınıza çıkıyor ki şaşırır kalırsınız. İlerleyen kısımlarda sizinle detaylı yol tarifini paylaşacağımız bu şirin iskele, sadece Bozhane’nin değil, İstanbul’un da en fotojenik yerlerinden bir tanesi.

Balık Tutun

Eğer balıkçılık ile aranız iyiyse, Bozhane Barajıjında balık tutmak mutlaka yapılması gereken aktivitelerden bir tanesi. Zaten burayı bilen bir avuç insanın yarısı, bu ıssız yere balık tutmak ve kafa dinlemek için geliyor.

Göllü Köyü’nde Çayağzı Deresi Kıyısında Keyif Yapın

Bozhane’nin hemen yan komşusu olan Göllü Köyü, dere kenarında olması sebebiyle en az Bozhane kadar güzel ve huzurlu. Ayrıca burada çay-kahve içmek için bir kaç tesis de var. Ama tesise pek de ihtiyaç duymayacaksınız. Kamp sandalyesi ve bir termos yeterli.

Çayağzı Deresi kıyısında yer alan ikinci bir iskele daha var. Burası da en az diğeri kadar fotojenik bir nokta. Gitmişken burada da fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyin.

Yukarıdaki bağlantıda size bazı ipucu noktalar verdik. Şimdi sırasıyla hepsi için yol tariflerini paylaşıyoruz.

Bozhane Köyüne Ve Fotoğraf Noktalarına Ulaşım

Şahsi Araç İle

Özel aracınız var ise hiç zorlanmayacaksınız. Yoksa işler biraz daha karışık hale gelebilir. Ama yine de imkansız değil. O kısmını bir sonraki bölümde anlatacağız.

Baraj Kenarı Ve İskele İçin Yol Tarifi

Öncelikle İstanbul’un neresinde olursanız olun, ilk yapmanız gereken şey Bozhane Köyü’nün merkezine ulaşmak olmalı. Bozhane merkeze ulaştıktan sonra, (yukarıdaki haritada 1 numara) Muhtarlık ve Meydan kahvesi arasından geçen Göllü Caddesini, hiç bir yere sapmadan takip etmeniz gerekiyor. Göllü caddesinin bitiminde, sizi Göllü isimli İETT durağı karşılayacak (haritada 2 numara). Bu duraktan sonra eğer biri Bozhane Barajı ve fotoğraf noktasına gitmek isterseniz (haritada 4 ve 5 numaralar) sağa sapmanız gerekiyor.

Buradan sonrası bildiğiniz köy yolları. Karşınıza her türlü baş hayvan çıkabilir. Baraj Yolu isimli bu yolu hiç bir yere sapmadan takip ettiğinizde haritada 3 numara ile göreceğiniz araç park noktasına kadar yolu sapmadan takip edin. Baraj yolunun orta yerlerinde bir yerlerde asfalt bitecek ve toprak yol başlayacak. Aşırı bozuk bir yol değil fakat yine de dikkatli olmakta fayda var. Ayrıca karşınıza bir de demir kapı çıkacak. Biz her gittiğimizde kapı açıktı, kapalı görürseniz eğer muhtarlığa haber vererek açtırın. Ayrıca her ihtimale karşı muhtarlığı , baraj kenarına gitmeden önce uyarın ki kapıyı kapatmasınlar. Özellikle de geceleri orada olmayı planlıyorsanız.

Navigasyon için bu linke tıklayarak direk yol tarifi alabilirsiniz. Ayrıca görsel olarak yol tarifi almak isteyenler için bu linkte Youtube videomuzu paylaşıyoruz. Baraj kenarındaki fotoğraf noktalarına kolay yol tarifi için videoyu mutlaka izleyin.

Göllü Köyü İskelesi İçin Yol Tarifi

Haritada 6 numara ile göreceğiniz bu ikinci fotoğraf noktasına ulaşmak diğerinden çok daha kolay. Çünkü hem yolu asfalt hem de alengirli değil. Yapmanız gereken tek şey, Göllü köyü İETT durağından (haritada 2 numara) sola sapmak. Anadolu Caddesini takip ettikten sonra, Dereboyu Yolu için tekrar sola saptığınız takdirde sol tarafınızda bir çocuk parkı göreceksiniz. Bu park hemen dere kenarına kurulu ve haritada 6 numara ile işaretli olan iskele bu parkın hemen yanında.

Navigasyon için bu linke tıklayarak direk yol tarifi alabilirsiniz.

Toplu Taşıma İle Ulaşım

Diğer seçeneğe göre biraz daha uğraştırıcı olsa da, toplu taşıma ile de buraya ulaşmak mümkün. İETT otobüslerinden 137 numaralı Kavacık, Beykoz-Riva, Cumhuriyet Köyü otobüsleri ve 138B numaralı Ümraniye-Ömerli/Göllü otobüsleri, Bozhane ve Göllü duraklarından geçiyor. Fotoğraf noktalarına ulaşmak için Göllü durağından sonra yürümeniz gerekiyor. Haritada 4 ve 5 numara ile gösterilen Bozhane Barajı kenarına gidiş yürüyerek oldukça uzun bir mesafe fakat yine de bu şekilde ulaşım mümkün.

Otobüs saatleri ve güzergahlarını incelemek için bu linke tıklayabilirsiniz.

Bozhane Barajında Kamp

Burada kamp da yapabileceğinizden bahsetmiştik. Fakat bu alanı deneyimli kampçılar için öneriyoruz. Kampa yeni başladıysanız, ya da zor koşullara alışık olmayan kampçılardansanız bu alanı tercih etmeyin.

Sebebi ise alanın tamamının oldukça geniş bir ormanlık alan kaplıyor olması. Ve tam da bu yüzden bölgede yabani hayvan popülasyonunun oldukça yoğun olması. Hiç değilse baraj kenarında 4-5 tane yılan gördük. Bu yüzden eğer burada kamp yapacaksanız, gece ateşinizin taze kalmasına özen gösterin. Ama bunu yaparken orman yangınlarına karşı önleminizi de mutlaka alın.

Alan tamamen ücretsiz. Fakat pek bilinen bir yer olmadığı için oldukça da ıssız. Bu yüzden burada kamp yapacaksanız lütfen dikkatli olun.

Ayrıca alanda duş/WC gibi imkanlar da aramayın. Ve bu ihtiyaçlar için tedarikli gelin. Tuvalet kağıdı, çöp poşeti, sabun vb malzemeler yanınızda mutlaka bulunsun.

Yiyecek içecek ihtiyacınız için köy emrinize amade. Doğal ürünlerden yapacağınız menemen ya da sac kavurma gibi yemeklerin lezzetini düşünemiyoruz bile. Eğer iskele tarafında kamp kuracaksanız, sofranızı dikkatli bir şekilde iskelenin üzerine kurabilir ve su üzerinden keyif yapabilirsiniz. Ama hem çok ağırlık doldurmamaya hem de suya düşmemeye özen gösterin. Pek güven veren bir sağlamlığı yok iskelenin fakat verdiği keyif şahane.

Telefon ve internet kafasına göre çekiyor. Bazen tamamen gidiyor, bazen sadece bildirim gelmesine yetecek kadar çekiyor, bazende gb gb akıyor. Öyle de bir dengesiz.

Son olarak her ihtimale karşı kamp kurmadan önce köy muhtarına bilgi vermeyi ihmal etmeyin. Hem baraj yolu üzerindeki demir kapının kapatılmaması için, hem de size ulaşılması gereken bir durumda yerinizin tespit edilebilmesi için muhtarlığa muhakkak haber vemelisiniz.