Budapeşte Gezi Tüyoları – Ulaşım, Konaklama, Eğlence, Kültür-Sanat, Yeme-İçme

in
Macaristan

Başlıktan anlaşılacağı üzere bir Budapeşte seyahatine dair bütün detayları bir araya topladım. Gezmesi hem kolay, hem de keyifli olan bu güzel şehirde gayet düşük bütçelere dolu dolu bir tatil geçirmeniz mümkün :))

Budapeşte, şuanki döviz kurlarına rağmen hala maddi açıdan çok verimli bir destinasyon. Tamam kabul, aşırı ucuz değil. Ama standart bir beyaz yakalının, rahatça 1 haftalık tatil yapabileceği bir yer. Bu yüzden rotalarınız arasına mutlak suretle eklemelisiniz. 

Ulaşım

Budapeşte’nin en güzel yanı, konum olarak güzel bir yerde olmasının getirdiği ulaşım imkanı bolluğu.

Havayolu İle Ulaşım

İlk seçeneğiniz Pegasus Havayolları. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan her gün karşılıklı direk seferler ile sadece 1 saat 20 dakika gibi bir sürede Budapeşte’desiniz. Pegasus’un kampanyalarını çok sıkı takip ederseniz bu kurlarla bile çok uyguna gelebilecek fiyatlarla biletinizi alabilirsiniz. 

Sabiha Gökçen’den ikinci seçeneğiniz AJet. Yine kampanya döneminde çok uyguna bilet bulabileceğiniz bir seçenek. Operasyonel olarak kafa karışıklığına sebep olacak yorumlar alsa da, denenmeye değer. 

Üçüncü seçeneğiniz Türk Hava Yolları. İstanbul Havalimanı’ndan direkt uçuşla rahatlıkla gidebilirsiniz.Eğer birikmiş milleriniz varsa uyguna bilet alma şansınız da olacaktır. 

Son seçeneğiniz ise Türkiye pazarında artık çok daha aktif rol oynayan dünyanın favori low cost havayollarından Wizz Air. İstanbul Havalimanı’ndan ve Ankara Esenboğa’dan çok sayıda direk seferler başlatarak Türk sırt çantalı gezginlerine soluk aldırdı. Wizz Air’ın İstanbul’dan karşılıklı direk seferleri ile çok uyguna Budapeşte’ye ulaşabilirsiniz. 

Biz farklı arama motorları üzerinden en uygun seçeneği Pegasus gidiş, Wizz Air dönüş şeklinde bulduk. Gidiş-dönüş biletlerimize toplam 1380 TL (2022 yılı) ödedik. Her ikisi de bagajsız ve ikramsız seçeneklerdi. 

Karayolu İle Ulaşım

Uygun fiyata Viyana bileti bulduysanız ve buraya kadar gelmişken Budapeşte’yi de göreyim diyorsanız işiniz çok basit. Kaldı ki aslında bu seyahati tek seferde en az iki ülke görmeli şekilde planlamak maddi olarak çok daha verimli. 

Viyana-Budapeşte arası otobüs ile 2 saat. Yani otobüs ve tren ile kolaylıkla gidilebilecek bir mesafe. Flixbus ile ulaşım tek yön 30 Euro gibi rakamlara denk geliyor. Biletlerinizi bu linke tıklayarak kolayca alabilirsiniz. 

Şehir İçi Ulaşım

Budapeşte büyük bir şehir ve gezmek isteyeceğiniz yerler arasındaki mesafeler genelde fazla. Bu yüzden size tavsiyem kesinlikle uzun süreli ulaşım kartı satın almanız. Zamandan ve efordan ciddi tasarruf sağladığını göreceksiniz. 

Toplu taşıma sistemi çok basit ve düzenli. Bilet almak çok kolay. Her durakta bilet otomatları mevcut. Kredi/banka kartı ile kolayca bilet alabilirsiniz. Bilet alma derdi asla yok yani. 

Toplu taşıma biletini onaylatma olayı burada da var ama diğer ülkelerdeki kadar dangalak bir sistemde değil. Metro girişlerinde turnike yok ama görevliler var. Çıkışlarda da var. Onlara yakalanırsanız kaçak biletle direk ceza kesiliyor. Yani turnike yerine kaçak geçişi önlemek için insan gücü var. Otobüsler ve tramvaylarda ise denetçiler geziyor. Metroların girişlerinde, diğer toplu taşıma araçlarının ise direk içlerinde sarı renkli onaylatma zımbırtılarını görebilirsiniz. Nasıl doğru şekilde onaylatacağınızdan emin değilseniz mutlaka yardım isteyin. Biletler barkodlu, metro girişlerinde bu barkodları mutlaka görevlilere okutun. 

