BRUGGE İLE İLGİLİ HER ŞEY – ULAŞIM, KONAKLAMA, YEME-İÇME, ZAMANLAMA
Brugge gezmesi fevkalade zevkli ve kolay bir şehir. İnsanı yormuyor. Ayrıca da “iyi ki görmüşüm” dedirtiyor. Hem tarih, hem mimari, hem gastronomi. Kısacası aradığınız her şeyi de bulabileceğiniz kadar kapsamlı. Bu güzel şehri keşfetmek isteyenlerin işini kolaylaştıracak önemli tüyoları paylaşması benden, dersinize iyi çalışması sizden.
Şuana kadar en unutamadığım şehirlerden biri olma ünvanına sahip bu romantik Ortaçağ şehrini herkes görsün istiyorum. Anlayamazsınız 🙂 Ben üzerime düşeni yapıyor ve sizi Brugge’e gidin diye gazlıyorum. Eğer gaza geldiyseniz ve Brugge’ü görmek için niyet ettiyseniz A’dan Z’ye tüm bildiklerimi de sizlerle bu yazıda paylaşıyorum. Başlamadan önce aşağıdaki bağlantıda Youtube videousunu izlemeyi de unutmayın. Ayrıca bu yazı ile birlikte Brugge Gezi Rehberi yazımı da mutlaka okuyun.
Vize
Ulaşımdan önce bahsetmemiz gereken ana konu tabi ki vize. Çünkü Belçika elinizi kolunuzu sallayarak girebileceğiniz ülkelerden değil. Schengen vizesi şart. Ama yeşil pasaport varsa vizesiz seyahat edebilirsiniz.

Schengen konusunda Belçika çok uyuz bir ülke. Bu yüzden Brugge geziniz için mümkünse başka bir Schengen ülkesinden multiple giriş çıkışlı vize alıp, önce vizeyi aldığını ülkeye giriş yapıp Belçika’ya ondan sonra gelin. Çünkü Belçika Schengen başvurusu için asla önermediğim ülkelerden birisi.
Schengen vizesi ile ilgili tüm bilgi birikimimi sizlerle paylaştığım yazıları okumak için bu linke tıklayabilirsiniz. Ayrıca ücretli vize danışmanlığı için benimle Instagram üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Brugge’e Ulaşım
Brugge’e direk uçuş İstanbul ve Ankara’dan maalesef yok. Ama yine de ulaşım oldukça kolay. Brugge için öncelikle Brüksel’e ulaşmanız gerekiyor. Brüksel’e de haftanın her günü karşılıklı seferler ile kolayca ulaşabilirsiniz. Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları’nın dolmuş gibi Brüksel seferleri var.
Bir güzel haber, Eskişehir ve yakın çevresinde yaşayanlar için vereyim. TUİfly sezonluk olarak da olsa, Eskişehir’den Brugge’e karşılıklı direk seferler düzenliyor. Sadece Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ve haftanın belirli günleri uçuş var. Uçuş takvimi ve fiyatları bu linke tıklayarak görebilirsiniz.
Şimdi vereceğim tüyo ise sadece Belçika için değil, yakın ülkeleri ziyaretleriniz için de çok işe yarayacak. Çünkü Pegasus Hava Yolları’nın özellikle 1 Euro artı vergiler kampanyalarında en uygun fiyatlı destinasyon hep Brüksel oluyor. Biz Brüksel’den dönüş biletlerimizi 75 (yetmişbeş) liraya almıştık. Tabi bu fiyat pandemiden önceydi ama hala bu kampanyalarda en uygun fiyatlı destinasyon Brüksel. Gidiş biletlerimizi de RyanAir’dan 5 Euro’ya alarak Sofya üzerinden uçmuş ve bir taşla iki kuşu en uygun fiyata vurmuştuk. Siz de Pegasus Havayolları’nın kampanyalarını takip ederek indirim dönemlerinde Brüksel’e en uygun fiyatlı biletleri bulabilirsiniz. Ayrıca dediğim gibi Brüksel’e bilet alarak Hollanda veya diğer yakın ülkelere de seyahat planlayabilirsiniz.

Brüksel’e ulaştıktan sonra sıra Brugge’e ulaşım yolunu seçmekte. Flixbus, tren ya da araç kiralama gibi bir çok seçeneğiniz var. Biz çok uygun fiyata araç kiralamıştık. Bunun için de kampanyaları takip etmek çok önemli.
Eğer araç kiralama seçeceği size uygun değilse o zaman tren ve otobüs gibi seçenekleri değerlendirmek için Rome2Rio üzerinden arama yapabilirsiniz. Otobüs biraz daha uygun fiyatlı bir seçenek ama tren de süre olarak daha avantajlı. Günün her saati otobüs ve tren bulabilirsiniz.
Trenlerin fiyatı 14.70 Euro (2022 yılı). Biletlerinizi direk olarak bu linkten satın alabilirsiniz.
Flixbus biraz daha ekonomik bir seçenek. Kamil Koç internet sitesi üzerinden onun da biletlerini direk olarak Türkçe websitesinden alabilirsiniz. Bilet almak için bu linke tıklayabilirsiniz.
Araç Kiralayacakların Dikkatine
Sakın ha bulduğunuz boş yere park etmeyin. Park ettiğiniz yerin park edilebilir bir yer olduğundan emin olun. Çünkü biz çok fena park cezası yedik 🙂
Ücretli yol kenarı otoparklarda ödeme yapmak için otomatlar var. Ödemenizi yaptıktan sonra, aldığınız fişi camın üstüne yapıştırmayı unutmayın. Ayrıca ödediğiniz süreden daha uzun süre kaldıysanız aradaki farkı ödemeyi de unutmayın.
Buna ek olarak Belçika’da araç kiralayacaksanız full sigorta yaptırın. Böylece depozitodan muaf olursunuz. Sadece yakıt için 100 Euro kadar bir depozito alıyorlar o kadar full sigorta yaptırırsanız. Onu da depoyu dolu götürmeniz durumunda bir kaç gün içinde iade ediyorlar.
Benzin istasyonlarının çoğunda da benzini kendiniz doldurup, ödemeyi kendini yapacaksınız. Buna da şimdiden hazırlıklı olun. İstasyonlardaki otomatlardan ödeme işlemlerini kolayca yapıp benzininizi doldurabilirsiniz. Pompacı diye bir şey göremezseniz şaşırıp tavşan gibi kalmayın 🙂
Şehir İçi Ulaşım
Şehir o kadar küçük ki, inanın toplu taşımaya gerek duymayacaksınız. Gezmek için en güzel yöntem kesinlikle her köşenin tadını çıkara çıkara yürümek.
Bunun haricinde en iyi ikinci ve keyifli alternatif ise bisiklet kiralamak. Brugge’de bisiklet kiralamak çok yaygın.Günlük kiralar 15 Euro civarında. Saatlik olarak da kiralama imkanınız var.
Bunun dışında çok ihtiyaç duyarsanız, şehir içinde ulaşım için otobüsleri kullanabilirsiniz.
Konaklama
Bu kadar turistik bir şehirde elbette konaklama seçeceği de gırla. Aşağıya bizim favorimiz olan bazı konaklama seçeneklerinin linklerini bırakıyorum.
Şunu da belirtmeliyim ki, Brugge konaklama konusunda pahalı bir şehir. Düşük bütçe olarak belirttiğim otellerin bize göre değil, AB standartlarına göre düşük olduğunu göz önünde bulundurun 🙂
Hotel Central (Orta Bütçe)
Merkezde olsun 5 kuruş fazla olsun diyenlerdenseniz adı üzerinde bir otel bırakıyorum size. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Grand Hotel Casselbergh Brugge (Orta Bütçe)
Lüks, konforlu ve yüksek puanlı bir seçenek. Bir o kadar da merkezi. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Hotel Van Clef (Yüksek Bütçe)
Lüks sevenler için iç mimarisi göz kamaştıran, Brugge kanallarına sıfır harika bir otel. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Velotel Brugge (Düşük Bütçe)
Merkezden biraz uzak ama bir o kadar rahat ve temiz bir seçenek. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Maggie’s Room (Orta Bütçe)
Ev konforundan vazgeçmeyenler için harika konumda bir seçenek. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Hotel Augustyn (Düşük Bütçe)
Merkezde nispeten! uygun fiyatlı ve temiz bir seçenek. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
İbis Budget Brugge Centrum Station (Düşük Bütçe)
Diğer seçeneklere göre merkezden biraz uzak olsa da İbis her zaman konforlu ve uygun fiyatlı seçenekler sunan bir otel zinciri. Bu yüzden gözüm kapalı her ülke ve şehirde tavsiye ederim. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Hotel Het Gheestelic Hof (Düşük Bütçe)
Merkezde bulabileceğiniz en iyi fiyat-performans oteli. Rezervasyon için bu linke tıklayabilirsiniz.
Yeme-İçme
Belçika mutfağı diye bir şey var mı yok mu tartışılır. Ama bazı şeyler tartışmasız. Mesela dünyanın en lezzetli wafflelarını Belçika’da yiyebileceğiniz gerçeği su götürmezdir.
Belçika’da mutlaka denemenizi önerdiğim şeyler biralar, sokakta satılan patatesler, Wafflelar, midyeler ve Belçika çikolatası ile yapılmış leziz dondurmalar.
Aşağıda bunların her biri için Brugge’da gidebileceğiniz bazı mekanların isimlerini bırakıyorum.
Poules Moules
Midye yemek isteyenler için en doğru adres. Bu linkten internet sitelerini inceleyebilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz. Ayrıca linkten menülerini de inceleyebilir ve fiyatlar hakkında genel bilgi sahibi olabilirsiniz.
Chez Albert
Hayatımda yediğim en lezzetli Waffle. Kaşe imza cart curt. O kadar kefilim bu mekana. Önünde bir süre kuyruk beklemeniz gerekse de buna değecek. Ben vişneli ve çikolatalı olanından yedim. Çilekli olanı da gerçekten başarılıydı. Bu linke tıklayarak konum bilgisini görebilirsiniz.

Oyya
Waffle konusunda da başarılılar, ama dondurma konusunda çağ atlamışlar. Burada yediğim dondurmanın tadını UNUTAMIYORUM :)) Bu linke tıklayarak konum bilgisini görebilirsiniz.
Chez Vincent
“Belgian Fries” dedikleri o inanılmaz lezzetli külahta patates kızartmaları için gitmenizi ısrarla tavsiye ettiğim mekan. Çeşit çeşit sos ve baharat yüzünden mi yoksa patatesin kendi lezzeti mi bilmiyorum ama böyle daha önce böyle patates yemediğinize yemin etsem başım ağrımaz 🙂
Üstelik sadece patates değil, Belçika’nın geleneksel lezzetleri, ızgaralar ve burgerler de var menülerinde. Bu linke tıklayarak hem menü ve fiyatlarını görebilirsiniz.
Fiyatların genel olarak bu mekanda Belçika ortalamasına göre bir tık daha uygun olduğunu düşünüyorum ama tabi ki bu kişiden kişiye değişir.
The Potato Bar
Patates denemek isteyenler için alternatif bir mekan. Patates dışındaki menüleri de oldukça zengin. Fakat Chez Vincent’a kıyasla fiyatları bir tık yüksek. Sadece patates değil yanında lezzetli Burgerler denemek isteyenler için önerdiğim yer burası. Bu linke tıklayarak menüleri, fiyatlar ve konumunu görebilirsiniz.
Frietmuseum
Amma çok patates övdün diyeceksiniz ama bunu övmeden duramazdım. Burası yukarıda da bahsettiğim gibi dünyanın kendini patates kızartmasına adamış tek müzesi. Gelmişken burayı gezmek, gezmişken de bu kadar patatesin arasında bir tadım yapmak şart.
Postpund Chez Fernand
Waffle için alternatif mekan. Chez Albert’in hemen karşısında ve buranın da önünde kuyruk göreceksiniz. Aynı zamanda hediyelik eşya alışverişi de yapabileceğiniz bir dükkan var yanında.
2Be Beer Wall
Burası aslında gezilecek yerler listesine de dahil edilebilir ama yeme-içmeye eklemeyi daha uygun buldum 🙂 Belçika birası tadımı yapabileceğiniz en güzel yer. Belçika’da hayatımda ilk defa vişneli bira içtim. Denemenizi de tavsiye ederim.
Hem mekanın kendisi çok keyifli, hem de biralar çok çok iyi. İncelemek için bu linke tıklayabilirsiniz.
Leonidas
Çikolata alışverişiniz için tercih edebileceğiniz en iyi yer. Bu linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.
Zamanlama
Brugge yılın her mevsimi çok güzel. Ve her mevsim kalabalık :). Bu yüzen spesifik olarak “şu mevsimde şu aylarda” demem çok zor.
Fakat yaz aylarında buranın daha kalabalık ve bir o kadar da pahalı olduğunuz söylemek mümkün. Bu yüzden kış ayları daha tercih edilesi. Eğer Kasım sonu, Aralık başı gibi gelirseniz, noel pazarlarını da gezerek kombo yapmış olursunuz.

Süre olarak eğer çok büyük bir Ortaçağ hayranıysanız ya da şehirde ne kadar müze varsa gezmek istiyorsanız 3 gün. Değilse 1 gün, hatta bir kaç saat bile yeterli olabilir.
Brugge ile ilgili tüm sorularınızı yorum olarak yazabilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki bağlantılardan sosyal medya hesaplarıma da ulaşabilir ve sorularınızı iletebilirsiniz.
Pingback:Brugge Gezi Rehberi - Ortaçağın En romantik Hali
Pingback:Gent Gezi Rehberi - Belçika'nın Küçük Yaramaz Çocuğu