ceren
09:11:28 November 9, 2024
Kabul ediyorum, hayatınızın ülkesi olmayacak. İyiki gitmişim demeyeceksiniz belki ama sizi temin ediyorum ki keşke gelmeseydim diyeceğiniz bir yer de değil Kuveyt. En azından belli sayıda memleket görmüş, seyahat etmeyi bilen ve dünyanın her köşesinden keyif almanın sırrına vakıf olmuş gezginlerin turistik olarak da mutlaka radarına alması gerektiğini düşünüyorum.
Planlaması çok da zor değil olmayan, gezmesi kolay, ayrıca alışveriş için de çok fazla imkan sunuyor. Para biriminin bizim için pahalı olmasına aldanmayın, ülkede çoğu temel harcama tek haneli rakamlarla alınabiliyor.
Kuveyt bizden vize istiyor. Online olarak ya da kapıda vize alabiliyorsunuz. Her iki şekilde de vizesi ücretsiz. Kapı vizesi önermiyorum, uçaktan indikten sonra o vize sırasını beklemek işinize gelmeyecek çünkü, buna çok eminim. Kuveyt vizesi ile ilgili tüm detaylar için Kuveyt vizesi nasıl alınır başlıklı başyapıtıma tık tık.
Normalde bu konuya böyle bodoslama girmem, çünkü bütçe konusundan nefret ediyorum 🙂 Ama söz konusu Kuveyt olunca bu konuya bodoslama girmeye mecburuz.
Kuveyt2in para birimi olan Kuveyt Dinarı dünyanın en değerli para birimi. Cent, kuruş mantığında olan küçük para birimleri de Fils. Şuan güncel haliyle 1 Kuveyt Dinarı 112 TL (Kasım 2024). Ben Kuveyt’e gittiğimde 80 Liraydı. Yükselişi de diğer para birimlerine göre epey hızlı anlayacağınız.
Şimdi bu konuya girince “ohaaaa” dediniz ve alel acele Kuveyt gezisini rafa kaldırmak istediniz belki ama yapmayın. Öyle korkunç paralar harcamayacaksınız. Çünkü ekstrem alışverişler yapmayacaksanız, temel ihtiyaçlara ödeyeceğiniz tutarlar hep tek haneli. Örneğin…
Ülkede kredi kartları canı isterse çalışıyor. Yani sakın kredi kartınıza güvenip nakitsiz gitmeyin. Benim kredi kartım Kuveyt’e ilk gidişimde hiçbir alışverişte çalışmadı. İkinci gidişimde ise her denemede çalıştı. Yanınızda fazla fazla nakit olsun.
Ülkede prizler bizimkininden farklı. Çoklu seyahat adaptörü bulundurun yanınızda, çünkü uzun süreli kalacaksanız powerbank de yetmeyecek.
Kuveyt ulaşım konusunda en rahat ülkelerden biri. İstanbul’dan hem THY’nin hem Pegasus’un hem Kuwait Airways’in hem de Jazeera Airways’in düzenli seferleri mevcut. Kuwait Airways bazı uçuşlarını THY ile opera ediyor hatta. İndirimleri takip ederseniz epey uygun fiyata da bilet bulursunuz.
Kuveyt toplu taşıma anlamında beni pek tatmin etmedi. Çünkü imkanlar gerçekten çok kısıtlı. Olan imkanları da Pakistan, Bangladeş, Hindistan vatandaşı olup Kuveyt’e çalışmaya gelen insanlar kullanıyor. Araçla 10 dakikada gideceğiniz yer toplu taşıma ile 50 dakika gözüküyor. Dolayısıyla pek de fonksiyonel değil toplu taşıma bu ülkede. Eeee ne yapacaksınız o halde?
Tabi ki taksiler ile anlaşacaksınız. Günlük ya da seyahat süresi boyu anlaşabilirsiniz taksilerle. Bizim arkadaşımız vasıtasıyla iletişime geçtiğimiz Yahya (kendisi Türk) bu konuda size en güvenilir şekilde yardımcı olacaktır. Kendisi ile +96551069100 WhatsApp numarasından iletişime geçebilirsiniz.
Genelde günlük taksi fiyatları gideceğiniz rotaya göre değişiyor. O yüzden net fiyat veremiyorum ama günlük olarak taksilere ödeyeceğiniz fiyat sürekli indi-bindi yaparsanız 7-8 KD’yi bulur. Onun yerine direkt günlük planınızı paylaşıp 12-15 KD’yi gözden çıkarın ki gittiğiniz yerlerde taksi buldun, bulamadın derdine düşmeyin. Uber de çok güzel çalışıyor bu arada.
Yok ben illa toplu taşıma kullanıcam diyenlerdenseniz o zaman size hayatta başarılar diliyor ve K-CARD almanızı tavsiye ediyorum. Bu karta para yükleyerek kullanıyorsunuz, İstanbul Kart mantığında. Kartın fiyatını bilmiyorum, ama tek yön basım 300-350 Fils. Hesabınızı buna göre yapın.
Araç kiralamak da bir seçenek. Ama sabır isteyen bir seçenek. Kuveyt’de trafik insanı çileden çıkarıyor. Çünkü herkesin arabası var ve herkes yollarda. Otopark sorunu da cabası.
Ben Kuveyt’in merkezi diyebileceğimiz yer olarak Mubarakiya Çarşısını baz almaya özen gösterdim. Çünkü ciddi anlamda hem ulaşımı kolay hem de akşamları bile canlı olan bölge burası. Siz yine de hiçbir yeri yürüme mesafesindeymiş gibi kabul etmeyin, çünkü değil. Fiyatlar korkunç olması çok kısıtlayıcı bir unsur, bu sebepten seçimleri de özenle yaptım…
Şunu da eklemek istiyorum ki, Kuveyt’te eli yüzü düzgün olmayan tek bir tesis bile bulamazsınız. Konaklama konusundaki ayrım iyi-kötü değil, lüks-lüks olmayan şeklinde.
Fiyat-performans olarak bulabileceğiniz en iyi seçenek bu bence. Lüks arayışınız çok üst seviyelerde değil ama yine de üst düzey konforu uygun fiyata arıyorsanız gitmeniz gereken yer burası. Bu linkten direkt rezervasyon yaptırabilirsiniz.
Yine merkezi sayılabilecek ve konforlu bir seçenek. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Buranın Kuveyt Ulu Cami ve Mubarakiye Çarşısına olan yakınlığı şahane. Bu gerçekten yürüme mesafesinde diyebilirim. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Düşük derken, Kuveyt standartlarında düşük 🙂 Ama eli yüzü baya düzgün, temiz bir tesis. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Ulaşılabilir fiyatlarda ve temiz bir tesis. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Bütçesi yüksek olanlar için üst düzey bir tesis. Rezervasyon için linke tıklayabilirsiniz.
Konum ve oda olarak benim çok hoşuma giden bir tesisti bu. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Kuveyt mutfağının dehşet derecede başarılı olduğunu söyleyemicem, yalan yok. Ama benim denediğim ve hoşuma giden mekanları aşağıda listeliyorum.
Uyarmam gereken en önemli konu, bu ülkede porsiyonlar bir çok restaurantta devasa boyutta geliyor. Açlıktan gözünüzün döndüğü anlarda birden fazla şey söyleyip hepsini yiyebileceğinizi düşünmeyin. Mide fesadı geçirirsiniz.
Yemek sonrası ilginç kahve sunumları ile turistik olarak çok kişinin merak ettiği bir mekan burası. Kuveyt mutfağının da lezzetli örneklerine ulaşabilirsiniz. Biz burada Mutton Cury yedik. Bildiğiniz körili ve tavuklu pilav aslında. Lezzeti bence ortalamaydı. Ama yemek sonrası kahve sunumuna bayıldım.
Souq Mubarakiya’da Adana’nın Küçüksaat tablacıları gibi tablacılar var. Sıfır şaka. Ve kebabı da aşırı iyi yapıyorlar. Bunca senelik Adanalıyım, Adana’da böyle kebap yememişimdir. Adana’dan daha iyi kebap yediğim ikinci yer Kuveyt. Evet ikinci, çünkü ilki de İran’da Tahran sokaklarındaki bir tablacıydı 🙂
Burada mutlaka bir dürüm yemeniz lazım. Ben bayıldım. Şiddetle tavsiye ederim. Herhangi bir mekana geçip oturun, neresi olduğu çok önemli değil.
Bu çarşı hem alışveriş hem de yeme-içme için çok büyük nimet. Kuveyt’te sokak lezzeti denemek için gelmeniz gereken bu çarşıda mutlaka deneyin diyeceğim ikinci şey de devasa külahlarda satılan patates kızartması. Patatesin bir numarası olduğu yok ama soslar çok lezzetli, düşük bütçeli geziyorsanız fiyat olarak da çok uygun bir öğün. 1 KD’ye karnınızı doyurabilirsiniz bu patatesçilerden.
Alın size salaş bir Kuveyt restoranı daha. Burada da kebap mevcut. Artık canınız hangisini isterse.
Burası Kuveyt deniz mahsülü yemekleri bulabileceğiniz bir yer. Ama diğerlerine göre daha lüks bir mekan.
Seyahatte bile sağlıkla beslenmekten vazgeçmeyenler için bu önerim. Vejeteryan-vegan seçenekleri ile de öne çıkıyor. Ayrıca mekan olarak da çok şık.
Şekliyle, şemaliyle, deniz ürünleriyle, etleriyle, kısaca herşeyiyle çok orijinal bir restaurant. Güverteden göreceğiniz deniz manzarası da cabası.
Bu kadar çok Hintlinin ikamet ettiği yerde elbette Hint lezzetlerine de bolca yer var. Ama burası bir başka. Mutlaka denemelisiniz.
Başta Lübnan olmak üzere, geleneksel Ortadoğu ve klasik Arap mutfağı lezzetlerini ulaşılabilir lüks seviyesinde sunan bir mekan.
Bana kalırsa Kuveyt 2 tam günde çooook rahatça gezilebilir. Ayrıca bütçesel olarak da bu süre sizi zorlamayacak ama Kuveyt’te yapmanız gereken herşeyi yapmanıza da imkan verecek kadar uzun bir süre.
Ne zaman gidilmeli sorusundan ziyade ise benim cevaplamak istediğim şey ne zaman gidilmemeli sorusu. Nisan ayı itibariyle, en azından Kasım ayına kadar Kuveyt’e gidilmez. Gidilmesi tavsiye edilmez. Ben Kasım ayında gittim, Kasımda bile sıcaktan iflahım kesildi. O yüzden havaların Türkiye’de 1 derecelik bile artış göstereceğiniz öngördüğünüz dönemde Kuveyt’e seyahat planlamayın.
Kuveyt diğer İslam ülkeleri gibi değil. Kimse kimseye karışmadığı gibi, abazalık oranı da düşük bir ülke. Sokakta kimse sizi şortla gördüğünde laf atmayacak ya da rahatsız edici bakışlara maruz kalmayacaksınız. Fas, Ürdün ya da Mısır gibi ülkelerdeki gibi laf atmalara ya da hayatında ilk kez kadın görmüş gibi bakan gözlere Kuveyt’te ben şahsen maruz kalmadım.
Gelgelelim, Kuveyt’in muhafazakar da bir ülke olduğunu da baştan beri söylüyorum. Kimsenin size dönüp bakmayacak ya da laf atmayacak olmasına güvenip dekolteler ya da kısacık şortlar ile gezmeye de kalkmayın. Bu sefer de fazla dikkat çekersiniz. Taytın bile hoş karşılanmadığı Arap coğrafyasında ben bacaklarıma yapışık taytlar ve sıfır kol tişörtler ile gezdim. Bu çok kararında bir dresscode. Daha fazlasını zorlamanızı Kuveyt için tavsiye etmem.
Baş örtüsü ya da vücudu gizleyen kıyafetlere gerek yok. Ama kendinizi rahat hissetmeyeceğinizi düşünüyorsanız tabi ki böyle kıyafetler tercih edebilirsiniz.
İki ayaklı tüylü dostlarımıza gelince…Onlar her coğrafyada olduğu gibi Kuveyt’te de kadınlara nazaran çok daha rahatlar. Ama onların da diz hizasında ya da dizden yukarıda kalan şortlar giymelerini tavsiye etmem.
Kuveyt görüp görebileceğiniz en güvenli ve temiz ülkelerden bir tanesi. Tek başınıza kadın gezgin olabileceğiniz bir ülke. Kadınlara değer verilen de bir ülke aynı zamanda.
Sınır komşuları ile aralarındaki husumet ya da Ortadoğu’nun bitmek bilmeyen gerginlikleri Kuveyt’e çatmadığı sürece ülke içinde güvenliğe dair içiniz rahat olsun.
Kuveyt sırf alışveriş için bile gidebileceğiniz bir ülke. Dünyaca ünlü ve lüks markaların tamamının Kuveyt’te mağazası var. Michael Kors, Marc Jacobs gibi markalar Türkiye’ye göre çok daha ucuz. Zara, Mango gibi orta segment markalar da keza. Ama Hermes’ten Birkin çanta almaya kalkacaksanız o konuda sizi üzer 🙂
Elektronik alışverişleri için bence çok tercih edilesi bir ülke. Ama telefon alışverişlerinde genelde tek telefon olarak satmıyorlar. Türklerin akın akın yurtdışından telefon almaya gittiği dönemde Kuveytliler işi çakallığa dönüştürmüşler. Telefon alanlara yanından en az 2 ya da 3 aksesuar almasını da şart koşuyor mağazalar.
Bunların dışında benim çok dikkatimi çeken şey ise Kuveyt’te koku ve parfüme inanılmaz bir merak var. Kendilerine ait sayısız parfüm markası var. Tüm AVMlerde bu markaların mağazaları ya da stantları var. Kokular bence ağır, ama meraklısıysanız bence kaçırmayın.
Seyahatinizi Kasım ayına denk getirirseniz, indirim döneminden faydalanıp dünyaları alıp geri dönebilirsiniz.
Tabi ki öyle bir tüketim yok. Ülkede alkol bulunmuyor. Sokmanıza da izin verilmiyor. Anarşiklik etmeye kalkmayın. Çünkü Kuveyt, tutuklanmak isteyeceğiniz bir ülke değil 🙂
Bu sitede yayınlanan hiç bir yazı izin alınmadan paylaşılamaz veya coğaltılamaz.
Copyright © 2024. All rights reserved