Havalimanından şehir merkezine gidiş için en pratik yöntem 100E numaralı otobüsler. Eğer havalimanından sonra gideceğiniz yer metro ile ulaşılabilen bir yer ise o zaman 200E numaralı otobüsü kullanmanız gerekiyor. 100E’nin tek yön fiyatı 2500 HUF yani yaklaşık 7 Euro (2023 yılı). Bu otobüse normal toplu taşıma biletleri ile binemiyorsunuz, ayrıca almanız gerek. 

Herhangi bir toplu taşıma aracı için tek yön tek bilet fiyatı 350 HUF yani yaklaşık 1 Euro (2023 yılı). 72 saat boyunca geçerli ve sınırsız kullanım sağlayan toplu taşıma kartı 5500 HUF yani yaklaşık 15 Euro (2023 yılı). Tam bir fiyat performans kartı, şiddetle öneriyorum. 

Şehir içi taksi kullanmak isterseniz açılış fiyatı 1100 HUF yaklaşık 2.8 Euro (2023 yılı). Yolculuk 15 dakikadan kısa ise dakika başı 110 HUF ekleniyor. 15 dakikadan uzunsa km başı 440 HUF ekleniyor. 

Vize

Macaristan Schengen bölgesinde. Dolayısıyla Schengen vizeniz olmalı. Eğer başka ülkeden alınmış vizeniz yoksa, Macaristan Schengen almak için iyi bir ülke. Ret oranı çok yüksek değil. 

Yeşil pasaport ya da AB ülkelerinden oturum sahibi olanlar için Macaristan vizesiz. Hadi yine iyisiniz 🙂

Konaklama

Favori tesislerimin sıralı tam listesi ektedir. 

Avenue Hostel (Düşük Bütçe)

Hostelden vazgeçmeyenler için şahane bir seçenek. Üstelik kahvaltı da dahil. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Pal’s Mini Hostel (Düşük-Orta Bütçe)

Konum olarak şahane. İki kişilik ortak banyolu oda seçenekleri olduğu için ekonomi ararken kendi konfor alanından da vazgeçmek istemeyenler için aşırı uygun. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

JobelHome (Orta Bütçe)

Daire kiralayarak hem kendi özel alanını korumak isteyen hem de mutfak kullanarak öğün masrafını azaltmak isteyenler için güzel seçenek. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Jupiter Apartman (Orta Bütçe)

Bütün puanları aşırı yüksek olan ve benim de konum olarak çok beğendiğim bir başka B&B evi. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Rooftop Suites (Orta Bütçe)

Otelden, hostelden çok daireler ön plana çıkıyor Budapeşte’de. Bu da fiyat-performans olarak en iyilerden bir tanesi. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz. 

Florin Apart Hotel (Yüksek Bütçe)

Mutfaklı otel odaları. Hem ev kiralamış hem de otelde kalıyor olmak gibi fantezileriniz varsa kesinlikle tercihiniz burası olsun. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Hotel Rum (Yüksek Bütçe)

Budapeşte’de baktığım oteller içerisindeki en şık oteldi diyebilirim. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.

Yeme-İçme 

Dünya mutfağı konusunda Avrupa’nın en zengin ülkelerinden bir tanesine gidiyorsunuz. Budapeşte gastronomi sevenler için tam bir cennet. Yediklerimden pişman değilim, aklım hala yemediklerimde 😀 

Geleneksel lezzet denemek istiyorsanız yapmanız gereken en önemli şey ivedilikle Gulaşçı bulmak. Bu yüzden ilk olarak bu konudaki önerilerimle başlıyorum. Buraya yazabildiklerim çok kısıtlı sayıda. Emin olun bunlar gibi binlercesi var. Hangi birine gitsek diye şaşkına döneceksiniz. 

Market Hall

Budapeşte merkez hali, yeme-içme için mutlak suretle gelmeniz gereken yerlerden bir tanesi. Çünkü yiyebileceğiniz en başarılı sokak lezzetleri burada. Özellikle Gulaş. 

Burada Macaristan geleneksel mutfağından hem çok çeşit bulabilirsiniz hem de uygun fiyata yiyebilirsiniz. Alışveriş için biraz pahalı bir yer olsa da, yeme-içme için gayet makul. Konum için bu linke tıklayabilirsiniz.

Good Morning Vietnam

Uzakdoğu mutfağı, özellikle de Vietnam yemekleri seviyorsanız gelmeniz gereken yer burası. Tesadüfen önünden geçerken görüp “Aaaa hadi birer Pho içelim” diye girdiğimiz ve verdiğimiz bu karardan çok memnun kaldığımız bir keşif oldu. Ara sokakta, kendi halinde ufacık bir dükkan ama kapısında mutlaka bekleyen bir kaç kişi oluyor. Konum için bu linke tıklayabilirsiniz.

New York Cafe

Aynı anda hem gezilecek yerler listesine, hem de yeme-içme listesine alınabilecek derecede kaliteli bir yer. Fiyatları normal mekanlara göre yüksek ama bu kalibrede bir mekan için kabul edilebilir fiyatlar. Menüsü de gerçekten çok zengin. Konum için bu linke tıklayabilirsiniz.

Karavan 

Hayatımda gördüğüm en başarılı sokak lezzetleri. Küçük küçük arabaların içinde aklınıza gelebilecek her türlü sokak lezzeti ve çeşit çeşit mutfak bir arada. Gecenin geç saatlerine kadar da açık üstelik. Eğlence mekanlarının bulunduğu caddede olması sebebiyle gece eğlencesinden sonra mideniz kazınırsa gideceğiniz adres burası. Fakat fiyatların biraz yüksek olduğunu eklemem gerekli. Konum için bu linke tıklayabilirsiniz.

Hunyadi Lakasbisztro

Gulaş yiyebileceğiniz bir tık daha pahalı ama bir o kadar keyifli mekan. Geleneksel mutfak denemek isteyenler için gerçekten güzel bir alternatif. Konum için bu linke tıklayabilirsiniz.

Goodbar Goodburger

Burger ve bar sevenler için ikisi bir arada şahane mekan. Gastropub tarzında. Herkesin de her aradığını bulabileceği güzel bir yer. Konum için bu linke tıklayabilirsiniz.

Beerstro14 

Hem yemek yiyebileceğiniz hem de fıçı bira deneyebileceğiniz bir mekan. Ama menüsünden ziyade ortamı şahane. Çok güzel bir bahçesi var. Fiyatları diğer mekanlara göre biraz yüksek gelebilir ama kesinlikle değer. Konum için bu linketıklayabilirsiniz.

Cafe Csiga

Merkeze pek yakın olmasa da tam bir fiyat performans mekanı. Hem ambiyansı güzel, hem menüsü başarılı hem de fiyatları makul. Konum için bu linke tıklayabilirsiniz. 

Figaro Kert

Kaldığımız guesthouse’un köşesindeki gizli bahçe mekan. Tam kafa dinlemelik, arkadaşla iki bira içip sohbet etmelik. Cafe tarzı menüsüyle karnınızı da rahatça doyurabilirsiniz. Konum için bu linke tıklayabilirsiniz.

Grumpy

Kahvaltı için tercih edebileceğiniz şahane bir yer. Ayrıca kısa kahve molaları için de çok iyi seçenek. Konum için bu linketıklayabilirsiniz. 

Gece Hayatı

Budapeşte sadece gece hayatı için bile gelinebilecek bir şehir. Sadece bunun için gelseniz bile çok çok tematik bir seyahat planlamış olursunuz. Avrupa’da gece hayatı denince akla gelen en iyi şehir kesinlikle Budapeşte. 

Dünyada başka hiç bir yerde rastlamadığım bir bar kültürü var burada. Ruin Bar dedikleri bir tema. Macaristan komünist rejimden çıktıktan sonra, ülkede eğlence hayatına dair hiç bir şeyin olmadığı dönemde, insanlar imkansızlıklardan imkan yaratmışlar. Eğlenecek mekan yok diye oturup ağlamaktansa, terk edilmiş binaları mesken tutmuşlar. Bu binaların içlerini ordan buradan topladıkları eşyalarla, nesnelerle dekore etmişler. Koltuk bulamayınca, eskimiş küvet kullanmışlar. Menü yazmak için yazı tahtası bulamayınca eski bir kapı kullanmışlar. Ve ortaya böyle manyak bir eğlence anlayışı çıkmış. 

Şahsi fikrim gerçekten bu mekan konseptinin dünyanın en eğlenceli temalarından biri olduğu yönünde. Labirent gibi binaların içinde dolana dolana bira içmek gerçekten çok ilginç bir deneyimdi.

Yine kısıtlı olmakla birlikte, benim favorim olan mekanların listesini aşağıda sizinle paylaşıyorum. Ama biliniz ki bunlardan çok çok daha fazlası var. 

Szimple Kert

Yukarıda yeterince methettiğimi zannettiğim ruin barların şahı. Hafta içi, haftasonu fark etmeksizin kapısının önünde kuyruk var. Dolayısıyla erken gitmeniz icap ediyor. Çünkü belli bir doluluk oranına ulaştıktan sonra içeriden birileri çıkana kadar dışarıdakileri bekletiyorlar. Kaç kişi içeriden çıkarsa, dışarıdan o kadar kişiyi içeri alıyorlar. 

Biz akşam 9 gibi gidip gece 1 gibi çıktık. Çıktığımızda metrelerce kuyruk vardı. O yüzden erken gidin diye üzerine basa basa tekrarlıyorum:)

İçeride farklı farklı barlar var. Şarap barı, bira barı, kokteyl barı ayrı ayrı. Favorim bira barı. Fiyatlar dışarıya göre biraz daha pahalı olsa da aşırı aşırı pahalı değil. 

Konum için bu linke tıklayabilirsiniz. 

Morrisson’s 2

İçebildiğiniz kadar içme gibi iddialı bir söyleminiz varsa kesinlikle gitmeniz gereken mekan. Benim gibi az içki içenler için değil ama verdiği paranın hakkını verebilecek kadar içebilenler için mutlaka gidilmesi gereken yerlerden. Sadece 14 Euro ödeyerek istediğiniz kadar içebilirsiniz. 14 Euro başlangıç fiyatı. Gecenin ilerleyen saatlerinde fiyat artıyor ama yine de meblağ içki toleransı yüksek kişiler için çok uygun. Konum için bu linke tıklayabilirsiniz.

Nomad Travellers’ Bar

Özellikle dünyanın farklı yerlerinden gelen turistlerin ve backpackerların kaynaşabileceği çok güzel ve tematik bir mekan. Seyahat temalı bu mekanda dünyanın her yerinden içkiler bulmanız mümkün. Sri Lanka’dan İsrail’e, Peru’dan Yeni Zelanda’ya kadar her ülkenin geleneksel ve yerel içkilerini bulabilirsiniz. Ülkemizi Yeni Rakı temsil ediyor 🙂

Hangi ülkenin içkisini deneyeceğinize karar veremiyorsanız duvardaki büyük tekerleği çevirerek bahtınıza çıkan ülkenin içkisini sipariş edebilirsiniz. Bize Japonya çıktı, Saki denedik 🙂 Konum için bu linke tıklayabilirsiniz.

Paranoir Pub

Korku filmi temalı heavy metal barı. Türkiye’de sıklıkla heavy metal barlara gidiyor olsam da böylesini hiç görmedim. Kendi fıçı biralarını üretiyorlar ve bira gerçekten çok lezzetli. Metal müzik sevmiyorsanız bile korku filmi seviyorsanız mutlaka gidip biralarını denemelisiniz. Konum için bu linke tıklayabilirsiniz. 

Termal Partileri

Bu başlı başına bir gece hayatı itemı. Eğer denk gelirseniz asla kaçırmayın. Bizim tarihlerimizde bu partilere denk gelemediğimiz için deneyimleyemedik. İçimizde kaldı. Budapeşte’nin doğal ve sıcak su kaynakları olan havuzlarda düzenlenen bu partiler gerçekten çok keyifli. 

Partileri takip etmek ve bilet almak için bu linke tıklayabilirsiniz.

Kültür-Sanat Etkinlikleri

Budapeşte’ye geliyorsanız mutlaka ama mutlaka opera, bale, klasik müzik etkinliklerine katılmanızı tavsiye ediyorum. Dünyanın en güzel opera binalarından bir tanesi Budapeşte’de. Ve bu binada izleyeceğiniz gösterinin hazzını size kelimelerle anlatmam imkansız. 

Macaristan Ulusal Operası’nın gösterilerini takip edip bilet almak için bu linke tıklayabilirsiniz. 

Süre ve Zamanlama

Budapeşte bence kesinlikle yaz aylarında keyifli olabilecek bir şehir. Ama bahar aylarında gitmek de keyif verecektir eminim. Biz Mayıs ayında gittik, şansımıza full yağmur yağdı ama sorun değil. Her haliyle insanı eğlendiren bir şehir Budapeşte. 

Eğer Budapeşte’yi rahat rahat, her sokağına girerek gezmek, partilemek, kültür-sanat etkinliklerine katılmak ve sadece gezmek değil, Budapeşte’yi deneyimlemek istiyorsanız en az 6 gün öneriyorum. Daha uzunu bile olur, asla sıkılmazsınız. 

Tags :

Share This Post :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *