Balkan ülkelerindeki en büyük problem ne yazık ki bir yerden bir yere ulaşmak. Ya para harcayarak zamandan tasarruf edeceksiniz ya da zamanlamanızı ulaşıma göre yapacaksınız. Bu yüzden bu yazıda sizin için Kuzey Arnavutluk rotasının en kilit konuları ile ilgili deneyim ve tavsiyelerimi paylaştım.
Ülkeye ulaşmak için tek seçeneğiniz var. Başkent Tiran. Nene Tereza Havalimanı’na İstanbul kalkışlı çok sayıda karşılıklı sefer düzenleniyor. Seçenekleriniz Türk Hava Yolları, Pegasus ve Air Albania.
Biz ülkeye varış için seçimimizi Air Albania’dan yana kullandık. Türk Hava Yolları ile Codeshare uçuş yapan bu havayolu şirketi, ülkenin bayrak taşıyıcı hava yolu. Uçakları, uçuş ekipleri ve kabin ekipleri Türk Hava Yolları tarafından kiralanan bu havayolu, İstanbul Havalimanına sefer düzenliyor. Havayolu ile ilgili daha detaylı bilgi için Air Albania ile Uçuş Deneyimi yazımızı mutlaka okuyun.
Balkan coğrafyası, genel olarak sistemsiz ve hiçbir düzeni olmayan ülkelerden oluştuğu için, genel olarak yer değiştirmenin sıkıntılı olduğu ülkeler. Arnavutluk da bundan farklı değil. “Vasıta şart” diyemem ama, vasıta demek size zaman konusunda +1 puan kazandırır. Para noktasında ise işler değişir.
Biz Arnavutluk’tan Karadağ’a geçeceğimiz için araç kiralamayı seçtik. Aracımızı rentalcars.com indiriminden 5 gün için 850 TL’ye kiraladık. Aracımız otomatik vites ve ekonomik sınıf bir araçtı. Araç fiyatlarını incelemek için bu linke tıklayabilirsiniz.
Araç kiralamanın oldukça sağlam bütçe gerektirdiği Arnavutluk’ta toplu taşıma seçenekleri ile şehir değiştirmek isterseniz, en iyi ulaşım şekli dolmuşlar. Örneğin Tiran’dan İşkodra’ya geçmek isterseniz, yolculuk 1 saat 45 dakika civarı sürüyor. Fiyat 2021 yılı için 4 Euro civarı. Tiran’dan İşkodra ya da diğer şehirlere giden otobüsler de mevcut. Fakat Balkan coğrafyasında işler pek sistemli yürümediği için otobüs yolculuklarında ciddi gecikmeler yaşanabiliyor. Otobüsler her saat başı kalkıyor. Tiran-İşkodra arası otobüslerin fiyatı ise 2021 yılı için 3 Euro civarı.
İç hat uçuşunu unutun. Maalesef Air Albania iç hat uçuşu yapmıyor. Bu yüzden tüm ulaşımlarınız, Tiran’dan sonra karayolu ile devam etmeye mahkum.
Tiran Havalimanı’ndan Tiran şehir merkezine ulaşım için yine dolmuş kullanabilirsiniz. Yolculuk 20 dakika sürüyor ve fiyatı 2021 yılı için 2.5 Euro. Saat başı hareket ediyor.
Karadağ Gezi Rehberi yazısında çok daha detaylı paylaştığım bu geçiş konusunu burada özetleyeyim. Tiran’dan ve İşkodra’dan Karadağ’ın pek çok şehrine ulaşmak mümkün. Bu iki şehirden Podgorica, Kotor ve Budva’ya direk otobüs seçenekleri var ve biletleri online alınabiliyor. Otobüslerin sefer günleri ve saatleri gitmek istediğiniz rotaya göre değişiyor. Yani planlarınızı buna göre yapmanız çok önemli. Bu linke tıklayarak, Arnavutluk-Karadağ arası hangi şehirden hangi şehire, hangi gün saat kaçta sefer olduğunu görebilirsiniz. 2021 yılı için fiyatlar ortalama 25 Euro civarı.
Aracı uygun fiyata kiraladık ama maalesef teslim noktasında hiç beklemediğimiz kadar yüksek meblağlar ile karşılaştık. Genellikle full kapsamlı sigorta yaptırmanız durumunda şirketler depozito için karta bloke koymuyorlar ya da sembolik bir meblağ bloke ediyorlar. Ama Arnavutluk’ta durum böyle olmadı. Eğer sigorta yaptırmazsak bloke edilecek bedelin 750 Euro olacağını söylediler. Full kapsamlı sigorta yaptırırsak da bedelin 200 Euro’ya düşeceğini söylediler. Sigorta bedeli ise full kapsamlı sigorta için günlük 20 Euro, normal sigorta için ise günlük 15 Euro fiyat verdiler. Çok daha pahalı ülkelerde araç kiralamış insanlar olarak Arnavutluk gibi bir ülkede full sigortaya rağmen bu kadar yüksek depozito bedeli karşısında şok geçirdik.
Diğer bir gereksiz harcama kalemi yurtdışına çıkış için vurulan damga. Sadece dandik bir damga vurmak için şirket bizden 48 Euro talep etti. Ve bu fiyat gideceğiniz her bir ülke için talep ediliyor. Yani seyahatimize 1 ülke daha eklemiş olsaydık, sadece aracı yurtdışına çıkarmak için 96 Euro ücret ödeyecektik. Yurtdışı çıkışa izin veren bu damganın bedelini eğer ödemeseydik, ya da aracı yurtdışına çıkaracağımızı söylemeseydik, Karadağ sınırından geçemeyecektik maalesef. Kiralık araçla yurtdışına çıkış için bir takım prosedürler ve ücretler var ama daha önce bu kadar yüksek bir ücret talebi ile hiç karşılaşmadık. Örneğin Kosova’dan kiralık araçla Makedonya’ya geçişimiz için hiç bir ücret talep edilmedi. Ya da İsveç Finlandiya arası sınır değişimi için şirketin ücret talebi olmadı. Ama Arnavutluk-Karadağ geçişi için dediğim gibi 48 Euro’yu gözden çıkarmak zorunda kaldık.
Eğer Arnavutluk’tan Karadağ’a sınır geçişini kiralık araç ile yapacaksanız bu durumu mutlaka şirket yetkilisine bildirin. Aksi takdirde dediğim gibi kiralama belgesine aracın yurtdışına çıkmasına izin verildiğine dair damga basılmıyor. Sınırdan geri dönmek istemezsiniz.
Sigortayı da mutlaka full kapsamlı yaptırmanızı öneririm. Balkan ülkeleri insanların düzgün araç kullandığı yerler değil. İnanılmaz kural ihlalleri ve bunun sonucu korkunç kazalar gördük. Sigortadan kısmaya çalışmanız, size sonrasında daha büyük bedeller olarak geri dönebilir.
Konaklama konusunda seçeneğinizin bol olduğunu ve fiyatların oldukça uygun olduğunu söyleyebilirim. Biz Tiran’da 2 gece konakladık ve 2 ayrı yerde kaldık. İlk gece Tiran’a vardığımızda konakladığımız yer günlük kiralık bir evdi. İkinci geceyi ise havalimanına yürüme mesafesindeki bir otelde geçirdik. Aşağıda bizim kendi gezimiz için gözden geçirdiğimiz ve konakladığımız bazı yerleri listeliyorum. Ev kiralamak isterseniz kesinlikle booking.com üzerinden hizmet almanız.
Tiran’da ilk gece konakladığımız ve çok memnun kaldığımız evi görmek için bu linke tıklayabilir ve çıkan sayfadan rezervasyon yaptırabilirsiniz. Ev sahibimiz Eldi, her konuda bize destek olduğu ve sorularımızı cevapladığı gibi, oldukça da sıcakkanlıydı. Ev inanılmaz derecede rahat ve temizdi. Buzdolabında ücretli ikramlar dahi düşünülmüştü. Ayrıca yatak odasındaki balkon da çok keyifliydi. Bina biraz bakımsız olsa da, evin içinde her şey gayet özenliydi.
Ödemenizi evi teslim aldığınızda nakit olarak yapıyorsunuz. Geceliği 30 Euro. Konum olarak gayet iyi bir yerde. Bina çevresinde otopark imkanı da mevcut.
Değerlendirmek üzere listemize aldığımız, fakat 3 kişilik seçeneği olmadığı için değerlendiremediğimiz bir diğer ev. Fiyatları görmek için bu linke tıklayabilir ve açılan sayfadan rezervasyon yaptırabilir ve açılan sayfadan direk rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Havalimanının hemen dibinde yer alan ve eğer bizim gibi Tiran’ı aktarma noktası olarak kullanacaksanız çok ihtiyaç duyacağınız otel. Maalesef gecelik fiyatı sebebiyle her bütçeye hitap etmiyor. Fiyatları görmek için bu linke tıklayabilir ve açılan sayfadan direk rezervasyon yaptırabilirsiniz.
İşkodra’da konaklamış sırt çantalı gezginlerin dilinden düşürmediği hostel. Fiyatları görmek için bu linke tıklayabilir ve açılan sayfadan direk rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Elveda Rumeli dizisinden fırlamışçasına buram buram Arnavutluk havası taşıyan ve sırf geleneksel dekoruna bayıldığım için listeye aldığım otel. Odalardaki her ayrıntı ince ve özenle düşünülmüş. Fiyatları görmek için bu linke tıklayabilir ve açılan sayfadan direk rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Kruje zaten konaklama konusunda çok da seçeneğe sahip değil. Ama bu otel gerek konumu gerek oda fiyatları açısından tatmin edici diyebilirim. Zaten Kruje’nin karışık sokaklarına hiç girmek zorunda kalmadan, merkezde bir yerde konaklamak en sağlıklısı. Bu yüzden Kruje’den başka öneri de paylaşmayacağım. Fiyatları görmek için bu linke tıklayabilir ve açılan sayfadan direk rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Bizim de çok yapmak istediğimiz fakat vakit darlığı sebebiyle yapamadığımız bir şey. Aslında bu geziyi tamamen kamp yaparak planlamıştık fakat çadır topla-kur işi fazlasıyla vakit kaybettireceği için bu seferlik vazgeçtik.
Arnavutluk’un doğasının el değmemiş ve çok huzurlu olduğundan bahsetmiştim. Bu yüzden Arnavutluk, mevsim uygunsa kamp yapmak için harika bir ülke. Ülkenin güney kesimleri bu konuda çok daha zengin. Hem tabiat parklarında orman kampları hem de sahil şeridinde deniz kampı imkanına sahipsiniz. Fakat kuzeyde de özellikle Kruje ve İşkodra gölü kıyısında pek çok kamp alanı mevcut. Özellikle İşkodra’dan Karadağ sınırına doğru giderken yol üzerinde gördüğümüz üzüm bağları ve çiftlikler arasında kamp yapmak inanılmaz bir deneyim olabilir.
Ücretli alanları tercih edebileceğiniz gibi, ücretsiz de pek çok yer bulabilirsiniz. Size aşağıda Arnavutluk’ta kamp yapabileceğiniz bir kaç yeri de listeliyorum.
İşkodra gölü yakınlarında, Buna Nehri kıyısında çok tatlı bir kamp alanı. Üstelik sadece çadır değil, otel konaklaması seçeneği de sunuyor. Fiyat bilgisi için bu linke tıklayabilir ve açılan sayfadan direk rezervasyon yapabilirsiniz.
İşkodra yakınlarında hem çiftlik, hem restoran hem de kamp alanı olarak hizmet veren işletme. Sulak alan kampı sevenler için ideal bir yer. İletişime geçmek için bu linke tıklayabilirsiniz.
Bir önceki çiftliğe benzer, aynı zamanda restoran olarak da hizmet veren kamp alanı. İletişime geçmek için bu linke tıklayabilirsiniz.
Kruje’nin yemyeşil doğası içinde kamp yapmak isteyenler için bir kamp alanı. İletişime geçmek için bu linke tıklayabilirsiniz.
İnternet sitesinin neden Almanca olduğuna anlam veremediğim ama kendisine bayıldığım kamp alanı. İletişime geçmek için bu linke tıklayabilirsiniz.
Bunların dışında çok sayıda ücretsiz kamp alanı da bulabilirsiniz. Özellikle İşkodra gölü yakınları kamp alanı açısından oldukça zengin.
Arnavut mutfağı pek bilinmese de güzel bir mutfak. Neredeyse tüm Balkan ülkelerinde yiyebileceğiniz börek ve sütle yapılan şahane tatlı Trileçe ile birlikte kendine has lezzetleri de var. Aşağıda denenmesi gereken bazı Arnavutluk lezzetlerini listeliyorum.
Balkan ülkeleri et ve etli yemekler konusunda inanılmaz başarılı. Sadece Arnavutluk’ta değil, gittiğim tüm Balkan ülkelerinde mutlaka köfte yemişliğim var. Üstelik de inanılmaz uygun fiyatlara etli yemekler yemek mümkün Balkan ülkelerinde. O yüzden et yemekleri yukarıda bahsettiklerimi denemeden sakın Arnavutluk’tan ayrılmayın.
Hem geleneksel lezzetleri tadabileceğiniz hem de çay-kahve molası verebileceğiniz bazı mekanları aşağıda listeliyorum.
Pita’yı burada denedik. Ayrıca bu mekanda hamburger de denedik. 2 Pita ve 1 Hamburgerden oluşan yemeğimiz 6 Euro tuttu. Burger ve ev yemekleri konusunda oldukça iyi bir restoran. Bizim denediğimiz şubesi Blloku’da. Şehir içinde başka şubeler de bulabilirsiniz.
Tiran’da kapısının önünde Byrektore yazan büfe, pastane ya da mekan, hangisi olursa dalın. Kıymalı, ıspanaklı, peynirli seçenekleriniz var. Biz 6 börekten oluşan bir kahvaltıya 3 Euro ödedik.
Küçük bir kahve molası için ideal mekan. Kahve 1.75, çay 0.70 Euro civarı.
Geleneksel lezzetler için Tiran’dan uzaklaşmamız gerekti diyebilirim Benim bayıla bayıla yediğim Tave Dheu bu restoranda baya iyi yapılıyor. Porsiyonu 2.84 Euro civarı. Eğer otoparkını kullanır ve restoranda en az 150 LEK hesap ödeyip fişi götürürseniz, otoparktan ücret de almıyorlar.
İklimi sebebiyle Arnavutluk kışın oldukça soğuk. Bu yüzden Arnavutluk seyahatiniz için en uygun zaman bahar ayları. Bununla birlikte bahar aylarında yoğun yağmurlu zamanların olduğunu da belirtmekte fayda var.
Eğer deniz tatili düşünüyor ve Arnavutluk’un güney kesimlerine inmek istiyorsanız planlamayı kesinlikle yaz aylarında yapmalısınız.
Diğer tüm gezi rehberlerim için bu linke tıklayabilirsiniz.
Ceren Hanım, İbrahim Bey Merhaba,
Gezileriniz hakkında Öncelikle detaylı bilgiler için teşekkür ederim. Bir sorum olacaktı. Ben 12 Ağustos’ta Arnavutluk’a gideceğim. Yeni açılan bir havalimanı olan Kukes’e ineceğim. Buradan araç kiralayıp önce güney Arnavutluk’a gideceğim. Sonra geze geze yukarı çıkıp Karadağ ve Mostar’a geçeceğim.
Arnavutluk’tan Karadağ’a, Karadağ’dan Bosna’ya geçerken ve buralardan dönerken bir sınır geçiş ücreti veriyor muyuz?
Kiralama ücreti-sigorta ücreti ve yeşil sigorta+benzin dışında bir maliyet çıkar mı araç kiralamada?http://rentmara.com/ ben buradan kiralamayı düşünüyorum. Güvenilir bir firmaya benziyor. 210 Euro kiralama ücreti-30 Euro yeşil sigorta istiyorlar. Full sigorta durumunda günlük ekstra 15 Euro talep ediyorlar. Bu çok yüksek geldi. Bu nedenle bunu yaptırmayı düşünmüyorum. 2 kişi olduğumuz için otobüste aynı hesaba geleceği için pahalı da olsa araç kiralamayi tercih ediyorum.
Sınır geçişleri ve kiralama süreçleri için başka ne tavsiye edersiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Ali
Merhaba Ali Bey. Yazıda da belirttiğimiz gibi giriş yapacağınız tüm ülkeleri belirtmeniz gerekiyor kiralama şirketine. Tam kapsamlı sigorta yaptırmanızı ısrarla öneririz. Çünkü pek dikkatli araç kullanmıyorlar maalesef. Hiç hesapta olmayan maliyetler ödememeniz için biraz yüksek de olsa bizce yaptırın. Ne olur ne olmaz. Maalesef full sigorta durumunda bile günlük ekstra depozito kesiyorlar. Biz de böyle bir durumla ilk defa karşılaştık. Sınır geçişlerinde de baya dikkatli bakılıyor bu yeşil damgaya. O yüzden kaç ülkeye gireceğinizi şirkete açık açık beyan etmeniz lazım. Sınırdan geri dönmemek adına. Keyifli tatiller diliyoruz.
Merhaba , yazınızı ilgi ile okudum kaleminize sağlık. sanıyorum 2021 yılında gitmişsiniz. biz 29 ağustos 2023 te Tiran 30 ağustosta da araç kiralayarak karadağa geçmeyi planlıyoruz. Ve ne yazık ki dil bilmiyoruz. araç kiralarken ne gibi zorluk yaşarız. ayrıca bu yolu karadağ ucak biletlerin cok yüksek oldugu için seçtik fakat en uygun araç kirası tiranda 5 gün için 9000 e yakın buna ucak biletlerimizi eklediğimizde yaklasık olarak 20000 tl sadece ulaşıma vereceğiz gibi benzin olarak tahmini ne kadar yakarız. ve iki kız için söz konusu güzergah araçla güvenli midir ?
Merhaba. Dil bilmiyorsanız bu rotay yaparken mutlaka internetiniz olsun elinizin altında ve Google translate kullanın.Bu yazı ve Karadağ yazılarında belirttiğim konulara dikkat edildiği sürece sorun yaşanmaz. Benzin gideri size bağlı bir yorum yapamam. Şuanki güncel benzin litre fiyatlarına bakarak hesap yapabilirsiniz.