ceren
10:10:41 October 17, 2024
Ermenistan gezi noktası olarak tatmin edici değil bana göre. Ancak eğlence hayatı ve yemek konusunda beni çok ama çok mutlu etti.
Evet, belki aradığınız destinasyon bu değildi. Ama bir iki günlüğüne bile olsa kendi ülkemde yapamadığım şeyleri yurtdışında yapayım, gönlümce yiyip içip eğleneyim ama az maliyetli olsun diyorsanız buyrun size sıfır kilometre alternatif. Erivan 🙂 Tam olarak bu amaçlarla gezmek isteyen kişiler için bu yeni keşfin planlaması ile ilgili tüm detaylara teker teker giriyorum…
İlk başlık olarak bunu seçtim, çünkü Ermenistan vizeli. Ve vize ile ilgili dikkate almanız gereken çok nokta var.
Ermenistan ile aramızdaki ilişkinin hali ortada. Durum böyleyken ülkemizde konsoloslukları yok. Bizim de orada yok aynı şekilde. Peki vize nasıl alacaksınız? Bu linke tıklayarak öğrenebilirsiniz 🙂
Sınır komşumuz olması sebebiyle aslında ulaşımın çok basit olması gerekirdi. Ama maalesef o kadar kolay değil. En azından şuan için değil. Çünkü Ermenistan ile kara sınırımız kapalı. Yakın bir gelecekte belki bu değişir. Ama şuan için uçuş ya da Gürcistan üzerinden karayolu gibi seçenekleriniz var.
İstanbul varış ve kalkışlı karşılıklı uçuşlar düzenli olarak yapılıyor. Erivan’a Pegasus Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan, FlyOne Armenia ise İstanbul Havalimanı’ndan seferler düzenliyor. FlyOne Armenia ile uçuş yapacak olanlar bu linke tıklayarak bu havayolu ile ilgili inceleme ve notlarımı görebilirler.
Pegasus’un indirim dönemlerinde uygun fiyata güzel biletler bulabilirsiniz. Biz FlyOne Armenia’dan biletlerimizi iki kişi gidiş dönüş 8000 TL’ye aldık. Çok daha uygun fiyata bulma şansınız var. Biz bayram döneminde gittik ve biletlerimizi son dakika satın aldık.
Gürcistan’a gidip oradan Ermenistan’a gitmek çok nokta atışı bir rota. Tek seferde iki ülke görmüş oluyorsunuz. Tiflis ya da Erivan’dan birine uçup, karayolu ile diğerine geçip, geçtiğiniz şehirden de geri dönecek şekilde 15 günlük bir rota gerçekten çok verimli olacaktır.
Tiflis ve Erivan arasında karşılıklı dolmuşlar çalışıyor. Fiyatı Gürcistan para birimi ile 50 Lari (2023 fiyatı). Bu yolculuk yaklaşık 4 saat sürüyor.
Aslında pek ihtiyaç duymayacağınız bir şey. Ama yine de gerekebileceği için bazı küçük şeyleri paylaşmak isterim. Örneğin havalimanından şehir merkezine ulaşım…
Havalimanı terminalinden çıkıştan sonra dışarıda turuncu renkli “Express” yazılı tabelalar göreceksiniz. Bunlar yaklaşık 30 dakikada bir hareket eden şehir merkezi dolmuşları. Havalimanından Cumhuriyet Meydanı’ndaki Yeritasardakan durağına ulaşmak yaklaşık 30 dakika sürüyor. Tek yön fiyatı 300 Ermenistan Dramı. Yani yaklaşık 0.7 Euro. Bu dolmuşun 24 saat çalıştığını söylemişlerdi ama biz dönüşte bulamayıp hostelden Uber çağırttık.
Taksi çağırma uygulamalarının çalışması için Ermenistan hattına ihtiyacınız var. Diğer türlü çalışmıyor. Ve bu hat aranabilir olmalı. Bu yüzden biz hostelden destek istedik.
Metro kullanmak isterseniz de istasyonlarda gişeler var. Tek yön 100 Ermeni Dramı. AB ülkelerindeki turnikesiz denetimsiz geçiş ve haraç kesme uygulaması yok. Paşa paşa gidip gişeden jeton alıp onu turnikeye atarak kontrollü şekilde geçiyorsunuz. Jetonlar plastik uyduruktan bir şey. Metro istasyonları Sovyetlerden kalma. Metroların kendisi de öyle. Çok eski ve küçük. Zaten pek sık da kullanmayacaksınız ama yine de bunlar önemli notlar 🙂
Erivan konaklama konusunda beni mutlu etti. Şuana kadar kaldığım en iyi hostelin kesinlikle Erivan’da olduğunu söyleyebilirim. Aşağıya benim kendi listeme aldığım bazı konaklama seçeneklerini listeliyorum.
Hem merkezi, hem konforlu, hem temiz, hem de eğlenceliydi. Üstelik merkeze sadece birkaç adım mesafede.
Hostelde konaklayanlar için de kahvaltı servisi var. Bu da bütçelere artı değer. Biz bu hostelde kaldık. Gerçekten çok konforluydu. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Aynı binanın üst katında yer alan otel. Ortak alanları hostel kısmı ile birlikte kullanıyor. Üst kat otel odaları ve stüdyo dairelere ait. Hostel kısmını çok beğendiğim gibi otel kısmını da gerçekten beğendim. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
İliklerine kadar Sovyet ruhunu hissetmek isteyenler için bulduğum hostel. Bazı seçeneklerde fiyata kahvaltı da dahil. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Merkeze yakın ve oldukça rahat bir seçenek. Üstelik fiyatlara kahvaltı da dahil. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Otel adı gibi butik 🙂 Üstelik konum puanı oldukça iyi. Kahvaltı da dahil. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Sovyet stilinden ziyade Avrupai bir ambiyansa sahip bir yerde konaklamak isteyenler için güzel bir seçenek. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Erivan’da kalabileceğiniz gerçekten en lüks ve en tarihi otel. Sovyet stili tarihi binanın içinde Avrupai lüks. Kendini şımartmak isteyenleri bu linkten rezervasyona davet ediyorum.
Açık konuşacağım, geleneksel mutfak isteyenler için pek alışılmışın dışında seçenekler yok. Özellikle Kafkas mutfağına hakimseniz pek de tatmin edici bulmadığım bir yemek kültürü. Ama Erivan dünya mutfağının güzel örneklerini bulmak ve uygun fiyata tüketmek konusunda verimli bir şehir. Aşağıya benim denediğim ve beğendiğim bazı mekanların isimlerini bırakıyorum.
Kendi biralarını üretiyorlar. Açık havada ve çok keyifli bir ambiyansa sahip, aynı anda hem eğlencelik hem de gurme bir mekan. Biraları da oldukça başarılı. İngilizce seçeneği yok ama yine de incelemek isteyenler için web sitelerini buraya bıraktım.
Irish pub severler için şahane İrlanda esintileri. Dekorundan buram buram Irish akıyor. Konum için buraya tık tık.
Mükemmel derecede lezzetli ve bir o kadar da uygun fiyatlı burgerleri var. Fast food mantığında ama etleri feci derecede kaliteli. Konum için buraya tıklayabilirsiniz.
Şuana kadar gittiğim en tatlı Meksika restoranı. Frida Kahlo taçları ve dev Meksika şapkaları takıp Tekila yuvarlayabileceğiniz eğlenceli de bir ambiansa sahip. Konum bilgisi burada.
Evet lahmacun 🙂 Daha doğrusu Ermenilerin “Ermeni pizzası” olarak nitelendirdikleri ve lahmacundan biraz daha farklı bir çeşit hamur işi. Ayrıca burada çok güzel Kafkas lezzetleri de deneme şansınız var. Hemen Konum olarak Dos Amigos’un hemen yanında olduğu için linklemeye üşendim 😀
Çok tartışmaya açık bir konu olmakla birlikte pek çok kişi tarafından dolmanın bir Ermeni yemeği olduğu kabul ediliyor. Bana göre asla değil, evde kendim alasını yaptığım mis gibi dolmaları da kimse kusura bakmasın ama Ermeni geleneksel yemeği diye harcamam. Kimseye de dolma geleneksel Ermeni yemeği diye lanse etmem.
Geleneksel bir şeyler denemek istediğinizi söylediğinizde “dolma” denmesi sizin için sorun teşkil etmiyorsa gideceğiniz adres kesinlikle burası olmalı. Benim için büyük sorun teşkil ettiği için buradan koşarak uzaklaştım. Ama dediğim gibi alana mani olmam hatta konum için buraya tık tık.
Mükemmel bir burgerci. Devasa boyutlarda ve fevkalade doyurucu. Denemeniz ısrarla tavsiye edilir. Konum için burayatıklayabilirsiniz.
Kendi biralarını üreten şahane bir diğer mekan. Yeme içme konusunda da menülerinin zenginliği gözümden kaçmadı ama ben biralarına o kadar odaklandım ki karnım birayla doydu. Konum için bu linke tıklayabilirsiniz.
Sovyetlerden kalma gibi görünen alışılmışın dışında atmosferi ile çok şugar bir bira evi daha. Konum için buraya tık tık.
İçkiye para harcayıp yemekten tasarruf etmek isteyenler için uygun fiyatlı ve bol çeşitli bir tabldot mekanı. Kısır’dan Suşi’ye kadar uzanan geniş bir menüleri var. Konum için bu linke tıklayabilirsiniz.
Erivan’ın ciddi şekilde bütçe dostu olduğunu söylersem hiç abartmış olmam: Aynı ürüne abartı değil ama hak ettiği meblağları ödüyorsunuz en azından.
Bütçe çok kişisel bir konu. Aşağıya bazı şeylerin birim fiyatlarını bıraktım. Hesaplarınızı bunlara göre yapıp bütçelerinizi oluşturabilirsiniz.
Açık konuşalım. Erivan’da gezip göreceğiniz deli dehşet bir şey yok. Ama eğer eğlence ve gastronomi için geliyorsanız, 3 gece fazlasıyla yeterli.
Bu süreyi sadece Erivan’ı gezerek değil. Khor Virap gibi yakın çevredeki yerleri görerek de değerlendirebilirsiniz.
Ne zaman gelelim konusunda ise cevabım kesinlikle ilkbahar-yaz ayları olacak.
Malumunuz, politik ve sosyolojik olarak aramızın pek iyi olmadığı bir ülkeye, aramızın iyi olmadığı insanların ülkesine gidiyoruz. Asla unutmayın ki bu gezide yanınızda kaç kişi olursa olsun YALNIZSINIZ. Çünkü ülkemizin Ermenistan’da konsolosluğu yok. Haklarınızı savunacak hiç kimse yok. Eğer başınıza bir iş gelirse, eline düştüğünüz kişilerin insafına kalmış durumdasınız. Bu yüzden tavsiyem Erivan seyahati düşünüyorsanız, bu ülkenin insanı ile iyi geçinmeniz yönünde.
Türk olmakla gurur elbette duyuyoruz ve bundan her zaman övgüyle bahsediyoruz. Ama bunu yapacağımız yer Erivan değil. İnadına yaparcasına Türk olduğunuzu bangır bangır haykırırsanız, Türkleri linç etmek isteyen kendini bilmezlerin ekmeğine yağ sürmekten başka bir şey yapmış olmazsınız. Bu yüzden gerekmediği sürece Türk olduğunuzu haykırıp şimşekleri üzerinize çekmeyin.
Türk olduğunuzu söylediğinizde size saldırmaya çalışan ya da ters bir şeyler söyleyen olursa da olay mahallinden uzaklaşın. Çünkü emin olun polis işin içine girerse kaybeden siz olursunuz. Sadece Türk olmak noktasında değil, günlük hayatın hiç bir noktasında polisin işin içine gireceği durumlara kendinizi sokmayın. Böyle ortamlarda bulunmayın. Ola ki böyle bir ortam sizin dışınızda gelişirse, koşarak uzaklaşın.
İnsanlar ile tartışmaya girmeyin. Malum konuları karşılaştığınız Ermeniler ile konuşmaya kalkmayın. Unutmayın ki Erivan’a gittiğiniz takdirde siz onların ülkesindesiniz. Onlar sizi kışkırtmaya kalksa da, kendi selametiniz için siz bu kışkırtmalara aldırış etmeyin.
Kimseye ters davranmayın. Oraya nefret ve kin duyguları ile değil, herhangi bir ülkeye giderken hissettiğiniz saf ve temiz heyecanlarla gidin. Emin olun oraya hangi duygularla giderseniz yol karşınıza buna göre insan çıkaracak.
Son olarak seyahat sağlık sigortanız olmadan bu ülkeye adım atmayın. Aslında hiç bir ülkeye atmamak lazım ama Ermenistan gibi bir ülkede mümkünse en kapsamlı sigortayı tercih edin.
Bu sitede yayınlanan hiç bir yazı izin alınmadan paylaşılamaz veya coğaltılamaz.
Copyright © 2024. All rights reserved