Pakistan Vizesi Nasıl Alınır?

in
Pakistan

Pakistan vizesi mi varmış? diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Çünkü ben de aynı soruyu okkalı şekilde sormuştum. Ama evet, var:) Ve lütfen benim Pakistan'a gitme kararımı da daha fazla sorgulamayın. Gitmek isteyenler için alın dev hizmet. Her detayı ile Pakistan vizesi rehberi.

Ben bu dünyada sadece popüler ve turistik destinasyonlar ile yetinenlerden değilim. Olmaya da niyetim yok. Benim gibi bir avuç da olsa insanın internet aleminde dolaşırken “abi bir Allah’ın kulu Pakistan’a gitmemiş mi ya” dediğinden de eminim. Gel arkadaşım, seni anca ben anlarım. 

Ayrıca seni Pakistan gibi bir ülkeye gitme cesareti gösterdiğin için de ayrıca tebrik ederim. “Ne işin var orada yaa”cılara aldırmadan, beni ellerler mi korkularına yenik düşmeden, dünya üzerindeki bu kadar leş ama bir o kadar da ilgi çekici olan bir ülkeyi ziyaret etmeye kalkışmak nereden baksan ancak bir yaşampereste özgü bir davranış olabilir. 

Fakat maalesef Pakistanlı’ların bizim ülkemize girdiği gibi biz onların ülkesine giremiyoruz. Bizim onlardan vize almamız lazım. Hamama giren terler dedim ve Pakistan vizesi için ben de başvuru yaptım. Buyrun detaylar…

Pakistan Vizesi Çelişkisi

Bu ülkenin bizden vize istemesini garipsemeniz çok normal. Çünkü onlar bizim ülkemize girerken değil vize, pasaport bile göstermiyor. Kimin ne olduğu belirsiz. Ama bu Pakistan’ın suçu değil, o yüzden bu noktada tepkisel davranamayacağım. Adamlar sınır güvenliklerini koruyor. Olması gerektiği gibi.

Aslına bakarsanız vizesi de at deve bir iş değil. Çok zor alındığını ya da red verdiğini falan duydum ama ben aşırı kolay aldım. Ama işlem oldukça kolay. Aşağıda adım adım anlatıyorum.

Online Vize Başvurusu

Online vize aşırı derecede kolay bir işlem. Önceden ayarlamanız gereken tek şey davetiye denen belge. Ayrıca dijital ortamda pasaport ön sayfanız ve biyometrik fotoğrafınız da mutlaka hazırda bulunsun.

Hesap Oluşturma ve Aktivasyon

Yapmanız gereken ilk şey bu linke tıklayarak açılan sayfada “New Account” seçeceğine tıklayıp hesap açmak. 

Hesap açmak için geçerli bir e-mail adresiniz olmalı. Vize süreciniz ile ilgili bilgi ve onaylanan vizeniz de bu adrese gelecek zaten. 

Yukarıdaki linkte açılan sayfada istenen bilgileri doldurduktan sonra ikinci aşamada size gov.pk uzantılı bir sayfadan “verification” linki gelecek. Bu link üzerinden hesabınızı aktive etmeniz gerekiyor. Bu link ile birlikte bir de pin kodu gelecek. Hesabınızı aktive etmek için bu kodu kullanacaksınız. 

Başvuru Formu Doldurma

Hesap açtıktan sonra yine bu linke tıklayarak aktive ettiğiniz hesapta oturum açmanız gerekli. Açılan sayfada dev bir koşullar listesi çıkacak karşınızda. Sayfanın en altına kaydırıp “accept and continue” demeniz yeterli. 

Ardından aşağıda göreceğiniz sayfanın en üstünde sol tarafta “new application” seçeceğine tıklamanız gerekli. Bu açılan sayfa, aynı zamanda sizin mevcuttaki başvurularınızı da takip edebileceğiniz yer. 

New Application dedikten sonra karşınıza aşağıda gördüğünüz ekran gelecek. Buna da “Pak Visa” diye cevap vereceksiniz. Bunu seçtikten sonra da karşınıza Nationality seçeneği çıkacak. Uyruğunuzun o listedeki bir ülkede olması gerekiyor. Yoksa zaten online başvuru yapamıyorusunuz. Konsolosluğa gitmeniz gerek demektir. Bunu da seçtikten sonra “Start Application” demeniz gerekiyor.

1-Application Information

Açılan sayfada 9 aşamalı bir form göreceksiniz. Burada sadece bunların önemli olan kısımlarından bahsedeceğim. Mesela alttaki görselde gördüğünüz Main Category için “Visa prior to arrival” seçeneğini seçeceğiz. Visa Category de “visa prior to arrival” olacak. Ardından Sub-category için “tourist” seçeneğine tıklayacağız. Application type otomatik olarak “entry” olacak. Allowed visa duration da yine otomatik olarak 3 ay olarak gelecek. Visa type seçeneğinde de “multiple entry” yine kendiliğinden gelecek. 

Alt kısımda Entry Port kısmında ülkeye giriş yapacağınız ve Departure Port kısmında ülkeden çıkış yapacağınız yeri yazacaksınız. Arrival Date ülkeye giriş tarihiniz, Departure Date ise ülkeden çıkış tarihiniz olacak. 

Hemen aşağıda sırasıyla gördüğünüz pasaport bilgilerini teker teker doldurmanız gerekli. Ardından mavi renkli “Sava” butonuna tıklayıp devam edeceğiz. 

2-Personal Information

Bu adımda sizden kişisel bilgilerinizi isteyecek. İsim-soyisim, doğum tarihi, doğum yeri, medeni hal, cinsiyet, ve mevcut uyruk, aşağıdaki Contact details sorularında ise telefon numarası ve e-mail adresi bilgileri cevaplanması mecbur olan sorular. 

Tüm sorulara eksiksiz ve doğru cevapları verdikten sonra sağ alt köşedeki “save” butonuna tıklayıp ilerleyeceksiniz. 

3-Family Information

Bu aşamada sizden zorunlu olarak istediği bilgiler anne-baba isimleri ve uyrukları. Bilgileri girdikten sonra “Add member” butonuna tıklayarak ilgili aile üyesini ekleyeceksiniz. Ardından diğer aile üyesinin bilgilerini birecek ve yine aynı buton ile ekleme yapacaksınız. Alt kısımdaki satırlarda her iki aile üyesinin de bilgilerini görüyorsanız, sağ alttaki mavi renkli “Save” butonuna tıklayarak devam edebilirsiniz. 

İsimleri yazarken Türkçe karakter kabuk etmiyor sistem. Buna dikkat etmelisiniz. 

4-Finances&Employment

Bu kısımda, çalışan mı, emekli mi, iş sahibi mi, öğrenci mi olduğunuzu seçeceksiniz. Bu seçimden sonra sizden bununla ilgili hiçbir detay istemeyecek. Soruyu da cevapladıktan sonra “save” botununa basıp ilerleyeceksiniz. 

5- Stay Details

Bu kısımda, konaklama detaylarınızı girmeniz gerekiyor. Type of stay sorusunda hangi tip konaklamanız olacağını seçeceksiniz. Büyük ihtimalle “hotel” olacaktır seçiminiz. check-in kısmına otele giriş ve check-out kısmına otelden çıkış tarihlerinizi yazacaksınız. Otelin adres bilgisini ve Province kısmına da otelin bulunduğu eyalet bilgisini gireceksiniz. Distrcit kısmında da şehir bilgisi gireceksiniz. Son olarak otelin telefon numarasını, Contact Number ve adını Hotel Name kısmına yazdıktan sonra sağ alt köşedeki mavi renkli “save” butonuna tıklamalısınız. 

6- Belge Yükleme

Bu kısımda, pasaport ve vesikalık fotoğraf yüklemeniz gerekiyor sisteme. “Supporting document type” seçeneğinden yükleyeceğiniz belgeyi seçerek başlayın. Örneğin pasaport yüklemek için passport’u seçiyoruz. Ardından alttaki görselde görünün “Choose” butonuna tıklıyoruz. Açılan sayfadan bilgisayarımızda ilgili belgeyi bulup seçtikten sonra, “Upload” butonuna tıklayarak belgeyi yüklüyoruz. Yüklenmiş olan belgelerinizi en aşağıdaki kutucuktan görebilirsiniz. Yeniden yüklemek isterseniz en alttaki kutucukta gördüğünüz “Remove” butonunu kullanarak yüklenen belgeyi kaldırıp, aynı adımları takip ederek yeniden yükleyebilirsiniz. Yüklenmesi zorunlu olan pasaport ve fotoğraf görsellerini yükledikten sonra sağ alt köşedeki mavi renkli “save” butonuna basarak devem ediyoruz. 

7-Özet

Doldurduğunuz tüm bu bilgilerin son halini bu kısımdan kontrol etmeniz gerekiyor. Yanlış bilgi her ülkenin vizesini almanızın önünde engel teşkil ettiği gibi Pakistan vizesinde de ediyor. Bu yüzden bu kontrolü iyi yapın. Değiştirmek ya da düzeltmek istediğiniz bir şey olursa, ekranı yukarı kaydırarak ilgili kısma gidip verdiğiniz bilgiyi kolayca değiştirebilirsiniz. 

Her şeyin doğru olduğuna eminsek, sol alt kısımda gördüğünüz kutucuğa tıklayabilirsiniz. Bu, verdiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olduğunuzu kabul ettiğiniz bir aşama çünkü.

Ardından önce “save” butonuna sonra da “submit application” a tıklayarak son kısma geçebilirsiniz. 

Vize Onayı

Submit application sonrası aşağıdaki ekranda gördüğünüz gibi size bir application ID verecek sistem. Ardından da bu bilgiler ve başvurunuzun tamamlandığına dair bir mail alacaksınız.

Sürecinizin başladığına dair gelen mailin ardından 3-4 iş günü içerisinde mail adresinize vizeleriniz gönderiliyor. Başvuru tamamlandıktan sonra hesaba girip kontrol ettiğinizden In-Proces kısmında, vizeniz onaylandığında ise Granted kısmında parantez içinde artı bir göreceksiniz. Aynı gün arka arkaya vize başvurusu yaptığımız halde eşimin vizesi benimkinden 1 gün sonra geldi. Ama biz zaten vize durumunu buradan bakarak çoktan öğrenmiştik. 

Gelen mailde sizi bu sayfaya yönlendiren bir link göreceksiniz. Buradan açtığınız oturum ile Granted kısmına tıklayıp “download” butonuna tıklayarak vizenizi indirebilirsiniz. 

Gelen vizenizin kullanım süresine ve hangi tarih aralığında geçerli olduğuna mutlaka bakmanız gerekli. Bunu kontrol etmeden yola kesinlikle çıkmayın. 

Bilgisayara indirdiğiniz Pakistan vizenizin çıktısını, seyahatten önce almayı sakın unutmayın. 

Tags :

Share This Post :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *