WizzAir Havayolu İncelemesi

in
WizzAir

WizzAir özellikle sırt çantalı gezginlerin en sevdiği havayolu şirketlerinden bir tanesi. Ucuz bilet bulma kolaylığı sağlamasının yanı sıra, konforu da fena denemez. İlk kez bu havayolu ile uçacak olan ve tedirginlikten uykular haram olmuş gezginler için havayolunu her detayıyla inceledim.

Bundan önce sadece Avrupa için uçuş yapan bir havayolu şirketiydi WizzAir. Türkiye’de ise uçtuğu noktalar sadece popüler yaz destinasyonları ile sınırlıydı. Neyse ki artık bu güzel havayolu İstanbul ve Ankara gibi merkezli noktalardan da uçuşlar başlattı. Vatana millete hayırlı olsun.

WizzAir Hakkında

WizzAir, Macaristan kökenli bir “ultra low cost” havayolu. Low cost ile ultra low cost arasında ciddi şekilde maliyet farkı var. Ultra low cost havayolları “utanmasa tuvaleti paralı yapacak” dediğimiz seviyede kıt hizmet sunan ve buna paralel düşüklükte bilet fiyatlarına sahip olan havayolları. Yani WizzAir bu tanıma mükemmel şekilde uyuyor.

Budapeşte merkezli WizzAir çok uluslu bir şirket. Çalışanları dünyanın pek çok yerinden gelen kişiler. Kabin içi anonslar bu yüzden İngilizce.

Aslında geçmişine baktığınız zaman çok da eski değil. Kuruluş tarihi 2003. Yeterince tecrübeli ama bir o kadar da genç bir havayolu şirketi. Sosyal medyanın hayatımıza girişi ve buna bağlı değişen seyahat trendleri sayesinde çok ciddi bir kitleye açılmış oldu… Backpackerlar. 

Pandemi dönemi sonrası tekrar yükselişe geçen seyahat trendleri sayesinde ise daha da hızlı bir ivmeyle büyümeye devam ediyor. Budapeşte merkezinin yanı sıra, Abu Dhabi, Londra ve Malta gibi başka operasyonel merkezleri de var ve bu merkezlerden sayısız destinasyona uçmaya devam ediyor. 

Uçuş Noktaları

Eğer Budapeşte’yi merkez kabul edersek, inanılmaz geniş bir uçuş ağına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bu geniş uçuş ağının Londra ve Abu Dhabi’den de yayıldığını söylemek mümkün. Yani Avrupa’nın pek çok yerine Londra ve Budapeşte’den uçabilirsiniz. Abu Dhabi’den de dünyanın geri kalan kısmına açılabilirsiniz. Ortadoğu’dan, İskandinavya’ya kadar çok geniş bir coğrafyaya uygun fiyata bilet bulabiliyorsunuz. Özellikle de kampanya dönemlerinde.

Ayrıca bunlardan daha güzeli, WizzAir’ın Türkiye’de pek çok noktadan uçuşlarının olması. Son dönemde artan bu uçuş noktaları sayesinde ülkemizden havayolu değiştirmeden aktarmalı uçuş yapabileceğiz. Yani yolcu sorumluluğunda aktarma olmadan, bağlantılı aktarmalardan bahsediyorum. Aşağıda sizin için bazı önemli uçuş noktalarını listeliyorum

  • İstanbul-Budapeşte
  • İstanbul-Yaş
  • İstanbul-Londra
  • Antalya-Budapeşte
  • Antalya-Londra
  • Dalaman-Londra
  • Abu-Dhabi-Male
  • Abu Dhabi-Semerkant
  • Abu Dhabi-Taşkent
  • Abu Dhabi-Muscat
  • Abu Dhabi-Medine
  • Abu Dhabi-Bişkek
  • Abu Dhabi-Astana
  • Budapeşte-Reykjavik
  • Budapeşte-Lizbon
  • Budapeşte-Tenerife
  • Londra-Reykjavik
  • Londra-Riga
  • Londra-Tromso

Gördüğünüz gibi liste uzadıkça uzuyor. Ama bu noktalar özellikle gezginlerin hedef nokta olarak seçmek isteyeceği önemli noktalar. Örneğin Tromso gibi ulaşımı zor ve pahalı bir destinasyona, İstanbul’dan binip Londra’dan aktarma yaparak kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu destinasyona SAS veya Norwegian Air Shuttle ile ulaşmaktan çok daha ucuz. 

Bilet Fiyatları

Kampanya dönemlerine denk gelirseniz eğer gerçekten çok uygun fiyata bilet bulabilirsiniz. Örneğin İstanbul-Budapeşte gidiş-dönüş 90 Euro gibi rakamlara bilet bulabilirsiniz. 

Uçuş Paketleri ve Kapsamları

WizzAir’da “Discount Club” diye bir olay var. Bu sadakat programına üye olmanın bedeli yıllık 40 euro (2023 yılı). Eğer bu havayolu içinde 1 yılda en az 3-4 uçuş planlıyorsanız, bu indirim programına mutlaka dahil olun. Ciddi kara geçeceksiniz.

Bu indirim programına üye olsanız da olmasanız da bilet satın alırken 3 farklı paket seçiminiz var.

İlk seçeneğiniz her low cost havayolunda olduğu gibi sadece ön koltuk altına sığacak boyutlardaki sırt çantası ile seyahat etmek. Tabi ki bu seçenekte ne koltuk seçimi ne de ikram gibi şeyler yok. Yani sadece koltuk satın alıyorsunuz bu pakette. Fakat ikinci paket Wizz Go biraz daha tatmin edici. Çünkü bu pakette 20 kg uçak altı bagaj hakkınız var. Buna ek olarak kabin bagajı ve sırt çantası hakkınız da mevcut. Durun daha bitmedi, koltuk da seçebiliyorsunuz. 

Son olarak All In&Full Flex paket seçeneğiniz var. Bu pakette iptal-iade hakkından, öncelikli boardinge kadar her türlü rahatlık mevcut. Kabin içi ikram harici herşeye erişiminiz var. 

Eğer bagajınız olacaksa, tavsiyem bagaj hakkınızı önceden satın almanız. Havalimanına bıraktığınız durumda feci pahalıya geliyor çünkü.

Bilet Satın Alma

Biletlerinizi online olarak kolaylıkla alabilirsiniz. Eğer bu havayolu ile sık uçma potansiyeliniz varsa, uygulamasını da telefonunuza mutlaka indirmenizi öneririm. 

Uçak bilet arama motorları üzerinden yönlendirileceğiniz gotogate , edreams , momondo ya da kiwi gibi satış platformları üzerinden bilet satışı çoğu zaman kendi direk kanallarından daha uygun fiyata geliyor. Yani bu kanallardan aldığınız zaman biletler 10-20 Euro daha uyguna gelebilir. Ama bu kanalların çoğunun ülkemizde temsilciliği yok. Dolayısıyla biletiniz ile ilgili yapmak istediğiniz işlemler için karşınızda muhattap bulamayabilirsiniz. Ya da bu platformlar işlemlerinizi yapmak için sizden ekstra ücret isteyebilir. 

Bu yüzden en güzeli direkt kendi web sitelerinden almak. Bu linke tıklayarak direk web sitelerine ulaşabilirsiniz. 

Kabin İçi Servisler

Kabin içi tüm servisleri ücretli. Kabinde sadece yeme-içme değil, duy free ürünleri satın alma imkanınız da var. Menü epeyce geniş. 

Havayolu ile ilgili çok hoşuma giden bir diğer konu, ikram sunumlarının özenli olması. Evet, dünyanın parasına ikram alıyorsunuz ama hiç değilse keyifle tüketiyorsunuz 🙂 Menülerini uçuş esnasında koltuk cebinde bulabilirsiniz. Kredi kartı ile offline bir şekilde ödeme yapabilirsiniz.

Tags :

Share This Post :

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *